Przejdź do treści

Przepis na smalec grzybowy. Aromatyczny i prosty do wykonania!

Smalec grzybowy
Smalec grzybowy / Fot. iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Sezon na grzybobranie w pełni. Kurki, prawdziwki, borowiki – teraz mamy największy wybór tych smakowitych darów jesieni. Jeśli właśnie wróciłaś z lasu z koszem pełnym grzybów i zastanawiasz się, co z nimi zrobić, mamy dla ciebie świetny przepis. Co powiesz na grzybowe smarowidło do kanapek? Wypróbuj przepis Zofii Leszczyńskiej-Niziołek na smalec grzybowy.

Zbieranie grzybów

Zofia Leszczyńska-Niziołek o zbieraniu grzybów wie wszystko – jest certyfikowaną klasyfikatorką, a na co dzień wraz z mężem prowadzi gospodarstwo agroturystyczne. W swoim barwnym atlasie „Polowanie na grzyby” przeplata konkretne informacje o grzybach z  anegdotami i prywatnymi historiami. Dzieli się również sprawdzonymi przepisami, które od lat królują w jej domu. Nas szczególnie zainteresował przepis na smalec grzybowy.

Do jego przygotowania najlepsze będą twarde grzyby, jak borowiki, mleczaje czy piaskowce. Tak wspaniałe gatunki potrzebują skromnej oprawy przypraw. Koniecznie dodajmy sól, pieprz, majeranek i cząber, ale miłośnicy bardziej aromatycznych smarowideł mogą jeszcze wzmocnić smak o tymianek, jałowiec i rozmaryn.

Przygotuj grzybowy smalec i ciesz się tym niezwykłym leśnym smakiem z każdą kanapką!

Zofia Leszczyńska-Niziołek, autorka książki "Polowanie na grzyby"

Smalec grzybowy

Składniki:

  • wytopiona słonina ze skwarkami, opcjonalnie kostka smalcu,
  • 1 kg surowych grzybów,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majeranek,
  • cząber,
  • 1 jabłko.

Przygotowanie:

Surowe grzyby myjemy i dobrze suszymy. Kroimy je w cienkie plasterki (maksymalnie 3 cm) i podsmażamy przez kilka minut na rozgrzanym smalcu. Dodajemy cienkie plastry cebuli, plasterki czosnku oraz kosteczki jabłka. Najpierw smażymy przez minutę na dużym ogniu, potem zmniejszamy na mniejszy i zostawiamy na kolejne 5 minut. Na koniec doprawiamy do smaku – koniecznie majerankiem i cząbrem, ale można dodać też tymianek, jałowiec, rozmaryn, nie zapominamy o soli i pieprzu. Całość przelewamy do kamionkowego naczynia albo słoików i trzymamy w lodówce.


Przepis pochodzi z książki „Polowanie na grzyby”

Książka Zofii Leszczyńskiej-Niziołek "Polowanie na grzyby"

Książka Zofii Leszczyńskiej-Niziołek „Polowanie na grzyby” / Fot. Materiały prasowe

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: