Przejdź do treści

Alternatywa dla cukru – słodzik, stewia i inne zamienniki cukru

kostki cukru
Poznaj zamienniki cukru. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Cukier jest szkodliwy dla każdego, również dla osób aktywnych. Nie wyobrażasz sobie życia bez słodzenia? Dowiedz się, jakie istnieją zdrowe alternatywy cukru.

Znajdź alternatywę dla cukru

O wadach białego cukru słyszymy nie od dziś – jest wysoce kaloryczny (400 kcal/1000 g) i cechuje się bardzo wysokim indeksem glikemicznym. Oznacza to, że po jego spożyciu stężenie glukozy we krwi rośnie bardzo szybko, jednak równie gwałtownie spada, przyczyniając się do stanu hipoglikemii, który niesie ze sobą uczucie głodu. Ponadto jest związany z całym szeregiem jednostek chorobowych, do których należy między innymi  próchnica, otyłość i związana z nią cukrzyca czy choroby układu krążenia. Dlatego warto jest znać zdrowe alternatywy dla cukru i sięgnąć po nie, gdy szukamy słodkiego dodatku do ciasta czy do herbaty.

Czym zastąpić cukier?

  • Ksylitol – nazywany cukrem brzozowym, w smaku i wyglądzie jest bardzo zbliżony do białego cukru, ma natomiast zdecydowanie niższy indeks glikemiczny i kaloryczność (240 kcal/100 g). Uwaga! W zbyt dużych ilościach może być przyczyną biegunek lub niestrawności.
  • Erytrytol – należy do tej samej grupy co ksylitol, ale w przeciwieństwie do niego nie powoduje problemów w układzie pokarmowym. Dodatkowo jest 10-krotnie mniej kaloryczny, za to znacznie droższy.
  • Stewia – ma prawie 0 kalorii oraz bardzo niski indeks glikemiczny. Należy zwracać uwagę, żeby nie kupować jej w formie przetworzonej – najlepiej wybierać tę o brązowym lub zielonym zabarwieniu. Jest słodsza niż biały cukier, przez co bardziej wydajna. Ma jednak charakterystyczny posmak, do którego nie każdy jest w stanie przywyknąć.
  • Miód – z całą pewnością jest zdrowszym zamiennikiem cukru, jednak jest dość kaloryczny (ok. 315 kcal/100 g). Kupując miód skrystalizowany, mamy pewność, iż nie dodano do niego wody ani nie został on wcześniej przegrzany (pod wpływem wysokiej temperatury miód traci część swoich dobroczynnych właściwości). Nie kupujmy także miodu sztucznego – jest to mieszanka cukrów prostych, barwników i aromatów rozpuszczona w wodzie.
  • Cykoria – pochodzi z korzenia byliny. Ma bardzo niski indeks glikemiczny, zawiera również ważne witaminy z grupy B, błonnik i wiele niezbędnych minerałów, takich jak mangan, fosfor, potas, żelazo, magnez i wapń. Badania pokazują, że może zapobiegać zaparciom i pomagać w utrzymaniu zdrowej równowagi bakterii w okrężnicy.
  • Syrop klonowy –  jest tak naturalny i nieprzetworzony, jak to tylko możliwe. Zawiera dużo manganu, który jest niezbędny do produkcji energii, oraz cynk, który wspomaga zdrowie układu odpornościowego.
    Wady: jest bogaty w kalorie.

Alternatywy dla cukru – na co uważać?

Uważajmy także na cukier brązowy – bardzo często jest to zwykły biały cukier barwiony na przykład karmelem. Szukając zamienników dla cukru, warto sprawdzać ich kaloryczność, indeks glikemiczny i ewentualny długotrwały wpływ na zdrowie.

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: