Przejdź do treści

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Bananowe lody
Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie/ Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Nareszcie robi się trochę cieplej, a nasz organizm woła o wewnętrzne ochłodzenie. Domowe lody są proste, zdrowe, pyszne i można po nie sięgnąć, gdy tylko ma się ochotę.

Lody bananowe

Głównym składnikiem naszych lodów są banany. To niesamowite, że po zamrożeniu stają się jeszcze pyszniejsze! Banany to źródło potasu, wapnia, żelaza, fosforu i magnezu. Nie zapomnijmy o zawartości witamin takich jak A, E, K, C oraz kwasu foliowego. Banany świetnie sprawdzą się podczas problemów z żołądkiem, niestrawnością oraz nadciśnieniem. Cechują się wysoką zawartością błonnika, co oznacza, że mogą przyczynić się do obniżenia cholesterolu oraz sycą na dłużej. Na banany powinny uważać osoby chore na cukrzycę i będące na diecie. To dlatego, że owoce te mają wysoki indeks glikemiczny i są kaloryczne. 

Robimy domowe lody?

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Na zielono - lody szpinakowe

Przepis na domowe lody bananowe

Składniki: 

  • 1 średnio dojrzały banan,
  • 3-4 paski gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao,
  • łyżka syropu klonowego,
  • łyżeczka oleju kokosowego,
  • do posypania: wiórki kokosowe, nasiona chia, płatki owsiane, migały, jagody goji

Przygotowanie: 

Banana pokrój w grube plastry.

alt=”przepis na lody z mrozonych bananow” />

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

W odstępach rozłóż na papierze do pieczenia i włóż do zamrażarki na 20 minut. W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj olej i syrop. Połącz składniki. Odstaw na bok. Banany wyjmij z zamrażalki i zamocz w czekoladzie tak aby pokryła cały owoc.

mrozone-banany

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Posyp ulubionymi dodatkami.

mrozone-banany-na-lody

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wstaw ponownie do zamrażalki na ok. 20 minut. Jedz od razu. Przechowuj w pojemniku w zamrażarce.  

domowe-lody-bananowe

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe! / mat. pras.

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe!

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność

Kasztany

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Galette

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

×