Przejdź do treści

Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia
Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?
Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

Jesteś w biegu i nie masz czasu zjeść śniadania? Za późno wstałaś, pędzisz zaraz do pracy, a coś do jedzenia kupisz po drodze? Poczekaj! Nie musisz poświęcać godziny na przygotowanie porannego posiłku, wystarczy kilka minut. Skorzystaj z kilku cennych przepisów, które zapewnią sytość bez konieczności dokarmiania się drożdżówką w drodze do pracy.

Nie bez powodu mówi się o tym, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Owszem, jest ważne, ale tak samo jak inne pozostałe. Jednak wymaga od nas większej mobilizacji, bo nie tylko ma zaspokoić głód, ale zapewnić energię i dobry początek dnia.

Wsypujesz i zalewasz

Jedną z propozycji szybkiego śniadania jest owsianka. Wystarczy wsypać płatki owsiane do gotującej się wody, którą wcześniej można zagotować w czajniku. W tym czasie możesz wykonać inne poranne czynności, np. zrobienie makijażu, spakowanie rzeczy do pracy.

Długość gotowania zależy od rodzaju płatków owsianych. Spójrz na opakowanie, na którym będzie podany szacunkowy czas. Zrobisz to za pierwszym razem, podczas kolejnego gotowania produktu, będziesz już pamiętać, jak długo trzeba czekać. Jeśli wlejesz odpowiednią ilość wody, nie będziesz musiała stać nad garnkiem i mieszkać. Płatki owsiane wchłoną wodę, zwiększając jednocześnie swoją objętość.

Jeśli nie masz czasu na zjedzenie posiłku w domu, ugotowaną owsiankę przełóż do pojemnika i zabierz na wynos.  Jeśli rano potrzebujesz większej dawki energii, do płatków owsianych możesz dodać jogurt lub owoce.

Skorzystaj z naszych przepisów na owsiankę:

Złota owsianka z kurkumą

Rabarbarowa owsianka z owocami 

Zimowa owsianka z dynią 

Zimowa owsianka w batonach 

Owsianka w wersji wytrawnej

Jajko pod każdą postacią

Jajka należą do produktów, które często jada się na śniadanie. Są zdrowe, odżywcze, lekkostrawne, a przede wszystkim proste w przygotowaniu. Można jadać pod wieloma postaciami. Te przygotowane na miękko są najzdrowsze, a czas gotowania wynosi kilka minut. Wystarczy zagotować wodę i, w zależności od preferencji, gotować odpowiednio długo. Szybką formą przygotowania jest również jajecznica. Pamiętaj, aby w tym czasie kontrolować i mieszać, ponieważ jajka szybko się ścinają. Możesz dodać warzywa, wówczas danie będzie pełnowartościowe. Jeśli natomiast lubisz omlet, przygotujesz go w kilka minut. Omlet możesz też spakować na wynos i zjeść w drodze do pracy.

Jedzenie „na mieście”

Jeśli nie masz zupełnie czasu, jesteś spóźniona i w biegu, nie przekreśla to szansy na zdrowe, szybkie śniadanie. Zajrzyj do sklepu spożywczego na trasie dom-praca/uczelnia. Działaj jednak szybko i z głową. Pomyśl o produktach, które nie wymagają dodatkowej obróbki, typu gotowanie, smażenie.

Jeśli jesz nabiał, możesz zdecydować się na jogurt, który spożyjesz w drodze do punktu docelowego lub na miejscu. Jeśli jesteś weganką, złap owoc, najlepiej taki, które nie wymaga krojenia, np. jabłko, gruszka, banan, mandarynki.

Jeśli jednak masz więcej czasu, np. w weekend, możesz przygotować domowy jogurt. Skorzystaj z naszego przepisu 

Kanapeczka na drogę

Kanapka na śniadanie to standard. Łatwo zapakować na wynos,  jest uniwersalna i prosta w przygotowaniu. Musimy tylko pamiętać o dobrym pieczywie i ulubionych produktach do kanapki.

Zgodnie z preferencjami, można przygotować ze wszystkim, co się lubi. Kanapka może być wytrawna lub na słodko. Zachęcamy do zdrowego odżywiania, dlatego rozważ przygotowanie kanapki z na przykład z awokado, jajkiem, sałatą, warzywami, pastami. Jeśli lubisz na słodko, dżem sprawdzi się idealnie. W ten sposób „kanapka z szynką” nie znudzi ci się po tygodniu. 10 minut wystarczy na przygotowanie, kwestia pokrojenia składników i zapakowania. Jeśli decydujesz się na konsumpcję w drodze, zapakuj kanapkę w papier spożywczy lub specjalny pojemnik.

Skorzystaj z przepisu na zdrową alternatywę: Kanapka z ciecierzycą i jajkiem w koszulce

Zdrowe odżywianie nie musi być czasochłonne i nudne. Wybieraj produkty nieprzetworzone i sezonowe. Jeśli o poranku chcesz zaoszczędzić czas, śniadanie możesz również przygotować wieczorem i przechować w lodówce.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pisanki

Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki?

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Masz problemy ze snem? Dołącz sezam do swojej diety!

Kobieta wsypuje mąkę do miski

Co oznaczają cyferki na mąkach? Który typ sprawdzi się idealnie przy wypiekach? Wyjaśniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Czym kierować się przy wyborze mąki? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła

Czym kierować się przy wyborze mąki? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

Kubek termiczny

Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić

Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Tłuszcze na dzień dobry, czyli jak dać sobie kopa energetycznego na śniadanie?

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

18 przepisów na królewskie śniadanie. Dla każdego coś dobrego!

śniadanie

„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”