Przejdź do treści

Bibimbap – kuchnia koreańska i przepisy na dania z ryżu

Przepis na bibimbap
Przepis na bibimbap. Zdjęcie: Karolina Wiercigroch | www.dine-dash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA
Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju
Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek
Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Bibimpbap to popularne danie kuchni koreańskiej, którego nazwa oznacza “wymieszany ryż”. Brzmi całkiem prosto i faktycznie istota potrawy jest niezbyt skomplikowana. Bibimbap to podawany na ciepło biały ryż z dodatkami. Ale smak, dzięki przyprawom, daleki jest od banalnego! Zastanawiasz się, z czym zrobić ryż na szybko? Przepis na to koreańskie danie z pewnością będzie satysfakcjonującym rozwiązaniem tego dylematu.

Bibimbap – z czym zrobić ryż na szybko po koreańsku?

Bibimbap podobno tradycyjnie przygotowywano go w wigilię Księżycowego Nowego Roku, kiedy ludzie chcieli pozbyć się resztek przed świątecznymi obchodami. Bibimbap popularny był też wśród rolników w czasie zbiorów, jako najprostszy sposób na przygotowanie posiłku dla dużej grupy osób.

Z czym podawać ryż wg przepisu na bibimbap? Podstawowymi dodatkami do tego dania kuchni koreańskiej są tzw. namul, czyli przygotowane w odpowiedni sposób warzywa. Najczęściej są smażone, a następnie doprawiane mieszanką oleju sezamowego, pasty doenjang (przygotowywana ze sfermentowanej soi, podobna do miso), czosnku i soli, ale mogą być też surowe, gotowane, suszone albo fermentowane. Do najchętniej używanych warzyw w bibimbapie należą: marchewka, kiełki fasoli, szpinak, koreańska cukinia, rzodkiewka, ogórek i grzyby, ale mamy dużą dowolność w komponowaniu bibimbapu. Oprócz warzyw, tradycyjny bibimbap podaje się z jajkiem i plastrami mięsa (najczęściej wołowiny) oraz ostrym sosem gochujang.

Kuchnia koreańska a przepisy na bibimbap

Warzywnych możliwości jest tak dużo, że łatwo możemy przygotować wegańską wersję bibimbapu, wybierając ulubione warzywa (lub takie, które akurat mamy w lodówce). Zgodnie z przepisami koreańskiej kuchni powinniśmy postarać się wykorzystać co najmniej pięć dodatków w różnych kolorach – jest to związane z tradycyjną symboliką, ale przy okazji pomoże nam stworzyć bogaty w różne składniki odżywcze posiłek. Oprócz najpopularniejszych warzyw w bibimbapie świetnie sprawdzą się bakłażan, dynia, różne odmiany kapusty, domowe kimchi oraz dowolne liście lub zioła. Można też wykorzystać już gotowe resztki, np. ugotowaną marchewkę lub zamarynowany ogórek z wczorajszego obiadu.

Wspaniałym dodatkiem do bibimbapu będzie także kimchi – możesz je przygotować sama w domu w większej porcji i dodawać później nie tylko do tego dania, ale wszędzie tam, gdzie dobrze pasuje ostry i kwaśny dodatek warzywny. Jak zrobić kimchi? Kapustę pekińską kroimy, zalewamy wodą z solą, obciążamy np. talerzem z pełnym słoikiem na około 1 h. Odcedzamy dokładnie i dodajemy przestudzoną pastę ryżową (kleik z mąki ryżowej ugotowanej na wodzie z cukrem) wymieszaną z drobno posiekanym czosnkiem i cebulą oraz przyprawami: sosem sojowym, papryką słodką i ostrą, startym imbirem. Dokładnie mieszamy. Na koniec możemy do naszego kimchi dodać pokrojoną na cienkie paski marchewkę. Przekładamy do pojemnika, zamykamy go i zostawiamy na blacie na kilka dni (minimum 2), aż kimchi zrobi się kwaśne – wtedy jest już gotowe do spożycia. Po około 4-5 dniach niewykorzystane kimchi przekładamy do lodówki.

