3 min.
Jajka są zdrowe! Warto to sobie przypomnieć w czasie Wielkanocy

Jajka są zdrowe! Warto to sobie przypomnieć przed Wielkanocą Pexels.com
Wielkanoc to czas, kiedy na stole dominują potrawy w głównej mierze składające się z jaj. Stąd pytanie, czy możemy się nimi objadać w nieskończoność i czy jajka na pewno są zdrowe?
Prawdopodobnie czytaliście gdzieś, że tygodniowo powinno się jeść tylko dwa jajka, ponieważ zawierają tłuszcz i przyczyniają się do podwyższonego poziomu złego cholesterolu w organizmie. Przytaczano pewnie argumenty, w których wskazywano na wysoką gęstość kaloryczną jajek oraz dużą zawartość tłuszczów nienasyconych. Pora raz na zawsze rozprawić się z tym mitem. Jajka są jednym z najbardziej odżywczych produktów spożywczych. Aby wyciągnąć z nich to, co najlepsze, należy spełnić jednak pewien warunek – muszą być jedzone w postaci płynnej lub na miękko.
Spis treści
Zalety jajek
- Jajka zawierają wysokiej jakości białko, składające się ze wszystkich niezbędnych aminokwasów, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć (to idealna opcja dla wegetarian).
- Jajka zawierają cholesterol i to jest ich ogromna zaleta, ponieważ nasz organizm potrzebuje go do prawidłowego funkcjonowania i tworzenia hormonów. Dzięki niemu znacznie lepiej wchłania się także witamina D oraz tworzy żółć, która jest potrzebna to trawienia tłuszczów. Krótko mówiąc, dzięki niemu żyjemy!
- Dodatkowo jajka zawierają dużo witamin i innych składników, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Oto część z nich:
- witaminy z grupy B,
- witamina A,
- witamina E,
- witamina D,
- witamina K2,
- tryptofan i tyrozyna (aminokwasy zawarte w żółtku – mają działania antyoksydacyjne),
- kwasy tłuszczowe omega-3,
- jod, fosfor, wapń,
Nie tylko od święta
Nie bójcie się komponować codziennych śniadań z jaj. Czy to w formie jajka sadzonego, omletów czy jajecznicy. Pamiętajcie tylko, aby przygotowywać je w postaci płynnej lub półpłynnej (żółtko), bo mają wówczas najwięcej właściwości odżywczych. Jajka gotowane na twardo nie są już tak zdrowe. Zwłaszcza te gotowane powyżej 10 minut – nie dość, że stają się ciężkostrawne, to jeszcze nie smakują i nie wyglądają najlepiej – a to za sprawą utleniania się związków siarki zawartych w białku jajka. Widoczna gołym okiem staje się wówczas niebieskawa obwódka wokół żółtka.
Powinniśmy także zwrócić uwagę na to, skąd te jaja pochodzą. Wybierajcie te najbardziej swojskie lub od kurek z wolnego wybiegu. Warto także poszukać jaj przepiórczych, kaczych, które mogą okazać się strzałem w dziesiątkę dla osób, które mają uczulenie na jajo kurze.
Spodobał Ci się artykuł? Poleć go znajomym!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Polecamy

02.06.2023
„Dziś wiem, jak bardzo odłączone od siebie i swoich ciał są osoby zmagające się z ortoreksją. To nie ma prawa skończyć się dobrze” – mówi Ola

20.04.2023
„Agencje modelingowe mają wobec dziewczyn odczłowieczające oczekiwania” – mówi eksmodelka i psycholożka Kaja Funez-Sokoła

05.04.2023
„Poza uzależnieniem kawa może zwiększać ryzyko wystąpienia stanów lękowych”. O wpływie kofeiny i nietolerancji kawy mówi dietetyczka Magdalena Czyrynda-Koleda

03.04.2023