Przejdź do treści

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Bananowy sernik na zimno
Zdjęcie: Marta Borowiec | Pass the Food
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać

Banan to, po jabłkach, najczęściej wybierany owoc podczas zakupów. I bardzo dobrze – banany są pyszne, zdrowe i warto je jeść pod każdą postacią. Na przykład pod postacią „sernika” (bez sera!) na zimno z kokosową nutą. Obłęd!

Świat pokochał banany za ich charakterystyczny słodki smak. Istnieje blisko 50 rodzajów bananów, ale na polskich targowiskach możemy spotkać zaledwie kilka. Uznawane są za cenne źródło potasu, który jest niezwykle istotny dla osób cierpiących na nadciśnienie. Zawierają także sporo witaminy A, E, a także magnez i fosfor. Duża zawartość cukru sprawia, że banany szybko dodają nam energii. Jeśli macie w domu banany, które lekko zbrązowiały – nie wyrzucajcie ich! Na tym etapie są jeszcze słodsze i doskonale sprawdzą się jako zastępstwo dla słodkich przekąsek.

Soki owocowe

Banany są wręcz stworzone do deserów. Na ich bazie można przygotować pożywny koktajl, słodki chlebek bananowy, lody lub zniewalająco dobry sernik na zimno. Sernik tylko z nazwy, bo w jego składzie nie znajdziecie sera. Słodki dzięki dodatkowi bananów i daktyli, delikatny w smaku dzięki mleczku kokosowemu i orzechom nerkowca. Doskonała propozycja dla tych, którzy szukają sposobu na zdrowe słodkości.

Bananowy sernik na zimno z mleczkiem kokosowym

Zdjęcie: Marta Borowiec | Pass the Food

Składniki na spód (na foremkę o średnicy 18 cm):

– 90 g daktyli namoczonych przez całą noc
– 30 g wiórków kokosowych
– 140 g zmielonych migdałów
– 3 łyżki oleju kokosowego

Składniki na masę:

– 120 g orzechów nerkowca namoczonych przez całą noc
– 2 banany
– 150 ml mleczka kokosowego
– 70 g daktyli namoczonych przez całą noc
– 3 łyżki pasty kokosowej
– ziarenka z 1 laski wanilii
– 1 łyżeczka agaru (opcjonalnie)
– płatki kokosowe

Daktyle umieszczamy w blenderze i mielimy na gładką pastę. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt lepka, dodajemy jeszcze migdałów i wiórków. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia (dno i ścianki). Wykładamy masę i formujemy spód, tworząc około 5 cm rant. Spód schładzamy przez 30 minut w lodówce.

Jeśli używamy agaru, rozpuszczamy go w mleku kokosowym, gotując przez około 5 minut. Nerkowce z daktylami umieszczamy w blenderze i mielimy na gładką pastę. Następnie dodajemy 1 banana, przestudzone mleczko kokosowe, pastę kokosową i ziarenka wanilii. Mielimy do uzyskania  jednolitej masy.

Pozostałego banana kroimy na plastry, którymi wykładamy wcześniej przygotowany spód. Wylewamy masę, wyrównujemy szpatułką i schładzamy w lodówce przez całą noc. Dekorujemy zrumienionymi płatkami kokosowymi.


Marta Borowiec – przede wszystkim pasjonatka fotografii, później entuzjastka dobrej kuchni. Na Pass the Food dzieli się prostymi przepisami i estetycznym spojrzeniem na jedzenie. Bo jedzenie to forma udomowionej sztuki. Dużo czyta, sporo fotografuje, a odkąd ma jamnika, już nic nie jest takie samo…

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Morelowe batoniki mocy

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Wegańskie karmelki – idealne na święta

Domowa skórka pomarańczowa. Przepis na zdrowszą wersję tego dodatku

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”