2 min.
Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe fot. Corleto/Unsplash
Najnowsze
06.03.2021
5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu
06.03.2021
Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin
04.03.2021
Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!
04.03.2021
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
02.03.2021
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie
Przepis na domowej roboty masło orzechowe? Nic prostszego! Robi się je naprawdę szybko i jest bardzo zdrowe. Najlepiej jeść je na śniadanie. Dlaczego? Przeczytajcie.
Masło orzechowe – dlaczego warto jeść je rano?
Zacznijmy od tego, dlaczego masło orzechowe? Bo jest znacznie zdrowsze niż pełen cukru dżem. My dodajemy je zwykle do ulubionego śniadania, czyli omleta. Ale równie dobrze możecie użyć go rano na przykład do pełnoziarnistej grzanki.
Dlaczego rano? Bo orzechy najlepiej jeść właśnie o tej porze dnia. Wszystko dlatego, że są tłuste. Ale bez obaw! Tłuszcze zawarte w orzeszkach ziemnych (a tych używamy do masła) są nienasycone i pomagają nam dbać o zdrowie – obniżają poziom złego cholesterolu, pomagają regulować ciśnienie tętnicze i mają działanie przeciwzapalne.
Ponadto orzeszki zawierają mnóstwo innych korzystnych składników, takich jak sterole roślinne, fitoestrogeny oraz inne składniki roślinne, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu krążenia. Do tego dłużej czujemy się najedzeni.
Uwaga i ciekawostka zarazem: orzeszki ziemne w rzeczywistości należą do grupy roślin strączkowych, podobnie jak fasola i groch. Jednak ich skład odżywczy jest porównywalny do orzechów i wydają się one równie dobre dla zdrowia jak prawdziwe orzechy.
Przepis na domowe masło orzechowe
- 500 g orzeszków ziemnych. Oczywiście niesolonych! My zamawiamy je ze sklepów z ekologiczną żywnością;
- łyżka oleju kokosowego,
- płaska łyżka miodu (najlepiej prawdziwego miodu prosto z pasieki – naprawdę da się takie dostać);
- łyżka siemienia lnianego.
Pierwsza i najważniejsza sprawa. Będziecie potrzebować albo robota kuchennego, albo blendera z pojemnikiem „tnącym”. Orzechy najlepiej najpierw uprażyć na patelni. Nie powinno to zająć więcej niż 3 minuty. Następnie mielimy je kilka minut.
Potem dodajemy resztę składników. Robot sam zrobi robotę, ale jeśli korzystacie z blendera – zmieńcie końcówkę (teraz będzie potrzebna ta blendująca), przełóżcie masę do wysokiego pojemnika i mielcie, aż orzechy zmienią się w gładki krem.
Domowe masło orzechowe jest lepsze od kupnego nie tylko dlatego, że jest zdrowsze, ale także tańsze.
Smacznego!
Zobacz także
Spodobał Ci się przepis? Udostępnij go dalej!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020