Przejdź do treści

Chcesz schudnąć? Postaw na białko i wybierz jajka zamiast płatków śniadaniowych

Białko na śniadanie - sprawniejsze odchudzanie
Białko na śniadanie - sprawniejsze odchudzanie Rawpixel.xom
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
zielone warzywa
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić

Zdrowe menu obejmuje pięć posiłków dziennie i zaczyna się od wartościowego śniadania – każdy, kto próbuje zrzucić kilka kilogramów, zna tę zasadę na pamięć. Jednak śniadanie samo w sobie nie odchudza. Ważne jest to, co konkretnie rano wyląduje na naszych talerzach. 

Dlaczego jedzenie białka sprzyja odchudzaniu?

Co piąty Polak w ogóle nie je śniadania. Chociaż badania wskazują, że sam fakt zjedzenia (bądź też nie) śniadania nie ma bezpośredniego przełożenia na liczbę zrzuconych kilogramów, wciąż ten pierwszy posiłek jest niezwykle istotny dla innych parametrów naszego zdrowia. Może również wspomagać proces odchudzania ‒ pod warunkiem że zawiera odpowiednie składniki.

Tajemniczym elementem odżywczym, który decyduje o tym, czy nasze śniadanie będzie pomagać nam w utracie kilogramów, jest białko. Jego spożycie wpływa na intensywność uczucia głodu i apetytu. Posiłek bogaty w białko dłużej zalega w żołądku, przez co poczucie sytości trwa dłużej niż w przypadku innego rodzaju jedzenia. Białko pomaga również kontrolować i utrzymywać stały poziom cukru we krwi, dzięki czemu nie jesteśmy narażeni na jego gwałtowny spadek, który zazwyczaj kończy się napadem wilczego apetytu zagłuszanego niekoniecznie zdrowymi przekąskami.

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Zależność pomiędzy śniadaniem bogatym w białko a korzyściami w postaci uregulowanego apetytu i długotrwałego uczucia sytości została odkryta podczas eksperymentu przeprowadzonego przez naukowców uniwersytetu w Missouri. W badaniu wzięła udział grupa młodych kobiet – część z nich na śniadanie otrzymywała posiłek w postaci płatków śniadaniowych, a pozostałym serwowano jajka i wołowinę. Wartość kaloryczna dań w obu grupach była identyczna i wynosiła 350 kcal, natomiast znacznie różniła się zawartość białka. W pierwszej grupie wynosiła ona tylko 13 g, a w drugiej ‒ 35 g. Eksperyment potwierdził, że wyższa ilość białka w porannym posiłku pomogła badanym dłużej utrzymać uczucie sytości, a także zapobiegła wieczornemu podjadaniu tłustych przekąsek.

Poranne menu

Co więc najlepiej wrzucić na ruszt przed wyjściem z domu? Najbardziej wartościowe białko znajduje się w kurzym jajku. Dlatego ich obecność w śniadaniowym menu może mieć korzystny wpływ na utratę wagi. Naukowcy z Pennington Biomedical Research Center przeprowadzili eksperyment, dzieląc uczestników na dwie grupy – pierwsza z nich na śniadanie otrzymywała posiłek z jajek, druga zjadała bajgiel, przy czym obydwie przez osiem tygodni trwania badania pozostawały na diecie o obniżonej wartości kalorycznej. Jak się okazało, w grupie „jajcarzy” odnotowano spadek wagi większy o 65 proc., redukcja BMI wzrosła o 61 proc., a także zauważono, że jedzący na śniadanie bajgle mieli znacznie mniej energii w ciągu dnia niż osoby, którym serwowano jajka.

Warto jednak pamiętać, że śniadanie, nawet to bogate w białko, nie odchudza samo w sobie. Wciąż warunkiem koniecznym do pozbycia się zbędnej warstwy komórek tłuszczowych jest zbilansowana dieta, która dostarczy organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, a także – tak, znowu to podkreślimy – aktywność fizyczna!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Tłuszcze na dzień dobry, czyli jak dać sobie kopa energetycznego na śniadanie?

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

18 przepisów na królewskie śniadanie. Dla każdego coś dobrego!

śniadanie

„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na sobotni poranek!

Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Z czego wynika myślenie, że „jesz za mało i przez to nie chudniesz”? Odpowiada Jakub Chwiłkowski

Z czego wynika myślenie, że „jesz za mało i przez to nie chudniesz”? Odpowiada Jakub Chwiłkowski

L-karnityna

L-karnityna – rola w organizmie, niedobór, suplementacja

20 rzeczy, przez które nie możesz schudnąć

Kobieta z drinkiem

Czy alkohol ścina białka mięśniowe i hamuje odchudzanie? Najpopularniejsze mity obala dietetyk Radosław Smolik

Owsianka w batonach – idealna jako pierwszy posiłek dnia

“Przejmij kontrolę nad swoim ciałem, a przejmiesz kontrolę nad swoim życiem”. Psychodietetyczka tłumaczy, dlaczego hasło Ewy Chodakowskiej jest fatalne

Psychodietetyczka tłumaczy, dlaczego „motywujące” hasła Ewy Chodakowskiej są fatalne

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?