Przejdź do treści

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli
Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania
Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?
Jak używki wpływają na zęby? Wyjaśnia stomatolożka
Kawa, papierosy, alkohol, marihuana. Stomatolożka wyjaśnia, jak używki wpływają na zęby

Pomidory warto zamykać w słoikach, aby cieszyć się ich smakiem w zimowe dni. Możemy je ukisić, zrobić z nich sos albo ususzyć. Skorzystaj z naszego przepisu na suszone pomidory.

Nie kupuj. Zrób sama!

Kiedy kupujesz suszone pomidory w sklepie, nie masz pewności, skąd pochodzą warzywa ani jakiego użyto oleju. I czy przypadkiem nie dodano zbędnej chemii albo mnóstwa konserwantów. Tymczasem do przygotowania suszonych pomidorów potrzebujesz tylko pomidorów, oleju, octu i przypraw. Smakiem domowych pomidorów możesz się cieszyć, dodając je do past, sałatek, dań na gorąco, kanapek, czy nawet jeść je same jako przekąskę.

Dlaczego warto jeść pomidory?

Pomidory są źródłem likopenu – jest to związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym. Likopen znajduje się w czerwonych i pomarańczowych warzywach i opóźnia procesy starzenia oraz korzystnie wpływa na pracę serca. Dobrą wiadomością jest, że likopen nie ginie podczas obróbki cieplnej, ba, jest go nawet więcej w przetworach. Suszone pomidory zawierają więcej likopenu, błonnika, magnezu, potasu wapnia i fosforu niż świeże!

Pomidory zawierają mnóstwo witaminy C. Potrzebujemy jej w szczególności teraz, w okresie jesiennym, bo dzięki niej wzmacniamy odporność organizmu. Są również bogate w witaminy A i E, które dobrze wpływają na wygląd skóry. Oprócz tego zawierają sporo potasu (który ma dobry wpływ serce), biotynę, kwas foliowy i beta karoten. Pomidory działają moczopędnie – to przez dużą zawartość wody. Badania wykazują, że regularne spożywanie pomidorów zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór szyjki macicy i prostaty. Jakby tego było mało, pomidory poprawiają trawienie, są niskokaloryczne, więc można je jeść podczas odchudzania. Zabieramy się do suszenia!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Przepis na domowe suszone pomidory

Składniki (na jeden słoik o pojemności 500 ml):

– 10–12 podłużnych pomidorów
– 300–400 ml oleju rzepakowego
– płaską łyżeczkę suszonego oregano
– płaską łyżeczkę suszonej bazylii
– szczyptę soli
– półtorej łyżki octu

Przygotowanie:

Pomidory umyj i przekrój wzdłuż.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Za pomocą łyżki wydrąż z miąższu (nie wyrzucaj miąższu, dodaj go do sosu albo zupy).

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Pomidory rozłóż w foremce do pieczenia. Posyp solą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 100 st. C przez 4–5 godzin. Użyj termoobiegu. Jeśli twój piekarnik nie ma takiej funkcji, to ustaw na pieczenie z góry i dołu oraz lekko uchyl drzwiczki piekarnika. Możesz użyć suszarki do suszenia grzybów – wtedy czas na pewno będzie krótszy. Pomidory są gotowe, kiedy się skurczą, pomarszczą i będą całkowicie suche. Olej wlej do rondelka i mocno podgrzej, ale nie doprowadź do wrzenia. Pomidory wyjmij z pieca, przełóż do wyparzonego słoika. Wsyp zioła i wlej ocet. Zalej olejem, zamknij słoik i odstaw do wystygnięcia.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Po otwarciu przechowuj w lodówce.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Tartaletki z kremem różanym, ciasto pomarańczowe, mus orzechowo-malinowy z tofu. Poznaj przepisy z książki „Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości”

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Wegetariańskie wspomnienie lata!

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Śmietana w misce. Obok rozrzucone borówki

Czego nie powinna zawierać śmietana? Wyjaśniają dietetyczki z „Czytamy etykiety”

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

„To, co jemy, ma wpływ na dno miednicy – na pochwę, pęcherz, macicę, jelita, więzadła i powięzi” – mówi Pani Fizjotrener

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Toksyczna substancja wykryta w ekologicznym makaronie. GIS ostrzega i wycofuje produkt ze sklepów

Toksyczna substancja wykryta w ekologicznym makaronie. GIS ostrzega i wycofuje produkt ze sklepów

Koktajl z malinami

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Kiełki rzodkiewki – właściwości, zastosowanie, hodowla

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami