Przejdź do treści

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Tekst o nowej, pikantnej wersji jajecznicy. Na zdjęciu: Mężczyzna z jedzeniem w nim i łyżką obok rozbitej skorupki jaja - HelloZdrowie
Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie! Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?

Jajecznica to śniadaniowy klasyk. Zawsze się sprawdza, kiedy nie masz pomysłu albo czasu na przygotowanie pierwszego posiłku. No i ciężko jest ją zepsuć! Za to bardzo łatwo sprawić, by smakowała zupełnie inaczej niż zwykle. Nasza propozycja to nowe życie jajecznicy!

Jajecznica – śniadaniowy klasyk

Wystarczy, że dodasz do niej kilka szczypt przypraw i garstkę warzyw. Uwierz nam, że smak się zupełnie zmienia. My dodaliśmy mielonego imbiru, kardamonu, gałki muszkatołowej i czarnuszki. Dodatkowo walory smakowe wzbogaciliśmy o cebulę, szpinak, papryczkę chilli i suszone pomidory. To jest to!

Głównym składnikiem jajecznicy są oczywiście jajka. Zawierają białko, lecytynę, witaminy i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Są odpowiedzialne za pozbywanie się cholesterolu i obniżanie trójglicerydów we krwi. Jajko jest jedynym produktem spożywczym, który zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których człowiek nie wytwarza, a są bardzo potrzebne do zdrowego funkcjonowania organizmu.

Według Światowej Organizacji Zdrowa osoby bez podwyższonego cholesterolu mogą spożywać do 10 jajek tygodniowo. Te, które zmagają się z wysokim cholesterolem, do 3 jaj tygodniowo. Białko zawarte w jajku składa się w większości z wody i aminokwasów. Żółtko natomiast to tłuszcze, witaminy i cholesterol. Ciekawostką jest, że białko to ok. 45 kcal, a żółtko to aż 350 kcal na 100 g. Regularne spożywanie jajek ma dobry wpływ na wątrobę i układ nerwowy.

Małgorzata Akkus: Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier. Dzięki nim przeżyliśmy po 89'

Lubicie jajecznicę? W tej wersji pokochacie ją jeszcze bardziej!

Pikantna jajecznica

Zdjęcie: masz.talerz

Pikantna jajecznica – składniki (porcja dla 2 osób):

  • 6 jajek,
  • łyżka masła klarowanego,
  • 2 łyżki posiekanej cebuli,
  • 2 garści świeżego szpinaku,,
  • 2 łyżki suszonych pomidorów,
  • pół łyżeczki posiekanej papryczki chilli,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta mielonego imbiru,
  • szczypta kardamonu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • łyżka posiekanego szczypiorku,
  • łyżeczka czarnuszki,
  • razowe pieczywo.

Pikantna jajecznica – przygotowanie:

Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę. Masło rozpuść na patelni. Wrzuć cebulę i od razu dodaj szczyptę soli. Podsmaż przez chwilę, aż cebula się zeszkli. Pokrój suszone pomidory i chilli. Dodaj do cebuli. Następnie dodaj szpinak.

Do miski wbij jajka, roztrzep je za pomocą widelca i dodaj wszystkie przyprawy oprócz czarnuszki. Wlej na patelnię, zmniejsz ogień i powoli mieszaj jajka tak długo, aż się zetną. Patelnię zdejmij z ognia. Jajecznicę podawaj posypaną czarnuszką i szczypiorkiem w towarzystwie zdrowego pełnoziarnistego pieczywa.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?