3 min.
Sałatka z pomarańczami – idealna na lunch albo na kolację. Lekka ale sycąca

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Najnowsze
16.01.2021
Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz
16.01.2021
Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska
16.01.2021
Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska
15.01.2021
Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!
15.01.2021
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka
Wyobraź sobie połączenie słodkiego miodu, kwaskowatej pomarańczy i żurawiny z chrupiącymi orzechami i marchewką. Smaki równoważą się i uzupełniają. To po prostu musi być pyszne!
Ta zimowa sałatka świetnie nadaje się na lunch albo kolację. Jest lekka, ale sycąca. Szybka i prosta w przygotowaniu.
Jednym z głównych składników naszej propozycji są pomarańcze. Trwa na nie sezon, więc to najlepszy czas, aby po nie sięgać. Oprócz tego, że są pysznie soczyste, mają też szerokie zastosowanie w kuchni, można je dodawać do dań wytrawnych i słodkich. Jednak najważniejszą zaletą tych owoców są ich wartości odżywcze. Pomarańcze dostarczają dużo witaminy C, B, kwasu foliowego, potasu i beta-karotenu. Oprócz tego zawierają sporo wody, która wypłukuje toksyny z organizmu. Są bogate w błonnik, który ma dobry wpływ na procesy trawienne i syci na długie godziny. Pomarańcze są niskokaloryczne, więc osoby będące na diecie nie muszą się martwić o zbędne kalorie. Regularne spożywanie tych cytrusów ma dobry wpływ na stan skóry, ciśnienie krwi, układ nerwowy oraz serce.
Pomarańcze mają działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Ciekawostką jest fakt, że olejki eteryczne zawarte w pomarańczach działają uspokajająco, przeciwdepresyjnie i ogólnie poprawiają humor. Ale uwaga, nie należy objadać się pomarańczami, bo mogą wywoływać alergię pokarmową.
Zimowa sałatka z pomarańczami
Zdjęcie: masz.talerz
Składniki (porcja dla 2 osób):
– 3 pomarańcze
– 100 g suszonej żurawiny
– 100 g ulubionych orzechów
– 2 marchewki
– 2 łyżki miodu
– łyżka musztardy
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Gorącą wodą zalej żurawinę i odstaw na bok na 5 minut. Filetuj 2 pomarańcze. Marchewki umyj i za pomocą obieraczki obierz w długie wstążki. Na suchej patelni podpraż orzechy. Powinny się zarumienić i ładnie pachnieć. Zdejmij je z patelni. Na patelnię dodaj miód i musztardę. Gdy się rozpuszczą i połączą, dodaj sok z połowy pomarańczy. Wrzuć orzechy. Sos doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 2 minuty, aż się zredukuje o połowę objętości. Dopraw solą i pieprzem. Żurawinę odcedź, dodaj do marchewek i pomarańczy. Całość polej sosem z orzechami. Wymieszaj delikatnie i na koniec skrop sokiem z połowy pomarańczy. Jedz od razu.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Poleć przepis koleżance. Niech też wypróbuje
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020