Przejdź do treści

Masz ochotę na nową pastę do kanapki? Daj szansę bakłażanowi!

Zdjęcie: Małgorzata Dzięgielewska | www.pieprzczywanilia.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?
Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania
Sezam
Salmonella w partii sezamu znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie
Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu "złego" cholesterolu
Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu „złego” cholesterolu

Niby piękny z wyglądu, ale w smaku – o zgrozo! Nijaki, a do tego gąbczasty… Trudno uwierzyć, ale to, co z pozoru wydawać by się mogło wadą – tak naprawdę jest prawdziwą zaletą bakłażana. Przekonajcie się o tym, łącząc bakłażana z pomidorami i porządną szczyptą aromatycznych przypraw.

Ugotowane razem i zmiksowane zamieniają się w cudowną pastę, delikatnie pachnącą korzennym kuminem, orzeźwiającą kolendrą i wędzoną papryką.

Uniwersalność tej pasty sprawia, że przygotowuję ją często i traktuję jako smarowidło na kanapkę, tortillę, naleśnika czy omleta. Świetna jest jako baza do innych potraw i sprawdza się w roli sosu do pizzy, makaronów i zapiekanek wszelakich. Bywa dodatkiem do mięsa, sera i dipem do maczania świeżych warzyw albo nachosów. Nawet do zupy można dodać kilka łyżek, ot tak, dla urozmaicenia.

 

A zatem do dzieła! Tylko pamiętaj: bakłażan równie chętnie co przyprawy, „pije” tłuszcze, więc nie dawaj mu więcej, niż nakazuje zdrowy rozsądek.

Pasta bakłażanowo-pomidorowa

Zdjęcie: Małgorzata Dzięgielewska

Pasta bakłażanowo-pomidorowa – składniki

– ok. 1 kg bakłażanów
– ok. 1,5 kg dojrzałych pomidorów (lub zamiennie 2 puszki pomidorów krojonych – dobrej jakości)
– 3-4 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka świeżo utartego kuminu
– ¼ łyżeczki świeżo utartych nasion kolendry
– ½ łyżeczki papryki wędzonej
– ½ łyżeczki papryki słodkiej
– 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne (chili)
– ok. 1/3- ½  łyżeczki soli (najlepiej do smaku) + dodatkowa do surowego bakłażana
– 4-5 łyżek oliwy do smażenia
– ok. 2 łyżki soku z limonki (do smaku)

Pasta bakłażanowo-pomidorowa – przygotowanie

Bakłażany pokrój w plastry grubości ok. 1,5-2 cm. Pokryj plastry cieniutką warstwą oliwy (najlepiej spryskać oliwą w atomizerze lub posmarować pędzlem). Zgrilluj lub mocno podsmaż bakłażana z obu stron (smaż do złotego koloru, na suchej, bardzo mocno rozgrzanej patelni). Gotowe plastry odłóż na talerz do ostygnięcia. Następnie pokrój na kawałki.

Z pomidorów usuń skórki (wcześniej zanurz je na 20 sekund we wrzątku, skórki będą wtedy bardzo łatwo schodzić), usuń całe gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę.

bakłażan nadziewany

W garnku o szerokim dnie lub głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Wrzuć pokrojonego bakłażana razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem – smaż ok. 1 min., cały czas mieszając. Dodaj przyprawy: kumin, kolendrę, wędzoną i słodką paprykę oraz pieprz cayenne. Ponownie chwilę przesmaż. Wrzuć kawałki pomidorów (lub zalej pomidorami z puszki), dopraw do smaku solą. Gotuj na średnim ogniu, aż pomidory się rozpadną. Gdy płynny sos niemal w całości zredukuje się  – dopraw do smaku sokiem z limonki i w razie potrzeby ponownie solą.

Zmiksuj (dowolnie: na gładko lub mniej gładko). Jeśli pasta okaże się zbyt rzadka, gotuj jeszcze kilka minut, aż mocniej odparuje i nieco zgęstnieje. Przełóż do czystego słoika. Do bieżącego spożycia (do tygodnia) – przechowuj w lodówce. Zapasteryzuj, jeśli chcesz zachować na dłużej.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii. Pokochają go nie tylko wegetarianie

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Konferencja online “Vege Day” już 24 kwietnia! Hello Zdrowie patronem medialnym

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

„Taste & Flavour”, Ryan Riley i Kimberley Duke / Life Kitchen

Książka kucharska dla osób, które straciły smak i węch na skutek COVID-19

wegański posiłek w szpitalu / iStock

Pierwszy szpital na świecie na wegańskiej diecie!

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

Wegańskie muffiny marchewkowo-pomarańczowe

Pizza na spodzie fasolowym – pyszna i zdrowsza od tradycyjnej

Restauracja ONA

Pierwszy raz w historii wegańska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin!

Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Pasztet warzywny ze słonecznikiem, wokół niego czosnek, pomidory i ogórki kiszone

Wegetariańskie pasztety warzywne na święta – mamy trzy pyszne propozycje!

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają!

Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi, wegański pasztet z ciecierzycy, krem czekoladowy z aquafabą. Sprawdź przepisy Anety i Jana Kuroniów!

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

Czosnek marynowany – właściwości. Przepis na czosnek w occie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol