3 min.
Alternatywa dla cukru – słodzik, stewia i inne zamienniki cukru

Poznaj zamienniki cukru. Zdjęcie: shutterstock
Najnowsze
28.02.2021
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
28.02.2021
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
28.02.2021
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
27.02.2021
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
26.02.2021
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału
Cukier jest szkodliwy dla każdego, również dla osób aktywnych. Nie wyobrażasz sobie życia bez słodzenia? Dowiedz się, jakie istnieją zdrowe alternatywy cukru.
Znajdź alternatywę dla cukru
O wadach białego cukru słyszymy nie od dziś – jest wysoce kaloryczny (400 kcal/1000 g) i cechuje się bardzo wysokim indeksem glikemicznym. Oznacza to, że po jego spożyciu stężenie glukozy we krwi rośnie bardzo szybko, jednak równie gwałtownie spada, przyczyniając się do stanu hipoglikemii, który niesie ze sobą uczucie głodu. Ponadto jest związany z całym szeregiem jednostek chorobowych, do których należy między innymi próchnica, otyłość i związana z nią cukrzyca czy choroby układu krążenia. Dlatego warto jest znać zdrowe alternatywy dla cukru i sięgnąć po nie, gdy szukamy słodkiego dodatku do ciasta czy do herbaty.
Czym zastąpić cukier?
- Ksylitol – nazywany cukrem brzozowym, w smaku i wyglądzie jest bardzo zbliżony do białego cukru, ma natomiast zdecydowanie niższy indeks glikemiczny i kaloryczność (240 kcal/100 g). Uwaga! W zbyt dużych ilościach może być przyczyną biegunek lub niestrawności.
- Erytrytol – należy do tej samej grupy co ksylitol, ale w przeciwieństwie do niego nie powoduje problemów w układzie pokarmowym. Dodatkowo jest 10-krotnie mniej kaloryczny, za to znacznie droższy.
- Stewia – ma prawie 0 kalorii oraz bardzo niski indeks glikemiczny. Należy zwracać uwagę, żeby nie kupować jej w formie przetworzonej – najlepiej wybierać tę o brązowym lub zielonym zabarwieniu. Jest słodsza niż biały cukier, przez co bardziej wydajna. Ma jednak charakterystyczny posmak, do którego nie każdy jest w stanie przywyknąć.
- Miód – z całą pewnością jest zdrowszym zamiennikiem cukru, jednak jest dość kaloryczny (ok. 315 kcal/100 g). Kupując miód skrystalizowany, mamy pewność, iż nie dodano do niego wody ani nie został on wcześniej przegrzany (pod wpływem wysokiej temperatury miód traci część swoich dobroczynnych właściwości). Nie kupujmy także miodu sztucznego – jest to mieszanka cukrów prostych, barwników i aromatów rozpuszczona w wodzie.
- Cykoria – pochodzi z korzenia byliny. Ma bardzo niski indeks glikemiczny, zawiera również ważne witaminy z grupy B, błonnik i wiele niezbędnych minerałów, takich jak mangan, fosfor, potas, żelazo, magnez i wapń. Badania pokazują, że może zapobiegać zaparciom i pomagać w utrzymaniu zdrowej równowagi bakterii w okrężnicy.
- Syrop klonowy – jest tak naturalny i nieprzetworzony, jak to tylko możliwe. Zawiera dużo manganu, który jest niezbędny do produkcji energii, oraz cynk, który wspomaga zdrowie układu odpornościowego.
Wady: jest bogaty w kalorie.
Alternatywy dla cukru – na co uważać?
Uważajmy także na cukier brązowy – bardzo często jest to zwykły biały cukier barwiony na przykład karmelem. Szukając zamienników dla cukru, warto sprawdzać ich kaloryczność, indeks glikemiczny i ewentualny długotrwały wpływ na zdrowie.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020