Rajskie jabłuszka – jakie mają właściwości i co można zrobić z owoców rajskiej jabłoni?
Rajskie jabłuszka to owoce ozdobnej jabłoni (Mallus). Choć mają niewielkie rozmiary, a w surowej postaci są cierpkie i kwaśne, po obróbce termicznej smakują wyśmienicie. Z rajskich jabłek warto przygotować nalewki, kompoty i konfitury, popularne są też kandyzowane rajskie jabłuszka. Przetwory z rajskich jabłek nie tylko cechują się wyjątkowymi walorami smakowymi, ale i właściwościami zdrowotnymi. Dowiedz się, czym jest rajska jabłoń, jak się ją uprawia i jak wyglądają jej owoce. Sprawdź ciekawy przepis na nalewkę z rajskich jabłuszek.
Czym jest rajska jabłoń?
Rajska jabłoń, nazywana też jabłonią ozdobną (Mallus) to dekoracyjny krzew lub drzewo z rodziny różowatych. Roślina ma niewielkie rozmiary, rośnie wolno i docelowo osiąga do 4- 6 metrów wysokości. Wiosną (w kwietniu lub maju) zakwita bardzo obficie, zaś późnym latem wydaje charakterystyczne owoce. Kolor kwiatów jabłoni różni się w zależności od gatunku i odmiany – płatki mogą mieć barwę białą, różową lub purpurową. Owoce również przybierają różne barwy: jabłka są żółte, pomarańczowe lub czerwone. Z wyglądu przypominają bardziej wiśnie niż jabłka.
Do wspólnych cech rajskich jabłoni należą dekoracyjność i niewielkie rozmiary. Drzewa te idealnie nadają się do sadów i przydomowych ogródków. Rajska jabłoń zachwyca zarówno pięknym kwitnieniem, jak i atrakcyjnymi wizualnie liśćmi o jajowatym kształcie i karbowanych brzegach. To jednak owoce jabłoni przykuwają największą uwagę. Kiedy zbierać rajskie jabłuszka? Owoce możesz zbierać już we wrześniu lub październiku. W przypadku niektórych odmian rajskich jabłoni owoce utrzymują się na drzewach nawet przez całą zimę.
Jabłoń ozdobna – występowanie i uprawa
Jabłoń ozdobna rośnie w wielu krajach Europy: Polsce, Wielkiej Brytanii, Skandynawii, Hiszpanii i Grecji. Można ją spotkać także w Azji południowo-wschodniej. Drzewo nie ma dużych wymagań co do uprawy i pielęgnacji. Konieczne jest stanowisko ciepłe, zaciszne, osłonięte od wiatru. Jabłoń ozdobna najlepiej rośnie na gliniasto oraz piaszczysto-gliniastych glebach. Dobrze znosi mrozy, jest też odporna na zanieczyszczenia miejskie. Większość odmian nie wymaga przycinania. Jeśli jednak planujesz przycinać gałęzie jabłoni, cięcia wykonuj wiosną.
Jabłoń ozdobna – odmiany
Rajskie jabłonie to obszerna grupa drzew o wielu podgatunkach i odmianach, które różnią się od siebie pokrojem, wysokością, barwą liści i kwiatów, porą kwitnienia, wielkością i kolorem owoców. Wyróżnia się m.in.:
- Rajską jabłoń ‘Royalty’. Niezwykle ozdobna odmiana o błyszczących czerwonych lub purpurowych liściach i bordowych kwiatach. Drzewo dorasta do 3-4 metrów, ma wyprostowaną koronę w kształcie rozłożonego parasola. Kwitnie w maju, owoce zaś wydaje pod koniec sierpnia. Jabłka mają purpurowy kolor.
- Rajską jabłoń ‘Ola’. Polska odmiana jabłoni o purpurowoczerwonych owocach osiągających ok. 3 cm średnicy. Drzewo dorasta do 5 metrów wysokości; charakteryzuje się luźną koroną i intensywnie zielonymi liśćmi. Roślina zakwita w maju dużymi, różowymi kwiatami.
- Rajską jabłoń ‘Dolgo’. Odmiana ta ma jasnoczerwone owoce o wydłużonym kształcie i jasnozielone, błyszczące liście. Drzewo osiąga 4-5 metrów wysokości. Cechuje go duża odporność na choroby liści. Kwiaty jabłoni Dolgo pojawiają się w maju i są białe.
- Rajską jabłoń ‘Red Sentinel’. Odmiana wydająca liczne owoce o czerwonej barwie. Drzewo dorasta do 6 metrów wysokości, cechuje się szeroką i luźną koroną. Kwiaty jabłoni ‘Red Sentinel’ są biało-różowe.
- Rajską jabłoń ‘Proffesor Sprenger’. Odmiana o niedużych, pomarańczowo-czerwonych owocach. Drzewo osiąga 6 metrów wysokości, jego korona jest rozłożysta, lecz nieregularna. W maju drzewo zakwita pąkami o mocnym, różowym kolorze. Gdy pąki rozwiną się, kwiaty stają się białe.
- Rajską jabłoń ‘Golden Hornet’. Odmiana o żółtych owocach. Drzewo charakteryzuje dość szybki wzrost i wyprostowane gałęzie. Jabłoń kwitnie na jasnoróżowo. Jej liście wiosną są jasnozielone, jesienią wybarwiają się na czerwono.
- Rajską jabłoń ‘Adirondack’. Odmiana o małych, ciemnoczerwonych owocach. Drzewo dorasta do 5 metrów wysokości, ma kolumnowy lub stożkowy pokrój. Na wiosnę pokrywa się białymi kwiatami.
- Rajska jabłoń ‘Tringo Tina’. Odmiana karłowata wydająca czerwone owoce. Drzewo osiąga jedynie 2 metry wysokości i ma kulistą koronę. ‘Tina’ kwitnie początkowo na czerwono (pąki), a następnie biało (kwiaty).
Rajskie jabłuszka – właściwości odżywcze
Choć rajskie jabłuszka wyglądają dość niepozornie, te niewielkie owoce kryją w sobie wiele wartościowych składników odżywczych. Przede wszystkim jabłka są źródłem błonnika, zawierają też znaczne ilości witaminy A, C, B1, B2 i B3. Jedząc owoce jabłoni ozdobnej dostarczasz do organizmu flawonoidy – przeciwutleniacze zmiatające wolne rodniki. Ponadto w rajskich jabłkach znajdują się kwasy organiczne, węglowodany, garbniki i sole mineralne.
Co zrobić z rajskich jabłuszek?
Często pojawia się pytanie, czy rajskie jabłuszka są jadalne? Odpowiedź brzmi: tak, choć w surowej formie nie zachwycają smakiem – są twarde, kwaśne i cierpkie. Za to odpowiednio przyrządzone stanowią prawdziwy przysmak. Co więc można zrobić z rajskich jabłuszek? Przede wszystkim różnego rodzaju przetwory: kompot, konfitury, dżem czy jabłuszka kandyzowane. Można również przyrządzić rajskie jabłuszka w occie, które będą pasować do mięs i pasztetów.
Popularna jest też nalewka z rajskich jabłuszek. Dzięki dodatkowi alkoholu, który rozszerza naczynia krwionośne, cenne substancje zawarte w nalewce szybciej trafiają do krwioobiegu. Nalewki należy jednak pić z umiarem, gdyż etanol w nadmiernej ilości działa szkodliwie na organizm. Maksymalna dzienna dawka nie powinna więc przekraczać 40 ml płynu.
Przepis na nalewkę z rajskich jabłuszek znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 1,5 kg rajskich jabłuszek
- 1 l wódki
- 1 kg cukru
- goździki
- laska wanilii
- cynamon
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 2 szklanki wody
Przygotowanie:
- Owoce jabłoni umyj, utnij ogonki, przekrój na pół i wytnij gniazda kwiatowe (w innym przypadku nalewka nabierze goryczy).
- Wsyp jabłka do słoika i zasyp cukrem. Odstaw słoik na kilka dni, aby owoce puściły sok. Codziennie potrząsaj słojem.
- Dodaj przyprawy, sok z pomarańczy i cytryny i wszystko wymieszaj.
- Odczekaj kilka godzin i wlej wodę oraz alkohol.
- Dokładnie zakręć słoik i odłóż go w ciemne miejsce na miesiąc. Przez kilka dni potrząsaj słoikiem, aby cukier się rozpuścił.
- Po upływie tego czasu przelej nalewkę przez sitko, usuń jabłuszka i ponownie wlej nalewkę do słoika. Po kilku miesiącach nalewka jest gotowa do przelania do butelek.
Źródła:
- Xiao Liang i wsp., Analysis of Phenolic Components and Related Biological Activities of 35 Apple(Malus pumila Mill.) Cultivars. Molecules 2020,25, 4153.
- Latocha Piotr. Rajskie jabłuszka dla oka i podniebienia. Działkowiec, 2019, nr 10, s.8-9.
Polecamy
Wyższe opłaty za marnowanie żywności. Resort rolnictwa szykuje zmiany. „Przepis obejmuje wszystkie placówki”
Mycie nie usuwa pestycydów z owoców. Naukowcy twierdzą, że jest tylko jeden sposób, by się ich skutecznie pozbyć
Aronia ma uzdrawiającą moc! Nowa książka Agaty Lewandowskiej pod matronatem Hello Zdrowie
Jaki chleb jest najzdrowszy? Jest prosta odpowiedź. Podaje ją dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska
się ten artykuł?