Przejdź do treści

Dziwny zapach, lepka konsystencja, zielony nalot. Zjadłam zepsute mięso, czy będę chora? Dietetyczka wyjaśnia

Dziwny zapach, lepka konsystencja, zielony nalot. Zjadłam zepsute mięso, czy będę chora? Dietetyczka wyjaśnia Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Zjadłam kurczaka, ale mam wrażenie, że mięso było zepsute. Dziwny zapach, lepka konsystencja a w smaku? Sama nie wiem. No cóż, jest już po fakcie, czy powinnam się obawiać? Czy nieświeże mięso może przynieść negatywne konsekwencje zdrowotne? Moje wątpliwości postanowiłam zweryfikować z dietetyczką Marią Przyborowską-Sapek.  

Mój scenariusz kupowania mięsa w sklepie jest prosty i mam wrażenie, że nie odbiega od zachowań większości konsumentów. Idę do sklepu, błądząc między półkami, znajduję dział mrożonek i produktów przechowywanych w lodówce i wybieram, zazwyczaj sięgam po drób. Wiem, że lepszą opcją jest kupowanie mięsa w sklepie mięsnym, świeżego, podanego prosto z rąk sprzedawczyni, ale zazwyczaj zniechęcają mnie kolejki i lubię na spokojnie wybrać taką sztukę, która wizualnie i co ważne – dokładnie jest określona wagowo. Dlaczego? No cóż, należę do tych osób, które jednak liczą kalorie.

Kolejnym krokiem, po sprawdzeniu gramatury produktu, jest obejrzenie czy mięso nie zmieniło koloru, po czym wrzucam je do koszyka. Po zakupie, przechowując w swojej lodówce, zdarza mi się instynktownie powąchać mięso przed jego przygotowaniem. Tym razem tego nie zrobiłam i podczas smażenia wyczułam dziwny, specyficzny zapach, jednak nie zniechęciło mnie to na tyle, aby nie zjeść tego kurczaka. W końcu szkoda wyrzucać jedzenie.

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

Co świadczy o zepsutym mięsie?

O zepsutym mięsie świadczy jego zapach, wygląd i konsystencja w dotyku. Jest to stęchły zapach, lepka konsystencja, zmiana koloru, np. na ciemniejszy lub o szaro-żółtym zabarwieniu.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Działanie drobnoustrojów oraz własnych enzymów tkankowych wpływa na to, że mięso traci swoją przydatność do spożycia. Nieświeże będzie od razu wyczuwalne, poprzez nieprzyjemny zapach. Barwa może ulec zmianie. Jeśli mamy do czynienia z drobiem, wówczas mięso zmienia kolor na szary lub zżółknięty a mięso wołowe ciemnieje. Jeśli pojawia się zielony nalot, może świadczyć to o obecności pleśni, wówczas nie ma mowy o odkrojeniu części mięsa, wyrzucamy w całości. Dotykając i czując lepkość, powinna zapalić się czerwona lampka, tak samo wtedy, jeśli z produktu wycieka jakiś płyn.

wyjaśniła dietetyk Maria Przyborowska-Sapek w rozmowie z Hello Zdrowie
mięso na talerzu

Zatrucie zepsutym mięsem

Objawami występującymi przy zatruciu pokarmowym jest biegunka, wymioty, brak apetytu, bóle głowy, nudności a odpowiadają za to bakterie, które przedostaną się do naszego organizmu. Na skutek zjedzenia zepsutego, niezdatnego do spożycia mięsa, możemy zarazić się bakteriami, takimi jak: Salmonella, gronkowiec, E.Coli, Clostridium.

