3 min.
Masz ochotę na nową pastę do kanapki? Daj szansę bakłażanowi!

Zdjęcie: Małgorzata Dzięgielewska | www.pieprzczywanilia.blogspot.com
23.06.2022
Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”
21.06.2022
Natalia Siwiec uważa, że głodówki są „superzdrowe”. Co na to dietetyczka?
20.06.2022
„W jednej torebce zielonej herbaty jest do 400 gatunków owadów”. Zaskakujące odkrycie naukowców
20.06.2022
Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
19.06.2022
Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu
Niby piękny z wyglądu, ale w smaku – o zgrozo! Nijaki, a do tego gąbczasty… Trudno uwierzyć, ale to, co z pozoru wydawać by się mogło wadą – tak naprawdę jest prawdziwą zaletą bakłażana. Przekonajcie się o tym, łącząc bakłażana z pomidorami i porządną szczyptą aromatycznych przypraw.
Spis treści
Ugotowane razem i zmiksowane zamieniają się w cudowną pastę, delikatnie pachnącą korzennym kuminem, orzeźwiającą kolendrą i wędzoną papryką.
Uniwersalność tej pasty sprawia, że przygotowuję ją często i traktuję jako smarowidło na kanapkę, tortillę, naleśnika czy omleta. Świetna jest jako baza do innych potraw i sprawdza się w roli sosu do pizzy, makaronów i zapiekanek wszelakich. Bywa dodatkiem do mięsa, sera i dipem do maczania świeżych warzyw albo nachosów. Nawet do zupy można dodać kilka łyżek, ot tak, dla urozmaicenia.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
A zatem do dzieła! Tylko pamiętaj: bakłażan równie chętnie co przyprawy, „pije” tłuszcze, więc nie dawaj mu więcej, niż nakazuje zdrowy rozsądek.
Pasta bakłażanowo-pomidorowa
Zdjęcie: Małgorzata Dzięgielewska
Pasta bakłażanowo-pomidorowa – składniki
– ok. 1 kg bakłażanów
– ok. 1,5 kg dojrzałych pomidorów (lub zamiennie 2 puszki pomidorów krojonych – dobrej jakości)
– 3-4 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka świeżo utartego kuminu
– ¼ łyżeczki świeżo utartych nasion kolendry
– ½ łyżeczki papryki wędzonej
– ½ łyżeczki papryki słodkiej
– 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne (chili)
– ok. 1/3- ½ łyżeczki soli (najlepiej do smaku) + dodatkowa do surowego bakłażana
– 4-5 łyżek oliwy do smażenia
– ok. 2 łyżki soku z limonki (do smaku)
Pasta bakłażanowo-pomidorowa – przygotowanie
Bakłażany pokrój w plastry grubości ok. 1,5-2 cm. Pokryj plastry cieniutką warstwą oliwy (najlepiej spryskać oliwą w atomizerze lub posmarować pędzlem). Zgrilluj lub mocno podsmaż bakłażana z obu stron (smaż do złotego koloru, na suchej, bardzo mocno rozgrzanej patelni). Gotowe plastry odłóż na talerz do ostygnięcia. Następnie pokrój na kawałki.
Z pomidorów usuń skórki (wcześniej zanurz je na 20 sekund we wrzątku, skórki będą wtedy bardzo łatwo schodzić), usuń całe gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę.
W garnku o szerokim dnie lub głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Wrzuć pokrojonego bakłażana razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem – smaż ok. 1 min., cały czas mieszając. Dodaj przyprawy: kumin, kolendrę, wędzoną i słodką paprykę oraz pieprz cayenne. Ponownie chwilę przesmaż. Wrzuć kawałki pomidorów (lub zalej pomidorami z puszki), dopraw do smaku solą. Gotuj na średnim ogniu, aż pomidory się rozpadną. Gdy płynny sos niemal w całości zredukuje się – dopraw do smaku sokiem z limonki i w razie potrzeby ponownie solą.
Zmiksuj (dowolnie: na gładko lub mniej gładko). Jeśli pasta okaże się zbyt rzadka, gotuj jeszcze kilka minut, aż mocniej odparuje i nieco zgęstnieje. Przełóż do czystego słoika. Do bieżącego spożycia (do tygodnia) – przechowuj w lodówce. Zapasteryzuj, jeśli chcesz zachować na dłużej.
Zobacz także
Spodobał Ci się artykuł? Poleć go innym!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022