Przejdź do treści

„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?

śniadanie
Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Restauracja ONA
Pierwszy raz w historii wegańska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin!
Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Kawa z mlekiem i cukrem, do tego parówka, bułka pszenna i koniecznie keczup. Tak wygląda śniadanie w wielu polskich domach. Tym sposobem drażnimy żołądek, obciążamy wątrobę i trzustkę oraz gwałtownie podnosimy poziom glukozy we krwi. Co powinno więc znaleźć się na twoim talerzu? Dietetyczka Kamila Zabłocka wyjaśnia.

Przypomnij sobie, jak wyglądały twoje śniadania w ostatnim tygodniu. Czy były to pszenne bułki, parówki, tłusty ser żółty? A może kilka małych croissantów, do tego kawa i miska słodkich płatków czekoladowych zalanych ciepłym mlekiem? W obu przypadkach, chociaż pewnie tak myślisz, nie były to zdrowe śniadania.

Jemy źle. Tak wynika z badań przeprowadzonych przez Instytut Badawczy ARC Rynek i Opinia. Ponad 80 proc. osób sądzi, że ich śniadania są pełnowartościowe. Co trzeci badany do posiłku pije kawę. Najczęściej jemy kanapki z wędliną i serem, płatki śniadaniowe i musli.

Zdrowe śniadanie

Czy to jest jednak dobry wybór? Według dietetyczki Kamili Zabłockiej – niekoniecznie.

– Co warto jeść na śniadanie? Opcji mamy naprawdę wiele. W zależności od pory roku i indywidualnych preferencji śniadania możemy komponować na niezliczoną liczbę sposobów. Możemy spożywać je zarówno na słodko, jak i na wytrawnie, na ciepło oraz na zimno. Najważniejsze, aby było prawidłowo zbilansowane.

W tym celu powinniśmy wybierać produkty bogate w białko, które da nam uczucie sytości. Może to być twarożek, jajko, jogurt bądź dobrej jakości wędlina czy ryba. Węglowodanów złożonych dostarczą nam produkty zbożowe jak pełnoziarniste pieczywo czy płatki owsiane.

Nie zapominajmy także o błonniku, który zapewnia prawidłową pracę jelit oraz zwiększa uczucie sytości. Znajdziemy go przede wszystkim w owocach i warzywach oraz wspomnianych produktach zbożowych, które dodatkowo dostarczą nam licznych witamin i składników mineralnych – wyjaśnia Kamila Zabłocka, dietetyczka.

Ekspertka tłumaczy, że do śniadania warto także dodać produkty bogate w dobrej jakości tłuszcze jak: awokado, pestki dyni, nasiona słonecznika, orzechy czy siemię lniane.

– Stawiajmy na jakość produktów, które wybieramy i czytajmy etykiety. Parówki o długim i niezrozumiałym składzie czy croissanty z olejem palmowym i syropem glukozowo-fruktozowym z pewnością nie będą dobrym wyborem, jeśli chcemy dbać o zdrowie i sylwetkę.

Niektóre osoby deklarują, że nie odczuwają rano głodu. Może to być spowodowane zbyt obfitą i późną kolacją bądź utrwalonym od lat nawykiem, który można zmienić stopniowo wprowadzając niewielkie, płynne posiłki np. w postaci koktajlu owocowego z dodatkiem płatków owsianych oraz nasion chia – dodaje Kamila Zabłocka.

Czego nie jeść na pusty żołądek?

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Ale nie będzie taki, gdy nie będziemy rozsądne. Istnieją produkty, które zamiast pomóc, zaszkodzą. Czego nie warto jeść na czczo?

  • Bananów
    Chociaż są bardzo zdrowe, niekoniecznie sięgajmy po nie zaraz po obudzeniu. Zawarty w nim magnez może zaburzać naszą równowagę magnezowo-wapniową. Kolejny minus? Z powodu pektyn są ciężkostrawne.
  • Cytrusów
    Mandarynki, pomarańcze czy grejpfruty szkodzą delikatnej błonie śluzowej żołądka. Na efekt nie będziesz musiała długo czekać. A chyba żadna z nas nie chce walczyć ze zgagą z rana…
  • Drożdżówek i croissantów
    To prawdziwa bomba kaloryczna. Ale nie to jest najważniejsze. Słodkie bułki i ciastka zawierają bardzo dużo cukru. W rezultacie organizm zaczyna wydzielać zwiększone ilości insuliny, by obniżyć poziom glukozy we krwi. To obciąża trzustkę. Wzrost poziomu cukru we krwi, a potem jego gwałtowny spadek sprawia, że po zjedzeniu słodkiego śniadania zaraz znowu jesteśmy głodne.
  • Kawy!
    Nie wyobrażasz sobie poranka bez kawy? Chyba będziesz musiała… Codzienna mała czarna pita na pusty żołądek drażni żołądek oraz obciąża wątrobę i trzustkę. Kawa wpływa także na zwiększenie ilości kwasów w żołądku. Skutkiem mogą być wrzody.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Kamila Zabłocka, dietetyczka
Kamila Zabłocka
dietetyczka

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

18 przepisów na królewskie śniadanie. Dla każdego coś dobrego!

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się idealnie

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają!

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na sobotni poranek!

Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Owsianka w batonach – idealna jako pierwszy posiłek dnia

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Monika Mrozowska

A na drugie śniadanie do szkoły dla dzieci… pizza margherita? Wypróbujcie przepis Moniki Mrozowskiej

masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

Zjedz komosę na śniadanie!

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Koniec z ciągłą walką z kilogramami. Poznaj energizującą dietę

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

To nie śniadanie, a obiad jest najważniejszym posiłkiem dnia! Wpływa na produktywność i kreatywność

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado