3 min.
Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Chipsy z pomidorków koktajlowych to doskonała alternatywa dla niezdrowych przekąsek. Możesz je dodać do sałatki lub zajadać się nimi, oglądając dobry film. Sprawdzą się też jako dodatek do zupy albo kanapek. Co więcej, pomidorki po wysuszeniu zmieniają smak.
Spis treści
Dlaczego warto jeść pomidory?
Pomidory są doceniane głównie dzięki zawartości likopenu, a jest to przeciwutleniacz, który ma działanie opóźniające procesy starzenia oraz korzystnie wpływa na pracę serca. Ciekawostką jest, że ta właściwość pomidorów nie zmienia się po obróbce cieplnej, a nawet jest jej więcej. Warzywa te zawierają sporo wody, dzięki czemu nawadniają i oczyszczają organizm z toksyn. Warto je jeść ze względu na właściwości antynowotworowe. Oprócz tego obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają miażdżycy. Pomidory są niskokaloryczne i mają dobry wpływ na pracę jelit. Poprawiają wygląd skóry i paznokci. Zawierają wapń, potas, fosfor i magnez. Są bogate w witaminę C, witaminę A, witaminę E i witaminę K. Przed nami czas na pomidory, więc tym bardziej warto wykorzystać ich bogactwo, na różne sposoby. Oto jeden z nich.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Chipsy z pomidorków koktajlowych – składniki:
– 500 g pomidorków koktajlowych
– 3/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
– 3/4 łyżeczki soli himalajskiej
– 1-2 łyżki oleju rzepakowego
Chipsy z pomidorków koktajlowych – przygotowanie:
Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół.
Zdjęcie: masz.talerz
Przełóż je do miski. Wlej olej.
Zdjęcie: masz.talerz
Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
Zdjęcie: masz.talerz
Rozłóż na suszarce do suszenia owoców i warzyw. Susz aż będę chrupiące. Co jakiś czas przełóż pomidorki na drugą stronę. Jeśli nie masz suszarki, pomidorki można piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 1,5-2 godziny, co jakiś czas przekładając na drugą stronę. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni
Zobacz także
Poleć artykuł koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022
„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

17.09.2022