3 min.
Jesteś wyznawczynią kultu guacamole? Mamy coś dla ciebie!

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
04.07.2022
Masz ochotę na „zdrową colę” z TikToka? Lekarze odradzają
03.07.2022
Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata
03.07.2022
Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce
02.07.2022
Złociste curry z kukurydzy. Przyjemny, lekko słodki smak, który pokochasz od pierwszej łyżki!
02.07.2022
Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci
Guacamole, czyli połączenie ostrej papryczki, kwaśnej limonki, świeżej cebulki i awokado brzmi pysznie, ale nie dla tych, którzy nie są fanami awokado. My znamy na to sposób! Zielony świeży groszek po zmiksowaniu przypomina klasyczne guacamole. Jest smacznie i musicie to sprawdzić!
Mrożony zielony groszek jest dostępny w sklepach przez cały rok, ale to właśnie lada moment rozpocznie się sezon na ten świeży, aromatyczny i soczysty. Ciekawe jest to, że groszek jest jedynym warzywem strączkowym, które można spożywać bez żadnej obróbki. Jest niskokaloryczny, lekkostrawny, sycący i reguluje poziom cholesterolu we krwi. Jest bogaty w błonnik, co oznacza, że ma dobry wpływ na procesy trawienne i jelita. Ważna informacja dla osób niejedzących produktów odzwierzęcych, zielony groszek jest doskonałym źródłem białka. Regularne spożywanie groszku opóźnia procesy starzenia się organizmu. Te małe ziarenka to bogactwo witaminy A, C, E, K i B. Oprócz całej gamy witamin zawiera takie składniki mineralne, jak wapń, fosfor, żelazo, sód i potas. Bez wątpienia jest godnym zastępcą awokado i w wersji świeżej będzie miał właśnie swoje pięć minut. Szkoda byłoby z tego nie skorzystać.
Zobacz także
Guacamole z groszku: składniki:
– 120 g świeżego zielonego groszku
– sok wyciśnięty z jednej limonki
– jedna mała czerwona cebula
– 1/3 papryczki chili
– sól i pieprz do smaku
– 2 łyżki pokrojonego szczypiorku albo kolendry
– 2 łyżki oleju z pestek dyni
– sezam do posypania
Guacamole z groszku – przygotowanie:
Groszek wrzuć do wody i gotuj, aż będzie zupełnie miękki. Odcedź, wrzuć do naczynia, dodaj sok z limonki i zmiksuj na nieidealnie gładką konsystencję.

Cebulę, chili i szczypior pokrój drobno,

Zdjęcie: masz.talerz
a następnie wmieszaj w pastę. Dopraw solą oraz pieprzem, skrop olejem.

Zdjęcie: masz.talerz
Posyp podprażonym sezamem. Podawaj ze świeżymi warzywami albo pieczywem.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Polecamy

03.07.2022
„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022