Przejdź do treści

Cytrusy – dlaczego warto je jeść?

Cytrusy - dlaczego warto je jeść? Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak możesz sobie sama poradzić z refluksem i zgagą? Kamil Kozakowski podpowiada, jakie ćwiczenia mogą być pomocne
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?

Cytrusy: cytryny, pomarańcze, grejpfruty, mandarynki, pomelo, limonka to owoce, które goszczą u nas w okresie jesienno-zimowym. Grudzień to miesiąc, kiedy do Polski zaczynają przyjeżdżać dojrzałe cytrusy z Europy. Dietetyk Patrycja Tłustochowicz zaleca: zimą jedzenie cytrusów jest wskazane – są pełne antyoksydantów, odmładzają. Dodatkowo pięknie wyglądają na stole. 

Sezon na cytrusy

Zima to sezon na cytrusy. Napływają zza granicy, głównie z Włoch i Hiszpanii. Mimo długiego transportu są dojrzałe i smaczne. Są bogate w witaminę C, antyoksydanty, a także bioflawonoidy. Są to naturalne substancje, które zapobiegają nowotworom, chorobom serca i opóźniają starzenie się organizmu. Wspomagają także przyswajanie witamin, uczestniczą w procesie syntezy kolagenu, a także są naturalnym filtrem chroniącym przed szkodliwym działaniem promieniowania.

Pomarańcza

Niewiele osób wie, że zjedzenie jednej pomarańczy, pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Owoc ten zawiera dużą dawkę beta-karotenu, potasu, miedzi, wapnia, a także witamin z grupy B oraz błonnika pokarmowego. Pomarańcze są niskokalorycznym produktem, w 100 g znajduje się 47 kcal, a ich indeks glikemiczny wynosi zaledwie 42. Skórka pomarańczy może posłużyć jako ozdoba potraw. Owoc ten nadaje się nie tylko jako przekąska, ale różniej dobrze komponuje się z wytrawnymi daniami.

Skorzystaj z naszego przepisu na: pomarańczowe fit ciasto

Pomarańcze są sycące, dlatego warto je jeść, ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego. Wiele osób wybiera sok, ale na wyprodukowanie szklanki napoju potrzeba kilku sztuk, a jedna cała pomarańcza w zupełności nam wystarczy w jednej porcji. Jeśli ktoś lubi soczyste pomarańcze, należy szukać tych, z cienką skórką.

mówi w rozmowie z Hello Zdrowie, dietetyk Patrycja Tłustochowicz

Lubisz skórkę z pomarańczy? Skorzystaj z naszego przepisu 

Cytryna

Cytryna gości na naszych stołach przez cały rok. Powszechnie używana w celu wzbogacenia napojów, wody czy herbaty. Oprócz witaminy C, zawiera także witaminy B1, B5, B6, potas, żelazo, wapń i magnez. Zalecany jest szczególnie osobom, które chcą usprawnić swój metabolizm, cierpią na problemy trawienne. Jest produktem niskokalorycznym, w 100 gramach zawiera około 30 kcal.

Cytrynę można wykorzystać jako środek oczyszczający organizm z toksyn, dlatego tak wiele osób pije szklankę wody z cytryną codziennie na czczo. Jest bogactwem witamin, zwłaszcza witaminy C.

mówi w rozmowie z Hello Zdrowie, dietetyk Patrycja Tłustochowicz

Przygotowaliśmy dla was przepis na kiszone cytryny.

Mandarynka

Mandarynki mają słodki i orzeźwiający smak. Są szybką przekąską, którą można zabrać na wynos i z łatwością poradzić sobie z obraniem skórki. Dodatkowo ich intensywny zapach roznosi się, dlatego wiele osób mówi, że „pachną świętami„. Są bogactwem witaminy C i jako jedyne z grupy cytrusów zawierają nobiletynę, której działanie jest istotne w profilaktyce chorób, takich jak: cukrzyca typu 2, miażdżycaotyłość. Mandarynki zawierają witaminę A, dlatego regularne spożywanie dobrze wpływa na wzrok i skórę. Wspomagają proces oczyszczania organizmu z toksyn. Są produktem o niskiej kaloryczności, w 100 g świeżych mandarynek jest około 53 kcal.

Grejpfrut

Grejpfruty uważane są za najzdrowsze cytrusy. Zawierają duże dawki witaminy C, A, z grupy B, a także potas, magnez, mangan i fosforan. Wykazują właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, dzięki czemu przy regularnym spożywaniu, działają hamująco na proces nowotworowy. Są zalecane osobom odchudzającym się, a w 100 g mają 42 kcal.

Grejpfruty są bardzo cennymi cytrusami, aby skorzystać ze wszystkich wartości odżywczych tego owocu, należy spożywać je wraz z białą błoną, czyli miąższem. Wiele osób wyrzuca ją wraz ze skórką, niepotrzebnie. Znajdziemy w niej naringinę, która ma silne właściwości antyoksydacyjne. Regularne jedzenie grejpfrutów może mieć wpływ w zwalczaniu chorób, takich jak: otyłość, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, cukrzyca.

powiedziała w rozmowie z Hello Zdrowie, dietetyk Patrycja Tłustochowicz

Pomelo

Pomelo w porównaniu z innymi cytrusami, zawiera najwięcej witamy C – 100 g miąższu znajduje się 61 mg. Jest bogate w potas, które odpowiada za utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej. Jest szczególnie zalecany osobom, które zmagają się ze zgagą, ponieważ pomelo ma silne właściwości alkalizujące. Owoc ten ma niski indeks glikemiczny, który wynosi 30, a 100 g pomelo dostarcza około 38 kcal.

Limonka

Limonka jest stosowana jako zamiennikiem cytryny, często do koktajli i drinków. Zawiera w sobie minerały, takie jak: żelazo, wapń, miedź. Owoc ten postrzegany jest jako jeden z najzdrowszych cytrusów, dzięki zawartości flawonoidów i witaminy C.

Sok z limonki rozcieńczony z wodą pomaga odkwasić organizm i wzmocnić układ immunologiczny, dlatego warto pić taki napój regularnie. Bioflawonoidy zawarte w limonce działają moczopędnie, w konsekwencji wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn.

powiedziała w rozmowie z Hello Zdrowie, dietetyk Patrycja Tłustochowicz

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Co jeść na śniadanie? / istock

7 rzeczy, których nie powinniśmy jeść na śniadanie

Wypadają ci włosy i męczy cię ciągłe zmęczenie? Sprawdź, czy nie masz niedoboru ferrytyny

Agata Głyda: W podręczniku dla czwartoklasistów znajduje się czytanka o odchudzaniu dziewczynki i nikogo to nie dziwi

Agata Głyda: W podręczniku dla czwartoklasistów znajduje się czytanka o odchudzaniu dziewczynki i nikogo to nie dziwi

Unikasz schabowego i alkoholu? Są jeszcze inne rzeczy, na które musisz uważać w trosce o swoją wątrobę

Gotowanie na parze – zalety i potrzebne urządzenia

Pstrąg w kuchni? Jak najbardziej! Wyjaśniamy, dlaczego warto włączyć go do diety

Mleko sojowe – jak je zrobić, jak smakuje i czy jest zdrowe?

Blanszowanie warzyw – co to jest i do czego służy?

Zapotrzebowanie na białko – ile białka dziennie spożywać?

Mleko migdałowe – jak zrobić, gdzie kupić i do czego dodawać?

Kokos

Olej kokosowy – właściwości, zastosowanie, w kuchni, w kosmetyce, na skórę

Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy?

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Płatki ryżowe – wartości odżywcze, przepisy, jak gotować

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Dieta bulionowa - Gwyneth Paltrow schudła na niej 11 kg

Uwielbiana przez Gwyneth Paltrow, Salmę Hayek i Halle Berry. Co o diecie bulionowej sądzi naturopatka?

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Kurkumina w Hashimoto pomaga wyciszyć stan zapalny – mówią ekspertki z „Ogarnij Hashimoto”

Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie

Łuszczyca odwrócona – przyczyny, objawy, leczenie, dieta

Kobiety jedzą posiłek

Okno żywieniowe w Hashimoto i insulinooporności. „Bez leków spadły nam poziomy glukozy i insuliny na czczo”

Twoja skóra potrzebuje nawilżenia? Wraz z dietetyczką Agatą Lewandowską przyjrzyj się swojemu menu!

Deficyt kaloryczny – czym jest i jak go wyliczyć?

Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać