Przejdź do treści

Przepis na smalec grzybowy. Aromatyczny i prosty do wykonania!

Smalec grzybowy
Smalec grzybowy / Fot. iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia
Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?
Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

Sezon na grzybobranie w pełni. Kurki, prawdziwki, borowiki – teraz mamy największy wybór tych smakowitych darów jesieni. Jeśli właśnie wróciłaś z lasu z koszem pełnym grzybów i zastanawiasz się, co z nimi zrobić, mamy dla ciebie świetny przepis. Co powiesz na grzybowe smarowidło do kanapek? Wypróbuj przepis Zofii Leszczyńskiej-Niziołek na smalec grzybowy.

Zofia Leszczyńska-Niziołek o zbieraniu grzybów wie wszystko – jest certyfikowaną klasyfikatorką, a na co dzień wraz z mężem prowadzi gospodarstwo agroturystyczne. W swoim barwnym atlasie „Polowanie na grzyby” przeplata konkretne informacje o grzybach z  anegdotami i prywatnymi historiami. Dzieli się również sprawdzonymi przepisami, które od lat królują w jej domu. Nas szczególnie zainteresował przepis na smalec grzybowy.

Do jego przygotowania najlepsze będą twarde grzyby, jak borowiki, mleczaje czy piaskowce. Tak wspaniałe gatunki potrzebują skromnej oprawy przypraw. Koniecznie dodajmy sól, pieprz, majeranek i cząber, ale miłośnicy bardziej aromatycznych smarowideł mogą jeszcze wzmocnić smak o tymianek, jałowiec i rozmaryn.

Przygotuj grzybowy smalec i ciesz się tym niezwykłym leśnym smakiem z każdą kanapką!

Zofia Leszczyńska-Niziołek, autorka książki "Polowanie na grzyby"

Smalec grzybowy

Suszone grzyby w słoiku

Suszone grzyby, fot. Karol Niziołek

Składniki:

– wytopiona słonina ze skwarkami, opcjonalnie kostka smalcu
– 1 kg surowych grzybów
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– sól i pieprz do smaku
– majeranek
– cząber
– 1 jabłko

Przygotowanie:

Surowe grzyby myjemy i dobrze suszymy. Kroimy je w cienkie plasterki (maksymalnie 3 cm) i podsmażamy przez kilka minut na rozgrzanym smalcu. Dodajemy cienkie plastry cebuli, plasterki czosnku oraz kosteczki jabłka. Najpierw smażymy przez minutę na dużym ogniu, potem zmniejszamy na mniejszy i zostawiamy na kolejne 5 minut. Na koniec doprawiamy do smaku – koniecznie majerankiem i cząbrem, ale można dodać też tymianek, jałowiec, rozmaryn, nie zapominamy o soli i pieprzu. Całość przelewamy do kamionkowego naczynia albo słoików i trzymamy w lodówce.


Przepis pochodzi z książki „Polowanie na grzyby”

Książka Zofii Leszczyńskiej-Niziołek "Polowanie na grzyby"

Książka Zofii Leszczyńskiej-Niziołek „Polowanie na grzyby” / Fot. Materiały prasowe

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Przepis na pieczone gruszki słodko-słone. Sprawdzą się o każdej porze dnia!

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Przepis na pieczoną dynię Hokkaido. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad albo kolację!

grzyby

Przez kilka godzin trzymałaś grzyby w foliowej reklamówce? Dietetyczka odpowiada, czy nadają się do spożycia

Zatrucie grzybami – jakie są jego objawy? Jak przeprowadzić pierwszą pomoc?

Zatrucie grzybami – jakie są jego objawy? Jak przeprowadzić pierwszą pomoc?

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien, czyli mały „atlas” najpopularniejszych grzybów

Sezon na grzyby właśnie się rozpoczyna. Można je mrozić?

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

6 dodatków do rozgrzewającej herbaty, które poleca dietetyk. Wzmocnią odporność i poprawią ci nastrój

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu

Orientalna jesień! Spaghetti z dyni i cukinii z indykiem

Spaghetti z dyni i cukinii z indykiem. Wypróbuj to orientalne, jesienne danie!

Dopadło cię przeziębienie? Anna Lewandowska poleca przepis na napój rozgrzewający!

Sałatka z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Przepis na sałatkę z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Galette - kruche ciasto z mąki razowej z dodatkiem złocistych gruszek

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Justyn Kołek na zdjęciu z grzybami

Justyn Kołek: do grzybów trzeba mieć szacunek, bo choć bywają przepiękne, potrafią zabić

Kurki, fot. Karol Niziołek

Tagliatelle z polędwiczkami i duszonymi kurkami. Idealne na jesienny obiad!

Zofia Leszczyńska-Niziołek, autorka książki "Polowanie na grzyby"

Zofia Leszczyńska-Niziołek o polowaniu na grzyby. „Nie da się nauczyć grzybów inaczej, niż znajdując je samemu w lesie”

Sałatka z pieczoną dynią

Sałatka z pieczoną dynią i ciecierzycą. Wyborna przekąska, która rozgrzewa i syci na długie godziny!

Wegeburgery z prawdziwkami

Dynia – królowa jesieni. Dlaczego warto po nią sięgać?

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj ten przepis

Wegetariańska carbonara z grzybami

Wegetariańska carbonara z grzybami. Lekki i zdrowy posiłek na lato

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”