Przejdź do treści

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Dlaczego łamią się paznokcie?
Łamliwe paznokcie. Jak je wzmocnić? Źródło: Daiga Ellaby/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Miód spadziowy – właściwości, skład, cena
Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty
6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój
Jak nie wpaść w słoną pułapkę? Możesz się zdziwić, w jak wielu produktach znajduje się sól
Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!

Łamiące się paznokcie to zmora wielu kobiet. Tymczasem dietetycy słusznie podkreślają: prawie każdy niedobór żywieniowy szkodzi paznokciom. Stają się kruche, łatwo się łamią i rozdwajają. Dlaczego łamią się paznokcie? Przyczyn może być wiele: często niszczy je manicure hybrydowy, kontakt ze środkami chemicznymi, narażenie na urazy i niektóre choroby. Których składników odżywczych potrzebują paznokcie i co zrobić, by dobrze o nie zadbać?

Przyczyny łamiących się paznokci

Jeśli masz cienkie, łamliwe i rozwarstwiające się paznokcie, to może być sygnał od organizmu, że skąpisz mu ważnych składników odżywczych. Bez uzupełnienia ich braków nawet najlepsze odżywki i zabiegi pielęgnacyjne nie poprawią ich urody. Zamiast w drogerii czy u kosmetyczki ratunku lepiej zacząć szukać na własnym talerzu, jednak trzeba wiedzieć czego brakuje łamiącym się paznokciom. Dla zdrowia paznokci kluczowe znaczenie odgrywają minerały takie jak:magnez, cynk, krzem i żelazo oraz witaminy: witamina A, biotyna czy witamina C. Jeśli już prowadzisz zbilansowaną dietę, a paznokcie nadal się łamią, przyczyna może tkwić w czymś innym.

Zbyt częsty kontakt z detergentami i środkami chemicznymi, np. podczas mycia naczyń skutecznie niszczy płytkę paznokciową. Ponadto do pogorszenia stanu paznokci może prowadzić niewłaściwa pielęgnacja- nadmierne stosowanie acetonu, czyli zmywacza, osłabia płytkę paznokcia i nadmiernie ją wysusza. Wysuszenie powoduje też częste mycie i moczenie dłoni, po którym nie stosuje się kremów lub olejków. Problem ten narasta w czasie zimy, kiedy skóra dłoni jest narażona na duże wahania temperatur, staje się sucha i odwodniona.

Dlaczego jeszcze łamią się paznokcie? Oprócz przyczyn żywieniowych i negatywnego wpływu czynników zewnętrznych, słabe, łamliwe i rozdwajające się paznokcie mogą wynikać z:

  • zaburzeń wchłaniania i wynikających z nich niedoborów składników odżywczych (pomimo stosowania odpowiedniej diety),
  • cukrzycy,
  • zaburzeń hormonalnych,
  • łuszczycy,
  • atopowego zapalenia skóry (AZS),
  • infekcji bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych

Łamliwość paznokci u dzieci może być związana z odwodnieniem lub niedokrwistością. Bardzo często dzieci łamią paznokcie w wyniku doznanych urazów, głównie podczas zabawy.

dziewczyna trzyma blistry z witaminami

Witaminy dla paznokci

Wiadomo, że bez witamin nie mamy szans na zachowanie zdrowia. Czy ich braki zagrażają też naszym paznokciom? Niestety tak. W opinii ekspertów szczególnie niedobory witamin A i B15. Z takim problemem łatwo się jednak rozprawić. Wzbogacenie diety o wątrobę wieprzową, marchewkę, paprykę, masło czy jajka szybko pomoże nam nadrobić deficyty witaminy A. Brązowy ryż, nasiona dyni i słonecznika, a także drożdże piwne uzupełnią zasoby witaminy B15. W diecie pomagającej utrzymać mocne paznokcie nie powinno też zabraknąć witaminy C, która jest konieczna do syntezy białka z aminokwasów proliny i lizyny, a dodatkowo dzięki jej zasobom organizm lepiej wykorzystuje żelazo, którego brak powoduje podłużne wgłębienia na paznokciach. Najbogatszym źródłem witaminy C są owoce jagodowe, cytrusy, papryka i owoce róży.

Tytuł paznokciowego hitu można przyznać biotynie (witamina H lub B7). To substancja tak silnie regenerująca, że z jej dobroczynnych właściwości korzystały przed nami… konie wyścigowe. I bynajmniej nie ich paznokietki, bo chodziło o przypadki cięższego kalibru. Biotyna przyspieszała gojenie kopyt popękanych w trakcie zawodów. Dzięki temu zastosowaniu zainteresowała szwajcarskich naukowców, którzy postanowili sprawdzić, czy jest w stanie poprawić też kondycję kobiecych paznokci. Mieli nosa, bo badanie wykazało, że suplementacja biotyną przez co najmniej sześć miesięcy prowadziła do poprawy grubości paznokcia o 25 proc. i zdecydowanego zmniejszenia się procesów rozwarstwiania. Kolejny eksperyment, pod kierunkiem doktora R. Schera z Uniwersytetu Kolumbia, tylko potwierdził pozytywną reakcję paznokci na ten związek.

Jak wykorzystywać biotynę, żeby faktycznie zauważyć poprawę stanu paznokci? Zdaniem specjalistów kruchości paznokci zapobiega dawka 2,5 mg  biotyny dziennie. To bardzo mało, biorąc pod uwagę, że obficie występuje ona w ogólnodostępnych produktach spożywczych. Najwięcej jest jej w wątróbce, soi, nasionach oraz orzechach. Ale w uzupełnieniu jej braków sprawdzi się też mleko albo kalafior.

Minerały dla paznokci

Wystarczyło 20 tygodni i 10 mg przyjmowanego dziennie kwasu ortokrzemowego (biodostępnej formy krzemu), żeby naukowcy z Uniwersytetu w Brukseli zauważyli wśród badanych kobiet znaczącą poprawę kruchości paznokci. Okazuje się, że krzem dba o stabilność strukturalną i wytrzymałość tkanek organizmu, w tym płytki paznokcia. Ten składnik mineralny występuje głównie w pełnych ziarnach (owsa, prosa, jęczmienia), w skórce owoców, czosnku, szczypiorku i mleku pszczelim.

Magnez, wapń, żelazo, cynk, sód i miedź są niezbędne do utrzymania zdrowej płytki paznokcia  ̶ podkreślają uczeni z Wydziału Medycznego Uniwersytetu George’a Waszyngtona. Wniosek jest oczywisty  ̶ lepiej dbać o ich zapasy. Co więc warto uwzględnić w diecie? Na pewno pestki dyni, kakao, migdały, kaszę gryczaną, płatki owsiane, orzechy laskowe, groch i banany, które dostarczą nam magnezu. Głównym źródłem wapnia są mleko i jego przetwory (wapń zawierają także np. nasiona fasoli, natka pietruszki, szpinak, orzechy, ale jest on gorzej przyswajalny niż ten z produktów mlecznych).

Żelaza, którego braki wpływają dodatkowo na deformację kształtu paznokcia, najlepiej szukać w wątrobie wieprzowej i cielęcej, kakao, kaszy jęczmiennej i gryczanej, natce pietruszki, orzechach laskowych, migdałach, szpinaku, chlebie żytnim razowym, jajkach, gorzkiej czekoladzie. Polując na cynk, sięgajmy po mięso, jaja, wątrobę, ryby, ostrygi, nasiona dyni, słonecznika, otręby pszenne, kiełki pszenicy, a także cebulę i czosnek.

Jeśli natomiast chcemy uzupełnić niedobory selenu, powinniśmy się polubić z wątróbką, rybami, skorupiakami, czerwonym mięsem (baranina, wołowina, dziczyzna, mięso strusia), podrobami, pieczywem pełnoziarnistym, ryżem brązowym, serem żółtym, jajami, czosnkiem, cebulą, kapustą, szparagami czy pestkami dyni i słonecznika.W walce o zdrowe paznokcie pomoże też zwiększenie zasobów jodu, a tym samym ryb, kawioru, marchewki karotki, sera białego, pieczarek, brokułów, szpinaku, jajek i mleka. Z umiarem polecane jest też białe i czerwone wino.

Algi i skrzyp polny na łamliwe paznokcie

Algi są źródłem takich skarbów, jak: kwasy omega-3, kwas foliowy, żelazo, miedź, selen, cynk, wapń, potas, mangan, jod, witaminy A, C, B oraz E. Do tego mają sporo błonnika i białka. Wyróżnia je wiele zalet, wśród nich korzystny wpływ na paznokcie, ale też skórę i włosy. Gdzie je znajdziemy? Choć algi (inaczej wodorosty lub glony) kojarzą nam się najczęściej z sushi, nie mniejszą popularnością cieszą się w formie spiruliny. Kryją się także pod nazwami: chlorella, nori, kelp, kombu czy wakame. Producenci dodają je chętnie do kosmetyków. Można je również znaleźć w suplementach diety.

Eksperci Centrum Medycznego Uniwersytetu Maryland zwrócili uwagę na jeszcze jeden ważny składnik odżywczy, który może mieć wpływ na paznokcie. To skrzyp polny. Dzięki temu, że zawiera krzem, pomaga w walce z rozwarstwiającymi się paznokciami. Najłatwiejszym sposobem na wprowadzenie skrzypu polnego do diety jest picie naparów na bazie tego składnika herbaty lub sięgnięcie po suplement z jego zawartością.

Stan paznokci pokazuje, w jakiej kondycji jest organizm i czym się żywimy. Na szczęście większość problemów z paznokciami można rozwiązać przez zmianę diety. Zapewnienie organizmowi odpowiednich składników odżywczych to podstawa. Dobrym pomysłem może też być dodatkowa suplementacja. Są produkty przeznaczone konkretnie dla osób mających problemy z paznokciami. Warto przed wyborem przeczytać ulotkę i upewnić się, że suplement zawiera wszystkie wymienione wyżej składniki.

Domowe sposoby na kruche paznokcie

Łamiące się paznokcie to często skutek regularnego korzystania z manicure hybrydowego, który może znacząco osłabiać płytkę paznokciową. To jak wyglądają paznokcie po hybrydzie zależy od częstości jej stosowania i metody ściągnięcia lakieru. Paznokcie po hybrydzie zwykle wymagają regeneracji, odbudowy i wzmocnienia. Można o nie zadbać rezygnując na jakiś czas z manicure i stosując oliwki do paznokci, odżywki lub serum, także w formie specjalnego lakieru.

Czym wzmocnić i odbudować płytkę paznokciową po hybrydzie? Skuteczny może okazać się manicure japoński, który polega na wcieraniu w płytkę specjalnej pudru i pasty bogatej w witaminy A i E, keratynę, pyłek pszczeli oraz krzemionkę.

Jak odbudować łamiące się paznokcie? Duże znaczenie w utrzymaniu paznokci w dobrej kondycji ma ich codzienna pielęgnacja. Aby zapobiec łamaniu się paznokci, nie powinno się ich obcinać cążkami ani stosować pilników o grubej ziarnistości. Właściwym sposobem piłowania paznokci jest ruch pilniczkiem w jedną stronę, aby nie tworzyły się ostre punkty, o które można zahaczyć paznokciem i spowodować jego złamanie. Lepiej spiłować płytkę do minimum niż pozostawić ją dłuższą, ale cieńszą, ponieważ taki paznokieć ma tendencję do łamania się.

