3 min.
Chcesz schudnąć? Postaw na białko i wybierz jajka zamiast płatków śniadaniowych

Białko na śniadanie - sprawniejsze odchudzanie Rawpixel.xom
Najnowsze
25.02.2021
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
23.02.2021
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
22.02.2021
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
22.02.2021
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
21.02.2021
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić
Zdrowe menu obejmuje pięć posiłków dziennie i zaczyna się od wartościowego śniadania – każdy, kto próbuje zrzucić kilka kilogramów, zna tę zasadę na pamięć. Jednak śniadanie samo w sobie nie odchudza. Ważne jest to, co konkretnie rano wyląduje na naszych talerzach.
Dlaczego jedzenie białka sprzyja odchudzaniu?
Co piąty Polak w ogóle nie je śniadania. Chociaż badania wskazują, że sam fakt zjedzenia (bądź też nie) śniadania nie ma bezpośredniego przełożenia na liczbę zrzuconych kilogramów, wciąż ten pierwszy posiłek jest niezwykle istotny dla innych parametrów naszego zdrowia. Może również wspomagać proces odchudzania ‒ pod warunkiem że zawiera odpowiednie składniki.
Tajemniczym elementem odżywczym, który decyduje o tym, czy nasze śniadanie będzie pomagać nam w utracie kilogramów, jest białko. Jego spożycie wpływa na intensywność uczucia głodu i apetytu. Posiłek bogaty w białko dłużej zalega w żołądku, przez co poczucie sytości trwa dłużej niż w przypadku innego rodzaju jedzenia. Białko pomaga również kontrolować i utrzymywać stały poziom cukru we krwi, dzięki czemu nie jesteśmy narażeni na jego gwałtowny spadek, który zazwyczaj kończy się napadem wilczego apetytu zagłuszanego niekoniecznie zdrowymi przekąskami.
Zależność pomiędzy śniadaniem bogatym w białko a korzyściami w postaci uregulowanego apetytu i długotrwałego uczucia sytości została odkryta podczas eksperymentu przeprowadzonego przez naukowców uniwersytetu w Missouri. W badaniu wzięła udział grupa młodych kobiet – część z nich na śniadanie otrzymywała posiłek w postaci płatków śniadaniowych, a pozostałym serwowano jajka i wołowinę. Wartość kaloryczna dań w obu grupach była identyczna i wynosiła 350 kcal, natomiast znacznie różniła się zawartość białka. W pierwszej grupie wynosiła ona tylko 13 g, a w drugiej ‒ 35 g. Eksperyment potwierdził, że wyższa ilość białka w porannym posiłku pomogła badanym dłużej utrzymać uczucie sytości, a także zapobiegła wieczornemu podjadaniu tłustych przekąsek.
Poranne menu
Co więc najlepiej wrzucić na ruszt przed wyjściem z domu? Najbardziej wartościowe białko znajduje się w kurzym jajku. Dlatego ich obecność w śniadaniowym menu może mieć korzystny wpływ na utratę wagi. Naukowcy z Pennington Biomedical Research Center przeprowadzili eksperyment, dzieląc uczestników na dwie grupy – pierwsza z nich na śniadanie otrzymywała posiłek z jajek, druga zjadała bajgiel, przy czym obydwie przez osiem tygodni trwania badania pozostawały na diecie o obniżonej wartości kalorycznej. Jak się okazało, w grupie „jajcarzy” odnotowano spadek wagi większy o 65 proc., redukcja BMI wzrosła o 61 proc., a także zauważono, że jedzący na śniadanie bajgle mieli znacznie mniej energii w ciągu dnia niż osoby, którym serwowano jajka.
Warto jednak pamiętać, że śniadanie, nawet to bogate w białko, nie odchudza samo w sobie. Wciąż warunkiem koniecznym do pozbycia się zbędnej warstwy komórek tłuszczowych jest zbilansowana dieta, która dostarczy organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, a także – tak, znowu to podkreślimy – aktywność fizyczna!
Zobacz także
Poleć artykuł koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020