Przejdź do treści

Bataty faszerowane – przepis. Jak zrobić nadziewane bataty?

Faszerowane bataty
Przepis na bataty faszerowane. Zdjęcie: erVegan
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Czas na przetwory śliwkowe. 3 wyjątkowe przepisy
Sól himalajska – hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki

Bataty faszerowane królują ostatnio na zagranicznych i polskich blogach kulinarnych. Coraz popularniejsze słodkie ziemniaki goszczą także na naszych stołach – w przeróżnych odsłonach. Nadziewane bataty można upiec i wyjadać słodki, pyszny miąższ łyżeczką. My proponujemy przepis na słodkie ziemniaki w wersji z fasolą i pomidorami. Aromatyczna wersja batatów faszerowanych przyprawionych imbirem, cynamonem i ziołami na pewno przypadnie wam do gustu!

Właściwości zdrowotne batatów faszerowanych

Bataty są szczególnie cenne jako warzywo wspomagające odporność. Dzięki dużej zawartości witaminy A, a dokładniej jej prowitaminy – beta-karotenu, pomogą w walce z przeziębieniem, wzmacniając układ immunologiczny.

Nadziewane bataty z naszego przepisu wypełniamy bogatą w białko i błonnik fasolą oraz pomidorami – fantastycznym źródłem likopenu będącego silnym przeciwutleniaczem. Bataty faszerowane wzbogacimy także różnorodnością innych warzyw – marchewką, cebulą, selerem naciowym. Całość przyprawimy nutą imbiru i cynamonu.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Jak zrobić faszerowane bataty?

Faszerowane bataty z gęstym, pomidorowym gulaszem z czerwoną fasolą idealnie rozgrzeją nas w jesienne lub zimowe wieczory. Niech dodatek masła orzechowego i szczypty cynamonu – choć zaskakujący – was skusi, bo będzie pysznie!

Jak zrobić bataty nadziewane z naszego przepisu? Najpierw bataty pieczemy w piekarniku. W międzyczasie przygotowujemy gulasz, w garnku podsmażając, a następnie dusząc warzywa. Upieczone bataty nadziewamy przyprawionym farszem.

Dokładny przepis krok po kroku na bataty faszerowane znajdziesz poniżej.

Zobacz także

Przepis na bataty faszerowane

Zdjęcie: erVegan

Składniki:

  •  3-4 średniej wielkości bataty
  • 1 puszka czerwonej fasoli lub 1½ szklanki ugotowanej
  • 1 puszka krojonych pomidorów dobrej jakości (w sezonie kilka sztuk świeżych)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 średnia marchew
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 mała cebula
  • kilka pieczarek lub ulubionych warzyw, np. cukinia, bakłażan
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżki gładkiego masła orzechowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki śmietanki owsianej
  • awokado do podania
  • świeże zioła: pietruszka, kolendra, rozmaryn

Przygotowanie: 

Bataty umyj i ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach, robiąc małe dziurki. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż będą miękkie. W zależności od wielkości ziemniaka czas wynosi zwykle od 30 do 55 minut.

W międzyczasie przygotuj pomidorowy gulasz: w średnim garnku o grubym dnie podsmaż na oleju posiekaną cebulkę, czosnek i pokrojony w kostkę seler naciowy. Kolejno dodaj pokrojone pieczarki i ulubione warzywa wraz z drobno pokrojoną marchewką.

Czerwoną fasolę odcedź i porządnie przepłucz z zalewy i przełóż do garnka. Całość duś przez kilkanaście minut, aż warzywa będą miękkie.

Następnie dodaj krojone pomidory oraz koncentrat pomidorowy i porządnie wymieszaj. Dodaj masło orzechowe i przyprawy. W razie potrzeby podlej całość odrobiną wody i duś przez kilka minut, aż smaki się połączą. Dopraw na koniec solą i pieprzem.

Upieczone bataty przekrój na pół, jednak nie do końca, uważając, aby nie rozpadły się na dwie części. Do środka każdego batata przełóż kilka łyżek gorącego gulaszu, dodaj pokrojone w kostkę awokado oraz posiekane zioła. Na sam koniec dodaj kilka kleksów owsianej śmietanki.

Bataty faszerowane gotowe – smacznego!

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Wegańska tarta kakaowa ze śliwkami. Smakuje genialnie!

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Sernik bez sera w dwóch odsłonach – pieczony i na zimno. Przepisy 

Domowa chałwa

Domowa chałwa to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych! Wypróbuj sama

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Smoothie bowl

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

Jedzenie dla psa – jak karmić szczeniaka i dorosłego psa? Najciekawsze przepisy

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

Mozzarella di bufala – jak jeść, gdzie kupić, przepisy

Pudding

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Kobieta trzyma w rękach kanapkę

Superkanapki z batata. Bezglutenowe, wegańskie i zdrowe

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień

pasta z bakłażana

Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Woda smakowa może być zdrowa. Wystarczy ją samodzielnie zrobić

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Kto ma ochotę na szklankę zimnej lemoniady lub mrożonej herbaty? Są genialne na upał

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×