Przejdź do treści

Przepis na smalec grzybowy. Aromatyczny i prosty do wykonania!

Smalec grzybowy
Smalec grzybowy / Fot. iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?

Sezon na grzybobranie w pełni. Kurki, prawdziwki, borowiki – teraz mamy największy wybór tych smakowitych darów jesieni. Jeśli właśnie wróciłaś z lasu z koszem pełnym grzybów i zastanawiasz się, co z nimi zrobić, mamy dla ciebie świetny przepis. Co powiesz na grzybowe smarowidło do kanapek? Wypróbuj przepis Zofii Leszczyńskiej-Niziołek na smalec grzybowy.

Zbieranie grzybów

Zofia Leszczyńska-Niziołek o zbieraniu grzybów wie wszystko – jest certyfikowaną klasyfikatorką, a na co dzień wraz z mężem prowadzi gospodarstwo agroturystyczne. W swoim barwnym atlasie „Polowanie na grzyby” przeplata konkretne informacje o grzybach z  anegdotami i prywatnymi historiami. Dzieli się również sprawdzonymi przepisami, które od lat królują w jej domu. Nas szczególnie zainteresował przepis na smalec grzybowy.

Do jego przygotowania najlepsze będą twarde grzyby, jak borowiki, mleczaje czy piaskowce. Tak wspaniałe gatunki potrzebują skromnej oprawy przypraw. Koniecznie dodajmy sól, pieprz, majeranek i cząber, ale miłośnicy bardziej aromatycznych smarowideł mogą jeszcze wzmocnić smak o tymianek, jałowiec i rozmaryn.

Przygotuj grzybowy smalec i ciesz się tym niezwykłym leśnym smakiem z każdą kanapką!

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zofia Leszczyńska-Niziołek, autorka książki "Polowanie na grzyby"

Smalec grzybowy

Składniki:

  • wytopiona słonina ze skwarkami, opcjonalnie kostka smalcu,
  • 1 kg surowych grzybów,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majeranek,
  • cząber,
  • 1 jabłko.

Przygotowanie:

Surowe grzyby myjemy i dobrze suszymy. Kroimy je w cienkie plasterki (maksymalnie 3 cm) i podsmażamy przez kilka minut na rozgrzanym smalcu. Dodajemy cienkie plastry cebuli, plasterki czosnku oraz kosteczki jabłka. Najpierw smażymy przez minutę na dużym ogniu, potem zmniejszamy na mniejszy i zostawiamy na kolejne 5 minut. Na koniec doprawiamy do smaku – koniecznie majerankiem i cząbrem, ale można dodać też tymianek, jałowiec, rozmaryn, nie zapominamy o soli i pieprzu. Całość przelewamy do kamionkowego naczynia albo słoików i trzymamy w lodówce.


Przepis pochodzi z książki „Polowanie na grzyby”

Książka Zofii Leszczyńskiej-Niziołek "Polowanie na grzyby"

Książka Zofii Leszczyńskiej-Niziołek „Polowanie na grzyby” / Fot. Materiały prasowe

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sałatka z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Przepis na sałatkę z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój

Lakownica żółtawa – właściwości, odchudzanie. Gdzie kupić?

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien, czyli mały „atlas” najpopularniejszych grzybów

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Trujące grzyby po nasoleniu żółkną? Dr Katarzyna Siuzdak rozprawia się z mitami na temat toksycznych grzybów i mówi, jak naprawdę je rozpoznać

Trujące grzyby po nasoleniu żółkną? Dr Katarzyna Siuzdak rozprawia się z mitami na temat toksycznych grzybów i mówi, jak naprawdę je rozpoznać

Moda na kawę z grzybami ma sens? Sprawdziłyśmy, czy grzyby funkcjonalne to dobry sposób na lepsze zdrowie i nastrój

Grzybki shiitake

Grzybki shiitake – wartości odżywcze i właściwości

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą.

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą. Zdrowe i dietetyczne, umili jesienne wieczory!

Grzyby jadalne

Grzyby jadalne – rodzaje, jak długo gotować grzyby?

Justyn Kołek na zdjęciu z grzybami

Justyn Kołek: Do grzybów trzeba mieć szacunek, bo choć bywają przepiękne, potrafią zabić

grzyby

Przez kilka godzin trzymałaś grzyby w foliowej reklamówce? Dietetyczka odpowiada, czy nadają się do spożycia

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Przepis na pieczone gruszki słodko-słone. Sprawdzą się o każdej porze dnia!

Przepis na pieczoną dynię Hokkaido. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad albo kolację!

Zatrucie grzybami – jakie są jego objawy? Jak przeprowadzić pierwszą pomoc?

Zatrucie grzybami – jakie są jego objawy? Jak przeprowadzić pierwszą pomoc?

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu

Orientalna jesień! Spaghetti z dyni i cukinii z indykiem

Spaghetti z dyni i cukinii z indykiem. Wypróbuj to orientalne, jesienne danie!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

×