Przejdź do treści

Aminokwasy egzogenne i endogenne – czym są i jaką rolę pełnią?

Aminokwasy egzogenne i endogenne - Czym są i jaką rolę pełnią?
Aminokwasy egzogenne i endogenne - Czym są i jaką rolę pełnią? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?
Top 10 produktów chroniących przed rakiem
Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
Jedzenie dobre dla mózgu

Aminokwasy to związki organiczne, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Aminokwasy wchodzą w skład białek, uczestniczą w procesach syntezy hormonów i neuroprzekaźników, wspomagają procesy regeneracji. Organizm człowieka ma możliwość zsyntetyzować niektóre aminokwasy (aminokwasy endogenne), natomiast inne muszą być dostarczone wraz z dietą (aminokwasy egzogenne). Osoby uprawiające sport wykazują zwiększone zapotrzebowanie na białko i wówczas doskonałym uzupełnieniem diety są suplementy zawierające białko, zwłaszcza aminokwasy BCAA.

Aminokwasy – co to?

Aminokwasy to związki organiczne zbudowane z grupy aminowej, grupy karboksylowej, wodoru oraz łańcucha bocznego. Aminokwasy to bardzo zróżnicowana grupa związków, która może być klasyfikowana w oparciu o takie kryteria jak możliwość ich syntetyzowania przez organizm człowieka, budowę łańcucha bocznego oraz typ przemian metabolicznych, jakim podlegają aminokwasy.

Podstawowy podział aminokwasów obejmuje aminokwasy endogenne oraz egzogenne. Aminokwasy endogenne mogą być syntetyzowane w organizmie człowieka w ilości wystarczającej, by zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na te związki. Do aminokwasów endogennych zaliczane są alanina, glicyna, prolina, kwas asparaginowy oraz kwas glutaminowy. Aminokwasy względnie endogenne są to aminokwasy, które mogą być syntetyzowane w obecności innych aminokwasów prekursorowych; do aminokwasów względnie endogennych zaliczamy tyrozynę i cysteinę. Natomiast aminokwasy względnie egzogenne to takie, które syntetyzowane są w niewystarczającej ilości – histydyna i arginina. Organizm nie ma natomiast możliwości syntetyzowania aminokwasów egzogennych i te związki muszą być dostarczone z zewnątrz. Mowa m. in. o leucynie, izoleucynie, lizynie, metioninie, fenyloalaninie, walinie, treoninie oraz tryptofanie.

Kolejny podział aminokwasów dotyczy budowy łańcucha bocznego i uwzględnia aminokwasy:

  • hydrofobowe z łańcuchem bocznym alkilowym (metionina, glicyna, alanina, prolina, walina, leucyna, izoleucyna) lub aromatycznym (tryptofan, fenyloalanina)
  • hydrofilowe, wśród których wyróżniamy aminokwasy kwasowe (kwas glutaminowy i kwas asparaginowy), zasadowe (arginina, lizyna i histydyna) oraz obojętne (treonina, cysteina, glutamina, asparagina, seryna i tyrozyna).

Ponadto funkcjonuje podział na aminokwasy białkowe i niebiałkowe. Te pierwsze wchodzą w skład białek, zaś drugie – nie występują w cząsteczkach białek i pełnią inne funkcje biologiczne. I wreszcie – aminokwasy różnią się końcowymi produktami metabolizmu i mogą być substratami do syntezy glukozy (aminokwasy glukogenne), a także ciał ketonowych (aminokwasy ketogenne).

Monika Prześlakowska

Aminokwasy – rola w organizmie

Aminokwasy pełnią w organizmie rozmaite funkcje, a najistotniejsze z funkcji poszczególnych aminokwasów to:

