Przejdź do treści

Soki warzywne – smaczny i zdrowy napój, który przyrządzisz w kilka chwil

Soki warzywne
Soki warzywne
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Warzywa muszą być obecne w naszej diecie. Lekarze dietetycy zalecają, żebyśmy codziennie zjadali około 400 g warzyw dla utrzymania zdrowia i dobrego samopoczucia. Ta „dawka” może być jednak wyższa i warto, żeby warzywa dominowały w naszej diecie. Codzienne spożywanie soków warzywnych to jeden ze sposobów na dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin i minerałów.

Wielu ludzi przyznaje jednak, że nie ma czasu na to, aby myśleć o tym, czy zjedli prawidłową ilość warzyw każdego dnia. Jeżeli chcemy być pewni, że odpowiednia porcja warzyw zagościła w naszym menu, to powinniśmy codziennie wypijać jedną szklankę soku z warzyw.

Soki warzywne – zalety ich spożywania

Pamiętajmy jednak, że soki warzywne powinny być przyrządzone przez nas. Te kupowane w sklepie nadal zawierają ogromne ilości cukru oraz innych ulepszaczy smakowych, dlatego nie są one zdrowe. 

Wystarczy tylko, że będziemy mieli wyciskarkę do warzyw i owoców, dużo chęci i będziemy mogli sami stworzyć taki sok warzywny będący prawdziwą bombą witaminową.

Warto przyrządzać zielone soki warzywne w skład których będą wchodziły zielone liście warzywne. Na lekcjach na pewno uczyliśmy się o chlorofilu, który wchodzi w skład takich liści. Sam chlorofil nazywany jest światłem słonecznym i krwią roślin. Naukowcy przeprowadzili badania na podstawie których wyszło, że skład molekularny chlorofilu jest taki sam jak krwi człowieka transportującej tlen w naszym organizmie. Nie ma się więc czemu dziwić, że po spożyciu zielonego soku czujemy ogromny przypływ energii.

Zielone soki z dużą ilością chlorofilu zalecane są także w szczególności osobom zmagającym się z anemią. Do tego ma działanie przeciwzapalne, oczyszczające i świetnie wpływa na pracę jelit Chlorofil świetnie wpływa również na blokowanie przez ludzki organizm wchłaniania ciężkich metali z otoczenia.

Soki warzywne – korzyści dla naszego wyglądu

Szklanka soku warzywnego ma nie tylko korzyści zdrowotne. Duża ilość warzyw wpływa również korzystnie na nasz wygląd. Woda zawarta we wszystkich warzywach ma podobną strukturę do wody zawartej w organizmie człowieka. Jest to woda strukturyzowana, która nie tylko nawilża naszą skórę od wewnątrz. Dzięki niej skóra nie jest przesuszona. W organizmie dochodzi również do oczyszczenia z ciężkich metali i innych substancji, które są niekorzystne dla naszego zdrowia. Soki warzywne pomagają uzupełnić utraconą energię, jaką organizm wykorzystuje przy oczyszczaniu. 

W tym momencie może przydać nam się sok z marchwi z dużą ilości zbawiennego beta karotenu. Wpływa on na jędrność naszej skóry, jak również nadaje jej bardzo delikatny odcień opalenizny. Nie można jednak zapominać o tym, że nie można przesadzić z ilością takiego soku każdego dnia. Marchewkowe soki chronią również przed promieniowaniem UV, dlatego warto spożywać go szczególnie w lecie.

Soki warzywne – szybkie przepisy

Przyrządzenie takich soków nie jest trudne. Wystarczy naprawdę dobra wyciskarka, garść świeżych warzyw zakupionych w zaufanym miejscu i dobry przepis na smakowity koktajl z witaminami.

Sok z marchwi – pół kilo marchewki obranej, sałata rzymska z imbirem i mamy co pić. Taki sok dostarcza nam witaminy B, C, PP, K, także potas, sód, magnez, żelazo, miedź, cynk, kobalt, mangan.

Sok z kapusty – do jego przyrządzenia będzie potrzebne 30 dag dowolnej kapusty, mały seler korzeniowy, pół pęczka koperku, odrobina soli i dwa jabłka do smaku. Taka porcja zmiksowanych warzyw dostarcza nam takich witamin, jak C, E, beta-karoten.

Sok z pomidorów – należy do najbardziej popularnych i najchętniej wypijanych. Potrzebujemy pół kilo dojrzałych pomidorów, 1 jabłko, 1 łodyga selera naciowego, odrobina soli. Warto również dodać do niego pół łyżeczki sosu tabasco, dzięki czemu smak będzie jeszcze wyraźniejszy. Pomidorowy koktajl dostarcza nam witamin K, P, witaminy z grupy B, C, beta – karoten i witaminę E.

Sok z buraków – 30 dag buraków, 20 dag marchewki, 2 pomarańcze musimy włożyć do wyciskarki. Ten czerwony koktajl również cieszy się ogromnym powodzeniem i jest zalecany przez wielu dietetyków. Dzięki niemu do organizmu dostarczymy antocyjany i flawonoidy, magnez, sód, potas, wapń.

Sok z ogórków – pół kg ogórków, pół cytryny, sól, pieprz, listki świeżej mięty wyciśnięte do szklanki dają nam bardzo ożywczy koktajl. Jeżeli chcemy ilość mięty możemy zwiększyć. Ogórki to duża ilość wody oraz potas, który wpływa dobroczynnie na nasz organizm.

Warto przyrządzić sobie codziennie jedną szklankę takiego soku, dzięki czemu ilość potrzebnych nam warzyw będzie dobra. Musimy jednak pamiętać o tym, że soki warzywne nie mogą być traktowane jako posiłek. Trzeba pamiętać o regularnym odżywianiu.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?

Co można jeść na diecie płynnej i kiedy ją stosować?

Borówka amerykańska na talerzu

„Czysta piętnastka” i „Brudna dwunastka” 2023 wybrane! W rankingu najbardziej i najmniej zanieczyszczonych owoców i warzyw jest kilka nowości

Warzywna pasta kanapkowa. W niczym nie przypomina sałatki jarzynowej z ciocinych imienin!

„Warzywa tak samo jak ludzie mają prawo się starzeć” – zauważa Jagna Niedzielska. I odradza pewną popularną metodę ich odświeżania

Kobieta myje sałatę pod kranem

Sałata jest oznaczona jako umyta, więc kładziesz ją prosto na kanapkę? Popełniasz duży błąd

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

płatki śniadaniowe

7 „odchudzających” produktów, które… nie odchudzają!

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Głęboki smak i duża oszczędność. We wrześniu jemy na pomarańczowo, fioletowo i czerwono

Mizuna (sałata japońska) – przepisy, właściwości, uprawa musztardowca w ogródku i na balkonie

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień

Warzywa psiankowate – lista, właściwości zdrowotne, czy są bezpieczne

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Słoiki z kiszonymi ogórkami

Kisisz ogórki w butelkach po napojach? To poważny błąd, przekonuje chemiczka Sylwia Majcher

fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa rządzi! 3 przepisy na dania z tym warzywem w roli głównej

Grzyby na patelni

Garście pełne wiśni, porzeczek, jagód i kurek, ale nie tylko! Co jeść w lipcu, wymienia Sylwia Majcher

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

Sałatka warzywa w misce

Pomidor i ogórek to toksyczne połączenie? Ekspertki z „Czytamy Etykiety” rozwiewają wątpliwości

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?