Przejdź do treści

Dziwny zapach, lepka konsystencja, zielony nalot. Zjadłam zepsute mięso, czy będę chora? Dietetyczka wyjaśnia

mięso
zdjęcie: unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Napój, sok czy nektar – co jest zdrowsze?
5 produktów, które pomogą przetrwać upały
Chia fresca - lemoniada z nasionami chia
Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!
Surimi – powstawanie, skład, właściwości i przepisy
Sadzone jajka na patelni
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej

Zjadłam kurczaka, ale mam wrażenie, że mięso było zepsute. Dziwny zapach, lepka konsystencja a w smaku? Sama nie wiem. No cóż, jest już po fakcie, czy powinnam się obawiać? Czy nieświeże mięso może przynieść negatywne konsekwencje zdrowotne? Moje wątpliwości postanowiłam zweryfikować z dietetyczką Marią Przyborowską-Sapek.  

Mój scenariusz kupowania mięsa w sklepie jest prosty i mam wrażenie, że nie odbiega od zachowań większości konsumentów. Idę do sklepu, błądząc między półkami, znajduję dział mrożonek i produktów przechowywanych w lodówce i wybieram, zazwyczaj sięgam po drób. Wiem, że lepszą opcją jest kupowanie mięsa w sklepie mięsnym, świeżego, podanego prosto z rąk sprzedawczyni, ale zazwyczaj zniechęcają mnie kolejki i lubię na spokojnie wybrać taką sztukę, która wizualnie i co ważne – dokładnie jest określona wagowo. Dlaczego? No cóż, należę do tych osób, które jednak liczą kalorie.

Kolejnym krokiem, po sprawdzeniu gramatury produktu, jest obejrzenie czy mięso nie zmieniło koloru, po czym wrzucam je do koszyka. Po zakupie, przechowując w swojej lodówce, zdarza mi się instynktownie powąchać mięso przed jego przygotowaniem. Tym razem tego nie zrobiłam i podczas smażenia wyczułam dziwny, specyficzny zapach, jednak nie zniechęciło mnie to na tyle, aby nie zjeść tego kurczaka. W końcu szkoda wyrzucać jedzenie.

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

Co świadczy o zepsutym mięsie?

O zepsutym mięsie świadczy jego zapach, wygląd i konsystencja w dotyku. Jest to stęchły zapach, lepka konsystencja, zmiana koloru, np. na ciemniejszy lub o szaro-żółtym zabarwieniu.

Działanie drobnoustrojów oraz własnych enzymów tkankowych wpływa na to, że mięso traci swoją przydatność do spożycia. Nieświeże będzie od razu wyczuwalne, poprzez nieprzyjemny zapach. Barwa może ulec zmianie. Jeśli mamy do czynienia z drobiem, wówczas mięso zmienia kolor na szary lub zżółknięty a mięso wołowe ciemnieje. Jeśli pojawia się zielony nalot, może świadczyć to o obecności pleśni, wówczas nie ma mowy o odkrojeniu części mięsa, wyrzucamy w całości. Dotykając i czując lepkość, powinna zapalić się czerwona lampka, tak samo wtedy, jeśli z produktu wycieka jakiś płyn.

wyjaśniła dietetyk Maria Przyborowska-Sapek w rozmowie z Hello Zdrowie
mięso na talerzu

Zatrucie zepsutym mięsem

Objawami występującymi przy zatruciu pokarmowym jest biegunka, wymioty, brak apetytu, bóle głowy, nudności a odpowiadają za to bakterie, które przedostaną się do naszego organizmu. Na skutek zjedzenia zepsutego, niezdatnego do spożycia mięsa, możemy zarazić się bakteriami, takimi jak: Salmonella, gronkowiec, E.Coli, Clostridium.

Zatrucie się mięsem często wynika z niewłaściwego przetwarzania, przenoszenia, przechowywania, gotowania a także przekraczania daty ważności. Może być określane jako toksykoinfekcja oraz intoksykacja. Toksykoinfekcja wynika ze spożycia produktu zawierającego żywe komórki bakteryjne, natomiast intoksykacja - toksyn bakteryjnych i pleśniowych.
Jeśli chodzi o przechowywanie, trzeba pamiętać o temperaturze poniżej 7˚C, wówczas zostanie zahamowane namnażanie bakterii.

wyjaśniła dietetyk Maria Przyborowska-Sapek w rozmowie z Hello Zdrowie

Zatem – wyjmuję z lodówki, dotykam, wącham, dokładnie przyglądam się sztuce mięsa. Wszystko po to, aby nie narazić się na zatrucie bakteriami lub pleśnią. Dotykając należy również uważać, aby nie rozprzestrzenić ewentualnych bakterii na inne przedmioty, np. uchwyt w lodówce, szafkę lub ściereczkę do wycierania dłoni.

Jeśli jednak dojdzie do zatrucia, objawy są podobne do każdego innego zatrucia pokarmowego, czyli: biegunka, wymioty, ogólne pogorszenie samopoczucia i słabość. Gorączka towarzyszy najczęściej mając do czynienia z Salmonellą lub bakterią E.Coli. Najczęściej obajwy ustępują po kilku dniach, w tym czasie konieczne jest dobre nawodnienie - picie wody, aby w skutek częstych wymiotów, nie doszło do odwodnienia organizmu. Jeśli po 3-4 dniach objawy nasilają się, konieczna jest konsultacja lekarska.

dodała dietetyczka

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Mięso z probówki. Fragment książki „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” Sylwii Majcher

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

Ze sprzedaży wycofano suszone kiełbasy. GIS ostrzega: wykryto w nich salmonellę

Suszone kiełbasy wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: wykryto w nich salmonellę

Co się kryje w wędlinach? Przeglądamy ich skład i radzimy, gdzie najlepiej je kupować

Ser kozi wycofany ze sprzedaży. GIS ostrzega: „Nie można wykluczyć obecności bakterii Listeria monocytogenes”

Ser kozi wycofany ze sprzedaży. GIS ostrzega: nie można wykluczyć obecności bakterii Listeria monocytogenes

Zatrucie grzybami – jakie są jego objawy? Jak przeprowadzić pierwszą pomoc?

Zatrucie grzybami – jakie są jego objawy? Jak przeprowadzić pierwszą pomoc?

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien, czyli mały „atlas” najpopularniejszych grzybów

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Czy to zatrucie? 7 nie do końca oczywistych sygnałów, które świadczą o tym, że coś ci zaszkodziło

Wciąż masz zapasy jedzenia? Zobacz, jak długo możesz je przechowywać i jak je wykorzystać

Upadło na ziemię! Czy można to zjeść?

Arbuz, pomarańcze i spółka. Jedzenie, które koniecznie musisz umyć

Węgiel aktywny - właściwości i zastosowanie

Węgiel aktywny – właściwości i zastosowanie. Na co pomaga?

Lubisz czerwone mięso? Te sygnały świadczą o tym, że jesz go za dużo

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie?

Kwas masłowy – kiedy i w jaki sposób należy go suplementować?

Wszystkie produkty w twoim domu mają dobrą datę ważności? Sprawdź, które warto wymienić

Błędy podczas przygotowywania jedzenia, które wszyscy popełniamy

Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść

Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść

Masz zapasy mielonej wołowiny? Sprawdź, czy możesz ją zjeść

Resztki z obiadu? Za dużo sałatki? Sprawdź, jak długo możesz je bezpiecznie zjeść

Jak mrozić mięso, drób i owoce morza? Ile mamy czasu na ich zjedzenie?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?