Przejdź do treści

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

Zdjęcie: erVegan
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Buddha bowls to piękne miski wypełnione równo rozłożonymi warzywami w rozmaitych kompozycjach, które zawojowały przeróżne serwisy ze zdrowym jedzeniem, media społecznościowe i światowe blogi. Co to znaczy buddha bowl i jak przygotować taką miskę samemu w domu?

Buddha bowl – co to jest?

Termin „Buddha bowl” po polsku można przetłumaczyć dosłownie jako miska Buddy, ale występuje on nawet w „Urban Dictionary”, czyli angielskim słowniku potocznych, slangowych wyrażeń, i oznacza miskę bogato wypełnioną po same brzegi z charakterystycznym brzuszkiem na szczycie – brzuszkiem Buddy! Dla wszystkich freaków żywieniowych i foodiesów na całym świecie to naładowany bogactwem wartości odżywczych, zbilansowany, kolorowy i pięknie prezentujący się posiłek, który mieści się w jednej, wypełnionej po brzegi misce.

Zdjęcie: erVegan

Taką misę rozmaitości możesz przygotować samej w domu, i to nie tylko po to, by wrzucić fotkę na Instagram, choć faktycznie – dobrze przygotowana wygląda imponująco! Przede wszystkim możesz porządnie się najeść i odżywić swój organizm – nic nie stoi na przeszkodzie, aby wziąć taką michę jako lunch do pracy. Zajmijmy się więc przygotowaniem takiej miski – do dzieła!

Podstawą zbilansowanego posiłku będą tutaj warzywa liściaste, na których kolejno ułożysz swoje ulubione dodatki. Możesz wybrać klasyczny miks sałat, jarmuż lub rukolę – ja wybrałem szpinak. Bardzo ważnym elementem są pełnoziarniste zboża i pełnowartościowe białko. W tym celu sięgaj po gruboziarniste kasze, jak jaglana, gryczana i komosa ryżowa, a jako dodatek białkowy wybieraj najlepiej rośliny strączkowe, takie jak ciecierzyca, soczewica lub klasyczna fasola. Ja połączyłem tutaj odżywczą komosę ryżową oraz podprażoną ciecierzycę.

co to jest buddha bowl

Zdjęcie: erVegan

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Nie zapomnij o warzywach! Wybieraj takie, które mają różne kolory, ale również różne tekstury i konsystencje – świetnie sprawdzi się tutaj połączenie chrupiących marchewek z wilgotnymi i soczystymi grzybami. Możesz dodać swoje ulubione słodkie ziemniaki i chrupiącą czerwoną cebulę. Tłuszcz jest nam niezbędny do życia, ale wiemy, że powinniśmy wybierać ten zdrowy dla naszego organizmu – idealnym dodatkiem do Buddha bowl jest awokado – nie dość, że jest bardzo odżywcze, to pięknie wygląda, a idealnie pokrojone to istny foodie fetysz!

przepis na buddha bowl

Zdjęcie: erVegan

Bardzo ważnym aspektem jest również obróbka wszystkich dodatków. Najlepiej, aby była różnorodna. Dlatego jedne warzywa piecz i smaż, kaszę ugotuj z dodatkiem soku z cytryny, a inne dodatki podpraż lub zgrilluj. Zapewnisz sobie wtedy urozmaicony posiłek pełen smaków i z maksimum wartości odżywczych!

Każdy z tych elementów możesz przygotować osobno, w różnym czasie, a pod koniec dnia po prostu skomponować całość i rano zabrać do pracy. Jest to świetne rozwiązanie dla zabieganych i tych w ciągłym niedoczasie. Bierzmy się jednak do roboty, bo ktoś tu chyba robi się głodny!

Guacamole

Buddha bowl – przepis

Składniki na 2 porcje (2 średnie miski):

– ½ szklanki suchej komosy ryżowej
– ¾ szklanki ugotowanej ciecierzycy
– 1 marchew
– kilka sztuk pieczarek
– 1 dojrzałe awokado
– 1 łyżeczka papryki wędzonej
– ½ łyżeczki oregano
– 2 garści szpinaku
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– sól, pieprz
– dowolny ulubiony sos

Komosę ryżową ugotuj w lekko osolonej wodzie w proporcjach 2:1, a pod koniec dodaj sok z cytryny do smaku i odstaw do lekkiego ostygnięcia. Ciecierzycę podpraż przez chwilę na suchej patelni i dodaj wędzoną paprykę, mieszając co chwilę całość, aby się nie przypalała. Marchew zetrzyj na mandolinie do warzyw lub obierz obieraczką typu julienne. Możesz również pokroić ją po prostu na cieniutkie słupki.
Pieczarki pokrój na plastry i zgrilluj na odrobinie oleju, dodając do nich oregano.

Do głębokiej miski wyłóż umyty szpinak, nałóż ugotowaną komosę ryżową, pieczarki i słupki marchewek. Awokado obierz, pokrój w paski i wyłóż na szpinaku. Na sam koniec na środku miski rozsyp podprażoną ciecierzycę i polej ulubionym sosem, np. wegańską śmietanką lub sosem aioli. Smacznego!

 

Eryk – autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!​

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: