Przejdź do treści

Kwas Bołotowa – mikstura szarlatana czy suplement geniusza?

Kwas Bołotowa – mikstura szarlatana czy suplement geniusza? Adobe Stock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Kwas Bołotowa to rodzaj sfermentowanego napoju przyrządzanego na bazie wody, cukru, kwaśnej śmietany i glistnika jaskółczego ziela. Jego przyrządzenie jest wyjątkowo proste. Wedle twórcy przepisu mikstura stanowi skuteczne wsparcie dla organizmu – jego regeneracji i prawidłowego funkcjonowania. Niemniej zawarty w kwasie Bołotowa glistnik jaskółcze ziele uznawany jest za roślinę o potencjale trującym. Przed rozpoczęciem stosowania napoju warto więc skonsultować z lekarzem bezpieczeństwo tej formy terapii.

Kwas Bołotowa i jego twórca – kilka słów o Borysie Bołotowie 

Borys Bołotow nazywany jest ukraińskim czarodziejem. Mimo że był fizykiem i chemikiem, jego życiowe pasje zdecydowanie zbaczały z dróg wyznaczonych przez konwencjonalny świat nauki. Już jako dziecko „uzdrawiał” przybywających do niego mieszkańców miejscowości okręgu Ulianowskiego, gdzie się wychowywał. Uważano, że mocą dotyku i głębokiego spojrzenia potrafi wyciągać z ludzi choroby. 

Dorastając, zgłębiał tajniki tradycyjnych metod leczniczych. Sięgał po praktyki ziołolecznicze i homeopatyczne, które i współcześnie wciąż jeszcze nie są traktowane na równi z nowoczesnymi formami terapeutycznymi. Nic więc dziwnego, że w latach 80. XX w. Borys Bołotow został aresztowany i został uznany za wroga systemu. Postawiono mu zarzut kompromitowania radzieckich osiągnięć medycyny i prowadzenia praktyk lekarskich bez zezwolenia. 

Po zakończeniu niewoli, której towarzyszył stały nadzór psychiatryczny oraz tortury – nadal praktykował swoje sposoby lecznicze skupiające się na detoksykacji, oczyszczaniu jelit i wspieraniu odnowy komórkowej i regeneracji tkanek.  

Borys Bołotow twierdzi, że jedną najbardziej niekorzystnych dla organizmu substancji jest mleko! Jedyne co w nim wartościowe to czyste pałeczki kwasu mlekowego, które można hodować w warunkach domowych. Opracował więc przepis na miksturę zawierającą pałeczki kwasu mlekowego. Znana jest ona pod nazwą kwasu (zakwasu) Bołotowa.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
PROMOCJA
Trawienie, Promocje
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
20,00 zł 79,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł

Kwas Bołotowa – przepis 

Do przyrządzenia kwasu Bołotowa potrzebujesz zaledwie kilku składników: 

  • 3 litry wody, 
  • 1 szklanka cukru, 
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany, 
  • 1 szklanka suszonego lub świeżego ziela glistnika jaskółcze ziele (źdźbło i liście).  

Sposób przygotowania kwasu Bołotowa: 

  1. Przygotowanie kwasu Bołotowa zacznij od zagotowania i schłodzenia wody. 
  2. Wsyp do wody cukier i mieszaj aż do całkowitego jego rozpuszczenia. 
  3. Wymieszaj z roztworem kwaśną śmietanę. 
  4. Rozdrobnij ziele glistnika jaskółcze ziele i umieść w woreczku z obciążeniem (w oryginalnej recepturze jest to czarny krzemień), aby roślina opadła na dno mikstury. 
  5. Nałóż na naczynie dwie lub trzy warstwy gazy, mocując je gumką recepturką lub sznurkiem i odstaw na 28 dni w ciepłe miejsce. 

Kwas Bołotowa z glistnikiem jaskółcze ziele pozwala na wyhodowanie pałeczek kwasu mlekowego w warunkach domowych. Warto przy tym mieć na uwadze, że mikstura ta jest bazą do innych kwasów leczniczych opracowanych również przez Borysa Bołotowa: 

  • kwas z dodatkiem owoców kasztana, który oczyszcza z metali ciężkich i radionukleotydów; 
  • kwas z dodatkiem kwiatów konwalii, szałwii lub skrętnika (opcjonalnie ziela miłka), który wpiera terapię zaburzeń sercowo-naczyniowych; 
  • kwas z dodatkiem ziela gorczycy, rdestu, cykorii i owoców sofory japońskiej, który przywraca prawidłowe funkcjonowanie trzustki; 
  • kwas z dodatkiem korzenia omanu, który przywraca prawidłowe funkcjonowanie dróg oddechowych. 
napar

Jak stosować kwas Bołotowa? 

Przygotowany kwas Bołotowa stosuj w porcjach po pół szklanki na 30 min przed posiłkiem. Według Borysa Bołotowa przyjmując miksturę trzy razy w ciągu dnia, już po dwóch tygodniach terapii zauważysz poprawę w kondycji twojego organizmu. Po 14 dniach możesz kontynuować terapię do 30 dni. Dla podtrzymania dobrego zdrowia wystarczy jednak, że będziesz pić miksturę raz dziennie. 

Co ważne, po odlaniu dawki mikstury do wypicia – dolej do naczynia wodę z cukrem (zachowując proporcję 3 litry wody: 1 szklanka cukru. Po upływie 12 godzin kwas Bołotowa będzie w pełni wartościowy do spożycia. 

Kwas Bołotowa – działanie 

Zachodząca w obecności ziela glistnika jaskółcze ziele fermentacja sprawia, że w miksturze opracowanej przez Borysa Bołotowa powstają czyste pałeczki kwasu mlekowego. Przez to kwas Bołotowa ma działanie oczyszczające na górne i dolne drogi oddechowe oraz przewody słuchowe – łagodzi przebieg infekcji i odbudowuje odporność, wspierając organizm w zwalczaniu patogenów. Substancja działa również oczyszczająco na układ pokarmowy, drogi moczowe oraz pochwę i macicę u kobiet. 

Regularne stosowanie kwasu Bołotowa sprzyja regeneracji tkanek, w tym nabłonków wyściełających powierzchnię żołądka oraz jelit. Do tego enzymy glistnika (enzymy Bołotowa) sprzyjają detoksykacji – usuwają zalegające w jelitach sole metali ciężkich. Ważne jest jednak aby wcześniej pobudzić wydzielanie pepsyny (enzymu wydzielanego w żołądku) przez dostarczenie organizmowi soli. Wedle zapewnień Borysa Bołotowa pałeczki kwasu mlekowego spożywane w takiej postaci są w stanie wyciągać i wydalać na zewnątrz metale ciężkie, nukleotydy oraz drobnoustroje zarówno z powierzchni błon śluzowych jelit, jak i spod nich. 

Kwas Bołotowa ma działanie regeneracyjne na poziomie komórkowym – wspiera organizm w usuwaniu starych komórek i ich zastępowaniu nowymi. Ma przez to działanie odmładzające, co objawia się wyraźną poprawą napięcia i wyglądu skóry. 

Kwas Bołotowa – skutki uboczne 

Stosowanie kwasu Bołotowa może budzić kontrowersje ze względu na zawartość glistnika jaskółczego ziela. Roślina wykazuje silne działanie, przez co przyjmowanie preparatów przyrządzonych na jej bazie, bez konsultacji lekarskiej, może wywołać dotkliwe skutki uboczne. Najbardziej charakterystyczne są: 

Przeciwwskazania do stosowania kwasu (zakwasu) Bołotowa 

Ze względu na zawartość glistnika jaskółczego ziela, kwas Bołotowa nie jest preparatem odpowiednim do stosowania przez osoby chorujące na jaskrę – może nasilić dolegliwości oczne. 

Ponieważ glistnik jaskółcze ziele może działać drażniąco, przez to kwasu Bołotowa nie powinny stosować osoby zmagające się z chorobą wrzodową żołądka. 

Nie jest to również preparat ziołowy odpowiedni do stosowania przez kobiety w ciąży, diabetyków, zmagających się z chorobami wątroby i białaczką.

leczenie

Gdzie kupić kwas Bołotowa? 

Kwas Bołotowa z założenia jest miksturą do samodzielnego przygotowania w domu. Glistnik jaskółcze ziele niezbędny do jej przyrządzenia możesz kupić w sklepach ze zdrową żywnością oraz aptece. 

Być może natkniesz się na ofertę balsamu Bołotowa. Jego owocowo-ziołowa receptura również została opracowana przez ukraińskiego czarodzieja, ale jest to inny produkt. Jego działanie skupia się na łagodzeniu dolegliwości ze strony układu pokarmowego. 

Często można spotkać się z ofertami samodzielnie przygotowanych mikstur. Zachowaj jednak ostrożność przy zakupach z niepewnego źródła. Nie masz wówczas pewności, czy kwas Bołotowa został przygotowany zgodnie  z recepturą. 

Źródła 

  1. B. Bołotow, Zdrowie Człowieka w Niezdrowym Świecie, Wydawnictwo AlterMed, 2013. 
  1. W. Jaroniewski, A. Ożarowski, Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1987. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bylica – rodzaje, właściwości, zastosowanie, przepis

Macierzanka – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Zioła na cukrzycę – jakie są naturalne metody wspomagające leczenie cukrzycy?

Glistnik (jaskółcze ziele) – jak wygląda, właściwości, zastosowanie

Wierzbownica drobnokwiatowa – jakie ma właściwości i jak ją stosować?

Rdest ptasi – właściwości lecznicze, zastosowanie w chorobach nerek i kosmetyce

Komonica zwyczajna – właściwości, cena, uprawa tej wyjątkowej rośliny pastewnej

Zioła na wątrobę – na co pomagają i jak je stosować, właściwości ostropestu, karczocha i lukrecji

Babka lancetowata – właściwości lecznicze, sposoby przygotowania

Piotr Ciemny, autor książki "Chwasty od kuchni"

Piotr Ciemny: Zbieranie chwastów kojarzy się ze starszym panem w kaloszach, w obdartej koszuli. Ja do tego obrazka ludziom nie pasowałem

Jak przechowywać przyprawy, aby zachowały świeżość na dłużej?

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

8 ziół na redukcję napięcia / pexels

Poczuj się lepiej! 8 ziół, które poprawiają nastrój i redukują napięcie

Kozłek lekarski – na bezsenność, stany lękowe i PMS. Właściwości, dawkowanie i uprawa

Ziołolecznictwo. Renesans naturalnych sposobów na wsparcie organizmu. Korzyści i środki ostrożności

napar

Zioła i napary – korzystaj z nich mądrze

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Zioła na zimę

Zioła na zimę – jak je przechowywać i uprawiać w domu?

Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem

Oregano – zastosowanie i właściwości. Olej z oregano

Koper włoski – właściwości, uprawa i zastosowanie

Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Ruta Kowalska

„Rośliny są największą apteką świata. Każda z nich, a szacuje się, że obecnie mamy nazwanych i opisanych około 450 000 gatunków, może mieć potencjał leczniczy” – mówi Ruta Kowalska

×