A co z innymi dodatkami do bibimbapu? Każdy składnik tej koreańskiej potrawy przygotowujemy i układamy oddzielnie, a tuż przed zjedzeniem wszystko mieszamy. Brzmi jak szaleństwo? Trochę tak, ale jest ku temu kilka powodów. Po pierwsze, tak przygotowane danie wspaniale się prezentuje. Po drugie, różne składniki wymagają trochę innego czasu gotowania. Czasami chcemy też osiągnąć nieco inny smak poszczególnych warzyw stanowiących podstawę bibimbapu. Oczywiście tak naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować wszystkie warzywa na jednej patelni.

Sos gochujang potrzebny do tego koreańskiego dania można kupić w sklepach z orientalną żywnością, ale gotowe sosy często zawierają niepożądane dodatki, np. syrop kukurydziany i liczne konserwanty. Stosunkowo łatwo sos do bibimbapu możemy zrobić samodzielnie, najlepiej z grubo mielonej papryki gochugaru (danie uda się także, gdy zastąpimy ją dowolną ostrą papryką w proszku).

Bibimbap – przepis na danie koreańskie z ryżu

przepis na bibimbap

Zdjęcie: Karolina Wiercigroch | www.dine-dash.com

Składniki (porcja dla 2 osób):

  • 250 g ugotowanego ryżu (może być brązowy lub pełnoziarnisty)
  • 1 marchewka
  • 1/2 szklanki kiełków fasoli mung
  • 1 szklanka liści szpinaku
  • 2 pieczarki portobello
  • 1 ogórek
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżka pasty z tamaryndowca
  • 1 łyżka mirin
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka pasty doenjang lub miso
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1/2 łyżeczki cukru kokosowego
  • szczypta soli
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • łyżeczka czarnego sezamu
  • łyżeczka białego sezamu

sos gochujang:

  • 2 łyżki ostrej papryki w proszku (najlepiej koreańska gochugaru)
  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka pasty doenjang lub miso
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego
Bagietka, dżemy, jedzenie na stole

Przygotowanie krok po kroku: 

  1. Wszystkie składniki sosu do bibimbapu dokładnie mieszamy.
  2. Ogórka kroimy na cienkie, podłużne plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Mieszamy z octem ryżowym, płatkami chili, łyżką posiekanego szczypiorku i szczyptą soli. Odstawiamy.
  3. Marchewkę obieramy i kroimy na cieniutkie paski. Na patelni lub w woku rozgrzewamy 1/2 łyżki oleju kokosowego. Smażymy paski marchewki przez 1-2 minuty. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z czarnym sezamem.
  4. Rozgrzewamy 1/2 łyżki oleju kokosowego. Dodajemy kiełki fasoli i smażymy je przez 1-2 minuty.
  5. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z łyżeczką oleju sezamowego, 1/2 łyżeczki pasty doenjang i łyżką posiekanego szczypiorku.
  6. Rozgrzewamy 1/2 łyżki oleju kokosowego. Dodajemy szpinak i smażymy, aż lekko zwiędnie – około 20 sekund. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z łyżeczką oleju sezamowego, 1/2 łyżeczki pasty doenjang, łyżeczką białego sezamu i łyżką posiekanego szczypiorku.
  7. Pieczarki kroimy w paski. Rozgrzewamy 1/2 łyżki oleju kokosowego. Dodajemy grzyby i smażymy przez 3-4 minuty. W małej miseczce mieszamy pastę z tamaryndowca, mirin i cukier kokosowy.
  8. Dodajemy do pieczarek i smażymy przez minutę.
  9. Jak podawać ryż? Przygotowujemy dwie miski. Na dnie układamy ciepły ryż, na górę dodajemy przygotowane składniki, każdy oddzielnie: ogórek, marchewka, szpinak, kiełki, grzyby oraz sos. Całość mieszamy tuż przed zjedzeniem.

Bibimbap gotowy!

Karolina Wiercigroch – fotografka i stylistka kulinarna, autorka bloga Dine&Dash. Miłośniczka prostego i pięknego jedzenia, bogatych w nowe smaki podróży, sauny i hot jogi. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

„Taste & Flavour”, Ryan Riley i Kimberley Duke / Life Kitchen

Książka kucharska dla osób, które straciły smak i węch na skutek COVID-19

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?