Przejdź do treści

Soki warzywne – smaczny i zdrowy napój, który przyrządzisz w kilka chwil

Soki warzywne
Soki warzywne
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania
Sezam
Salmonella w partii sezamu znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie
Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu "złego" cholesterolu
Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu „złego” cholesterolu
Płatki owsiane – wartości odżywcze, właściwości, jak zrobić?

Warzywa muszą być obecne w naszej diecie. Lekarze dietetycy zalecają, żebyśmy codziennie zjadali około 400 g warzyw dla utrzymania zdrowia i dobrego samopoczucia. Ta „dawka” może być jednak wyższa i warto, żeby warzywa dominowały w naszej diecie. Codzienne spożywanie soków warzywnych to jeden ze sposobów na dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin i minerałów.

Wielu ludzi przyznaje jednak, że nie ma czasu na to, aby myśleć o tym, czy zjedli prawidłową ilość warzyw każdego dnia. Jeżeli chcemy być pewni, że odpowiednia porcja warzyw zagościła w naszym menu, to powinniśmy codziennie wypijać jedną szklankę soku z warzyw.

Soki warzywne – zalety ich spożywania

Pamiętajmy jednak, że soki warzywne powinny być przyrządzone przez nas. Te kupowane w sklepie nadal zawierają ogromne ilości cukru oraz innych ulepszaczy smakowych, dlatego nie są one zdrowe. 

Wystarczy tylko, że będziemy mieli wyciskarkę do warzyw i owoców, dużo chęci i będziemy mogli sami stworzyć taki sok warzywny będący prawdziwą bombą witaminową.

Warto przyrządzać zielone soki warzywne w skład których będą wchodziły zielone liście warzywne. Na lekcjach na pewno uczyliśmy się o chlorofilu, który wchodzi w skład takich liści. Sam chlorofil nazywany jest światłem słonecznym i krwią roślin. Naukowcy przeprowadzili badania na podstawie których wyszło, że skład molekularny chlorofilu jest taki sam jak krwi człowieka transportującej tlen w naszym organizmie. Nie ma się więc czemu dziwić, że po spożyciu zielonego soku czujemy ogromny przypływ energii.

Zielone soki z dużą ilością chlorofilu zalecane są także w szczególności osobom zmagającym się z anemią. Do tego ma działanie przeciwzapalne, oczyszczające i świetnie wpływa na pracę jelit Chlorofil świetnie wpływa również na blokowanie przez ludzki organizm wchłaniania ciężkich metali z otoczenia.

Soki warzywne – korzyści dla naszego wyglądu

Szklanka soku warzywnego ma nie tylko korzyści zdrowotne. Duża ilość warzyw wpływa również korzystnie na nasz wygląd. Woda zawarta we wszystkich warzywach ma podobną strukturę do wody zawartej w organizmie człowieka. Jest to woda strukturyzowana, która nie tylko nawilża naszą skórę od wewnątrz. Dzięki niej skóra nie jest przesuszona. W organizmie dochodzi również do oczyszczenia z ciężkich metali i innych substancji, które są niekorzystne dla naszego zdrowia. Soki warzywne pomagają uzupełnić utraconą energię, jaką organizm wykorzystuje przy oczyszczaniu. 

W tym momencie może przydać nam się sok z marchwi z dużą ilości zbawiennego beta karotenu. Wpływa on na jędrność naszej skóry, jak również nadaje jej bardzo delikatny odcień opalenizny. Nie można jednak zapominać o tym, że nie można przesadzić z ilością takiego soku każdego dnia. Marchewkowe soki chronią również przed promieniowaniem UV, dlatego warto spożywać go szczególnie w lecie.

Soki warzywne – szybkie przepisy

Przyrządzenie takich soków nie jest trudne. Wystarczy naprawdę dobra wyciskarka, garść świeżych warzyw zakupionych w zaufanym miejscu i dobry przepis na smakowity koktajl z witaminami.

Sok z marchwi – pół kilo marchewki obranej, sałata rzymska z imbirem i mamy co pić. Taki sok dostarcza nam witaminy B, C, PP, K, także potas, sód, magnez, żelazo, miedź, cynk, kobalt, mangan.

Sok z kapusty – do jego przyrządzenia będzie potrzebne 30 dag dowolnej kapusty, mały seler korzeniowy, pół pęczka koperku, odrobina soli i dwa jabłka do smaku. Taka porcja zmiksowanych warzyw dostarcza nam takich witamin, jak C, E, beta-karoten.

Sok z pomidorów – należy do najbardziej popularnych i najchętniej wypijanych. Potrzebujemy pół kilo dojrzałych pomidorów, 1 jabłko, 1 łodyga selera naciowego, odrobina soli. Warto również dodać do niego pół łyżeczki sosu tabasco, dzięki czemu smak będzie jeszcze wyraźniejszy. Pomidorowy koktajl dostarcza nam witamin K, P, witaminy z grupy B, C, beta – karoten i witaminę E.

Sok z buraków – 30 dag buraków, 20 dag marchewki, 2 pomarańcze musimy włożyć do wyciskarki. Ten czerwony koktajl również cieszy się ogromnym powodzeniem i jest zalecany przez wielu dietetyków. Dzięki niemu do organizmu dostarczymy antocyjany i flawonoidy, magnez, sód, potas, wapń.

Sok z ogórków – pół kg ogórków, pół cytryny, sól, pieprz, listki świeżej mięty wyciśnięte do szklanki dają nam bardzo ożywczy koktajl. Jeżeli chcemy ilość mięty możemy zwiększyć. Ogórki to duża ilość wody oraz potas, który wpływa dobroczynnie na nasz organizm.

Warto przyrządzić sobie codziennie jedną szklankę takiego soku, dzięki czemu ilość potrzebnych nam warzyw będzie dobra. Musimy jednak pamiętać o tym, że soki warzywne nie mogą być traktowane jako posiłek. Trzeba pamiętać o regularnym odżywianiu.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś

Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je?

Kapusta – pospolita tylko z pozoru

Kapusta – pospolita tylko z pozoru. Sprawdź 3 przepisy na pyszne dania z kapusty

Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?

Rzepa biała i czarna – jak jeść, gdzie kupić, jakie mają wartości?

Pasternak – jak wygląda, właściwości, przepisy. Pasternak a pietruszka

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

Kobieta pije koktajl

Prosty i skuteczny przepis na koktajl na odporność

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

owoce i warzywa

Koktajl z awokado – przepis na najzdrowsze koktajle

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Miksujemy: koktajl na odchudzanie

Koktajle odchudzające – przepisy. Jak zrobić koktajl na odchudzanie?

Czy można jeść surowe brokuły? Może warto przekonać się do ich smaku?

5 warzyw, które muszą znaleźć się w twojej diecie. Polecają dietetycy

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie