Przejdź do treści

Jajka są zdrowe! Warto to sobie przypomnieć w czasie Wielkanocy

Jajka są zdrowe! Warto to sobie przypomnieć przed Wielkanocą Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Wielkanoc to czas, kiedy na stole dominują potrawy w głównej mierze składające się z jaj. Stąd pytanie, czy możemy się nimi objadać w nieskończoność i czy jajka na pewno są zdrowe?

 

Prawdopodobnie czytaliście gdzieś, że tygodniowo powinno się jeść tylko dwa jajka, ponieważ zawierają tłuszcz i przyczyniają się do podwyższonego poziomu złego cholesterolu w organizmie. Przytaczano pewnie argumenty, w których wskazywano na wysoką gęstość kaloryczną jajek oraz dużą zawartość tłuszczów nienasyconych. Pora raz na zawsze rozprawić się z tym mitem. Jajka są jednym z najbardziej odżywczych produktów spożywczych. Aby wyciągnąć z nich to, co najlepsze, należy spełnić jednak pewien warunek – muszą być jedzone w postaci płynnej lub na miękko.

Zalety jajek

  1. Jajka zawierają wysokiej jakości białko, składające się ze wszystkich niezbędnych aminokwasów, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć (to idealna opcja dla wegetarian).
  2. Jajka zawierają cholesterol i to jest ich ogromna zaleta, ponieważ nasz organizm potrzebuje go do prawidłowego funkcjonowania i tworzenia hormonów. Dzięki niemu znacznie lepiej wchłania się także witamina D oraz tworzy żółć, która jest potrzebna to trawienia tłuszczów. Krótko mówiąc, dzięki niemu żyjemy!
  3. Dodatkowo jajka zawierają dużo witamin i innych składników, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Oto część z nich:
Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Nie tylko od święta

Nie bójcie się komponować codziennych śniadań z jaj. Czy to w formie jajka sadzonego, omletów czy jajecznicy. Pamiętajcie tylko, aby przygotowywać je w postaci płynnej lub półpłynnej (żółtko), bo mają wówczas najwięcej właściwości odżywczych. Jajka gotowane na twardo nie są już tak zdrowe. Zwłaszcza te gotowane powyżej 10 minut – nie dość, że stają się ciężkostrawne, to jeszcze nie smakują i nie wyglądają najlepiej – a to za sprawą utleniania się związków siarki zawartych w białku jajka. Widoczna gołym okiem staje się wówczas niebieskawa obwódka wokół żółtka.

Powinniśmy także zwrócić uwagę na to, skąd te jaja pochodzą. Wybierajcie te najbardziej swojskie lub od kurek z wolnego wybiegu. Warto także poszukać jaj przepiórczych, kaczych, które mogą okazać się strzałem w dziesiątkę dla osób, które mają uczulenie na jajo kurze.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć Święta Wielkanocne?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Czym są proteiny i jaką pełnią rolę w organizmie? Co ma dużo białka?

Shake proteinowy – jak przygotować i kiedy pić? Kto może sięgnąć po koktajl białkowy

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

Tryptofan i jego wpływ na poziom serotoniny. Gdzie go znajdziemy?

Deska serów – na imprezę i nie tylko. Jak ją zrobić, jakie wino będzie najlepsze?

Te proste zmiany sprawią, że będziesz bardziej najedzona i będziesz lepiej się czuła. Podpowiada Anna Reguła

Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać

Kiedy pić białko – przed treningiem czy po treningu? Ile białka potrzebujesz?

jajka po włosku

Jajka po włosku zapiekane w bułeczkach. Przepis wart sprawdzenia!

Ciasto

Co zrobić z ciastem po świętach? Podpowiada psychodietetyczka dr Anna Januszewicz

"Ma być czyściutko, nagotowane i dużo radości", czyli Wielkanoc po ukraińsku

„Ma być czyściutko, nagotowane i dużo radości”, czyli Wielkanoc po ukraińsku

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

„Nie kupujmy produktu, w którego składzie na pierwszym miejscu jest cukier”- apeluje dr inż. Anna Hinburg. Czy czekoladowe zajączki to dobry pomysł?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Jajka - wielkanoc

Wielkanoc z jajami. Jak je wybierać, by nie dać się zrobić w jajo i ile to już naprawdę za dużo?