Przejdź do treści

Masz ochotę na burgera? Spróbuj pieczarkowego

iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem

Nie ma na świecie niczego, co zastąpiłoby smak i zapach grzybów. Tym razem stawiamy na pieczarki. Ale nie zatapiamy ich w zupie ani nawet nie pochłaniamy na pizzy. Będą gwiazdorzyć w burgerze portobello!

Pieczarki hoduje się w wielkich chłodniach. Tylko szczęściarze mogą znaleźć prawdziwą pieczarkę, na łąkach dalekich od miastowej aglomeracji. Pieczarka występuje pod wieloma nazwami: bedłka pieczarka, pieczarka ogrodowa, prawdziwa polna lub zwyczajna. To tak zwana odmiana biała.

Jednak na białych odmianach rodzina pieczarek się nie kończy. Na zachodzie o wiele bardziej popularne stają się odmiany brunatne o większych, cięższych kapeluszach pokrytych brązową skórką Ich smak jest głębszy i bardziej wyrazisty. Najsmaczniejszą pieczarką jest odmiana portobello/portobella. Te pieczarki są największe, ich kapelusze osiągają wielkość nawet do 12 centymetrów.

Kobieta je i ogląda film

Pomimo tego, że grzyby w 80-90% składają się wody, zawierają sporo witamin i są obfite w mikroelementy. Pieczarki zawierają białko bogate w niemal wszystkie aminokwasy oraz specyficzny błonnik – chitynę. Chityna sprawia, że dla niektórych grzyby bywają ciężkostrawne. Pieczarki są dobrym źródłem potasu, miedzi, selenu. Zawierają też jod i witaminy z grupy B, kwas foliowy, zalecany osobom cierpiącym na anemię, witaminę PP, A, witaminę D i niewielką ilość witaminy C.

Do przygotowania grzybowych burgerów potrzebujesz duże kapelusze grzybów. Możesz użyć pieczarki zwyczajnej, brunatnej, ale jeśli uda ci się zdobyć odmianę portobello, polecam!

Burger portobello

Zdjęcie: Alicja Rokicka | [link id="109"]Wegan[/link] Nerd

Składniki:

– 4 kapelusze dużej pieczarki portobello
– 6 łyżek sosu sojowego
– 2 łyżki oliwy
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 małej cebuli
– czerwona papryczka chili
bakłażan
– sałata rzymska
– parę listków świeżej kolendry
– kalarepa
pomidor
– ulubione pieczywo

Sposób przygotowania:

Przygotuj marynatę. W miseczce wymieszaj sos sojowy i oliwę. Czosnek i cebulę posiekaj drobno. Dodaj do marynaty. Na koniec dodaj posiekaną chili. Tak przygotowaną i wymieszaną marynatą przy pomocy pędzelka spożywczego omaluj kapelusze grzybów, a następnie przełóż je do miski po marynacie. Odstaw w chłodne miejsce na 20 minut.

Bakłażana umyj i pokrój na cienkie podłużne kawałki. Posól i odstaw na 20 minut, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Zarówno bakłażana, jak i kapelusze grzybów, grilluj lub piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 10 minut.

Przygotuj pieczywo i dodatki. Bułkę lub kromki ulubionego chleba podgrzej w piekarniku lub na grillu. Niech nabiorą temperatury. Wewnętrzne części skrop oliwą z oliwek. Kalarepę obierz i potnij na cienkie talary, pomidora w plastry. Wszystkie składniki układaj piętrowo, na czubku udekoruj gałązką kolendry.


Alicja Rokicka ‒ blogerka, wariatka, roślinna mądrala. Prowadzi popularnego bloga Wegan Nerd promującego kuchnię roślinną. Współpracuje z nowojorskim kwartalnikiem „Chickpea Magazine”. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

MET Gala, Lady Gaga

MET Gala 2021 po raz pierwszy z wegańskim menu!

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Soczewica czerwona – wartości odżywcze, gotowanie, przepisy

AKCJA SUPLEMENTACJA: Wegetarianizm i weganizm

Hummus – co to jest, jak go zrobić i jakie ma właściwości?

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

wegański posiłek w szpitalu / iStock

Pierwszy szpital na świecie na wegańskiej diecie!

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

Wegańskie muffiny marchewkowo-pomarańczowe

Restauracja ONA

Pierwszy raz w historii wegańska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin!

Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Majonez wegański – przepis. Jak zrobić majonez sojowy?

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Aquafaba -płyn z ciecierzycy / istock

Wegańskie bezy ubijesz z cukru i… ? Sprawdź, czym jest aquafaba, o którą pytano w „Milionerach”?

Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami

Czym zastąpić mięso? @lekarkanaroślinach

Czym zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej? Białko – źródła

Czy dieta wegańska jest zdrowa? Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Czy dieta wegańska jest zdrowa? Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami