Przejdź do treści

Cytrusy – dlaczego warto je jeść?

Cytrusy, mandarynki, pomarańcze
Cytrusy - dlaczego warto je jeść? Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Cytrusy: cytryny, pomarańcze, grejpfruty, mandarynki, pomelo, limonka to owoce, które goszczą u nas w okresie jesienno-zimowym. Grudzień to miesiąc, kiedy do Polski zaczynają przyjeżdżać dojrzałe cytrusy z Europy. Dietetyk Patrycja Tłustochowicz zaleca: zimą jedzenie cytrusów jest wskazane – są pełne antyoksydantów, odmładzają. Dodatkowo pięknie wyglądają na stole. 

Sezon na cytrusy

Zima to sezon na cytrusy. Napływają zza granicy, głównie z Włoch i Hiszpanii. Mimo długiego transportu są dojrzałe i smaczne. Są bogate w witaminę C, antyoksydanty, a także bioflawonoidy. Są to naturalne substancje, które zapobiegają nowotworom, chorobom serca i opóźniają starzenie się organizmu. Wspomagają także przyswajanie witamin, uczestniczą w procesie syntezy kolagenu, a także są naturalnym filtrem chroniącym przed szkodliwym działaniem promieniowania.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Pomarańcza

Niewiele osób wie, że zjedzenie jednej pomarańczy, pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Owoc ten zawiera dużą dawkę beta-karotenu, potasu, miedzi, wapnia, a także witamin z grupy B oraz błonnika pokarmowego. Pomarańcze są niskokalorycznym produktem, w 100 g znajduje się 47 kcal, a ich indeks glikemiczny wynosi zaledwie 42. Skórka pomarańczy może posłużyć jako ozdoba potraw. Owoc ten nadaje się nie tylko jako przekąska, ale różniej dobrze komponuje się z wytrawnymi daniami.

Skorzystaj z naszego przepisu na: pomarańczowe fit ciasto

Pomarańcze są sycące, dlatego warto je jeść, ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego. Wiele osób wybiera sok, ale na wyprodukowanie szklanki napoju potrzeba kilku sztuk, a jedna cała pomarańcza w zupełności nam wystarczy w jednej porcji. Jeśli ktoś lubi soczyste pomarańcze, należy szukać tych, z cienką skórką.

mówi w rozmowie z Hello Zdrowie, dietetyk Patrycja Tłustochowicz

Lubisz skórkę z pomarańczy? Skorzystaj z naszego przepisu 

Cytryna

Cytryna gości na naszych stołach przez cały rok. Powszechnie używana w celu wzbogacenia napojów, wody czy herbaty. Oprócz witaminy C, zawiera także witaminy B1, B5, B6, potas, żelazo, wapń i magnez. Zalecany jest szczególnie osobom, które chcą usprawnić swój metabolizm, cierpią na problemy trawienne. Jest produktem niskokalorycznym, w 100 gramach zawiera około 30 kcal.

Cytrynę można wykorzystać jako środek oczyszczający organizm z toksyn, dlatego tak wiele osób pije szklankę wody z cytryną codziennie na czczo. Jest bogactwem witamin, zwłaszcza witaminy C.

mówi w rozmowie z Hello Zdrowie, dietetyk Patrycja Tłustochowicz

Przygotowaliśmy dla was przepis na kiszone cytryny.

Mandarynka

Mandarynki mają słodki i orzeźwiający smak. Są szybką przekąską, którą można zabrać na wynos i z łatwością poradzić sobie z obraniem skórki. Dodatkowo ich intensywny zapach roznosi się, dlatego wiele osób mówi, że „pachną świętami„. Są bogactwem witaminy C i jako jedyne z grupy cytrusów zawierają nobiletynę, której działanie jest istotne w profilaktyce chorób, takich jak: cukrzyca typu 2, miażdżycaotyłość. Mandarynki zawierają witaminę A, dlatego regularne spożywanie dobrze wpływa na wzrok i skórę. Wspomagają proces oczyszczania organizmu z toksyn. Są produktem o niskiej kaloryczności, w 100 g świeżych mandarynek jest około 53 kcal.

Grejpfrut

Grejpfruty uważane są za najzdrowsze cytrusy. Zawierają duże dawki witaminy C, A, z grupy B, a także potas, magnez, mangan i fosforan. Wykazują właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, dzięki czemu przy regularnym spożywaniu, działają hamująco na proces nowotworowy. Są zalecane osobom odchudzającym się, a w 100 g mają 42 kcal.

Grejpfruty są bardzo cennymi cytrusami, aby skorzystać ze wszystkich wartości odżywczych tego owocu, należy spożywać je wraz z białą błoną, czyli miąższem. Wiele osób wyrzuca ją wraz ze skórką, niepotrzebnie. Znajdziemy w niej naringinę, która ma silne właściwości antyoksydacyjne. Regularne jedzenie grejpfrutów może mieć wpływ w zwalczaniu chorób, takich jak: otyłość, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, cukrzyca.

powiedziała w rozmowie z Hello Zdrowie, dietetyk Patrycja Tłustochowicz

Pomelo

Pomelo w porównaniu z innymi cytrusami, zawiera najwięcej witamy C – 100 g miąższu znajduje się 61 mg. Jest bogate w potas, które odpowiada za utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej. Jest szczególnie zalecany osobom, które zmagają się ze zgagą, ponieważ pomelo ma silne właściwości alkalizujące. Owoc ten ma niski indeks glikemiczny, który wynosi 30, a 100 g pomelo dostarcza około 38 kcal.

Limonka

Limonka jest stosowana jako zamiennikiem cytryny, często do koktajli i drinków. Zawiera w sobie minerały, takie jak: żelazo, wapń, miedź. Owoc ten postrzegany jest jako jeden z najzdrowszych cytrusów, dzięki zawartości flawonoidów i witaminy C.

Sok z limonki rozcieńczony z wodą pomaga odkwasić organizm i wzmocnić układ immunologiczny, dlatego warto pić taki napój regularnie. Bioflawonoidy zawarte w limonce działają moczopędnie, w konsekwencji wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn.

powiedziała w rozmowie z Hello Zdrowie, dietetyk Patrycja Tłustochowicz

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

Wskazówki dla osób z insulinoopornością / istock

5 wskazówek na Wielkanoc dla osób z insulinoopornością

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Kwas winowy – gdzie występuje, zastosowanie

Likopen – co to jest, właściwości, działanie, gdzie występuje

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

„Już 3000 lat temu wiadomo było, że ciepłe zupy mają leczniczą moc. Jedną z nich nazywa się żydowską penicyliną”. O dietoterapii zupami mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka

Czym jest świadomość interoceptywna i dlaczego to twoja supermoc? Przedstawiamy fundamenty jedzenia intuicyjnego

Kwas foliowy – nie tylko dla kobiet w ciąży

Ryż basmati – indeks glikemiczny, jak gotować ten typ ryżu

dr Wanda Baltaza

„Budując swoją zdrową dietę, warto wyluzować” – mówi Wanda Baltaza, autorka książki „Poczuj się lepiej”

Kobieta

Objawy za dużego deficytu kalorycznego można łatwo przeoczyć. „Nie zawsze od razu mdlejesz” – ostrzegają żywieniowcy z „Dietetyka nie na żarty”

Według naukowców odpowiednia dieta może nas uchronić przed COVID-19. Co powinniśmy jeść?

Według naukowców odpowiednia dieta może nas uchronić przed COVID-19. Co powinniśmy jeść?

Spermidyna w jabłkach / istock

Spermidyna pomoże ci zachować długowieczność. Czym jest substancja, o której wszyscy mówią?

Rozgrzewająca sałatka z fenkułem i pomarańczą. Prawdziwa witaminowa bomba!

„Ciało reguluje wagę jak termostat. Nie wie, że zależy nam np. na wyszczupleniu ud, więc walczy o ochronę swoich zasobów”. O teorii wagi chronionej mówi psychodietetyczka Małgorzata Zięba

Mąka konopna

Mąka konopna – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Orzechy arachidowe

Mąka z orzechów arachidowych – właściwości, stosowanie

Produkcja oleju

Olej rafinowany czy tłoczony na zimno? Który jest lepszy?

olej arachidowy i orzechy

Olej arachidowy – właściwości i zastosowanie

Zimowe tycie – jak sobie z nim poradzić?

Nie masz czasu na zdrową dietę? Dietetyczka podpowiada, jak możesz sobie pomóc

pomarańcze

Wigilijni wspomagacze metabolizmu. Co nam pomoże w trawieniu?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 przepisów dla miłośników awokado

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

×