Ciągle gotujesz za dużo ryżu? Sprawdź, czy możesz go zamrozić
Ryż jest popularnym dodatkiem do dań. Doskonale smakuje z warzywami, mięsem, a nawet serwowany z owocami. Podczas przyrządzania ryżu łatwo jednak przesadzić z jego ilością. Jeśli zdarza ci się ugotować za dużo ryżu, nie musisz go wyrzucać albo zjadać wszystkiego na raz.
Czy ryż można mrozić?
Mrożenie żywności jest bardzo popularnym sposobem na jej przechowywanie. Bez problemów można mrozić mięso surowe lub gotowane, zupy, gotowe sosy, różne warzywa oraz owoce, a także nabiał. Ale czy można mrozić ryż? Tak! Ugotowany ryż jest produktem spożywczym, który może być poddawany procesowi mrożenia. Warto jednak poznać kilka zasad, dzięki którym mrożony ryż będzie bezpieczny dla zdrowia i zachowa swoje walory smakowe.
Jak mrozić ryż, aby był zdrowy i smaczny?
Dzięki mrożeniu zatrzymuje się procesy rozwoju różnych patogenów, które występują w żywności. Także w ugotowanym ryżu znajdują się różne przetrwalniki bakterii, które z czasem zaczną się namnażać. Dlatego ważne jest to, aby ryż zaraz po ostygnięciu schować do lodówki, a najlepiej zamrozić. Nawet, jeśli masz zamiar zjeść go dzień później, to mrożenie jest najskuteczniejszą metodą bezpiecznego przechowywania. Nie zostawiaj ryżu na kuchennym blacie zbyt długo.
Najlepszą metodą mrożenia ryżu jest włożenie go do plastikowego pojemnika. Dzięki temu ryż się nie poskleja, a jego rozmrażanie będzie łatwiejsze. Dobrym rozwiązaniem są także plastikowe torebki z suwakiem. Łatwo w nich podzielić ryż na mniejsze porcje, zajmują mniej miejsca od pojemników.
Jak długo przechowywać zamrożony ryż i jak go rozmrozić?
Mrożenie ryżu nie oznacza, że można go przechowywać w nieskończoność. W jakim czasie najlepiej go zjeść? Mrożony ugotowany ryż najlepiej spożyć w ciągu miesiąca od jego zamrożenia. Dzięki temu zachowuje on swój smak oraz odpowiednią konsystencję.
Ważny jest sposób, w jaki rozmrażasz ryż. Nie powinno się go ani innych produktów spożywczych rozmrażać na kuchennym blacie. Powolny proces rozmrażania w pokojowej temperaturze sprawia, że w ryżu namnaża się zbyt wiele patogenów. Najlepiej robić to w lodówce albo skorzystać z opcji rozmrażania w mikrofalówce. Możesz też wrzucić ryż bezpośrednio na patelnię lub do garnka – rozmrozi się podczas gotowania. Warto wiedzieć o tym, że rozmrożonego ryżu nie powinno się podgrzewać więcej niż raz. Każdorazowe podgrzewanie sprawia, że pojawia się w nim więcej patogenów. Kiedy przygotowujesz ryż do mrożenia, podziel go na wygodne porcje do użycia na raz.
Mrożenie gotowych posiłków z ryżem
Skoro już wiesz, że ryż może być mrożony, na pewno zastanawiasz się, jak wygląda kwestia mrożenia dań z ryżem. Czy możesz bezpiecznie do zamrażarki wrzucić ryż z warzywami czy ryż z mięsem? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamrozić gotowe dania z ryżem. Zarówno warzywne, jak i mięsne potrawy z ryżem mogą być zamrażane i przechowywane na później. Podczas ich mrożenia należy zastosować się do takich samych zasad jak podczas mrożenia samego ryżu.
Jeśli jednak chcesz unikać sytuacji, w której gotujesz za dużo jedzenia albo nie masz miejsca w zamrażalniku, staraj się nie przesadzać z ilością przygotowanego ryżu. Skąd wiadomo, ile wynosi jedna porcja? W zależności od tego, czy ryż będzie dodatkiem czy głównym daniem, na dwie osoby wystarczy od 1/3 do 1/2 szklanki suchego ryżu. Jeśli jesteście głodni, przygotuj trochę więcej. Dobrym sposobem jest także używanie ryżu w torebkach, który podzielony jest na wygodne porcje. W zależności od producenta w jednej torebce znajduje się porcja dla jednej lub dwóch osób.
Źródło: veetee, express.co.uk
Polecamy
„Chcę, żeby moje dzieci ze świąt pamiętały to, że jestem z nimi, a nie tylko to, że jestem w kuchni”. Tiktokerka swoim nagraniem podbija internet
Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty
Czy można mrozić masło? Jak się do tego zabrać?
Jesteś fanką serów? Sprawdź, które są najzdrowsze
się ten artykuł?