Zatrucie się mięsem często wynika z niewłaściwego przetwarzania, przenoszenia, przechowywania, gotowania a także przekraczania daty ważności. Może być określane jako toksykoinfekcja oraz intoksykacja. Toksykoinfekcja wynika ze spożycia produktu zawierającego żywe komórki bakteryjne, natomiast intoksykacja - toksyn bakteryjnych i pleśniowych.
Jeśli chodzi o przechowywanie, trzeba pamiętać o temperaturze poniżej 7˚C, wówczas zostanie zahamowane namnażanie bakterii.

wyjaśniła dietetyk Maria Przyborowska-Sapek w rozmowie z Hello Zdrowie

Zatem – wyjmuję z lodówki, dotykam, wącham, dokładnie przyglądam się sztuce mięsa. Wszystko po to, aby nie narazić się na zatrucie bakteriami lub pleśnią. Dotykając należy również uważać, aby nie rozprzestrzenić ewentualnych bakterii na inne przedmioty, np. uchwyt w lodówce, szafkę lub ściereczkę do wycierania dłoni.

Jeśli jednak dojdzie do zatrucia, objawy są podobne do każdego innego zatrucia pokarmowego, czyli: biegunka, wymioty, ogólne pogorszenie samopoczucia i słabość. Gorączka towarzyszy najczęściej mając do czynienia z Salmonellą lub bakterią E.Coli. Najczęściej obajwy ustępują po kilku dniach, w tym czasie konieczne jest dobre nawodnienie - picie wody, aby w skutek częstych wymiotów, nie doszło do odwodnienia organizmu. Jeśli po 3-4 dniach objawy nasilają się, konieczna jest konsultacja lekarska.

dodała dietetyczka

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Groźne bakterie, które mogą grasować w twojej lodówce. Sprawdź, jak się przed nimi ustrzec

Krowiak podwinięty (olszówka) – grzyb jadalny czy trujący?

Po przebytej infekcji czujesz się osłabiona? Dowiedz się, jak zadbać o dietę po chorobie

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Kolejne produkty wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: znaleziono w nich szkło i bakterie

Kolejne produkty wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: znaleziono w nich szkło i bakterie

Listeria monocytogenes w rybie z Carrefoura. Sklep wycofuje produkt, a producent szuka źródła zakażenia / istock

Listeria monocytogenes w rybie z Carrefoura. Sklep wycofuje produkt, a producent szuka źródła zakażenia

Co się kryje w wędlinach? Przeglądamy ich skład i radzimy, gdzie najlepiej je kupować

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien, czyli mały „atlas” najpopularniejszych grzybów

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

Trujące grzyby po nasoleniu żółkną? Dr Katarzyna Siuzdak rozprawia się z mitami na temat toksycznych grzybów i mówi, jak naprawdę je rozpoznać

Trujące grzyby po nasoleniu żółkną? Dr Katarzyna Siuzdak rozprawia się z mitami na temat toksycznych grzybów i mówi, jak naprawdę je rozpoznać

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Żabka wycofuje bagietki z obrotu / istock

Popularna sieć sklepów wycofuje z obrotu bagietki. Powodem groźne bakterie

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

7 zasad grillowania dobrych dla wątroby

Grill węglowy uwalnia do atmosfery pył PM 2,5 uznawany za najgroźniejszy dla zdrowia człowieka. Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie radzi, jak grillować bezpiecznie

Grill węglowy uwalnia do atmosfery pył PM 2,5 uznawany za najgroźniejszy dla zdrowia. Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie radzi, jak grillować bezpiecznie

Mięso mielone wycofane ze sklepów. Wykryto w nim salmonellę

Mięso mielone wycofane ze sklepów. Wykryto w nim salmonellę

GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach jaj. "Zagrożenie dla zdrowia"

GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach jaj. „Zagrożenie dla zdrowia”

Pizza

To bakterie decydują o tym, co jesz? Dowiedz się, jak przejąć kontrolę nad jadłospisem

Tauryna

Tauryna – pochodzenie, właściwości, suplementacja

Chałwa

Salmonella w partii chałwy znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie

Przechowywanie mrożonej żywności

Myślisz, że rozmrożonego jedzenia nie wolno ponownie zamrażać? Poznaj inne mity na temat przechowywania żywności

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

×