2 min.
Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie/ Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
25.06.2022
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!
Nareszcie robi się trochę cieplej, a nasz organizm woła o wewnętrzne ochłodzenie. Domowe lody są proste, zdrowe, pyszne i można po nie sięgnąć, gdy tylko ma się ochotę.
Spis treści
Lody bananowe
Głównym składnikiem naszych lodów są banany. To niesamowite, że po zamrożeniu stają się jeszcze pyszniejsze! Banany to źródło potasu, wapnia, żelaza, fosforu i magnezu. Nie zapomnijmy o zawartości witamin takich jak A, E, K, C oraz kwasu foliowego. Banany świetnie sprawdzą się podczas problemów z żołądkiem, niestrawnością oraz nadciśnieniem. Cechują się wysoką zawartością błonnika, co oznacza, że mogą przyczynić się do obniżenia cholesterolu oraz sycą na dłużej. Na banany powinny uważać osoby chore na cukrzycę i będące na diecie. To dlatego, że owoce te mają wysoki indeks glikemiczny i są kaloryczne.
Robimy domowe lody?
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Przepis na domowe lody bananowe
Składniki:
- 1 średnio dojrzały banan,
- 3-4 paski gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao,
- łyżka syropu klonowego,
- łyżeczka oleju kokosowego,
- do posypania: wiórki kokosowe, nasiona chia, płatki owsiane, migały, jagody goji
Przygotowanie:
Banana pokrój w grube plastry.
alt=”przepis na lody z mrozonych bananow” />
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
W odstępach rozłóż na papierze do pieczenia i włóż do zamrażarki na 20 minut. W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj olej i syrop. Połącz składniki. Odstaw na bok. Banany wyjmij z zamrażalki i zamocz w czekoladzie tak aby pokryła cały owoc.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Posyp ulubionymi dodatkami.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Wstaw ponownie do zamrażalki na ok. 20 minut. Jedz od razu. Przechowuj w pojemniku w zamrażarce.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022