Przejdź do treści

Migdały czy fistaszki – które orzechy są zdrowsze?

Kobieta trzyma tacę z orzechami
iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?
Mrożonki – jeść czy nie jeść?

Zjadanie garści orzechów dziennie to dłuższe i zdrowsze życie. Naukowcy sprawdzili, czy popularne fistaszki mają równie korzystne właściwości, co ich bardziej kosztowni krewniacy, jak na przykład migdały czy orzechy makadamia. 

Uwielbiam wszystkie. Ostatnio zaskoczyła mnie opinia, że orzechy zawierają dużo niezdrowego tłuszczu i powodują tycie… I taki pogląd wcale nie jest rzadkością. A jednak wszelkie badania temu zaprzeczają. W rzeczywistości orzechy są superzdrowe dla naszego serca i mają właściwości przeciwnowotworowe! Kilka dużych badań dowiodło, że regularne jedzenie orzechów zmniejsza o 30-50 proc. ryzyko zawału i chorób układu krążenia. W 2014 roku w naukowym piśmie The New England Journal of Medicine (NEJM) ukazały się wyniki badań sygnalizujące, że osoby które jedzą codziennie garść rozmaitych orzechów mają kilkudziesięciokrotnie mniejsze ryzyko wielu schorzeń, w tym nowotworów. Takich badań jest naprawdę mnóstwo.

Niektórzy zaznaczają jednak, że nie wszystkie orzechy są jednakowo korzystne dla zdrowia. Za najlepsze uważa się m.in. migdały, orzechy włoskie i pekan ze względu na bogactwo zawartych w nich witamin, zdrowych tłuszczy i minerałów. Są one również relatywnie drogie. Jednak ostatnie analizy pokazały, że te tańsze orzechy, w szczególności popularne fistaszki, wcale nie pozostają w tyle pod względem zdrowotnych właściwości.

Publikacja, która ukazała się w naukowym czasopiśmie JAMA Internal Medicine dowiodła, że zjadacze orzeszków ziemnych żyją dłużej niż osoby, które od nich stronią. Duńczycy także odkryli, że te chrupiące przekąski obniżają ryzyko przedwczesnej śmierci o 23 proc. w ciągu 10 lat. Ale uwaga, ze względu na dużą zawartości soli i niezdrowych tłuszczy trans, laurów nie zebrało masło orzechowe. Z nim zatem ostrożnie…

Codzienna porcja orzechów przyczynia się do dłuższego i zdrowego życia na wiele sposobów – podkreślają autorzy badania w NEJM – po pierwsze pomaga utrzymać niższą wagę, odpowiedni poziom cukru we krwi, wspomaga spokojny sen, poprawia pamięć i odporność. Ponadto orzeszki poprawiają wyniki cholesterolu: zmniejszają stężenie złego i podwyższają ilość dobrego cholesterolu HDL.

Pamiętajmy jednak, że orzechy ziemne to jeden z najgroźniejszych alergenów. Dlatego eksperci zalecają, żeby nie podawać ich w dużej ilości małym dzieciom, zwłaszcza jeśli jedzą je po raz pierwszy. Na alergie wywołane przez orzechy arachidowe narażone są szczególnie dzieci, których przynajmniej jeden z rodziców również ich nie toleruje. Jeśli nie ma przeciwwskazań, codziennie powinny stanowić skład naszej diety.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Mleko migdałowe – jak zrobić, gdzie kupić i do czego dodawać?

Dlaczego warto jeść migdały? Nie chodzi tylko o ich smak

Mleko krowie vs. mleko migdałowe

Mleko krowie vs. mleko migdałowe. Które wypada lepiej?

Migdały z czekoladą i miodem – połączenie nieziemsko dobre i zdrowe

czosnek

10 superfoods, które lepiej działają w parze

Szybkie i smaczne przepisy na mleko roślinne. Dla tych, którym zależy na czasie i dla tych bardziej wymagających

Produkty bogate w białko i żelazo to nie tylko mięso. Oto kilka świetnych zamienników. Nie tylko dla wegetarian

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym. Chrupiący orgazm!

Białko roślinne – rodzaje, źródła, właściwości

Kakao – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Co jeść na śniadanie? / istock

7 rzeczy, których nie powinniśmy jeść na śniadanie

Sok z selera naciowego – właściwości i przeciwwskazania

Soki NFC – co to oznacza, czy są zdrowe, jakie mają właściwości?

Olejek z pestek dyni – właściwości i zastosowanie

Zakwas z buraka. Jakie korzyści przynosi jego regularne picie?

Moje pierwsze kimchi

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet

Wek na przeziębienie: syrop z malin

Sposób na przeziębienie: syrop z malin, lepszy niż kupowany w spożywczaku

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Wek na rozgrzanie: mus imbirowy

Mus imbirowy – działa przeciwzapalnie i obłędnie smakuje. Skorzystaj z naszego przepisu

GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach jaj. "Zagrożenie dla zdrowia"

GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach jaj. „Zagrożenie dla zdrowia”

Dieta niskowęglowodanowa w insulinooporności albo cukrzycy? "Z dietami tego typu jest jednak często jak z przejściem na wegetarianizm" - podkreśla Anna Reguła

Dieta niskowęglowodanowa w insulinooporności albo cukrzycy? „Często jest tak, jak z przejściem na wegetarianizm” – przestrzega Anna Reguła

Boli cię głowa po zjedzeniu jogurtu? Sprawdź jego skład - radzi chemiczka Sylwia Bogdan

Boli cię głowa po zjedzeniu jogurtu? Sprawdź jego skład – radzi chemiczka Sylwia Bogdan

Tapioka – pozyskiwanie, właściwości, zastosowanie

Kawa zbożowa w ciąży i przy karmieniu piersią

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu