Przejdź do treści

„Jestem na diecie bezglutenowej, bo chcę schudnąć”. Czy to jest zdrowe? Odpowiada dietetyczka Paulina Roziewska

Bagietka, dżemy, jedzenie na stole
zdjęcie: iStockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu
Bruschetta z zielonym groszkiem
Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin
Kubek termiczny
Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
bananowe ciasteczka owsiane
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Moda na dietę bezglutenową trwa. Częstym powodem jej ulegania, jest przekonanie, że pozwoli nam na szybsze zrzucenie kilogramów. Czy jest prawdą, że gluten jest niepotrzebnym zapychaczem w diecie? Jakie skutki uboczne mogą pojawić się w momencie powrotu do diety bogatej w gluten? O rozmowę poprosiliśmy dietetyczkę Paulinę Roziewską. 

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Paulina Roziewska
mgr dietetyk

Urszula Gruszka: Zacznijmy od tego, czy gluten jest zdrowy?

Paulina Roziewska: Gluten jest białkiem występującym w pszenicy, życie, jęczmieniu, czyli w zbożach, które spożywamy codziennie. Osoby zdrowe trawią go bez problemu. Natomiast wpływa on negatywnie na zdrowie w przypadku nietolerancji (celiakii), nadwrażliwości lub alergii na gluten lub pszenicę. W takim przypadku osoba powinna bezwzględnie wyeliminowany z diety.

Chcesz przeczytać więcej na temat celiakii? Celiakia – objawy agresji immunologicznej u dzieci i dorosłych.

W ostatnim czasie popularne stało się stwierdzenie, że dieta bezglutenowa to sposób na szybsze schudnięcie. Czy jest to prawda?

Wiele osób uważa, że zastosowanie diety bezglutenowej ułatwia chudnięcie. Jednak najczęściej spadek wagi wynika ze zmiany nawyków żywieniowych. Za przybieranie na wadze odpowiada nadmiar kalorii, a nie gluten. Można zaobserwować, że osoby przechodzące na dietę bezglutenową zaczynają dbać o jakość spożywanych posiłków, czytają etykiety, rezygnują z produktów przetworzonych, a także chleba, makaronu, produktów skrobiowych, słodyczy. Część z nich zaczyna przygotowywać zdrowe posiłki w domu.

"Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym"

Jak zweryfikować zatem, czy mamy nietolerancję glutenu? 

Diagnostyka nie jest łatwa. W tym celu niezbędna jest konsultacja lekarska, podczas której specjalista zleci wykonanie odpowiednich badań.
W diagnostyce najczęściej wykonuje się:

1) testy serologiczne, które polegają na oznaczaniu specyficznych przeciwciał z krwi:
-przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej (anty-tTG)
-przeciwciała przeciwendomyzjalne (anty-EmA)
-przeciwciała przeciwgliadynowe (AGA)
Badanie przeciwciał warto przeprowadzić od razu w obydwu klasach IgA oraz IgG.

2) badanie genetyczne HLA: DQ2 lub DQ8. Wynik negatywny wyklucza wystąpienie celiakii w 99%. Jednak można geny posiadać, a nie zachorować

3) biopsję jelita cienkiego, dzięki której można ocenić kondycję błony śluzowej.

Celiakię rozpoznaje się w przypadku zaniku kosmków jelitowych, obecności badanych przeciwciał oraz poprawy samopoczucia po wprowadzeniu diety bezglutenowej.

Kobieta czyta etykietę produktu w sklepie

Wiele osób jednak odstawia gluten, nie mając nietolerancji pokarmowej. Czy wyjdzie nam to na zdrowie? 

Dieta bezglutenowa powinna być stosowana tylko przez osoby z celiakią, nadwrażliwością lub alergią. Należy pamiętać, że produkty bezglutenowe mogą być tak samo niezdrowe, jak produkty z glutenem. Zależy to od ich składu. Dlatego zawsze należy czytać etykiety. Niestety  wiele produktów bezglutenowych jest wysoko przetworzonych, a co za tym idzie zawierają szkodliwe dodatki, takie jak substancje wpływające na strukturę pieczywa, substancje zagęszczające, substancje poprawiające smak: duże ilości cukru czy syrop glukozowo-fruktozowy. Często białko zastępowane jest tłuszczem. Pamiętajmy, że to właśnie produkty pełnoziarniste wraz z warzywami i owocami powinny być podstawą zdrowej diety.

Czy jeśli osoba długi czas jest na diecie bezglutenowej, to powrót do diety zawierającej gluten może wiązać się z negatywnymi skutkami?

W przypadku osób z celiakią, nadwrażliwością i alergią dolegliwości, takie jak wzdęcia, „przelewanie” w żołądku, biegunka, uczucie ciężkości czy ból brzucha mogą pojawić się nawet po jednorazowym spożyciu produktów z glutenem.  Reakcja uzależniona jest od dawki spożytego glutenu, wrażliwości danego organizmu oraz czasu.

U osób zdrowych powrót do diety glutenowej nie wiąże się z negatywnymi skutkami zdrowotnymi, natomiast z początku, mogą pojawić się perturbacje jelitowe.

A jak wygląda kwestia niedoborów w diecie?

Nadmiar i niedobór szkodzą podobnie. To tzw. prawo Shelforda. Jeżeli nie istnieją  medyczne przeciwwskazania do spożywania glutenu, to nie powinniśmy z niego rezygnować. Spożywanie wyłącznie żywności bezglutenowej może wywołać wiele niedoborów, m.in. żelaza, magnezu, cynku, wapnia  oraz witaminy D i witamin z grupy B.

 

 

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Zaskakujące fakty o czekoladzie

Kutia od A do Z. Pełna zdrowia słodycz, na którą czekamy przez cały rok!

bakalie

Kupujesz bakalie? Zobacz, czym się kierować, żeby były zdrowe i bez chemii

Nieustannie czujesz głód? Powodów takiego stanu może być naprawdę wiele

Zdrowe przepisy z wykorzystaniem komosy ryżowej: warzywny pasztet, domowe gofry

Chcesz wzmocnić odporność? Zacznij robić przetwory!

Cynamon jest toksyczny? Dietetyczka Zofia Pomes wyjaśnia

Potrawy z jarmużu: przepisy, jak przyrządzić, właściwości

Japońska dieta wodna coraz bardziej popularna. Jej fenomen wyjaśnia dietetyczka

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Tkanka tłuszczowa wisceralna

Tkanka tłuszczowa wisceralna. Farmaceutka Zofia Winczewska o niebezpiecznym tłuszczu otulającym narządy wewnętrzne

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Kobieta je danie na talerzu

W których odcinkach przewodu pokarmowego wchłaniane są poszczególne witaminy? Wyjaśnia dietetyczka

Gluten – dlaczego działa na nas jak narkotyk?

Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel

Czy możemy uzależnić się od żywności? Dietetyk wyjaśnia

Marta Stoberska: Kiedyś usłyszałam, że nie wyglądam jak trenerka. Bo co? Bo nie mam kraty na brzuchu i trzęsie mi się skóra na tyłku?

Szpinak – przepisy na sałatki, makarony i koktajle

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol