Przejdź do treści

3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie

3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. A dzień można zacząć owsianką, jajkiem na miękko z kiełkami, modnym puddingiem z nasion chia albo owocami. Owocowe śniadanie to strzał w dziesiątkę, bo rano nasze żołądki najlepiej radzą sobie z trawieniem surowych produktów.

Surowe owoce to najszybszy i najzdrowszy z fast foodów. Nie ma chyba szybszego sposobu na śniadanie niż kilka obranych bananów połączonych z obfitą garścią sezonowych jagód, borówek, malin lub z kawałkami fig, na które akurat jest pora. Świetnie sprawdzi się też owocowy koktajl. Właśnie rano warto przyjąć tę większą część z zalecanej dziennej dawki owoców i warzyw. Przyswoimy mnóstwo witamin w ich najbardziej naturalnej formie.

Takie poranne owocowe doenergetyzowanie pomaga już po kilku dniach ograniczyć potrzebę picia kawy i podjadania słodyczy. Pamiętajcie jednak, żeby do torby zapakować jakąś przekąskę na drugie śniadanie, bo jego pierwsza część zostanie szybciutko strawiona.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Owsianka rządzi

Jeśli rano zjecie owoce, na drugie śniadanie polecam np. sałatkę z tofu, prażonymi pestkami słonecznika, rukolą i pomidorkami cherry w sosie mango. Taki posiłek wygląda bardzo zachęcająco, smakuje wyśmienicie, nasyci i doda energii na kolejne godziny pracy, a przy tym jest prosty w przygotowaniu – mówi Monika Areczuk, dietetyczka z DietKlinika.

Błonnik i dobre cukry

Jeżeli uważacie na cukier, pamiętajcie, że fruktoza z owoców to coś zupełnie innego niż cukier rafinowany. Dojrzałe, słodkie owoce są jak najbardziej pełnowartościowe i pochodzące z nich węglowodany są łatwo przyswajalną odżywką dla naszych komórek. Docenią to (i prawdopodobnie już dobrze wiedzą) szczególnie biegacze i biegaczki.

‒ Glukoza i fruktoza szybko ulegają strawieniu i opuszczają żołądek już po mniej więcej 30 minutach. Cukry proste są paliwem dla naszego mózgu, dlatego śniadanie, w którym są świeże owoce, sprawi, że będziemy mieć więcej energii i łatwiej będzie nam się skoncentrować. Wbrew obiegowej opinii owoce wcale nie są wysokokaloryczne. Są za to znakomitym źródłem witamin, składników mineralnych, a także flawonoidów, które mają działanie przeciwzapalne, uszczelniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają procesom starzenia – mówi Monika Areczuk.

Owoce mają mnóstwo błonnika, dlatego działają oczyszczająco i pomagają nam pozbyć się zalegających resztek grzesznej pizzy z piątkowej nocy. Jedzenie owoców na śniadanie nie sprawi, że przytyjemy. Nawet jeżeli zjemy ich naprawdę mnóstwo! Na śniadanie można spokojnie zjeść połówkę arbuza, kilka średnich bananów (dojrzałych, czyli w brązowe kropki), kilogram nektarynek lub brzoskwiń i tyle jabłek i gruszek, ile uda nam się zmieścić w brzuchu. Oczywiście najzdrowiej takie śniadanie ułożyć z owoców sezonowych.

Owocowe śniadanie wystarczy jeść przez tydzień, żeby zauważyć zmianę w samopoczuciu. Po dwóch tygodniach już nie wrócicie do bajgli z kawą.

Propozycja I: Jesienna owsianka z figami

Składniki:

  • dwa dojrzałe banany pokrojone w plasterki,
  • świeża (lub po sezonie suszona) figa pokrojona w ćwiartki,
  • garść winogron (najlepiej ciemnych i drobnych),
  • garść suszonej morwy.

Wszystkie składniki łączymy z mlekiem roślinnym (może być migdałowe) i prażonymi płatkami owsianymi. Gotowe!

Propozycja II: Koktajl owocowy

Składniki:

  • 1 dojrzały banan,
  • 0,5 szklanki jagód,
  • 0,5 szklanki malin,
  • garść świeżego jarmużu,
  • 1 szklanka mleka migdałowego,
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego.

Wszystkie składniki wystarczy zmiksować w blenderze i gotowe!

 

 

Maja Święcicka – dziennikarka, blogerka. Mówi o sobie tak: „Praktykuję codzienność i lubię myśleć, że robię to z pasją, a wiem, że z przyjemnością. Interesuje mnie wiele tematów – począwszy od duchowości, psychologii i seksu, poprzez podróże, sport (konkretnie wspinaczkę), wpływ diety na nasze zdrowie (fizyczne i psychiczne) aż do designu, ekologicznych technologii i nowatorskich rozwiązań. Staram się pamiętać, że jedyną osobą, na którą będą skazana przez całe życie, jestem ja sama. Dlatego staram się siebie dobrze poznać, no i dobrze traktować…”

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Mała czarna – niebezpieczna? Sprawdziłyśmy, czy rzeczywiście trzeba się jej bać

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Śliwka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Najciekawsze przepisy

Sok z wiśni – przepisy i właściwości

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu? Zaskakujące wyniki nowego badania

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Miksujemy: koktajl na poprawę humoru

Na poprawę humoru! Koktajl z surowym kakao

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

pasta z bakłażana

Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Talerz truskawek

Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

kokosowa quinoa

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

Owsianka z orzechami i jabłkami

Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Komu owoce mogą szkodzić? Sprawdziłyśmy!

Owoce na kolacje - czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”

×