Przejdź do treści

Jesteś wyznawczynią kultu guacamole? Mamy coś dla ciebie!

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Guacamole, czyli połączenie ostrej papryczki, kwaśnej limonki, świeżej cebulki i awokado brzmi pysznie, ale nie dla tych, którzy nie są fanami awokado. My znamy na to sposób! Zielony świeży groszek po zmiksowaniu przypomina klasyczne guacamole. Jest smacznie i musicie to sprawdzić!

Mrożony zielony groszek jest dostępny w sklepach przez cały rok, ale to właśnie lada moment rozpocznie się sezon na ten świeży, aromatyczny i soczysty. Ciekawe jest to, że groszek jest jedynym warzywem strączkowym, które można spożywać bez żadnej obróbki. Jest niskokaloryczny, lekkostrawny, sycący i reguluje poziom cholesterolu we krwi. Jest bogaty w błonnik, co oznacza, że ma dobry wpływ na procesy trawienne i jelita. Ważna informacja dla osób niejedzących produktów odzwierzęcych, zielony groszek jest doskonałym źródłem białka. Regularne spożywanie groszku opóźnia procesy starzenia się organizmu. Te małe ziarenka to bogactwo witaminy A, C, E, K i B. Oprócz całej gamy witamin zawiera takie składniki mineralne, jak wapń, fosfor, żelazo, sód i potas. Bez wątpienia jest godnym zastępcą awokado i w wersji świeżej będzie miał właśnie swoje pięć minut. Szkoda byłoby z tego nie skorzystać.

Zobacz także

Guacamole z groszku: składniki:

– 120 g świeżego zielonego groszku
– sok wyciśnięty z jednej limonki
– jedna mała czerwona cebula
– 1/3 papryczki chili
– sól i pieprz do smaku
– 2 łyżki pokrojonego szczypiorku albo kolendry 
– 2 łyżki oleju z pestek dyni
– sezam do posypania 

Guacamole z groszku – przygotowanie:

Groszek wrzuć do wody i gotuj, aż będzie zupełnie miękki. Odcedź, wrzuć do naczynia, dodaj sok z limonki i zmiksuj na nieidealnie gładką konsystencję.
guacamole-z-zielonego-groszku-gif2
Cebulę, chili i szczypior pokrój drobno,
guacamole-z-groszku
Zdjęcie: masz.talerz
a następnie wmieszaj w pastę. Dopraw solą oraz pieprzem, skrop olejem.
guacamole-z-zielonego-groszku
Zdjęcie: masz.talerz
Posyp podprażonym sezamem. Podawaj ze świeżymi warzywami albo pieczywem.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: