Przejdź do treści

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies
Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Zupa rzodkiewkowa – najwyższy czas spróbować ją wykonać samodzielnie! Jedną z zalet posiadania kawałka ziemi, którą można uprawiać, jest to, że ma się własne nowalijki. Uwielbiam pierwszy szczypiorek, młodą marchewkę, botwinkę, ale to rzodkiewka jest na pierwszym miejscu. Wiecie, że można z niej zrobić pyszną zupę?

Właściwości zupy rzodkiewkowej

Rzodkiewka to nie tylko pyszny, lekko ostry smak. To także mnóstwo składników odżywczych.

  • znajdziecie w niej witaminę C wspomagającą odporność,
  • zawarty w rzodkiewce olejek gorczycowy, nadający jej charakterystyczny ostry smak, poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego,
  • związki siarki poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci.

Te małe, różowe i pikantne kulki dodaję do każdej sałatki, z ich liści robię pesto, nadmiar marynuję i zamykam w słoikach. Ale ponieważ jestem nałogowym zjadaczem zup raw, nie może u mnie zabraknąć również zupy z rzodkiewki.

Moja wersja zupy jest w 100 proc. wartościowa we wszystkie składniki odżywcze i witaminy. Dzięki temu, że zupa nie przechodzi obróbki termicznej, jej smak jest bogaty i naturalny.

Do zupy dodałam mój magiczny składnik, którym jest puder buraczany, idealny do surowych zup. Nie tylko nadaje im piękny kolor, ale również ten charakterystyczny, słodkawy i ziemisty posmak. Rzodkiewka i burak to jak dla mnie to duet idealny. Serdecznie Wam polecam!

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł

Zupa rzodkiewkowa – przepis

Zupa rzodkiewkowa – składniki

  • 600 ml wody,
  • 10 daktyli,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 10 rzodkiewek,
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • ½ łyżeczki czarnej soli (kala namak),
  • ½ łyżeczki soli morskiej,
  • sok z ½ średniej cytryny,
  • 1 łyżeczka buraczanego pudru,
  • 250 ml naturalnego jogurtu,
  • kilka świeżych rzodkiewek, rzeżucha i młoda botwinka do podania.

Przygotowanie pudru buraczanego

  1. By przygotować buraczany puder, będziemy potrzebować 4 małych buraków, które obieramy ze skóry i kroimy w bardzo cienkie plasterki.
  2. Plasterki buraka układamy na sitach dehydratora, którego temperaturę ustawiamy na 46 st. C i suszymy buraki przez 16 h.
  3. Po tym czasie suche plasterki buraka mielimy w młynku do kawy na puder.
  4. Przechowujemy w słoiku, szczelnie zamkniętym.

Przygotowanie zupy rzodkiewkowej

  1. Do miksera kielichowego wlewamy wodę i dodajemy wszystkie składniki oprócz jogurtu.
  2. Miksujemy przez 5 minut.
  3. Zmiksowaną zupę przelewamy do miski i dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy.
  4. Zupę można podawać od razu lub schłodzić w lodówce i podawać jako chłodnik.
  5. Podajemy ze świeżą rzodkiewką, rzeżuchą i botwinką.

Zdjęcie: Olimpia Davies | Pomysłowe Pieczenie


Olimpia Davies – pasjonatka dobrej fotografii i jedzenia. Na co dzień pracuje jako stylistka i fotografka w swojej firmie Artisan Food Photography. W wolnych chwilach prowadzi kulinarnego bloga Pomysłowe Pieczenie. Niepoprawna romantyczka, szczęśliwa żona i matka. Do poduszki czyta książki kucharskie i godzinami ogląda zdjęcia kulinarne.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe! / mat. pras.

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe!

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność

Kasztany

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

Przepis na zupę krem z pieczonego kalafiora. Jesień na bogato!

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Galette

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami

×