Przejdź do treści

Chcesz schudnąć? Postaw na białko i wybierz jajka zamiast płatków śniadaniowych

Białko na śniadanie - sprawniejsze odchudzanie
Białko na śniadanie - sprawniejsze odchudzanie Rawpixel.xom
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!
Czy sushi jest zdrowe? Anna Reguła podaje 6 faktów na jego temat
Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem czy świderki z pieczonymi warzywami i oliwkami? Sprawdź przepisy bez glutenu, pszenicy i nabiału!
Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne
7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Zdrowe menu obejmuje pięć posiłków dziennie i zaczyna się od wartościowego śniadania – każdy, kto próbuje zrzucić kilka kilogramów, zna tę zasadę na pamięć. Jednak śniadanie samo w sobie nie odchudza. Ważne jest to, co konkretnie rano wyląduje na naszych talerzach. 

Dlaczego jedzenie białka sprzyja odchudzaniu?

Co piąty Polak w ogóle nie je śniadania. Chociaż badania wskazują, że sam fakt zjedzenia (bądź też nie) śniadania nie ma bezpośredniego przełożenia na liczbę zrzuconych kilogramów, wciąż ten pierwszy posiłek jest niezwykle istotny dla innych parametrów naszego zdrowia. Może również wspomagać proces odchudzania ‒ pod warunkiem że zawiera odpowiednie składniki.

Tajemniczym elementem odżywczym, który decyduje o tym, czy nasze śniadanie będzie pomagać nam w utracie kilogramów, jest białko. Jego spożycie wpływa na intensywność uczucia głodu i apetytu. Posiłek bogaty w białko dłużej zalega w żołądku, przez co poczucie sytości trwa dłużej niż w przypadku innego rodzaju jedzenia. Białko pomaga również kontrolować i utrzymywać stały poziom cukru we krwi, dzięki czemu nie jesteśmy narażeni na jego gwałtowny spadek, który zazwyczaj kończy się napadem wilczego apetytu zagłuszanego niekoniecznie zdrowymi przekąskami.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

4 zasady bezpiecznego smażenia. Sprawdź, czy stosujesz je w swojej kuchni!

Zależność pomiędzy śniadaniem bogatym w białko a korzyściami w postaci uregulowanego apetytu i długotrwałego uczucia sytości została odkryta podczas eksperymentu przeprowadzonego przez naukowców uniwersytetu w Missouri. W badaniu wzięła udział grupa młodych kobiet – część z nich na śniadanie otrzymywała posiłek w postaci płatków śniadaniowych, a pozostałym serwowano jajka i wołowinę. Wartość kaloryczna dań w obu grupach była identyczna i wynosiła 350 kcal, natomiast znacznie różniła się zawartość białka. W pierwszej grupie wynosiła ona tylko 13 g, a w drugiej ‒ 35 g. Eksperyment potwierdził, że wyższa ilość białka w porannym posiłku pomogła badanym dłużej utrzymać uczucie sytości, a także zapobiegła wieczornemu podjadaniu tłustych przekąsek.

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Poranne menu

Co więc najlepiej wrzucić na ruszt przed wyjściem z domu? Najbardziej wartościowe białko znajduje się w kurzym jajku. Dlatego ich obecność w śniadaniowym menu może mieć korzystny wpływ na utratę wagi. Naukowcy z Pennington Biomedical Research Center przeprowadzili eksperyment, dzieląc uczestników na dwie grupy – pierwsza z nich na śniadanie otrzymywała posiłek z jajek, druga zjadała bajgiel, przy czym obydwie przez osiem tygodni trwania badania pozostawały na diecie o obniżonej wartości kalorycznej. Jak się okazało, w grupie „jajcarzy” odnotowano spadek wagi większy o 65 proc., redukcja BMI wzrosła o 61 proc., a także zauważono, że jedzący na śniadanie bajgle mieli znacznie mniej energii w ciągu dnia niż osoby, którym serwowano jajka.

Warto jednak pamiętać, że śniadanie, nawet to bogate w białko, nie odchudza samo w sobie. Wciąż warunkiem koniecznym do pozbycia się zbędnej warstwy komórek tłuszczowych jest zbilansowana dieta, która dostarczy organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, a także – tak, znowu to podkreślimy – aktywność fizyczna!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czego nie warto robić na pusty żołądek

Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Owsianka na wodzie – jak przygotować zdrowe śniadanie?

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy poprawia stan skóry i pomaga zrzucić kilogramy – prawda czy mit? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Bogdan

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność

Białko roślinne – rodzaje, źródła, właściwości

Co jeść na śniadanie? / istock

7 rzeczy, których nie powinniśmy jeść na śniadanie

Śniadaniowe ciastka jaglane

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Doskonałe dla osób na diecie bezglutenowej!

Julita Kordońska: ciałopozytywność to proces, który w pandemii wychodzi nam beznadziejnie [WIDEO]

Julita Kordońska: ciałopozytywność to proces, który teraz wychodzi nam beznadziejnie. To efekt pandemii [WIDEO]

Poznaj proste przepisy na zdrowe pasty do chleba. My też kochamy kanapki!

Masło ghee – właściwości, zastosowanie i przepis

Zapotrzebowanie na białko – ile białka dziennie spożywać?

Śniadaniowa miska zdrowia

Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Na dobry początek dnia!

Tauryna – pochodzenie, właściwości, suplementacja

Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia

Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii

Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Katarzyna Kępka: Dopóki chciałam schudnąć 5 kg i dlatego ćwiczyłam, to nie było efektów

Katarzyna Kępka: Dopóki chciałam schudnąć 5 kg i dlatego ćwiczyłam, to nie było efektów

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Wegetariańskie wspomnienie lata!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

×