Przejdź do treści

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?
Mrożonki – jeść czy nie jeść?

Masz zaparcia pomimo, że jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody? Poznaj mniej oczywiste powody zakorkowanych jelit i sprawdź, jak można pobudzić je do działania.

Aż 30 proc. ludzi, w tym więcej kobiet niż mężczyzn, narzeka na zaparcia. Wielu z nich miesiącami bada przyczynę swoich kłopotów i nie znajduje odpowiedzi w wynikach badań. To oznacza, że powód najpewniej nie jest organiczny, a zaparcia powodują inne czynniki.

Jeśli oprócz zakorkowanych jelit masz inne objawy – m.in. szybkie uczucie sytości podczas jedzenia, wzdęcia, bóle brzucha ustępujące po wypróżnieniu – a wszystkie te nieprzyjemne symptomy nie pojawiają się, gdy śpisz, najprawdopodobniej cierpisz na zaparcia idiopatyczne – niemające fizycznych przyczyn i niezwiązane z chorobą jelit.

Może być to syndrom jelita drażliwego lub zaparcia czynnościowe (spowodowane przede wszystkim trybem życia i nawykami). Twoje jelita mogą być albo nieco rozleniwione, albo coś szwankuje w komunikacji między układem wydalniczym i mózgiem. Oto 5 rzeczy, które sprzyjają zaparciom.

Stres i pośpiech

Życie w stresie i ciągłym pospiechu ma swoje konsekwencje. Jeśli zwykle nie masz czasu, by udać się do łazienki, kiedy twój organizm komunikuje ci taką potrzebę, może się to skończyć tak, że receptory czuciowe dolnego odcinka układu pokarmowego nie będą wystarczająco czułe. Organizm przestanie ci cokolwiek komunikować.

Obfite kolacje, niejedzenie śniadań

Duży posiłek na noc i rezygnowanie ze śniadania może zaburzyć dobowy rytm pracy jelit. Wieczorem następuje spowolnienie ich ruchu. Za to rano jelita są gotowe do działania i dobrze jest im pracę zapewnić. Dostosowanie jedzenia posiłków do rytmu dobowego zmniejszy ryzyko występowania zaparć. Jeszcze więcej o tym, co zyskasz, jeśli nie będziesz objadać się na noc, przeczytasz tutaj.

Czekolada

Niektóre badania przeprowadzone z udziałem osób cierpiących na zaparcia wskazują, że czekolada może jeszcze bardziej zakorkować jelita, ale są też badania dowodzące, że niektórym – wręcz odwrotnie – może pomóc. Dlatego każdy powinien indywidualnie sprawdzić, jak czekolada działa w jego przypadku.

Niektóre leki

Żelazo, wapń i leki zobojętniające kwas żołądkowy mają działanie zapierające. Problem może wystąpić też przy leczeniu lekami antyhistaminowymi, beta-blokerami, lekami na depresję, na nadciśnienie, a także przy zażywaniu niektórych pigułek antykoncepcyjnych. Trzeba uważać też z braniem silnych leków przeciwbólowych i przestrzegać zaleconego w ulotce dawkowania.

Wahania hormonalne

Zaburzenia endokrynologiczne, m.in. niedoczynność tarczycy, sprzyjają zaparciom. Tarczyca kontroluje bowiem tempo metabolizmu. Choroby metaboliczne związane z nieprawidłowym wydzielaniem insuliny – takie jak cukrzyca – także mają swój cichy udział w spowalnianiu pracy jelit.

Co robić, by zmusić jelita do prawidłowej pracy?

Na pewno warto zacząć od prawidłowej diety i zmiany trybu życia. Czasami wystarczy jedzenie regularnie trzech posiłków dziennie (zaczynając od śniadania) z dużą ilością błonnika, z mało przetworzonych produktów, ruch i picie 2–3 litrów wody dziennie, niechodzenie do łóżka zaraz po jedzeniu i nieobjadanie się na noc. Warto też popracować nad regularnymi wypróżnieniami, co oznacza spędzanie więcej czasu w toalecie (codziennie o podobnej porze) w celu wyrabiania zdrowego nawyku.

Od czasu do czasu można się wspomóc środkami pobudzającymi ruchy jelit, dostępnymi bez recepty lekami z makrogolem, które działają miejscowo w obrębie jelita grubego i poprawiają konsystencję zalegających mas, przez co ułatwiają wypróżnienie. Zawsze warto wypróbować domowe triki – szklankę ciepłej przegotowanej wody z cytryną na czczo czy kefir zagryzany suszonymi śliwkami. Jeśli to nie pomaga, należy zwrócić się do lekarza po poradę i ewentualnie środki na receptę.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

To bakterie decydują o tym, co jesz? Dowiedz się, jak przejąć kontrolę nad jadłospisem

Tanie mięso zaburza równowagę w jelitach. Fragment książki „Happy food green. O roślinnej diecie i szczęśliwym życiu” Niklasa Ekstedta i Henrika Ennarta

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Karagen (E407) – stabilizator w żywności i kosmetykach

Co dobrego możesz zrobić dla swoich jelit? /fot. Getty Images

Co dobrego możesz zrobić dla swoich jelit – dziś, w tydzień, w miesiąc, na zawsze?

Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy

Guma guar – co to, właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Dieta na refluks żołądkowy – zalecenia, czego nie jeść przy refluksie?

Fot: Unsplash

9 zalet chleba, których nie doceniamy

Soczewica – wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy

Stres, niepokój i lęk vs jelita i probiotyki. Biotechnolożka wyjaśnia, jaki to ma związek

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Hanna Stolińska-Fiedorowicz: warto odejść od tradycji nakazującej zjedzenie 12 potraw wigilijnych

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Co jeść, by być zdrowym i szczęśliwym?

Kwas masłowy – kiedy i w jaki sposób należy go suplementować?

4 powody, dla których warto jeść błonnik. Chodzi nie tylko o zaparcia

Dr n. med. Jarosław Biliński o mikrobiocie

Dr n. med. Jarosław Biliński o mikrobiocie jelitowej: „Każdy z nas ma w jelitach 2 kilogramy bakterii. To nie jest obojętne dla naszego organizmu”

kobieta smutna siedzi na kanapie

Brak wypróżnienia – zwykłe zaparcia czy poważna choroba?

Wydaje ci się, że jesz dużo owoców i warzyw? Te sygnały mogą temu przeczyć

Dieta przed kolonoskopią – co jeść, by wyniki badania były wiarygodne?

Imbir jest pomocny w przeziębieniu, ale nie tylko. Sprawia, że żyjemy dłużej

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu