Przejdź do treści

Migdały czy fistaszki – które orzechy są zdrowsze?

Kobieta trzyma tacę z orzechami
iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Zjadanie garści orzechów dziennie to dłuższe i zdrowsze życie. Naukowcy sprawdzili, czy popularne fistaszki mają równie korzystne właściwości, co ich bardziej kosztowni krewniacy, jak na przykład migdały czy orzechy makadamia. 

Uwielbiam wszystkie. Ostatnio zaskoczyła mnie opinia, że orzechy zawierają dużo niezdrowego tłuszczu i powodują tycie… I taki pogląd wcale nie jest rzadkością. A jednak wszelkie badania temu zaprzeczają. W rzeczywistości orzechy są superzdrowe dla naszego serca i mają właściwości przeciwnowotworowe! Kilka dużych badań dowiodło, że regularne jedzenie orzechów zmniejsza o 30-50 proc. ryzyko zawału i chorób układu krążenia. W 2014 roku w naukowym piśmie The New England Journal of Medicine (NEJM) ukazały się wyniki badań sygnalizujące, że osoby które jedzą codziennie garść rozmaitych orzechów mają kilkudziesięciokrotnie mniejsze ryzyko wielu schorzeń, w tym nowotworów. Takich badań jest naprawdę mnóstwo.

Niektórzy zaznaczają jednak, że nie wszystkie orzechy są jednakowo korzystne dla zdrowia. Za najlepsze uważa się m.in. migdały, orzechy włoskie i pekan ze względu na bogactwo zawartych w nich witamin, zdrowych tłuszczy i minerałów. Są one również relatywnie drogie. Jednak ostatnie analizy pokazały, że te tańsze orzechy, w szczególności popularne fistaszki, wcale nie pozostają w tyle pod względem zdrowotnych właściwości.

Publikacja, która ukazała się w naukowym czasopiśmie JAMA Internal Medicine dowiodła, że zjadacze orzeszków ziemnych żyją dłużej niż osoby, które od nich stronią. Duńczycy także odkryli, że te chrupiące przekąski obniżają ryzyko przedwczesnej śmierci o 23 proc. w ciągu 10 lat. Ale uwaga, ze względu na dużą zawartości soli i niezdrowych tłuszczy trans, laurów nie zebrało masło orzechowe. Z nim zatem ostrożnie…

Codzienna porcja orzechów przyczynia się do dłuższego i zdrowego życia na wiele sposobów – podkreślają autorzy badania w NEJM – po pierwsze pomaga utrzymać niższą wagę, odpowiedni poziom cukru we krwi, wspomaga spokojny sen, poprawia pamięć i odporność. Ponadto orzeszki poprawiają wyniki cholesterolu: zmniejszają stężenie złego i podwyższają ilość dobrego cholesterolu HDL.

Pamiętajmy jednak, że orzechy ziemne to jeden z najgroźniejszych alergenów. Dlatego eksperci zalecają, żeby nie podawać ich w dużej ilości małym dzieciom, zwłaszcza jeśli jedzą je po raz pierwszy. Na alergie wywołane przez orzechy arachidowe narażone są szczególnie dzieci, których przynajmniej jeden z rodziców również ich nie toleruje. Jeśli nie ma przeciwwskazań, codziennie powinny stanowić skład naszej diety.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

10 superfoods, które lepiej działają w parze

Mleko krowie vs. mleko migdałowe

Mleko krowie vs. mleko migdałowe. Które wypada lepiej?

Mleko migdałowe

Mleko migdałowe – jak zrobić, gdzie kupić i do czego dodawać?

Migdały z czekoladą i miodem – połączenie nieziemsko dobre i zdrowe

Dlaczego warto jeść migdały? Nie chodzi tylko o ich smak

Szybkie i smaczne przepisy na mleko roślinne. Dla tych, którym zależy na czasie i dla tych bardziej wymagających

Produkty bogate w białko i żelazo to nie tylko mięso. Oto kilka świetnych zamienników. Nie tylko dla wegetarian

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym. Chrupiący orgazm!

cukier

Życie bez cukru. Co się zadzieje, kiedy odstawisz słodkości?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Brakuje ci pomysłu na obiad? Przedstawiamy trzy przepisy na vege zupy z różnych stron świata

Idealna przekąska na imprezę – orzeźwiające spring rollsy z krewetkami i pomelo

Co oponka na brzuchu ma wspólnego ze zdrowiem mózgu?

Mała czarna – niebezpieczna? Sprawdziłyśmy, czy rzeczywiście trzeba się jej bać

Czy chipsy rzeczywiście uzależniają jak nikotyna? Odpowiada dr Damian Parol

Czy chipsy rzeczywiście uzależniają jak nikotyna? Odpowiada dr Damian Parol

Woda to podstawa. Warto jednak zaufać nauce \źródło: kaboompics.com

Osiem szklanek dziennie wody to konieczność? Naukowcy mają inne zdanie na ten temat

Ograniczenie węglowodanów w diecie może zwiększyć ryzyko cukrzycy? Są najnowsze wyniki badań na ten temat

Ograniczenie węglowodanów w diecie może zwiększyć ryzyko cukrzycy? Są najnowsze wyniki badań na ten temat

Krowiak podwinięty (olszówka) – grzyb jadalny czy trujący?

Rdest ptasi – właściwości lecznicze, zastosowanie w chorobach nerek i kosmetyce

Nie jesteś w stanie opanować się przed jedzeniem słodyczy? Oto kilka sposobów na ratowanie sytuacji

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Zdrowe chrupacze telewizyjne

Wieczór z filmami? Polecamy zdrowe przekąski do pochrupania

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Sezam – jak rośnie, właściwości zdrowotne, produkty, przepisy

×