2 min.
Pomarańcza ze szpinakiem? Zobacz przepis na sałatkę o tak nietypowym składzie

Za kolor czerwonych pomarańczy odpowiedzialne są antocyjany. Zdjęcie: Joanna Matyjek | Odczaruj Gary
Najnowsze
28.02.2021
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
28.02.2021
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
28.02.2021
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
27.02.2021
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
26.02.2021
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału
Czerwone pomarańcze tryskają kolorem i energią. Czarują barwą i zapachem. Kuszą smakiem i wyglądem. Można jeść je po prostu, zalewając usta słodkim sokiem, albo połączyć z burakiem i szpinakiem w pysznej sałatce.
Niektórzy mówią, że oprócz rubinowej barwy, także smakiem przypominają maliny. Za kolor czerwonych pomarańczy odpowiedzialne są antocyjany, których sporo jest właśnie w malinach, jeżynach czy czerwonej kapuście. Antocyjany mają zbawienny wpływ na układ krwionośny i odporność. Są silnymi przeciwutleniaczami, pomagają w walce z otyłością, działają przeciwzapalnie.
Ta sycylijska, pełna witamin pyszność świetnie odnajduje się pieczona z kurczakiem i ziołami, idealnie łączy się z mascarpone i kruchym ciastem tarty, niebiańsko podbija też nasze kubki smakowe w połączeniu ze szpinakiem i skąpanymi w oleju lnianym burakami.
Sałatka ze szpinaku, buraków i czerwonych pomarańczy to bomba witaminowa. Kruchy, młody szpinak otulony pysznym sosem łączy się z aromatycznymi i pełnymi zdrowia, pachnącymi imbirem i ziołami burakami. Owocowa energia i rubinowy kolor pomarańczy świetnie przeplatają się ze smakami szpinaku, buraków i ziół. W sam raz na wiosnę!
Sałatka ze szpinaku, buraków i czerwonych pomarańczy
Sałatka ze szpinaku, buraków i czerwonych pomarańczy – składniki (na dwie porcje):
– dwie garście umytego szpinaku baby
– dwa spore buraki
– 1 cm świeżego startego imbiru
– dwie czerwone pomarańcze
– świeży tymianek
– olej lniany – 5-6 łyżek
– 3 łyżki octu balsamicznego
– 1 łyżka miodu
– sól morska
Sałatka ze szpinaku, buraków i czerwonych pomarańczy – przygotowanie:
Buraki gotujemy we wrzątku do miękkości. Po ugotowaniu obieramy je, kroimy w plastry i mieszamy w misce z olejem lnianym, miodem, octem balsamicznym, imbirem i tymiankiem. Pomarańcze sparzamy, obieramy i kroimy w plastry.
Na talerzu układamy umyty szpinak i plastry buraków. Całość posypujemy świeżym tymiankiem i skrapiamy olejem lnianym. Oprószamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem do smaku.
Joanna Matyjek – to, że jedzenie chłonie naszą energię, powtarzam od zawsze. Gotując, przekazujemy samych siebie, to, jak się czujemy i w jaki sposób o sobie myślimy. Mój blog Odczaruj Gary to moje miejsce, pełne smaków i pasji. To chęć dzielenia się pysznymi i sezonowymi przepisami, które z łatwością każdy przygotuje.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020