Przejdź do treści

Sałatka z pieczoną dynią i ciecierzycą. Wyborna przekąska, która rozgrzewa i syci na długie godziny!

Sałatka z pieczoną dynią
Zdjęcie: Katarzyna Wala | www.pysznekadry.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?
Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania
Sezam
Salmonella w partii sezamu znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie
Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu "złego" cholesterolu
Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu „złego” cholesterolu

Kto raz spróbował pieczonej dyni Hokkaido, ten pozostanie jej wierny na zawsze! Ta wyborna przekąska jest niskokaloryczna, rozgrzewa, syci na długie godziny i jest bogatym źródłem błonnika. Ma lekko orzechowy posmak idealnie sprawdzi się w sałatce.

Dynia Hokkaido pochodzi z Japonii, gdzie znana jest przede wszystkim ze swych prozdrowotnych właściwości. Za jej intensywną i soczystą barwę odpowiadają karotenoidy – antyoksydanty, które opóźniają proces starzenia się organizmu oraz zapobiegają zmianom nowotworowym. Dodatkowo zawarta w niej luteina wpływa dobroczynnie na  wzrok. Dynia Hokkaido jest łatwo przyswajalna dla żołądka, przyśpiesza przemianę materii, ma właściwości odtruwające i oczyszczające.

Jak rozpoznać dynię Hokkaido? Otóż na pierwszy rzut oka wyróżnia się swoim niewielkim rozmiarem oraz wagą, która oscyluje w granicach 1-2 kg. Zarówno jej skórka, jak i miąższ mają intensywną, czerwono-pomarańczową barwę. Dobra wiadomość jest taka, że, jako jedyna, dynia ta nie wymaga obierania, gdyż jej skóra mięknie poddana obróbce. W smaku dynia Hokkaido charakteryzuję się szczególną, lekko orzechową nutą. Jest łatwa w uprawie, nie wymaga specjalnej gleby, więc każdy może uprawiać ją w swoim ogródku.

Ze względu na dużą zawartość soli mineralnych oraz karotenu potrawy na bazie dyni Hokkaido poleca się w szczególności dzieciom. W odróżnieniu od innych warzyw, dynia nie wchłania azotanów znajdujących się w glebie, dlatego coraz chętniej stosuje się ją w diecie dla niemowląt, zastępując nią popularną marchewkę. Niezwykle drogocenne są również pestki znajdujące się w środku. To prawdziwa bomba witaminowa. Pestki dostarczają żelaza oraz magnezu, dlatego są tak cenione w codziennym jadłospisie wegan i wegetarian. Również miłośnicy kawy i mocnej herbaty, u których magnez łatwo ulega wypłukiwaniu, mogą w szybki sposób właśnie dzięki pestkom uzupełnić powstające niedobory.

Świetnym sposobem na smaczne przygotowanie dyni hokkaido jest pieczenie. Najlepiej od razu wstawić  większą porcję do piekarnika, aby z nadwyżki zrobić puree (doskonała baza pod ciasta, placuszki, naleśniki) czy kremową zupę. Równie dobrze smakuje w formie pasty do pieczywa, sosu do makaronu, farszu do pierogów, wegańskiego curry czy jako baza aromatycznej sałatki.

Sałatka z pieczonej dyni Hokkaido i ciecierzycy, z figami i kozim serem

Zdjęcie: Katarzyna Wala | www.pysznekadry.blogspot.com

Składniki (2 porcje):

– pół dyni Hokkaido pokrojonej na plastry
– 2 figi
– 100 g ciecierzycy z puszki
– 2 łyżki miękkiego koziego sera
– dwie garście rukoli
– 2 łyżki prażonych pestek dyni
– pół łyżeczki słodkiej papryki
– szczypta ostrej papryki

Sos:

– 3 łyżki oliwy z oliwek
– szczypta soli, szczypta pieprzu
– łyżka soku z cytryny
– łyżeczka miodu
– łyżka octu balsamicznego

Przygotowanie:

Dynię pokrojoną na plasterki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30 min. W międzyczasie ciecierzycę obtaczamy w słodkiej i ostrej papryce i wkładamy na 15 min. do piekarnika.  Następnie myjemy rukolę, kroimy figi na ćwiartki, podprażamy pestki dyni na suchej patelni. Mieszamy wszystkie składniki sosu. Na talerzu układamy rukolę, pieczoną dynię, figi, kozi ser. Posypujemy pieczoną ciecierzycą oraz podprażonymi pestkami dyni. Całość polewamy sosem. Zjadamy od razu.


Katarzyna Wala – świat najchętniej obserwuje zza obiektywu, oczarowana fotografią dokumentalną prawie tak samo jak kulinarnymi podróżami. Nie tylko dużo je, ale i sporo o jedzeniu rozmyśla. Efekty jej zmagań można śledzić na blogu Pyszne Kadry.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Płatki owsiane – wartości odżywcze, właściwości, jak zrobić?

Surimi – powstawanie, skład, właściwości i przepisy

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Cytrusowa sałatka z granatem

Skorzystaj z owoców, które są dostępne zimą. Oto przepis na cytrusową sałatkę z granatem

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Morelowe batoniki mocy

Tłuszcze na dzień dobry, czyli jak dać sobie kopa energetycznego na śniadanie?

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

śniadanie

„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Sałatka z pomarańczami – idealna na lunch albo na kolację. Lekka ale sycąca

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Przepis na pieczone gruszki słodko-słone. Sprawdzą się o każdej porze dnia!

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?

Przepis na pieczoną dynię Hokkaido. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad albo kolację!

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Dynia - królowa jesieni

Dynia jest pełna dobra. Poznaj jej rodzaje i właściwości

Kolacja - jeść, czy nie?/iStock

Co z tą kolacją? Jeść, czy nie jeść? A jeśli jeść, to o której?

7 pomysłów na dynię. Sprawdź smakowite przepisy

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

Zjedz komosę na śniadanie!

Koniec z ciągłą walką z kilogramami. Poznaj energizującą dietę

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol