Przejdź do treści

„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?

śniadanie
Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie
Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść
Źródło: iStockPhoto
Jak układać jedzenie w lodówce? O sposobie, którego (być może) wcześniej nie znałaś, pisze Jagna Niedzielska
Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe
Źródło: iStockPhoto
A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców

Kawa z mlekiem i cukrem, do tego parówka, bułka pszenna i koniecznie keczup. Tak wygląda śniadanie w wielu polskich domach. Tym sposobem drażnimy żołądek, obciążamy wątrobę i trzustkę oraz gwałtownie podnosimy poziom glukozy we krwi. Co powinno więc znaleźć się na twoim talerzu? Dietetyczka Kamila Zabłocka wyjaśnia.

Przypomnij sobie, jak wyglądały twoje śniadania w ostatnim tygodniu. Czy były to pszenne bułki, parówki, tłusty ser żółty? A może kilka małych croissantów, do tego kawa i miska słodkich płatków czekoladowych zalanych ciepłym mlekiem? W obu przypadkach, chociaż pewnie tak myślisz, nie były to zdrowe śniadania.

Jemy źle. Tak wynika z badań przeprowadzonych przez Instytut Badawczy ARC Rynek i Opinia. Ponad 80 proc. osób sądzi, że ich śniadania są pełnowartościowe. Co trzeci badany do posiłku pije kawę. Najczęściej jemy kanapki z wędliną i serem, płatki śniadaniowe i musli.

Zdrowe śniadanie

Czy to jest jednak dobry wybór? Według dietetyczki Kamili Zabłockiej – niekoniecznie.

– Co warto jeść na śniadanie? Opcji mamy naprawdę wiele. W zależności od pory roku i indywidualnych preferencji śniadania możemy komponować na niezliczoną liczbę sposobów. Możemy spożywać je zarówno na słodko, jak i na wytrawnie, na ciepło oraz na zimno. Najważniejsze, aby było prawidłowo zbilansowane.

W tym celu powinniśmy wybierać produkty bogate w białko, które da nam uczucie sytości. Może to być twarożek, jajko, jogurt bądź dobrej jakości wędlina czy ryba. Węglowodanów złożonych dostarczą nam produkty zbożowe jak pełnoziarniste pieczywo czy płatki owsiane.

Nie zapominajmy także o błonniku, który zapewnia prawidłową pracę jelit oraz zwiększa uczucie sytości. Znajdziemy go przede wszystkim w owocach i warzywach oraz wspomnianych produktach zbożowych, które dodatkowo dostarczą nam licznych witamin i składników mineralnych – wyjaśnia Kamila Zabłocka, dietetyczka.

Ekspertka tłumaczy, że do śniadania warto także dodać produkty bogate w dobrej jakości tłuszcze jak: awokado, pestki dyni, nasiona słonecznika, orzechy czy siemię lniane.

– Stawiajmy na jakość produktów, które wybieramy i czytajmy etykiety. Parówki o długim i niezrozumiałym składzie czy croissanty z olejem palmowym i syropem glukozowo-fruktozowym z pewnością nie będą dobrym wyborem, jeśli chcemy dbać o zdrowie i sylwetkę.

Niektóre osoby deklarują, że nie odczuwają rano głodu. Może to być spowodowane zbyt obfitą i późną kolacją bądź utrwalonym od lat nawykiem, który można zmienić stopniowo wprowadzając niewielkie, płynne posiłki np. w postaci koktajlu owocowego z dodatkiem płatków owsianych oraz nasion chia – dodaje Kamila Zabłocka.

Czego nie jeść na pusty żołądek?

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Ale nie będzie taki, gdy nie będziemy rozsądne. Istnieją produkty, które zamiast pomóc, zaszkodzą. Czego nie warto jeść na czczo?

  • Bananów
    Chociaż są bardzo zdrowe, niekoniecznie sięgajmy po nie zaraz po obudzeniu. Zawarty w nim magnez może zaburzać naszą równowagę magnezowo-wapniową. Kolejny minus? Z powodu pektyn są ciężkostrawne.
  • Cytrusów
    Mandarynki, pomarańcze czy grejpfruty szkodzą delikatnej błonie śluzowej żołądka. Na efekt nie będziesz musiała długo czekać. A chyba żadna z nas nie chce walczyć ze zgagą z rana…
  • Drożdżówek i croissantów
    To prawdziwa bomba kaloryczna. Ale nie to jest najważniejsze. Słodkie bułki i ciastka zawierają bardzo dużo cukru. W rezultacie organizm zaczyna wydzielać zwiększone ilości insuliny, by obniżyć poziom glukozy we krwi. To obciąża trzustkę. Wzrost poziomu cukru we krwi, a potem jego gwałtowny spadek sprawia, że po zjedzeniu słodkiego śniadania zaraz znowu jesteśmy głodne.
  • Kawy!
    Nie wyobrażasz sobie poranka bez kawy? Chyba będziesz musiała… Codzienna mała czarna pita na pusty żołądek drażni żołądek oraz obciąża wątrobę i trzustkę. Kawa wpływa także na zwiększenie ilości kwasów w żołądku. Skutkiem mogą być wrzody.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Kamila Zabłocka, dietetyczka
Kamila Zabłocka
dietetyczka

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze rozpocząć dzień!

Rozsmakuj się w comfort food! Co to takiego i dlaczego jest wyjątkowe?

Płatki owsiane – wartości odżywcze, właściwości, jak zrobić?

Sadzone jajka na patelni

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić

Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Morelowe batoniki mocy

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Tłuszcze na dzień dobry, czyli jak dać sobie kopa energetycznego na śniadanie?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze