3 min.
Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Rawpixel.com, fot Jakub Kapusnak
Najnowsze
20.01.2021
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
19.01.2021
Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?
18.01.2021
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?
18.01.2021
Top 10 produktów chroniących przed rakiem
17.01.2021
Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz
Mirabelka, herman, renkloda, prezydent, węgierka… Śliwki to mnóstwo odmian, mnóstwo witamin i mnóstwo możliwości. Połączymy je z kaszą jaglaną i zapieczemy pod kołderką z migdałów. Zdrowiej być nie może!
Śliwki to niezwykle zdrowy przysmak. Zawierają bardzo dużo antyutleniaczy, które hamują procesy starzenia. Mają polifenole, dużo witaminy C i K, a także E, które uszczelniają naczynia krwionośne i regulują proces krzepnięcia krwi, co wpływa korzystnie na wygląd skóry. Działają antymiażdżycowo, obniżając cholesterol, a także świetnie wpływają na przemianę materii, wspomagając odchudzanie i wspierając utrzymanie szczupłej sylwetki. Zapobiegają także nowotworowi jelita grubego – to także zasługa dużej ilości pektyn, które są składnikiem błonnika. Wszystko wieńczą składniki mineralne takie jak potas, wapń, żelazo, fosfor czy magnez. A na deser witaminy z grupy B wspierające układ nerwowy.
Zamiast standardowo wrzucać śliwkę w kompot, spróbujmy z niej wyczarować coś nieco bardziej wyrafinowanego. Moja propozycja to bezglutenowe danie, słodzone naturalnymi słodzikami, które świetnie nada się na śniadanie lub zdrowy deser. Słodkie śliwki połączyłam z wyrazistymi orzechami włoskimi i delikatną kaszą jaglaną ugotowaną w soku jabłkowym z dodatkiem aromatycznych przypraw. Wszystko zapiekłam pod chrupiącą migdałową kołderką.
Kasza jaglana zapiekana ze śliwkami i orzechami
Zdjęcie: Magdalena Cielenga-Wiaterek | www.zielenina.blogspot.com
Składniki (na 4 porcje):
– 1 szklanka kaszy jaglanej
– ½ łyżeczki cynamonu
– ¼ łyżeczki imbiru
– ¼ łyżeczki kurkumy
– 2 szklanki soku jabłkowego, możliwie niesłodzonego i niepasteryzowanego
– 1/2 szklanki orzechów włoskich (objętość bez łupinek)
– 250-300 g dowolnych śliwek
– 2 łyżki stewii lub ksylitolu
– 8 łyżek płatków migdałowych
– 2 łyżki masła lub oleju roślinnego
– 4 łyżki płynnego miodu dobrej jakości
Kaszę płuczemy i przelewamy wrzątkiem, aby straciła ewentualną goryczkę. Śliwki myjemy, drylujemy kroimy na ćwiartki.
Kaszę zalewamy sokiem jabłkowym, dodajemy przyprawy i stewię lub ksylitol. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień na minimalny i gotujemy do miękkości pod przykryciem – około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeżeli jest potrzeba, uzupełniamy płyn lub po ugotowaniu odcedzamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 4 naczynia do zapiekania o średnicy 10 cm lub jedno duże natłuszczamy masłem lub olejem.
W misce łączymy ugotowaną kaszę z orzechami, nakładamy do foremek, wyrównujemy wierzch. Układamy na niej ćwiartki śliwek, które posypujemy płatkami migdałowymi (2 łyżki na porcję). Zapiekamy ok. 20-25 minut, aż śliwki się upieką, a płatki ładnie zrumienią. Podajemy lekko przestudzone, polane miodem, jeżeli mamy ochotę na dodatkową słodycz.
Magdalena Cielenga-Wiaterek, autorka wegetariańskiego bloga kulinarnego Zielenina. Propaguje zdrowy i ekologiczny styl życia, prowadzi warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych, a także pokazy kulinarne. Redaktor naczelna magazynu „Maszkety”.
Zobacz także

Nagietek – kwiat, który nie tylko leczy, koi i pielęgnuje skórę. Jakie są jego magiczne właściwości i jak zrobić nagietkową maść? Tłumaczy autorka bloga Natura Pod Lupą

Koniczyna czerwona – na co pomaga ta niezwykła roślina?

Jesteś chora? Może postaw sobie bańki? O ich zaletach (i wadach) porozmawiałyśmy z ekspertką
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020