3 min.
18.05.2022
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
18.05.2022
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
16.05.2022
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
14.05.2022
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
14.05.2022
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli
Chyba wszyscy uwielbiamy masło czekoladowe… Idealnie nadaje się na szybkie śniadanie, do smarowania na chlebie albo z naleśnikami. Niestety, gotowe zwykle zawiera mnóstwo cukru, tłuszczu i sztucznych polepszaczy smaku. Dlatego pyszne czekoladowe smarowidło zrobimy sobie sami!
W ogóle nie użyjemy cukru. Dojrzałe banany są słodkie i zawierają naturalny, zdrowy cukier. Te owoce to skarbnica witamin i minerałów. Ze względu na wysoką zawartość potasu powinny po nie sięgać osoby z nadciśnieniem. Oprócz tego banany obniżają poziom cholesterolu i sycą ‒ to dzięki wysokiej zawartości błonnika. Cukrzycy powinni uważać na liczbę spożywanych bananów ‒ to ze względu na wysoki indeks glikemiczny.
Następnym składnikiem naszego masła czekoladowego jest awokado. Owoc ten, podobnie jak banan, obniża cholesterol, zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Trzeba pamiętać, że awokado jest wysokokaloryczne, ale zawiera dobry dla naszego organizmu tłuszcz. Jest to kwas oleinowy, który przeciwdziała m.in. nowotworom piersi.
Ostatnim składnikiem jest kakao. Warto zadbać, aby było to prawdziwe, surowe kakao. W sklepach z ekologiczną i zdrową żywnością można już coraz częściej dostać ziarna kakaowca. Kakao zawiera antyoksydanty, kwasy omega-6, witaminę C, żelazo, chrom oraz magnez. Oprócz tego polepsza nasze samopoczucie ‒ to dzięki zawartości serotoniny.
Jaki jest jeszcze plus samodzielnego przygotowania takiego masła? Oprócz zdrowotnych aspektów jest ono bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce do ok. tygodnia w szczelnie zamkniętym pojemniku. Ale przekonacie się, że tydzień raczej nie poleży…
Przepis na domowe masło czekoladowe
Składniki:
– 1 dojrzałe awokado
– 2 dojrzałe banany
– 4‒5 łyżek surowego kakao
Przygotowanie:
W misce umieść awokado. Dodaj obrane banany i kakao.
Zdjęcie: masz.talerz
Zmiksuj całość aż do uzyskania gęstego, jednolitego kremu. Jeśli uważasz, że jest taka potrzeba, dodaj więcej kakao. Przełóż masę do słoiczka i odstaw na noc do lodówki.
Zdjęcie: masz.talerz
Następnego dnia krem czekoladowy jest gotowy do jedzenia. Możesz go zjeść od razu po przygotowaniu, ale najlepiej będzie smakował następnego dnia, wtedy smaki się przegryzą.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Poleć przepis koleżance. Niech też wypróbuje
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022