Przejdź do treści

Jesteś wyznawczynią kultu guacamole? Mamy coś dla ciebie!

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Guacamole, czyli połączenie ostrej papryczki, kwaśnej limonki, świeżej cebulki i awokado brzmi pysznie, ale nie dla tych, którzy nie są fanami awokado. My znamy na to sposób! Zielony świeży groszek po zmiksowaniu przypomina klasyczne guacamole. Jest smacznie i musicie to sprawdzić!

Mrożony zielony groszek jest dostępny w sklepach przez cały rok, ale to właśnie lada moment rozpocznie się sezon na ten świeży, aromatyczny i soczysty. Ciekawe jest to, że groszek jest jedynym warzywem strączkowym, które można spożywać bez żadnej obróbki. Jest niskokaloryczny, lekkostrawny, sycący i reguluje poziom cholesterolu we krwi. Jest bogaty w błonnik, co oznacza, że ma dobry wpływ na procesy trawienne i jelita. Ważna informacja dla osób niejedzących produktów odzwierzęcych, zielony groszek jest doskonałym źródłem białka. Regularne spożywanie groszku opóźnia procesy starzenia się organizmu. Te małe ziarenka to bogactwo witaminy A, C, E, K i B. Oprócz całej gamy witamin zawiera takie składniki mineralne, jak wapń, fosfor, żelazo, sód i potas. Bez wątpienia jest godnym zastępcą awokado i w wersji świeżej będzie miał właśnie swoje pięć minut. Szkoda byłoby z tego nie skorzystać.

Zobacz także

Guacamole z groszku: składniki:

– 120 g świeżego zielonego groszku
– sok wyciśnięty z jednej limonki
– jedna mała czerwona cebula
– 1/3 papryczki chili
– sól i pieprz do smaku
– 2 łyżki pokrojonego szczypiorku albo kolendry 
– 2 łyżki oleju z pestek dyni
– sezam do posypania 

Guacamole z groszku – przygotowanie:

Groszek wrzuć do wody i gotuj, aż będzie zupełnie miękki. Odcedź, wrzuć do naczynia, dodaj sok z limonki i zmiksuj na nieidealnie gładką konsystencję.
guacamole-z-zielonego-groszku-gif2
Cebulę, chili i szczypior pokrój drobno,
guacamole-z-groszku
Zdjęcie: masz.talerz
a następnie wmieszaj w pastę. Dopraw solą oraz pieprzem, skrop olejem.
guacamole-z-zielonego-groszku
Zdjęcie: masz.talerz
Posyp podprażonym sezamem. Podawaj ze świeżymi warzywami albo pieczywem.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na sobotni poranek!

owoce i warzywa

Koktajl z awokado – przepis na najzdrowsze koktajle

Co zjeść przed treningiem? Stek wołowy z frytkami z batatów i pastą z awokado

Lubisz awokado? 5 powodów dla których warto je mieć w zamrażarce

Uwielbiasz awokado, ale zawsze coś idzie nie tak? Mamy kilka przydatnych wskazówek

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Kanapki z awokado - źródło magnezu

Magnez – objawy niedoboru i nadmiaru. Produkty bogate w magnez

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado

Miksujemy: koktajl na przyrost wagi

Szejki na masę – przepis na koktajl na przyrost wagi

Awokado / istock

Często jesz awokado? Nie jest to zbyt ekologiczne. „Do uprawy trzech awokado potrzebne jest zużycie niemal tysiąca litrów wody” – mówi Paulina Górska

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

Wegański burger z tofu w bułce z… awokado!

Jak poprawić libido? Oto 7 produktów na zwiększenie potencji

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Awokado - jego właściwości działają zarówno na ciało, jak i umysł.

Awokado – 6 prozdrowotnych zastosowań

Z cholesterolem walcz dietą

Z cholesterolem walcz dietą

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Wykorzystaj lato w pełni. Bób, kasza, awokado – recepta na sytą letnią sałatkę

Tortilla z bobem i awokado

Tortilla z bobem i awokado

Mrożone tartaletki z awokado

awokado

Awokado w duecie z czarnym makaronem. Smak do pokochania!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”