  • leucyna uczestniczy w regeneracji mięśni oraz chroni przez rozpadem mięśni podczas treningu; ponadto leucyna uczestniczy w normalizowaniu poziomu glukozy we krwi
  • izoleucyna reguluje poziom glukozy we krwi, uczestniczy w wytwarzaniu energii
  • lizyna zwiększa wchłanianie wapnia, wzmacniając tym samym kości i uczestnicząc w rozwoju dzieci; aminokwas ten uczestniczy w procesach syntezy kolagenu, hormonów i przeciwciał
  • walina wspomaga metabolizm i regenerację mięśni
  • fenyloalanina wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, redukuje migreny, wspomaga terapię problemów z pamięcią czy depresji
  • metionina wykazuje pozytywny wpływ na wątrobę, działając odtruwająco i wspomagając regenerację hepatocytów, co odbywa się na drodze uczestnictwa w syntezie choliny
  • treonina uczestniczy w syntezie włókien elastyny i kolagenu
  • tryptofan jest przekształcany w neuroprzekaźniki – serotoninę oraz melatoninę, ponadto reguluje przemianę materii
  • alanina reguluje przemiany węglowodanów i normalizuje poziom glukozy we krwi
  • kwas asparaginowy wspomaga układ odpornościowy na drodze regulowania syntezy przeciwciał, a także umożliwia usuwanie amoniaku z organizmu
  • asparagina uczestniczy w przemianach metabolicznych układu nerwowego
  • kwas glutaminowy wspomaga układ nerwowy, redukuje zmęczenie, pełni funkcje detoksykacyjne
  • glutamina reguluje przemiany azotu w organizmie oraz wspomaga naturalną odporność organizmu
  • cytrulina wspomaga detoksykację wątroby z pochodnych amoniaku, poszerza naczynia krwionośne mięśni usprawniając ich ukrwienie podczas wysiłku
  • cysteina wzmacnia skórę, włosy i paznokcie oraz spowalnia procesy starzenia się organizmu
  • glicyna uczestniczy w syntezie hemoglobiny oraz puryn i pirymidyn
  • prolina wchodzi w skład kolagenu oraz uelastycznia ściany naczyń krwionośnych
  • histydyna uczestniczy w syntezie hemoglobiny, podczas reakcji alergicznych aminokwas ten stanowi prekursor do syntezy histaminy
  • seryna wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego
  • tyrozyna uczestniczy w syntezie hormonów tarczycy.

Aminokwasy egzogenne – w jakich produktach się znajdują?

Dostępność aminokwasów w diecie jest spora, ponadto organizm ma możliwość syntetyzowania niektórych aminokwasów. Należy jednak zwrócić szczególną uwagę na podaż aminokwasów egzogennych. Są to aminokwasy, których źródłem może być wyłącznie dieta bądź suplementy zawierające aminokwasy egzogenne. W jakich produktach znajdują się te aminokwasy? Najbogatsze naturalne źródła aminokwasów egzogennych to mięso, owoce morza, ryby, nabiał i jaja, komosa ryżowa i soja. Te źródła aminokwasów określane są mianem pełnowartościowych, gdyż zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne. Natomiast źródła niepełnowartościowe to nasiona roślin strączkowych czy orzechy.

Osoby uprawiające sport zwracają szczególną uwagę na suplementację aminokwasów, w tym aminokwasów BCAA. Co to jest? To tzw. aminokwasy rozgałęzione – leucyna, izoleucyna i walina. Ten szczególny rodzaj aminokwasów egzogennych stanowi prawie 25% aminokwasów białek mięśniowych. Aminokwasy BCAA hamują katabolizm białek, jednocześnie promując procesy anaboliczne, co sprzyja rozbudowie masy mięśniowej. Ponadto wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej oraz redukują bodźce bólowe. Kiedy brać aminokwasy BCAA? Zalecana jest suplementacja na około 30 – 45 minut przed treningiem oraz 15 minut po treningu.

 

Bibliografia:

Dioguardi F., Clinical use of amino acids as dietary supplements: pros and cons; J Cachexia Sarcopenia Muscle, 2011, Jun 2(2)

Wu G., Functional amino acids in growth, reproduction and health; Adv Nutr., 2010, Nov, 1(1)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

L-karnityna

L-karnityna – rola w organizmie, niedobór, suplementacja

Kreatyna – czy to działa?

Kreatyna – co daje, efekty, dawkowanie, skutki uboczne

spaghetti

500 kcal „na masę” i „na redukcję”. Zobacz, czym różnią się proponowane przez dietetyka posiłki

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

"Jak przytyć?", czyli rozterki chudzielca

„Jak przytyć?”, czyli rozterki chudzielca

Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz

Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Metryka a wiek metaboliczny. Sprawdź, jak cofnąć wskazówki zegara twojego organizmu

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Ewa Wojciechowska

Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka Zofia Winczewska

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka

Kobieta trzyma herbatę w szklance

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Jedzenie przed snem – czy naprawdę powinniśmy go unikać?

Zielenina w środku zimy. Jak ją wprowadzić do diety?

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

12 przepisów na sałatki wigilijne

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Weekendowy detoks sokowy

Dieta sokowa – przepisy, wskazania, efekty