Co jeszcze na paznokcie? Z domowych sposobów na łamiące się paznokcie warto zastosować olejek rycynowy, który należy wcierać nie tylko w płytkę paznokcia, ale i w okolice wałów okołopaznokciowych. Skuteczna może okazać się kąpiel paznokci w oliwie z oliwek z dodatkiem cytryny. Cennymi olejkami w pielęgnacji paznokci są również: olejek arganowy, olejek z drzewa herbacianego, olej makadamia oraz olej z pestek winogron. Aby zaobserwować różnicę, domowe sposoby muszą być stosowane regularnie, co najmniej przez miesiąc, by płytka paznokcia miała czas się zregenerować.

uczulenie na hybrydę - kobieta maluje paznokcie

Jak zapuścić paznokcie, żeby się nie łamały?

Aby zapuścić paznokcie, należy chronić je przed możliwymi urazami i niekorzystnym działaniem czynników fizycznych i chemicznych. Prace domowe najlepiej wykonywać w rękawiczkach ochronnych, w zimie nie wychodzić z mokrymi rękami na zewnątrz, a przez cały rok zabezpieczać je kremem, aby nie doprowadzić do przesuszenia.

Jeśli mamy problem z łamliwymi paznokciami u nóg, przyczyn należy szukać w niewłaściwie dobranym obuwiu – buty mogą być za ciasne lub za wąskie. Zawsze warto wymienić obuwie na takie, które nie będzie powodować otarć ani zwyrodnień stóp.W zapuszczaniu paznokci pomocna może okazać się odżywka, która utwardzi nieco płytkę. Paradoksalnie może pomóc też manicure hybrydowy, który sprawi, że paznokcie staną się grubsze i twardsze, ale nie jest to dobre rozwiązanie na dłuższy czas, gdyż ściąganie lakieru każdorazowo ścieńcza płytkę.

Bibliografia:

[1] Szepietowski J, Wiśnicka B.. Zmiany paznokciowe w chorobach ogólnoustrojowych. Derm Estet 2005; 7:181-5. 

[2] M. W. Cashman and S. B. Sloan, “Nutrition and nail disease,” Clin. Dermatol., vol. 28, no. 4, pp. 420–425, 2010, doi: 10.1016/j.clindermatol.2010.03.037. 

[3] A. Surma and P. Nockowski, “Wpływ stanu zdrowia oraz stylu życia na wygląd paznokci,” Kosmetologia Estet, vol. 5, pp. 27–33, 2016. 

[4] M. DiBaise and S. M. Tarleton, “HairNails, and Skin: Differentiating Cutaneous Manifestations of Micronutrient Deficiency,” NutrClinPract., vol. 34, no. 4, pp. 490–503, Aug. 2019, doi: 10.1002/ncp.10321. 

 

 

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Łuszczyca odwrócona – przyczyny, objawy, leczenie, dieta

zima

Zatroszcz się o siebie zimą. Podpowiadamy, jak to zrobić

kobieta z długimi włosami

Skrzyp na włosy – efekty. A może pokrzywa na włosy?

5 nieoczywistych zastosowań oleju kokosowego

Olej kokosowy – jakie jest jego zastosowanie w kosmetyce? Jakie ma właściwości?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy – zastosowania od pielęgnacji przez sprzątanie do jedzenia

Kokos

Olej kokosowy– właściwości, zastosowanie, w kuchni, w kosmetyce, na skórę

dziewczyna z zasłoniętą twarzą

Masz trądzik różowaty, ale pielęgnacja jest dla ciebie ciągłym wyzwaniem? Dermatolożka podpowiada, czego powinnaś unikać

Chcesz mieć piękną i zdrową skórę? Oto produkty, które powinny lądować na twoim talerzu

Miód koniczynowy – rodzaje, właściwości, zastosowanie

Płatki ryżowe – wartości odżywcze, przepisy, jak gotować

Miód lipowy – jakie ma właściwości i na co pomaga?

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Melasa – właściwości, zastosowanie, rodzaje

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Gotu kola – pochodzenie i zastosowanie

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem

Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami