Przejdź do treści

Ciągle gotujesz za dużo ryżu? Sprawdź, czy możesz go zamrozić

Ciągle gotujesz za dużo ryżu? Sprawdź, czy możesz go zamrozić Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Ryż jest popularnym dodatkiem do dań. Doskonale smakuje z warzywami, mięsem, a nawet serwowany z owocami. Podczas przyrządzania ryżu łatwo jednak przesadzić z jego ilością. Jeśli zdarza ci się ugotować za dużo ryżu, nie musisz go wyrzucać albo zjadać wszystkiego na raz.

Czy ryż można mrozić?

Mrożenie żywności jest bardzo popularnym sposobem na jej przechowywanie. Bez problemów można mrozić mięso surowe lub gotowane, zupy, gotowe sosy, różne warzywa oraz owoce, a także nabiał. Ale czy można mrozić ryż? Tak! Ugotowany ryż jest produktem spożywczym, który może być poddawany procesowi mrożenia. Warto jednak poznać kilka zasad, dzięki którym mrożony ryż będzie bezpieczny dla zdrowia i zachowa swoje walory smakowe.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Jak mrozić ryż, aby był zdrowy i smaczny?

Dzięki mrożeniu zatrzymuje się procesy rozwoju różnych patogenów, które występują w żywności. Także w ugotowanym ryżu znajdują się różne przetrwalniki bakterii, które z czasem zaczną się namnażać. Dlatego ważne jest to, aby ryż zaraz po ostygnięciu schować do lodówki, a najlepiej zamrozić. Nawet, jeśli masz zamiar zjeść go dzień później, to mrożenie jest najskuteczniejszą metodą bezpiecznego przechowywania. Nie zostawiaj ryżu na kuchennym blacie zbyt długo.

Najlepszą metodą mrożenia ryżu jest włożenie go do plastikowego pojemnika. Dzięki temu ryż się nie poskleja, a jego rozmrażanie będzie łatwiejsze. Dobrym rozwiązaniem są także plastikowe torebki z suwakiem. Łatwo w nich podzielić ryż na mniejsze porcje, zajmują mniej miejsca od pojemników.

Jak długo przechowywać zamrożony ryż i jak go rozmrozić?

Mrożenie ryżu nie oznacza, że można go przechowywać w nieskończoność. W jakim czasie najlepiej go zjeść? Mrożony ugotowany ryż najlepiej spożyć w ciągu miesiąca od jego zamrożenia. Dzięki temu zachowuje on swój smak oraz odpowiednią konsystencję.

Ważny jest sposób, w jaki rozmrażasz ryż. Nie powinno się go ani innych produktów spożywczych rozmrażać na kuchennym blacie. Powolny proces rozmrażania w pokojowej temperaturze sprawia, że w ryżu namnaża się zbyt wiele patogenów. Najlepiej robić to w lodówce albo skorzystać z opcji rozmrażania w mikrofalówce. Możesz też wrzucić ryż bezpośrednio na patelnię lub do garnka – rozmrozi się podczas gotowania. Warto wiedzieć o tym, że rozmrożonego ryżu nie powinno się podgrzewać więcej niż raz. Każdorazowe podgrzewanie sprawia, że pojawia się w nim więcej patogenów. Kiedy przygotowujesz ryż do mrożenia, podziel go na wygodne porcje do użycia na raz.

Czy można mrozić jajka?

Mrożenie gotowych posiłków z ryżem

Skoro już wiesz, że ryż może być mrożony, na pewno zastanawiasz się, jak wygląda kwestia mrożenia dań z ryżem. Czy możesz bezpiecznie do zamrażarki wrzucić ryż z warzywami czy ryż z mięsem? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamrozić gotowe dania z ryżem. Zarówno warzywne, jak i mięsne potrawy z ryżem mogą być zamrażane i przechowywane na później. Podczas ich mrożenia należy zastosować się do takich samych zasad jak podczas mrożenia samego ryżu.

Jeśli jednak chcesz unikać sytuacji, w której gotujesz za dużo jedzenia albo nie masz miejsca w zamrażalniku, staraj się nie przesadzać z ilością przygotowanego ryżu. Skąd wiadomo, ile wynosi jedna porcja? W zależności od tego, czy ryż będzie dodatkiem czy głównym daniem, na dwie osoby wystarczy od 1/3 do 1/2 szklanki suchego ryżu. Jeśli jesteście głodni, przygotuj trochę więcej. Dobrym sposobem jest także używanie ryżu w torebkach, który podzielony jest na wygodne porcje. W zależności od producenta w jednej torebce znajduje się porcja dla jednej lub dwóch osób.

 

Źródło: veetee, express.co.uk

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Pijesz wodę? To dobrze. A zastanawiałaś się, kiedy najlepiej to robić, by korzyści było jak najwięcej?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Gorąco? Czujesz się odwodniona? Zrezygnuj z tych potraw

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Im starsze, tym lepsze? Sprawdziłyśmy!

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Jajecznica to banalna potrawa? Możesz sprawić, że będzie idealna

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Ćwiczenia zamiast porannej kawy? Czy to zadziała?

Nie wyobrażasz sobie dnia bez “energetyka”? To może być już uzależnienie

Podjadasz wieczorem? Po te 10 przekąsek możesz sięgać bez wyrzutów

Co zrobić z resztkami po świętach? Podpowiada Sylwia Majcher

Co zrobić z resztkami po świętach? Podpowiada Sylwia Majcher

Mrożonki

Mrożonki – jeść czy nie jeść?

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×