Czy twoja dieta ma wpływ na wygląd i łamliwość paznokci?
Zdrowe paznokcie są naszą wizytówką. Wbrew pozorom, kruche i łamliwe paznokcie to nie tylko problem natury estetycznej. Ich wygląd może bowiem sygnalizować niedobory żywieniowe, wiele powiedzieć o naszych nawykach, a nawet chorobach. Jak się okazuje, to co jesz, wpływa bowiem nie tylko na twoją sylwetkę, ale i na kondycję twoich paznokci. Jakich witamin i składników odżywczych potrzebują?
Łamliwe paznokcie – czyli jakie?
Jeśli twoje paznokcie nie rosną od trzech do czterech milimetrów na miesiąc, a dodatkowo nie są gładkie, lśniące, przezroczyste i przy tym lekko różowe to prawdopodobnie borykasz się z problemem łamliwych paznokci. Dlaczego? Bo zgodnie z tym, co mówi nauka i badania paznokcie powinny przyrastać w takim właśnie tempie. Oczywiście warto pamiętać, że te u rąk będą rosły nieco szybciej, a znaczenie dla ich przyrostu ma także pora roku – na ich wzrost zdecydowanie pozytywnie wpływa lato.
Rozdwajających się, cienkich i łamiących paznokci nie sposób jednak zapuścić. Pamiętaj jednak, że nie jest to problem wyłącznie natury estetycznej. Wygląd i kondycja płytki paznokcia może powiedzieć wiele o twoim stanie zdrowia, nawykach żywieniowych i pielęgnacyjnych oraz przyzwyczajeniach. O czym więc świadczą łamliwe paznokcie?
Łamliwe paznokcie – przyczyny
Przyczyny łamliwości paznokci podzielić można na trzy grupy. Są to:
- niedobory żywieniowe,
- niewłaściwa pielęgnacja i czynniki zewnętrzne,
- infekcje i choroby paznokci lub ogólnoustrojowe.
Łamliwe paznokcie a niedobór witamin i mikro- oraz makroelementów
Niewłaściwie zbilansowana dieta to jedna z najczęstszych przyczyn łamliwych paznokci. Jakich witamin i składników odżywczych potrzebują twoje paznokcie? Szczególne znaczenie na ich łamliwość i kondycję ma witamina C, która bierze udział w syntezie kolagenu, czyli jednego z budulca paznokci oraz witaminy z grupy B. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje witamina B12, która odpowiada za prawidłowy wzrost paznokcia i jego zdrowy kolor. Niezwykle ważna jest także witamina B7, czyli biotyna, która uczestniczy w produkcji kolagenu. Twoim paznokciom zapewni ponadto optymalną twardość i odporność na łamanie lub kruszenie. Nie sposób nie wspomnieć również o witaminie A, która wzmacnia paznokcie.
Na jakie mikro- i makroelementy zwrócić uwagę? Dobroczynne działanie na twoje paznokcie ma żelazo. Jego niedobór może prowadzić do ograniczenia produkcji białek i w konsekwencji do zahamowania wzrostu paznokci. Objawem braków żelaza w organizmie jest ponadto ich żółknięcie, a także kruchość i łamliwość. Kolejny składnik, z którym nierozerwalnie wiąże się kondycja twoich paznokci, jest cynk. Bierze on udział w keratynizacji, w tym w powstawaniu płytki paznokciowej, a zatem ściśle związany jest z jej twardością i wytrzymałością. Łamliwe paznokcie mogą być także efektem niedoborów jodu, magnezu czy wapnia.
Sposoby na paznokcie – dieta
Skoro twoje łamliwe paznokcie są efektem brakiem witamin i składników odżywczych – co jak pokazuje praktyka, zdarza się najczęściej – przyjrzyj się swojej diecie. Koniecznie zadbaj o jej odpowiednie zbilansowanie i to w owocach, warzywa, mięsie, rybach i olejach szukaj dobroczynnych składników, które poprawią kondycję twoich paznokci. Na co szczególnie zwrócić uwagę? Przede wszystkim na:
- chude mięso, ryby, owoce morza, nabiał, jaja, nasiona roślin strączkowych, które dostarczą ci białka;
- oleje roślinne tłoczone na zimno, kiełki, pestki dyni i słonecznika, orzechy laskowe i migdały, czyli naturalne źródło witaminy E;
- czarną porzeczkę, czerwoną paprykę, natkę pietruszki, jarmuż, owoce dzikiej róży, pomidory, cytrusy, a zatem źródła witaminy C;
- podroby, ryby, produkty mleczne, żółte i pomarańczowe owoce oraz warzywa, które są bogactwem witaminy A;
- jaja, mleko, sery, produkty pełnoziarniste, drożdże, otręby, ciemny ryż i zielone warzywa, które dostarczają witamin z grupy B;
- wątrobę cielęcą, pestki dyni, kakao, białą fasolę, kaszę gryczaną, grzyby, owoce morza, mięso, żółte sery, warzywa strączkowe i komosę ryżową, czyli źródła cynku;
- chude wołowe i wieprzowe mięso, drób, podroby, szpinak, nasiona roślin strączkowych, żółtko jaj, które są bogactwem żelaza.
Nie zapominaj o wodzie. Jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. Pomaga ona wchłaniać rozpuszczalne w niej składniki odżywcze i tlen do komórek. Picie optymalnej ilości wody – czyli od półtora do dwóch litrów dziennie, a w upalne dni nawet do pięciu litrów – jest niezbędne dla zachowania dobrej kondycji skóry, a także paznokci i włosów.
Jeśli zmiana nawyków żywieniowych nie przyniesie rezultatów, warto rozważyć suplementację witamin i składników odżywczych. Pamiętaj jednak, że powinnaś poprzedzić ją badaniami i konsultacją ze specjalistą.
Domowe sposoby na łamliwe paznokcie
Choć niezbędnych witamin i składników odżywczych powinnaś dostarczać swojemu organizmowi od środka, dla wzmocnienia paznokci warto zastosować też sprawdzone domowe zabiegi. Twoje paznokcie pokochają olejowanie. Dzięki regularnemu wmasowywaniu w nie dobroczynnych olejków wzmocnisz je i nadasz im błysku. Po jakie olejki sięgnąć? Sprawdzi się m.in. olejek rycynowy, migdałowy, arganowy, ale też zwykła oliwa z oliwek.
Doskonałym sposobem na łamliwe i kruche paznokcie jest także japoński manicure, który polega na wcieraniu w płytkę paznokcia pasty z witaminą A, E oraz keratyną i innymi składnikami odżywczymi. Dzięki dostępności specjalnych zestawów do jego wykonania zabieg ten z powodzeniem zrobisz w domu. Oferują go także profesjonalne gabinety kosmetyczne, gdzie wykona go doświadczona manicurzystka.
Bibliografia:
- https://pacjent.gov.pl/aktualnosc/pij-wiecej-wody [dostęp 21.06.2023].
- Kosowska K., Dieta beauty. Piękna cera, włosy i paznokcie, Wydawnictwo Colway.
- Kostecka M., Kostecka J., Wpływ diety na wygląd skóry, Kosmetologia Estetyczna 2013, 2, vol. 4.
- Surma A.W., Nockowski P., Wpływ stanu zdrowia oraz stylu życia na wygląd paznokci, Kosmetologia Estetyczna 2016, 1, vol. 5.
- Winiarska-Mieczan A., Samolińska W., Kowalczuk-Vasilev E., Czynniki żywieniowe a stan skóry, włosów i paznokci, Lublin 2022.
Jak zapuścić paznokcie, żeby się nie łamały?
Aby zapuścić paznokcie, należy chronić je przed możliwymi urazami i niekorzystnym działaniem czynników fizycznych i chemicznych. Prace domowe najlepiej wykonywać w rękawiczkach ochronnych, w zimie nie wychodzić z mokrymi rękami na zewnątrz, a przez cały rok zabezpieczać je kremem, aby nie doprowadzić do przesuszenia.
Jeśli mamy problem z łamliwymi paznokciami u nóg, przyczyn należy szukać w niewłaściwie dobranym obuwiu – buty mogą być za ciasne lub za wąskie. Zawsze warto wymienić obuwie na takie, które nie będzie powodować otarć ani zwyrodnień stóp.W zapuszczaniu paznokci pomocna może okazać się odżywka, która utwardzi nieco płytkę. Paradoksalnie może pomóc też manicure hybrydowy, który sprawi, że paznokcie staną się grubsze i twardsze, ale nie jest to dobre rozwiązanie na dłuższy czas, gdyż ściąganie lakieru każdorazowo ścieńcza płytkę.
Bibliografia:
[1] Szepietowski J, Wiśnicka B.. Zmiany paznokciowe w chorobach ogólnoustrojowych. Derm Estet 2005; 7:181-5.
[2] M. W. Cashman and S. B. Sloan, “Nutrition and nail disease,” Clin. Dermatol., vol. 28, no. 4, pp. 420–425, 2010, doi: 10.1016/j.clindermatol.2010.03.037.
[3] A. Surma and P. Nockowski, “Wpływ stanu zdrowia oraz stylu życia na wygląd paznokci,” Kosmetologia Estet. , vol. 5, pp. 27–33, 2016.
[4] M. DiBaise and S. M. Tarleton, “Hair, Nails, and Skin: Differentiating Cutaneous Manifestations of Micronutrient Deficiency,” Nutr. Clin. Pract., vol. 34, no. 4, pp. 490–503, Aug. 2019, doi: 10.1002/ncp.10321.
Polecamy
Jak walczyć z halitozą? Domowe sposoby na nieświeży oddech
Pękające pięty, to twój problem? Sprawdź, co możesz zrobić
Jak przyjmować witaminę D, żeby zadziałała? „Musimy pamiętać o czterech żelaznych zasadach” – podkreśla farmaceutka
Biotyna – dlaczego warto ją suplementować. 5 istotnych powodów!
się ten artykuł?