2 min.
Najnowsze
04.03.2021
Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!
04.03.2021
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
02.03.2021
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie
01.03.2021
5 najlepszych zamienników cukru
01.03.2021
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Chyba wszyscy uwielbiamy masło czekoladowe… Idealnie nadaje się na szybkie śniadanie, do smarowania na chlebie albo z naleśnikami. Niestety, gotowe zwykle zawiera mnóstwo cukru, tłuszczu i sztucznych polepszaczy smaku. Dlatego pyszne czekoladowe smarowidło zrobimy sobie sami!
W ogóle nie użyjemy cukru. Dojrzałe banany są słodkie i zawierają naturalny, zdrowy cukier. Te owoce to skarbnica witamin i minerałów. Ze względu na wysoką zawartość potasu powinny po nie sięgać osoby z nadciśnieniem. Oprócz tego banany obniżają poziom cholesterolu i sycą ‒ to dzięki wysokiej zawartości błonnika. Cukrzycy powinni uważać na liczbę spożywanych bananów ‒ to ze względu na wysoki indeks glikemiczny.
Następnym składnikiem naszego masła czekoladowego jest awokado. Owoc ten, podobnie jak banan, obniża cholesterol, zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Trzeba pamiętać, że awokado jest wysokokaloryczne, ale zawiera dobry dla naszego organizmu tłuszcz. Jest to kwas oleinowy, który przeciwdziała m.in. nowotworom piersi.
Ostatnim składnikiem jest kakao. Warto zadbać, aby było to prawdziwe, surowe kakao. W sklepach z ekologiczną i zdrową żywnością można już coraz częściej dostać ziarna kakaowca. Kakao zawiera antyoksydanty, kwasy omega-6, witaminę C, żelazo, chrom oraz magnez. Oprócz tego polepsza nasze samopoczucie ‒ to dzięki zawartości serotoniny.
Jaki jest jeszcze plus samodzielnego przygotowania takiego masła? Oprócz zdrowotnych aspektów jest ono bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce do ok. tygodnia w szczelnie zamkniętym pojemniku. Ale przekonacie się, że tydzień raczej nie poleży…
Przepis na domowe masło czekoladowe
Składniki:
– 1 dojrzałe awokado
– 2 dojrzałe banany
– 4‒5 łyżek surowego kakao
Przygotowanie:
W misce umieść awokado. Dodaj obrane banany i kakao.
Zdjęcie: masz.talerz
Zmiksuj całość aż do uzyskania gęstego, jednolitego kremu. Jeśli uważasz, że jest taka potrzeba, dodaj więcej kakao. Przełóż masę do słoiczka i odstaw na noc do lodówki.
Zdjęcie: masz.talerz
Następnego dnia krem czekoladowy jest gotowy do jedzenia. Możesz go zjeść od razu po przygotowaniu, ale najlepiej będzie smakował następnego dnia, wtedy smaki się przegryzą.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Poleć przepis koleżance. Niech też wypróbuje
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020