4 min.
Cytrusy – dlaczego warto je jeść?

zdjęcie: iStockphoto.com
Najnowsze
16.01.2021
Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz
16.01.2021
Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska
16.01.2021
Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska
15.01.2021
Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!
15.01.2021
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka
Cytrusy: cytryny, pomarańcze, grejpfruty, mandarynki, pomelo, limonka to owoce, które goszczą u nas w okresie jesienno-zimowym. Grudzień to miesiąc, kiedy do Polski zaczynają przyjeżdżać dojrzałe cytrusy z Europy. Dietetyk Patrycja Tłustochowicz zaleca: zimą jedzenie cytrusów jest wskazane – są pełne antyoksydantów, odmładzają. Dodatkowo pięknie wyglądają na stole.
Sezon na cytrusy
Zima to sezon na cytrusy. Napływają zza granicy, głównie z Włoch i Hiszpanii. Mimo długiego transportu są dojrzałe i smaczne. Są bogate w witaminę C, antyoksydanty, a także bioflawonoidy. Są to naturalne substancje, które zapobiegają nowotworom, chorobom serca i opóźniają starzenie się organizmu. Wspomagają także przyswajanie witamin, uczestniczą w procesie syntezy kolagenu, a także są naturalnym filtrem chroniącym przed szkodliwym działaniem promieniowania.
Pomarańcza
Niewiele osób wie, że zjedzenie jednej pomarańczy, pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Owoc ten zawiera dużą dawkę beta-karotenu, potasu, miedzi, wapnia, a także witamin z grupy B oraz błonnika pokarmowego. Pomarańcze są niskokalorycznym produktem, w 100 g znajduje się 47 kcal, a ich indeks glikemiczny wynosi zaledwie 42. Skórka pomarańczy może posłużyć jako ozdoba potraw. Owoc ten nadaje się nie tylko jako przekąska, ale różniej dobrze komponuje się z wytrawnymi daniami.
Skorzystaj z naszego przepisu na: pomarańczowe fit ciasto
Pomarańcze są sycące, dlatego warto je jeść, ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego. Wiele osób wybiera sok, ale na wyprodukowanie szklanki napoju potrzeba kilku sztuk, a jedna cała pomarańcza w zupełności nam wystarczy w jednej porcji. Jeśli ktoś lubi soczyste pomarańcze, należy szukać tych, z cienką skórką.
Lubisz skórkę z pomarańczy? Skorzystaj z naszego przepisu
Cytryna
Cytryna gości na naszych stołach przez cały rok. Powszechnie używana w celu wzbogacenia napojów, wody czy herbaty. Oprócz witaminy C, zawiera także witaminy B1, B5, B6, potas, żelazo, wapń i magnez. Zalecany jest szczególnie osobom, które chcą usprawnić swój metabolizm, cierpią na problemy trawienne. Jest produktem niskokalorycznym, w 100 gramach zawiera około 30 kcal.
Cytrynę można wykorzystać jako środek oczyszczający organizm z toksyn, dlatego tak wiele osób pije szklankę wody z cytryną codziennie na czczo. Jest bogactwem witamin, zwłaszcza witaminy C.
Przygotowaliśmy dla was przepis na kiszone cytryny
Mandarynka
Mandarynki mają słodki i orzeźwiający smak. Są szybką przekąską, którą można zabrać na wynos i z łatwością poradzić sobie z obraniem skórki. Dodatkowo ich intensywny zapach roznosi się, dlatego wiele osób mówi, że „pachną świętami„. Są bogactwem witaminy C i jako jedyne z grupy cytrusów zawierają nobiletynę, której działanie jest istotne w profilaktyce chorób, takich jak: cukrzyca typu 2, miażdżyca i otyłość. Mandarynki zawierają witaminę A, dlatego regularne spożywanie dobrze wpływa na wzrok i skórę. Wspomagają proces oczyszczania organizmu z toksyn. Są produktem o niskiej kaloryczności, w 100 g świeżych mandarynek jest około 53 kcal.
Grejpfrut
Grejpfruty uważane są za najzdrowsze cytrusy. Zawierają duże dawki witaminy C, A, z grupy B, a także potas, magnez, mangan i fosforan. Wykazują właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, dzięki czemu przy regularnym spożywaniu, działają hamująco na proces nowotworowy. Są zalecane osobom odchudzającym się, a w 100 g mają 42 kcal.
Grejpfruty są bardzo cennymi cytrusami, aby skorzystać ze wszystkich wartości odżywczych tego owocu, należy spożywać je wraz z białą błoną, czyli miąższem. Wiele osób wyrzuca ją wraz ze skórką, niepotrzebnie. Znajdziemy w niej naringinę, która ma silne właściwości antyoksydacyjne. Regularne jedzenie grejpfrutów może mieć wpływ w zwalczaniu chorób, takich jak: otyłość, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, cukrzyca.
Pomelo
Pomelo w porównaniu z innymi cytrusami, zawiera najwięcej witamy C – 100 g miąższu znajduje się 61 mg. Jest bogate w potas, które odpowiada za utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej. Jest szczególnie zalecany osobom, które zmagają się ze zgagą, ponieważ pomelo ma silne właściwości alkalizujące. Owoc ten ma niski indeks glikemiczny, który wynosi 30, a 100 g pomelo dostarcza około 38 kcal.
Limonka
Limonka jest stosowana jako zamiennikiem cytryny, często do koktajli i drinków. Zawiera w sobie minerały, takie jak: żelazo, wapń, miedź. Owoc ten postrzegany jest jako jeden z najzdrowszych cytrusów, dzięki zawartości flawonoidów i witaminy C.
Sok z limonki rozcieńczony z wodą pomaga odkwasić organizm i wzmocnić układ immunologiczny, dlatego warto pić taki napój regularnie. Bioflawonoidy zawarte w limonce działają moczopędnie, w konsekwencji wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn.
Zobacz także
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020