Przejdź do treści

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

nalewka cytrynówka
Ile procent powinna mieć nalewka? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
zielone warzywa
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić

Alkohol wyciąga z roślin, ziół, owoców i korzeni to, co w nich najlepsze, a dodatkowo konserwuje te dobroczynne substancje. Wiedzieli o tym już średniowieczni mnisi, którzy sporządzali nalewki do dziś wykorzystywane wspomagająco w leczeniu przeróżnych dolegliwości. Ile procent powinna mieć nalewka? I jak ją przyrządzić samodzielnie? Sprawdź.

 

Czym jest nalewka?

„Nalewki są typowo polską specjalnością. Nie ma nawet w słownikach tłumaczenia słowa „nalewka” na język angielski, chociaż za nalewkę należy uznać np. dżin. Po łacinie nalewka to „tinktura”, tak dobrze znana każdemu aptekarzowi, gdyż tak przyrządza on lecznicze wyciągi alkoholowe z ziół. A więc apteczka domowa to początek kariery tych trunków” – pisze Grzegorz Russak, dr nauk rolniczych i autor programu telewizyjnego „Smaki Polskie”, propagator i autorytet kuchni myśliwskiej i staropolskiej.

Czym jest zatem nalewka? To alkoholowy wyciąg, pozyskany z ziół, kwiatów, owoców, korzeni lub połączenia wszystkich tych składników. Alkohol wydobywa z nich aktywne substancje oraz odpowiada za ich konserwowanie. Nalewka, pita w niewielkich ilościach, korzystnie wpływa na nasze zdrowie.

istockphoto.com

Ile procent powinna mieć nalewka z aronii, czosnku, orzechów, miodu?

Które rośliny są idealne na nalewki? Na zimę przyda się czosnkówka, która zwykle ma około 45 proc. Obrane ząbki czosnku lepiej zalać spirytusem. Dzięki temu nalewka będzie zawierała duże ilości alliiny, ajoenów i innych substancji czynnych, a więc będzie działać przeciwzakrzepowo, żółciopędnie, przeciwskurczowo, chronić przed zgagą, regulować florę bakteryjną i sprzyjać ukrwieniu naczyń wieńcowych. Przede wszystkim jednak jest łagodnym antybiotykiem – działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwrobaczo.

Nalewki – zdrowe procenty

Na zimę warto się też zaopatrzyć w aroniówkę (ma ona zwykle od 40 d0 60 proc. i leczy infekcje dróg oddechowych, a dzięki ogromnej zawartości antocyjanów chroni przed nowotworami) i cytrynówkę (zwykle ma do 60 proc.). Tę ostatnią najlepiej przyrządzić z użyciem limonek i miodu. Uzyskamy w ten sposób napój przypominający fenomenalnie smaczne włoskie limoncello, który przy okazji wspomoże leczenie przeziębienia.

Nic jednak nie może się równać z tradycyjną malinówką, którą najczęściej spotyka się w wersji 30 proc. Tę przyrządzamy z cukrem i na wódce. Malinówka działa napotnie, a alkohol to działanie potęguje. Smak choroby poprawi także miodówka (zwykle w wersji 40 proc.). Można się zdecydować na tradycyjny mód pitny (najlepszy będzie półtorak, bo zawiera najwięcej miodu w stosunku do alkoholu) lub przygotować własną nalewkę z pół litra miodu, litra spirytusu i pół litra wody.

Zdjęcie: shutterstock

Do sporządzenia nalewki przydadzą się też orzechy. W każdej spiżarni powinna się też znaleźć orzechówka, spotykana często w wersji 40 proc. Błyskawicznie pomoże  ona w problemach żołądkowych. Przygotowujemy ją, zalewając spirytusem młode, zielone orzechy włoskie pokrojone w plasterki.

Niezastąpiona jest też aloesówka, dobra zwłaszcza w wersji 40 proc. Liście aloesu (takiego, jak rośnie w doniczce) kroimy i zalewamy winem oraz miodem. Odstawiamy na trzy miesiące w zaciemnione miejsce. Używamy, aby wzmocnić odporność i załagodzić problemy żołądkowe. Warto też zainwestować w imbirówkę, również w wersję 40 proc., po którą sięgamy, gdy dopadają nas zakażenia, bakterie czy wirusy.

Z czego zrobić nalewkę?

Przygotowując nalewkę, trzeba wziąć pod uwagę stężenie alkoholu – im wyższe, tym silniej będzie działać mikstura. Zastanawiasz się, ile procent powinna mieć nalewka? Cóż, zarówno kupiona, jak i ta domowej roboty posiada średnio około 40-45 proc. W praktyce jednak mocne nalewki mają nawet około 70 proc., podczas gdy te słabsze – około 25 proc. Ważne jest to, że alkohol przejmuje i wzmacnia dobroczynne substancje z produktów, które poddamy jego działaniu. Skoro więc rumianek działa rozkurczowo, to tak samo będzie działała rumiankowa nalewka.

Tym, którym zależy nie tylko na właściwościach zdrowotnych, ale także smaku nalewki, polecamy dodanie do zalewanych produktów cukru lub zamrożenie owoców czy orzechów przed zalaniem ich alkoholem – spowoduje to, że nalewki będą smaczniejsze, a także ułatwi ekstrahowanie dobroczynnych substancji.

Nalewki przygotowuje się na tyle sposobów, ile jest polskich tradycji. Niektóre przepisy są bardzo skomplikowane, na przykład benedyktynka wymaga użycia ponad 40 ziół i korzeni (najwyraźniej jednak warto, bo ten likier jest nieprzerwanie sporządzany od XVI w.). Generalna zasada, według której przyrządza się nalewki, głosi, że naczynie wypełnia się do ¾ wysokości owocami, ziołami czy korzeniami i zalewa je alkoholem. Po 6 tygodniach zlewa się nalewkę do szczelnych naczyń, a owoce zalewa syropem (lub zasypuje cukrem, a najlepiej syropem cukrowym). Po kolejnych kilku tygodniach zlewa się powstały syrop i łączy z nalewką.

Na zdrowie, byle nie za dużo…

 

Źródła:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK234683/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7020168/

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Drink z brokatem

Jak uleczyć sylwestrowego kaca? Lekarka zdradza sprawdzone patenty

Kac po sylwestrze / istock

Jak przeżyć sylwestra bez kaca? Dietetyk Tomasz Teresiński wyjaśnia

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Kobieta z drinkiem

Czy alkohol ścina białka mięśniowe i hamuje odchudzanie? Najpopularniejsze mity obala dietetyk Radosław Smolik

czerwone wino w kieliszku

Ile procent ma wino? Ile mogę go wypić?

Ile można wypić?

Ile mogę wypić alkoholu? Piwo, wino, wódka – ile promili?

Im starsze, tym lepsze? Uwaga, wino też ma datę ważności

Cydr- skład i właściwości. Ile kalorii ma jabłko w cydrze?

Cydr – skład i właściwości. Ile kalorii ma jabłko w cydrze?

figi

Imbirówka na spirytusie? Przepis na nalewkę na wódce

Balsam kapucyński - dawne panaceum. Poznaj jego skład i działanie

Balsam kapucyński – poznaj skład i właściwości dawnego panaceum

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Jak piwo wpływa na zdrowie kobiety?

Jak piwo wpływa na zdrowie kobiety?

Czy alkohol tuczy?

Czy alkohol tuczy? Zbyt częste spożywanie alkoholu pogarsza wydolność, ale co ze spalaniem tkanki tłuszczowej?

Cukier, który szkodzi wątrobie

Cukier, który szkodzi wątrobie

toast kieliszkami z winem

Wino – jakie przynosi korzyści dla zdrowia?

kobieta trzyma frytki

6 produktów, które mogą powodować raka

Alkohol na diecie – tak czy nie?

Jesteś osłabiona, masz problemy z koncentracją, drętwieją ci nogi i ręce? To może być niedobór witaminy B12! Kto jest zagrożony? Tłumaczy farmaceutka

kac

5 najlepszych patentów na porannego kaca

Joanna Pietroń, internista CMD

Lek. Joanna Pietroń: suplementy mogą uzupełniać naszą dietę, ale nie mogą być zamiennikiem zdrowego i zbilansowanego odżywiania

Whisky – lek czy trucizna? Jesteś koneserem? Sprawdź, co o niej wiesz

5 sposobów na oszczędzanie wątroby latem

istockphoto.com

Piwo – ile o nim wiesz?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?