Przejdź do treści

Pomarańcza ze szpinakiem? Zobacz przepis na sałatkę o tak nietypowym składzie

Szpinakowa sałatka z pomarańczą
Za kolor czerwonych pomarańczy odpowiedzialne są antocyjany. Zdjęcie: Joanna Matyjek | Odczaruj Gary
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Czerwone pomarańcze tryskają kolorem i energią. Czarują barwą i zapachem. Kuszą smakiem i wyglądem. Można jeść je po prostu, zalewając usta słodkim sokiem, albo połączyć z burakiem i szpinakiem w pysznej sałatce.

Niektórzy mówią, że oprócz rubinowej barwy, także smakiem przypominają maliny. Za kolor czerwonych pomarańczy odpowiedzialne są antocyjany, których sporo jest właśnie w malinach, jeżynach czy czerwonej kapuście. Antocyjany mają zbawienny wpływ na układ krwionośny i odporność. Są silnymi przeciwutleniaczami, pomagają w walce z otyłością, działają przeciwzapalnie.

Ta sycylijska, pełna witamin pyszność świetnie odnajduje się pieczona z kurczakiem i ziołami, idealnie łączy się z mascarpone i kruchym ciastem tarty, niebiańsko podbija też nasze kubki smakowe w połączeniu ze szpinakiem i skąpanymi w oleju lnianym burakami.

 

Sałatka ze szpinaku, buraków i czerwonych pomarańczy to bomba witaminowa. Kruchy, młody szpinak otulony pysznym sosem łączy się z aromatycznymi i pełnymi zdrowia, pachnącymi imbirem i ziołami burakami. Owocowa energia i rubinowy kolor pomarańczy świetnie przeplatają się ze smakami szpinaku, buraków i ziół. W sam raz na wiosnę!

Sałatka ze szpinaku, buraków i czerwonych pomarańczy

Zdjęcie: Joanna Matyjek 

Sałatka ze szpinaku, buraków i czerwonych pomarańczy – składniki (na dwie porcje):

– dwie garście umytego szpinaku baby
– dwa spore buraki
– 1 cm świeżego startego imbiru
– dwie czerwone pomarańcze
– świeży tymianek
– olej lniany – 5-6 łyżek
– 3 łyżki octu balsamicznego
– 1 łyżka miodu
sól morska

Sałatka ze szpinaku, buraków i czerwonych pomarańczy – przygotowanie:

Buraki gotujemy we wrzątku do miękkości. Po ugotowaniu obieramy je, kroimy w plastry i mieszamy w misce z olejem lnianym, miodem, octem balsamicznym, imbirem i tymiankiem. Pomarańcze sparzamy, obieramy i kroimy w plastry.

Na talerzu układamy umyty szpinak i plastry buraków. Całość posypujemy świeżym tymiankiem i skrapiamy olejem lnianym. Oprószamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem do smaku.

Joanna Matyjek – to, że jedzenie chłonie naszą energię, powtarzam od zawsze. Gotując, przekazujemy samych siebie, to, jak się czujemy i w jaki sposób o sobie myślimy. Mój blog Odczaruj Gary to moje miejsce, pełne smaków i pasji. To chęć dzielenia się pysznymi i sezonowymi przepisami, które z łatwością każdy przygotuje.

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Sałatka z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Przepis na sałatkę z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Mizuna (sałata japońska) – przepisy, właściwości, uprawa musztardowca w ogródku i na balkonie

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

10 superfoods, które lepiej działają w parze

Rozgrzewająca sałatka z fenkułem i pomarańczą. Prawdziwa witaminowa bomba!

Cykoria

Cykoria – właściwości, jak przyrządzić. Inulina z cykorii

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Pieczone buraki z sałatką

Pieczenie buraków – sposoby pieczenia i przepisy

pomarańcze

Wigilijni wspomagacze metabolizmu. Co nam pomoże w trawieniu?

Zakwas z buraków ‒ pij na zdrowie!

Owsianka z bananem

Chcesz poprawić wydolność fizyczną? Oto kilka naturalnych wspomagaczy

Burak to niezwykłe warzywo. Poznaj 3 przepisy na zdrowe dania z buraka /fot. iStock

Burak to niezwykłe warzywo. Poznaj 3 przepisy na zdrowe dania z buraka

Cytrusy, mandarynki, pomarańcze

Cytrusy – dlaczego warto je jeść?

Zakwas z buraka

Zakwas z buraka. Jakie korzyści przynosi jego regularne picie?

Czy paczkowane, umyte sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

Czy paczkowane sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

Surimi – powstawanie, skład, właściwości i przepisy

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Burak – legalny dopalacz. Dlaczego osoby aktywne fizycznie powinny wprowadzić go do diety?

Cytrusowa sałatka z granatem

Skorzystaj z owoców, które są dostępne zimą. Oto przepis na cytrusową sałatkę z granatem

Sałatka z pomarańczami – idealna na lunch albo na kolację. Lekka ale sycąca

×