4 min.
3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie

3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie Pexels.com
08.08.2022
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
07.08.2022
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
07.08.2022
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!
05.08.2022
Kawa z kakao – najlepszy dopalacz dla mózgu
05.08.2022
Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. A dzień można zacząć owsianką, jajkiem na miękko z kiełkami, modnym puddingiem z nasion chia albo owocami. Owocowe śniadanie to strzał w dziesiątkę, bo rano nasze żołądki najlepiej radzą sobie z trawieniem surowych produktów.
Spis treści
Surowe owoce to najszybszy i najzdrowszy z fast foodów. Nie ma chyba szybszego sposobu na śniadanie niż kilka obranych bananów połączonych z obfitą garścią sezonowych jagód, borówek, malin lub z kawałkami fig, na które akurat jest pora. Świetnie sprawdzi się też owocowy koktajl. Właśnie rano warto przyjąć tę większą część z zalecanej dziennej dawki owoców i warzyw. Przyswoimy mnóstwo witamin w ich najbardziej naturalnej formie.
Takie poranne owocowe doenergetyzowanie pomaga już po kilku dniach ograniczyć potrzebę picia kawy i podjadania słodyczy. Pamiętajcie jednak, żeby do torby zapakować jakąś przekąskę na drugie śniadanie, bo jego pierwsza część zostanie szybciutko strawiona.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Jeśli rano zjecie owoce, na drugie śniadanie polecam np. sałatkę z tofu, prażonymi pestkami słonecznika, rukolą i pomidorkami cherry w sosie mango. Taki posiłek wygląda bardzo zachęcająco, smakuje wyśmienicie, nasyci i doda energii na kolejne godziny pracy, a przy tym jest prosty w przygotowaniu – mówi Monika Areczuk, dietetyczka z DietKlinika.
Błonnik i dobre cukry
Jeżeli uważacie na cukier, pamiętajcie, że fruktoza z owoców to coś zupełnie innego niż cukier rafinowany. Dojrzałe, słodkie owoce są jak najbardziej pełnowartościowe i pochodzące z nich węglowodany są łatwo przyswajalną odżywką dla naszych komórek. Docenią to (i prawdopodobnie już dobrze wiedzą) szczególnie biegacze i biegaczki.
‒ Glukoza i fruktoza szybko ulegają strawieniu i opuszczają żołądek już po mniej więcej 30 minutach. Cukry proste są paliwem dla naszego mózgu, dlatego śniadanie, w którym są świeże owoce, sprawi, że będziemy mieć więcej energii i łatwiej będzie nam się skoncentrować. Wbrew obiegowej opinii owoce wcale nie są wysokokaloryczne. Są za to znakomitym źródłem witamin, składników mineralnych, a także flawonoidów, które mają działanie przeciwzapalne, uszczelniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają procesom starzenia – mówi Monika Areczuk.
Owoce mają mnóstwo błonnika, dlatego działają oczyszczająco i pomagają nam pozbyć się zalegających resztek grzesznej pizzy z piątkowej nocy. Jedzenie owoców na śniadanie nie sprawi, że przytyjemy. Nawet jeżeli zjemy ich naprawdę mnóstwo! Na śniadanie można spokojnie zjeść połówkę arbuza, kilka średnich bananów (dojrzałych, czyli w brązowe kropki), kilogram nektarynek lub brzoskwiń i tyle jabłek i gruszek, ile uda nam się zmieścić w brzuchu. Oczywiście najzdrowiej takie śniadanie ułożyć z owoców sezonowych.
Owocowe śniadanie wystarczy jeść przez tydzień, żeby zauważyć zmianę w samopoczuciu. Po dwóch tygodniach już nie wrócicie do bajgli z kawą.
Propozycja I: Jesienna owsianka z figami
Składniki:
- dwa dojrzałe banany pokrojone w plasterki,
- świeża (lub po sezonie suszona) figa pokrojona w ćwiartki,
- garść winogron (najlepiej ciemnych i drobnych),
- garść suszonej morwy.
Wszystkie składniki łączymy z mlekiem roślinnym (może być migdałowe) i prażonymi płatkami owsianymi. Gotowe!
Propozycja II: Koktajl owocowy
Składniki:
- 1 dojrzały banan,
- 0,5 szklanki jagód,
- 0,5 szklanki malin,
- garść świeżego jarmużu,
- 1 szklanka mleka migdałowego,
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego.
Wszystkie składniki wystarczy zmiksować w blenderze i gotowe!
Maja Święcicka – dziennikarka, blogerka. Mówi o sobie tak: „Praktykuję codzienność i lubię myśleć, że robię to z pasją, a wiem, że z przyjemnością. Interesuje mnie wiele tematów – począwszy od duchowości, psychologii i seksu, poprzez podróże, sport (konkretnie wspinaczkę), wpływ diety na nasze zdrowie (fizyczne i psychiczne) aż do designu, ekologicznych technologii i nowatorskich rozwiązań. Staram się pamiętać, że jedyną osobą, na którą będą skazana przez całe życie, jestem ja sama. Dlatego staram się siebie dobrze poznać, no i dobrze traktować…”
Zobacz także
Udostępnij!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Polecamy

08.08.2022
Klątwa MONW, czyli otyłość, której nie widać. Jak ją rozpoznać i jak z nią walczyć, mówi Klaudia Wiśniewska, dietetyczka

01.08.2022
„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

22.07.2022
Piotr Ciemny: Zbieranie chwastów kojarzy się ze starszym panem w kaloszach, w obdartej koszuli. Ja do tego obrazka ludziom nie pasowałem

17.07.2022