3 min.
Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies
23.06.2022
Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”
21.06.2022
Natalia Siwiec uważa, że głodówki są „superzdrowe”. Co na to dietetyczka?
20.06.2022
„W jednej torebce zielonej herbaty jest do 400 gatunków owadów”. Zaskakujące odkrycie naukowców
20.06.2022
Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
19.06.2022
Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu
Zupa rzodkiewkowa – najwyższy czas spróbować ją wykonać samodzielnie! Jedną z zalet posiadania kawałka ziemi, którą można uprawiać, jest to, że ma się własne nowalijki. Uwielbiam pierwszy szczypiorek, młodą marchewkę, botwinkę, ale to rzodkiewka jest na pierwszym miejscu. Wiecie, że można z niej zrobić pyszną zupę?
Właściwości zupy rzodkiewkowej
Rzodkiewka to nie tylko pyszny, lekko ostry smak. To także mnóstwo składników odżywczych.
- znajdziecie w niej witaminę C wspomagającą odporność,
- zawarty w rzodkiewce olejek gorczycowy, nadający jej charakterystyczny ostry smak, poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego,
- związki siarki poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci.
Te małe, różowe i pikantne kulki dodaję do każdej sałatki, z ich liści robię pesto, nadmiar marynuję i zamykam w słoikach. Ale ponieważ jestem nałogowym zjadaczem zup raw, nie może u mnie zabraknąć również zupy z rzodkiewki.
Moja wersja zupy jest w 100 proc. wartościowa we wszystkie składniki odżywcze i witaminy. Dzięki temu, że zupa nie przechodzi obróbki termicznej, jej smak jest bogaty i naturalny.
Do zupy dodałam mój magiczny składnik, którym jest puder buraczany, idealny do surowych zup. Nie tylko nadaje im piękny kolor, ale również ten charakterystyczny, słodkawy i ziemisty posmak. Rzodkiewka i burak to jak dla mnie to duet idealny. Serdecznie Wam polecam!
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Zupa rzodkiewkowa – przepis
Zupa rzodkiewkowa – składniki
- 600 ml wody,
- 10 daktyli,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 10 rzodkiewek,
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- ½ łyżeczki czarnej soli (kala namak),
- ½ łyżeczki soli morskiej,
- sok z ½ średniej cytryny,
- 1 łyżeczka buraczanego pudru,
- 250 ml naturalnego jogurtu,
- kilka świeżych rzodkiewek, rzeżucha i młoda botwinka do podania.
Przygotowanie pudru buraczanego
- By przygotować buraczany puder, będziemy potrzebować 4 małych buraków, które obieramy ze skóry i kroimy w bardzo cienkie plasterki.
- Plasterki buraka układamy na sitach dehydratora, którego temperaturę ustawiamy na 46 st. C i suszymy buraki przez 16 h.
- Po tym czasie suche plasterki buraka mielimy w młynku do kawy na puder.
- Przechowujemy w słoiku, szczelnie zamkniętym.
Przygotowanie zupy rzodkiewkowej
- Do miksera kielichowego wlewamy wodę i dodajemy wszystkie składniki oprócz jogurtu.
- Miksujemy przez 5 minut.
- Zmiksowaną zupę przelewamy do miski i dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy.
- Zupę można podawać od razu lub schłodzić w lodówce i podawać jako chłodnik.
- Podajemy ze świeżą rzodkiewką, rzeżuchą i botwinką.

Zdjęcie: Olimpia Davies | Pomysłowe Pieczenie
Olimpia Davies – pasjonatka dobrej fotografii i jedzenia. Na co dzień pracuje jako stylistka i fotografka w swojej firmie Artisan Food Photography. W wolnych chwilach prowadzi kulinarnego bloga Pomysłowe Pieczenie. Niepoprawna romantyczka, szczęśliwa żona i matka. Do poduszki czyta książki kucharskie i godzinami ogląda zdjęcia kulinarne.
Poleć przepis koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022