Przejdź do treści

Masz zaraz spotkanie, a przed chwilą jadłaś czosnek? Wiemy, jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust

młoda kobieta zakrywa usta dłońmi
źródło: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?
Mrożonki – jeść czy nie jeść?

Zjadłaś na śniadanie czosnkowego bajgla lub kanapkę z rybą i teraz czujesz, że twój oddech jest odpychający? Wszystko to za sprawą związków siarki, które po spożyciu m.in. czosnku, cebuli czy ryb potrafią się utrzymać w organizmie nawet 72 godzin, powodując nieprzyjemną woń z ust. Co robić aby nie musieć zasłaniać ust podczas rozmowy z drugą osobą? Oto kilka sposobów na walkę z brzydkim zapachem.

Najczęściej, gdy zjemy coś, co powoduje intensywny, nieprzyjemny zapach z ust, to sięgamy po gumę do żucia lub myjemy zęby. Niestety za uciążliwy, brzydki zapach odpowiada w tym przypadku nasz żołądek, a nie jama ustna. Aby skutecznie pozbyć się niepożądanego smaku i zapachu w ustach po czosnku lub cebuli trzeba go potraktować odpowiednimi produktami.

Spis treści
  1. Czosnek
  2. Cebula
  3. Ryby

Czosnek

Czosnek to sprzymierzeniec wielu potraw, ale niestety nie naszego oddechu. Ma wyrazisty smak, który w naszych ustach może utrzymać się nawet cały dzień. Wynika to z zawartych w nim związków siarki, które nie ulegają rozkładowi podczas trawienia, lecz zostają wydalane poprzez pot i oddech. Moja babcia radziła, aby tuż po spożyciu czosnku zagryźć go goździkiem lub natką pietruszki. Okazuje się, że jednak najlepszym sposobem na walkę z czosnkowym oddechem są jabłka. Zawierają utleniający enzym – oksydazę polifenolową, który unieszkodliwia uporczywe związki siarki odpowiedzialne za brzydki zapach z jamy ustnej. Takie same poliflenole znajdziemy również w zielonej herbacie.

Poliflenole to związki chemiczne, które znajdziemy m.in. w zielonej herbacie, yerba mate, kakao oraz orzechach. Zapobiegają one namnażaniu się bakterii w jamie ustnej oraz wywołują reakcje hamujące wydzielanie się związków siarki ze spożytego jedzenia.

powiedziała dietetyczka Katarzyna Milewska w rozmowie z Hello Zdrowie
Halitoza przyczyny

Cebula

Gotowana, smażona, surowa. W jakiej postaci nie zjedlibyśmy cebuli, może wywołać ona uczucie ciężkości. Musimy też zasłaniać usta podczas rozmów z drugą osobą. Aby pozbyć się niekomfortowej sytuacji można wypić szklankę tłustego mleka lub wypić zaparzoną mięte, które zniwelują wydalanie się związków siarki. Sok z cytryny również w tym przypadku będzie skuteczny. Napoje o kwasowym odczynie poniżej 3,6 pH, niszczą enzym o nazwie allinaza, który uwalnia się podczas krojenia cebuli (dlatego też płaczemy) i zwiększa natężenie zapachowych właściwości  zawartych w niej związków siarki.

Warto pomyśleć o zapachu swojego oddechu już w trakcie posiłku. Polecam do potraw, w których mamy cebulę lub czosnek, dodać pietruszkę, sałatę czy szpinak. Te produkty dzięki zawartemu w nich chlorofilowi, pozwalają zniwelować nieprzyjemny zapach z ust – tłumaczy dietetyczka.

Ryby

Rybi zapach z ust bywa również nieprzyjemny. Szczególnie mocno odbijają się wędzone ryby oraz te, które marynujemy w oleju lub occie. Najskuteczniej będzie pozbyć się rybiego oddechu, pijąc sok z cytryny zarówno w trakcie jedzenia, jak i po skończonym posiłku.

Sok z cytryny zadziała nie tylko na nasz oddech, ale dzięki niemu pozbędziemy się również zapachu ryby z naszych dłoni. Wystarczy sokiem natrzeć ręce i spłukać je zimną wodą – dodaje Milewska.

Równie szybko w przypadku problemu z oddechem po zjedzeniu ryby zadziała wypicie szklanki mleka.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Posiłek w restauracji. Kobieta je

7 nieoczywistych produktów, po których może ci się odbijać

Balon

Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom

„Mniam! Co w brzuchu burczy” Anny Czerwińskiej-Rydel. Przedstawiamy przedpremierowy fragment książki!

Chinina – co to jest, właściwości i skutki uboczne, cena

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Dieta na refluks żołądkowy – zalecenia, czego nie jeść przy refluksie?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

5 przysmaków, którymi możesz się objadać w święta

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Wstrzymywanie gazów - jakie są skutki?

Wstrzymywanie gazów jelitowych – skutki. Jak powstają gazy?

Kobieta je danie na talerzu

W których odcinkach przewodu pokarmowego wchłaniane są poszczególne witaminy? Wyjaśnia dietetyczka

Chrzan - właściwości zdrowotne. Lepiej kupić tarty czy korzeń?

Chrzan – właściwości zdrowotne. Lepiej kupić tarty czy korzeń?

figi

Imbirówka na spirytusie? Przepis na nalewkę na wódce

Skrobia - jakie ma właściwości i zastosowanie?

Skrobia – jakie ma właściwości i zastosowanie?

Wielkanocne obżarstwo i co potem? Jak uniknąć kłopotów z niestrawnością?

Wielkanocne obżarstwo i co potem? Jak uniknąć kłopotów z niestrawnością?

Jak uniknąć przejedzenia w Wielkanoc? 7 sposobów na święta bez problemów trawiennych

Jak uniknąć przejedzenia w Wielkanoc? 7 sposobów na święta bez problemów trawiennych

Domowa musztarda na lepsze trawienie

Przepis na domową musztardę na lepsze trawienie

Co daje wolniejsze jedzenie?

kiszonki

Top 10 produktów na leniwe jelita

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

Święta – jak polepszyć trawienie? O czym warto pamiętać?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

12 przepisów na sałatki wigilijne

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

5 największych kuchennych mitów

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu