Przejdź do treści

Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy

Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy Adobe Stock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Czy wiesz, że warto jeść codziennie około 400 gramów warzyw i owoców? Statystycznie Polacy spożywają ich zdecydowanie za mało. Warto regularnie uzupełniać minerały, które znajdują się w bogactwie roślin. Rozwiązaniem mogą być smaczne i zdrowe soki wielowarzywne. Sprawdź, jaki wpływ mają na zdrowie oraz poznaj sprawdzone przepisy, idealne na nadchodzącą jesień.

Jakie są korzyści zdrowotne z picia soków warzywnych? 

Soki warzywne mają niezliczone zalety dla zdrowia, a także wyglądu oraz samopoczucia. Do najważniejszych korzyści z picia tych smacznych produktów można zakwalifikować: 

  • ochrona przed infekcjami i jednoczesne wzmocnienie układu odpornościowego, 
  • pozytywny wpływ na cerę, 
  • oczyszczenie organizmu z toksyn, 
  • nasycenie przy jednoczesnym dostarczeniu stosunkowo niewielkiej ilości kalorii, 
  • dostarczenie wielu witamin i minerałów.  

Już jedna szklanka dziennie soku warzywnego przynosi wiele pozytywnych efektów. Dobrze jednak pamiętać o tym, że należy pić tylko naturalne i domowe soki, a nie te gotowe ze sklepowych półek. Druga opcja ma spory dodatek cukru, zawiera więcej kalorii i mniej składników odżywczych. Ponadto warto mieć na uwadze, że znacznie lepiej spożywać soki warzywne, niż owocowe, zwłaszcza będąc na diecie.  

Jakie są korzyści zdrowotne z picia soków warzywnych? 

Soki warzywne mają niezliczone zalety dla zdrowia, a także wyglądu oraz samopoczucia. Do najważniejszych korzyści z picia tych smacznych produktów można zakwalifikować: 

  • ochrona przed infekcjami i jednoczesne wzmocnienie układu odpornościowego, 
  • pozytywny wpływ na cerę, 
  • oczyszczenie organizmu z toksyn, 
  • nasycenie przy jednoczesnym dostarczeniu stosunkowo niewielkiej ilości kalorii, 
  • dostarczenie wielu witamin i minerałów.  

Już jedna szklanka dziennie soku warzywnego przynosi wiele pozytywnych efektów. Dobrze jednak pamiętać o tym, że należy pić tylko naturalne i domowe soki, a nie te gotowe ze sklepowych półek. Druga opcja ma spory dodatek cukru, zawiera więcej kalorii i mniej składników odżywczych. Ponadto warto mieć na uwadze, że znacznie lepiej spożywać soki warzywne, niż owocowe, zwłaszcza będąc na diecie.  

sałatka

Najzdrowsze soki warzywne – przepisy 

Zastanawiasz się nad tym, jakie soki warzywne warto zrobić w swoim domu? To nie jest trudne zadanie. Wystarczy tylko kupić odpowiednie składniki i przygotować blender lub wyciskarkę. Poniżej znajdziesz kilka smacznych przepisów.  

Sok w stylu detoks 

Pierwszym pomysłem na pyszny sok warzywny jest opcja w stylu detoks, a więc oczyszczająca organizm z toksyn. Do przygotowania potrzebujesz: 

  • 200 g selera naciowego, 
  • dwie garści świeżego szpinaku, 
  • natkę pietruszki, 
  • 3 marchewki. 

Wszystkie składniki wrzuć do blendera lub innego urządzenia i zmiksuj. Możesz dodać także trochę soku z cytryny do smaku. Taki sok zapewnia wiele prozdrowotnych korzyści.  Zawiera w sobie witaminy C, E, A, K oraz wiele innych minerałów. Dodatkowo wpływa doskonale na cerę, włosy, paznokcie i układ pokarmowy.  

Pyszne połączenie, czyli miks warzywny

Kolejne propozycja to miks, do którego będziesz potrzebować: 

  • garść jarmużu, 
  • 3 pomidory, 
  • 1 awokado, 
  • kilka ząbków czosnku. 

Po zmiksowaniu wszystkich składników otrzymasz smaczne i zdrowe połączenie, idealne do zabrania do pracy (możesz zrezygnować z czosnku) albo na kolację. Taki sok zapewni ci sporą porcję witamin i minerałów, a także pozytywnie wpłynie na twoje samopoczucie 

Soki NFC

Sok warzywno – owocowy dla smakoszy 

Jeśli lubisz nie tylko warzywa, ale także owoce, koniecznie kup te składniki: 

  • 2 marchewki, 
  • 2 buraki, 
  • 1 pomarańcza, 
  • imbir. 

Po połączeniu otrzymasz bardzo smaczny sok, zapewniający wiele składników mineralnych i witamin, a także poprawiający humor.  

Sok zielony 

Ostatnia propozycja to zielony koktajl. Do jego przyrządzenia, należy wykorzystać:  

  • dwie garście szpinaku, 
  • garść jarmużu, 
  • dwie natki pietruszki, 
  • kilka listków mięty.  

Taki orzeźwiający i smaczny sok jest idealny na ciepłe dni, dzięki obecności listków mięty. Zielony koktajl ma właściwości przeciwutleniające, wzmacnia układ pokarmowy i odpornościowy, a także bierze udział w profilaktyce miażdżycy 

 

 

Bibliografia:

  1. Pyryt, B., Karpińska, P, Jakość soków warzywnych w opinii konsumentów, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2013,  2. 
  2. Suwała, G, Analiza zawartości substancji niepożądanych w wybranych sokach warzywnych, Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie 2005, 678: 169-175. 
  3. Świderski, F., Żebrowska, M., Sadowska, A, Właściwości przeciwutleniające i zawartość związków polifenolowych w rynkowych sokach warzywnych z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2009, 2: 20-23. 
  4. Włodarek, D., Głąbska, D, Spożycie warzyw i owoców przez chorych na cukrzycę typu 2, Diabetologia Kliniczna 2010, 6: 221-229. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: