Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!
Jajecznica to śniadaniowy klasyk. Zawsze się sprawdza, kiedy nie masz pomysłu albo czasu na przygotowanie pierwszego posiłku. No i ciężko jest ją zepsuć! Za to bardzo łatwo sprawić, by smakowała zupełnie inaczej niż zwykle. Nasza propozycja to nowe życie jajecznicy!
Jajecznica – śniadaniowy klasyk
Wystarczy, że dodasz do niej kilka szczypt przypraw i garstkę warzyw. Uwierz nam, że smak się zupełnie zmienia. My dodaliśmy mielonego imbiru, kardamonu, gałki muszkatołowej i czarnuszki. Dodatkowo walory smakowe wzbogaciliśmy o cebulę, szpinak, papryczkę chilli i suszone pomidory. To jest to!
Głównym składnikiem jajecznicy są oczywiście jajka. Zawierają białko, lecytynę, witaminy i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Są odpowiedzialne za pozbywanie się cholesterolu i obniżanie trójglicerydów we krwi. Jajko jest jedynym produktem spożywczym, który zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których człowiek nie wytwarza, a są bardzo potrzebne do zdrowego funkcjonowania organizmu.
Według Światowej Organizacji Zdrowa osoby bez podwyższonego cholesterolu mogą spożywać do 10 jajek tygodniowo. Te, które zmagają się z wysokim cholesterolem, do 3 jaj tygodniowo. Białko zawarte w jajku składa się w większości z wody i aminokwasów. Żółtko natomiast to tłuszcze, witaminy i cholesterol. Ciekawostką jest, że białko to ok. 45 kcal, a żółtko to aż 350 kcal na 100 g. Regularne spożywanie jajek ma dobry wpływ na wątrobę i układ nerwowy.
Lubicie jajecznicę? W tej wersji pokochacie ją jeszcze bardziej!
Pikantna jajecznica
Zdjęcie: masz.talerz
Pikantna jajecznica – składniki (porcja dla 2 osób):
- 6 jajek,
- łyżka masła klarowanego,
- 2 łyżki posiekanej cebuli,
- 2 garści świeżego szpinaku,,
- 2 łyżki suszonych pomidorów,
- pół łyżeczki posiekanej papryczki chilli,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypta mielonego imbiru,
- szczypta kardamonu,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- łyżka posiekanego szczypiorku,
- łyżeczka czarnuszki,
- razowe pieczywo.
Pikantna jajecznica – przygotowanie:
Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę. Masło rozpuść na patelni. Wrzuć cebulę i od razu dodaj szczyptę soli. Podsmaż przez chwilę, aż cebula się zeszkli. Pokrój suszone pomidory i chilli. Dodaj do cebuli. Następnie dodaj szpinak.
Do miski wbij jajka, roztrzep je za pomocą widelca i dodaj wszystkie przyprawy oprócz czarnuszki. Wlej na patelnię, zmniejsz ogień i powoli mieszaj jajka tak długo, aż się zetną. Patelnię zdejmij z ognia. Jajecznicę podawaj posypaną czarnuszką i szczypiorkiem w towarzystwie zdrowego pełnoziarnistego pieczywa.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Zobacz także
„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?
„Zimą ziemia odpoczywa. Tak samo jest z naszym organizmem i jego energią” – mówi Maria Nowak-Szabat, nauczycielka ajurwedy
„Oprócz dbałości o to, by dieta była sycąca, zachęcam, by była smaczna i swobodna, a przy tym oczywiście skuteczna w osiąganiu celów” – mówi psycholog żywienia, dr Anna Januszewicz
Polecamy
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
Jak odchudzić dziecko? Poradnik dla rodziców
„Niedobór wapnia w diecie może mieć wpływ także na nasz nastrój…”. O ważnej roli wapnia dla organizmu, szczególnie w okresie ciąży, rozmawiamy z dietetyczką, specjalistką do spraw żywienia Agnieszką Piskałą-Topczewską
się ten artykuł?