3 min.
Tłuszcze na dzień dobry, czyli jak dać sobie kopa energetycznego na śniadanie?

Tłuszcze na dzień dobry Istock.com
Najnowsze
19.04.2021
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
19.04.2021
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
19.04.2021
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
18.04.2021
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
17.04.2021
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?
Dobrze skomponowane śniadanie powinno wam dać kopa energetycznego na kilka kolejnych godzin. Już to gdzieś słyszeliście? A czy ktoś polecał wam w związku z tym śniadanie tłuszczowe?
Nie zaczynaj dnia byle jak
Umówmy się, śniadanie dla wielu z was jest posiłkiem często zaniedbywanym. Albo nie jecie go wcale, albo stawiacie na szybkie przekąski w miejscu pracy. Ale jeśli już jecie je w domu, zazwyczaj stawiacie na owsiankę na mleku lub jogurt z owocami, ewentualnie kanapkę z wędliną, masłem i jakimiś warzywami, do picia wybieracie najczęściej sok, kawę lub herbatę z dodatkiem cukru.
Niestety, tym sposobem od samego rana dostarczacie do swojego organizmu dużą dawkę węglowodanów, czyli cukru. Węglowodany zamieniają się w glukozę we krwi, trzustka otrzymuje sygnał, by wydzielić insulinę. Interwencja insuliny pozwala komórkom wchłonąć glukozę i obniżyć poziom cukru we krwi. Po takim śniadaniu zazwyczaj zasiadacie za biurkiem na dobrych kilka godzin. Pojawia się senność i brak energii (niestety na dłuższą metę ma wpływ także na odkładanie się tkanki tłuszczowej). Nie musicie zwalczać tego kolejną filiżanką małej czarnej, ale zmianą przyzwyczajeń śniadaniowych.
Co powiesz na śniadanie tłuszczowe?
Mamy dla was dość oryginalną, ale za to sprawdzoną propozycję. Mowa o śniadaniu tłuszczowym. Tak, wiemy, że wielu z was tłuszczu boi się jak ognia, bo uważany jest za sprawcę epidemii otyłości. Nie dotyczy to jednak dobrych tłuszczów. Zamieńcie śmiało poranne węglowodany na śniadanie złożone z białek i tłuszczy. Propozycje? Tradycyjna jajecznica z całych jaj na masełku klarowanym z dodatkiem warzyw lub z sałatką warzywną (bez chleba). Jest łatwa w przyrządzaniu i smaczna. Polecamy także inne formy jaj, ale najlepiej z płynnym żółtkiem – np. jajko na miękko – lub omlet z warzywami.
Jajka możecie zamienić na szejka na mleku kokosowym lub migdałowym z dodatkiem oleju kokosowego, odrobiny owoców (maliny, truskawki, jagody – taka mała ilość fruktozy nie spowoduje skoku cukru), odżywki białkowej bez substancji słodzących oraz orzechów nerkowca, migdałów, brazylijskich lub włoskich.
Takie śniadania są wspaniałymi źródłami zdrowych tłuszczy, które pomagają organizmowi utrzymać stabilny poziom cukru we krwi, zasycają na dłużej i dają energetycznego kopa.
Zobacz także

„Ajurweda jest cennym drogowskazem, jak się sobą zaopiekować na co dzień” – mówi Nicole Radomska, terapeutka ajurwedyjska i psycholog

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

„Czysta micha” wcale nie taka czysta! Dlaczego trend „clean eating” przynosi więcej szkody niż pożytku?
Spodobał ci się artykuł? Poleć go koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

05.04.2021
Solvita Bułka: Kiedy weszłam w ketozę, poczułam, jakby mi ktoś zdjął z mózgu kołdrę, pojawiła się „świetlistość” umysłowa

15.03.2021
„Ludzie często obawiają się nie tego, czego powinni, a ignorują realne zagrożenie dla zdrowia” – mówi Damian Parol, psychodietetyk

15.01.2021
Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!

10.01.2021