Przejdź do treści

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?

Chipsy z pomidorków koktajlowych to doskonała alternatywa dla niezdrowych przekąsek. Możesz je dodać do sałatki lub zajadać się nimi, oglądając dobry film. Sprawdzą się też jako dodatek do zupy albo kanapek. Co więcej, pomidorki po wysuszeniu zmieniają smak.

Dlaczego warto jeść pomidory?

Pomidory są doceniane głównie dzięki zawartości likopenu, a jest to przeciwutleniacz, który ma działanie opóźniające procesy starzenia oraz korzystnie wpływa na pracę serca. Ciekawostką jest, że ta właściwość pomidorów nie zmienia się po obróbce cieplnej, a nawet jest jej więcej. Warzywa te zawierają sporo wody, dzięki czemu nawadniają i oczyszczają organizm z toksyn. Warto je jeść ze względu na właściwości antynowotworowe. Oprócz tego obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają miażdżycy. Pomidory są niskokaloryczne i mają dobry wpływ na pracę jelit. Poprawiają wygląd skóry i paznokci. Zawierają wapń, potas, fosfor i magnez. Są bogate w witaminę C, witaminę A, witaminę E i witaminę K. Przed nami czas na pomidory, więc tym bardziej warto wykorzystać ich bogactwo, na różne sposoby. Oto jeden z nich.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Chipsy z pomidorków koktajlowych – składniki:

– 500 g pomidorków koktajlowych
– 3/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
– 3/4 łyżeczki soli himalajskiej
– 1-2 łyżki oleju rzepakowego

Chipsy z pomidorków koktajlowych – przygotowanie:

Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół.

Zdjęcie: masz.talerz

Przełóż je do miski. Wlej olej.

chipsy-z-pomidorkow-koktajlowych

Zdjęcie: masz.talerz

istockphoto.com

Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.

chipsy-z-pomidorkow-koktajlowych

Zdjęcie: masz.talerz

Rozłóż na suszarce do suszenia owoców i warzyw. Susz aż będę chrupiące. Co jakiś czas przełóż pomidorki na drugą stronę. Jeśli nie masz suszarki, pomidorki można piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 1,5-2 godziny, co jakiś czas przekładając na drugą stronę. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Wegańska tarta kakaowa ze śliwkami. Smakuje genialnie!

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Sernik bez sera w dwóch odsłonach – pieczony i na zimno. Przepisy 

Domowa chałwa

Domowa chałwa to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych! Wypróbuj sama

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Smoothie bowl

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

Jedzenie dla psa – jak karmić szczeniaka i dorosłego psa? Najciekawsze przepisy

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

Mozzarella di bufala – jak jeść, gdzie kupić, przepisy

Pudding

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Kobieta trzyma w rękach kanapkę

Superkanapki z batata. Bezglutenowe, wegańskie i zdrowe

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień

pasta z bakłażana

Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Woda smakowa może być zdrowa. Wystarczy ją samodzielnie zrobić

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Kto ma ochotę na szklankę zimnej lemoniady lub mrożonej herbaty? Są genialne na upał

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×