Wegański krem sezamowy z owocami lata
Podczas letnich, upalnych dni często nie mamy apetytu. Jeśli już to najchętniej zjedlibyśmy coś lekkiego i chłodzącego organizm. Dla nas istotne jest, aby również było zdrowo. Przedstawiamy wam pomysł na lekki, ale sycący krem sezamowy.
Do przygotowania kremu użyliśmy pasty z sezamu, czyli tahini. Oprócz tego sięgnęliśmy po domowe masło orzechowe, banany i oczywiście sezonowe owoce, których jest aktualnie pod dostatkiem. Taki krem to dobry pomysł na śniadanie, lunch na wynos czy deser. Dobra wiadomość jest taka, że nie użyliśmy cukru i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Tahini
Skupimy się na paście tahini, bo jest ona w tym przepisie najbardziej wyczuwalna. Tahini to nic innego jak pasta przygotowana z sezamu. Ma szerokie zastosowanie kulinarne. Świetnie smakuje z daniami słonymi, ale równie dobrze czuje się w towarzystwie deserów. Sezam jest bogatym źródłem wapnia, magnezu, żelaza, cynku i selenu. Zawiera kwas foliowy i witaminę B2 i B3. Jest bogaty w błonnik, białko, aminokwasy, lignany i kwasy tłuszczowe. Te maleńkie ziarenka wspomagają układ odpornościowy i nerwowy. Mają dobry wpływ na zęby, kości, paznokcie i włosy, regulują ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi.
Składniki (dla 4 osób):
– 3 dojrzałe banany
– 3 łyżki pasty tahini
– 2 łyżki masła orzechowego
– łyżeczkę dobrej jakości ekstraktu z wanilii
– 3 garści ulubionych owoców lata (maliny, borówki, poziomki, brzoskwinie, porzeczki)
– ok. 350-400 ml mleka owsianego
– 2-3 łyżki nasion chia
– ok. 2 łyżek wiórków czekoladowych z gorzkiej czekolady
– 4 małe słoiczki
Przygotowanie:
Banany, tahini, masło orzechowe, wanilię i mleko umieść w mikserze. Na początek wlej mniejszą ilość mleka i jeśli będzie taka potrzeba, dodaj więcej. Płyn po zmiksowaniu powinien być lekko gęsty, ale lejący. Przelej go do słoiczków.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny, aby stężał i się schłodził.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Gotowy posyp owocami, nasionami chia i czekoladą.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Przechowuj w lodówce.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
Jak odchudzić dziecko? Poradnik dla rodziców
się ten artykuł?