Przejdź do treści

GIS wykrył Salmonellę w partii mięsa. Ryzyko zatrucia pokarmowego

Tatar z jajkiem
GIS wykrył groźne bakterie w tatarze wołowym/ fot. Adobe Stock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożywaniem tatara wołowego. Jak przekazano, w badanych próbkach wykryto groźne bakterie Salmonelli i Escherichia coli. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po zjedzeniu skażonego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Salmonella w mięsie

Główny Inspektor Sanitarny poinformował o zagrożeniu dotyczącym badanego mięsa. Jak czytamy na stronie GIS-u, inspektorat wykrył bakterie Salmonella i Escherichia coli (STEC) w kontrolowanych próbkach tatara wołowego.

„Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella i Escherichia coli (STEC) wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego” – podano w komunikacie.

GIS przekazał, że producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu. Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują cały proces.

Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g

Numer partii: 1801207

Termin przydatności do spożycia: 12.07.2024

Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE.

Wadliwego mięsa nie należy spożywać. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów choroby po zjedzeniu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Zatrucie pokarmowe wywołane przez Salmonellę

Bakterie z grupy Salmonella wywołują salmonellozę, chorobę zakaźną, która większości przypadków powoduje dolegliwości żołądkowo-jelitowe, o charakterze zbliżonym do zatrucia pokarmowego. Na zakażenie narażeni jesteśmy szczególnie w ciepłych miesiącach, jedząc surowe potrawy lub nie przykładając należytej uwagi do higieny i obróbki żywności pochodzenia zwierzęcego.

Salmonelloza może być groźna, a nawet śmiertelna, więc warto wiedzieć, jak uchronić się przed potencjalnym kontaktem z bakterią.

Salmonella – objawy

Szacuje się, że pierwsze objawy sallmonellowego zatrucia pokarmowego mogą wystąpić już po ośmiu godzinach od spożycia zanieczyszczonego jedzenia lub wody.

Do takich objawów zalicza się:

  • biegunkę,
  • wymioty,
  • gorączkę,
  • nudności,
  • śluz,
  • bóle brzucha.

Bakterie S. Typhi i S. Paratyphi przyjmują na ogół postać nieżytu żołądkowo-jelitowego. Po dostaniu się do organizmu bakterie wędrują do nabłonka jelitowego, gdzie powodują jego stan zapalny. Osoby z obniżoną odpornością narażone są na dalsze konsekwencje w postaci zakażenia ogólnoustrojowego. W takim momencie może dojść do:

W najcięższych przypadkach może pojawić się sepsa z niewydolnością wielonarządową.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Przechodziłaś/eś kiedyś zatrucie Salmonellą?

TAK
NIE
Zobacz wyniki ankiety

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: