Przejdź do treści

Nasiona chia. 10 przepisów na koktajle, puddingi i desery

deser chia z figą
Nasiona chia. 10 przepisów na koktajle, puddingi i desery Freepik.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Dodają nam energii, minimalizują ryzyko nowotworów, a do tego poprawiają kondycję całego organizmu. Nasiona chia, bo o nich mowa, nie bez powodu cieszą się ogromną popularnością. Są idealnym zamiennikiem zwierzęcego białka oraz zawierają więcej wapnia niż mleko! Sprawdź, jak możesz ten drogocenny składnik wykorzystać we własnej kuchni.

Nasiona chia mogą być fantastycznym dodatkiem lub głównym bohaterem wielu przepysznych dań. Warto je łączyć z mlekiem kokosowym i konfiturą bądź płatkami orkiszowymi i cynamonem. A może wolisz jeść je razem z czekoladą? Możliwości są tysiące. Poniżej podajemy proste i sprawdzone przepisy na słodkie dania z chia. We wszystkich recepturach uwzględniliśmy składniki na 2-4 porcje.

Pudding z nasionami chia i truskawkami

Masz ochotę na pudding z nasionami chia? Wypróbuj ten pełen witamin, truskawkowy deser.

Składniki:

  • 8 łyżek nasion chia,
  • 400 ml mleka,
  • 24 truskawki,
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżeczki miodu.

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj w naczyniu nasiona chia z mlekiem i miodem, a następnie całość odstaw.
  2. Po 15 minutach ponownie wymieszaj składniki rób to tyle razy, aż całość nabierze gęstej konsystencji puddingu.
  3. Zblenduj 18 truskawek z cukrem pudrem.
  4. Pokrój 6 pozostałych truskawek na cienkie plasterki i ułóż je w szklankach lub miseczkach.
  5. W naczyniach wyłóż pudding, a na wierzchu polej go truskawkowym musem.
  6. Całość włóż do lodówki przynajmniej na 15 minut przed podaniem.

Bananowy koktajl z nasionami chia

Jak jeść nasiona chia? Na przykład w postaci koktajlu z owocami i miodem.

Składniki:

  • 500 ml mleka roślinnego,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 4 łyżki nasion chia,
  • 2 banany,
  • szczypta kardamonu,
  • opcjonalnie: truskawki, jagody.

Przygotowanie:

  1. Obierz ze skórki banana i pokrój go na plasterki.
  2. Wszystkie składniki, poza nasionkami chia, truskawkami i jagodami, wrzuć do pojemnika, a następnie je zblenduj.
  3. Do koktajlu dodaj nasionka chia i pozostaw całość na 10 minut lub całą noc.
  4. Po wyjęciu z lodówki wyłóż na wierzchu ulubione owoce.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zdrowie umysłu, Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw z głębokim skupieniem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Multilac
Hello Box Odporność
180,75 zł
Odporność
Estabiom Baby, Suplement diety, krople, 5 ml
28,39 zł
Odporność
Bloxin Żel do jamy ustnej w sprayu, 20 ml
25,99 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw suplementów, 30 saszetek
99,00 zł

Kokosowy pudding chia

Pomysł na… nasiona chia z mlekiem kokosowym? Poniżej znajdziesz naszą pyszną propozycję.

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 100 ml innego mleka,
  • 2 łyżki syropu z agawy,
  • 4 łyżki nasion chia,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • opcjonalnie: ulubione owoce, konfitura.

Przygotowanie:

  1. Zblenduj wszystkie składniki, poza owocami i konfiturą.
  2. Odstaw pudding na 3 godziny lub całą noc.
  3. Po wyjęciu z lodówki dodaj ewentualnie owoce i konfiturę.

Owocowa owsianka z nasionami chia

Nasiona chia z mlekiem można serwować również pod postacią owsianki.

Składniki:

  • 200 g płatków orkiszowych
  • 200 ml mleka krowiego lub roślinnego,
  • 2 banany,
  • 2 łyżki nasion chia,
  • 2 łyżki jagód,
  • szczypta cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Obierz banany i pokrój je w plasterki.
  2. Do naczynia wsyp płatki i zalej je mlekie.
  3. Dodaj owoce, cynamon i nasiona chia.
żurawina

Koktajl ananasowo-borówkowy z nasionami chia

Wśród przepisów z nasionami szałwii hiszpańskiej, na uwagę zasługują również te w formie koktajli.

Składniki:

  • 1 szklanka soku ananasowego,
  • 1 szklanka mleka kokosowego,
  • banan,
  • 2 łyżki nasion chia,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 2 garście borówek amerykańskich.

Przygotowanie:

  1. Wlej sok ananasowy do naczynia, wsyp do niego nasiona chia i odstaw całość na kilka minut.
  2. Wszystkie składniki wrzuć do pojemnika i zblenduj.

Ryżowianka z nasionami chia i bananem

Ryżowianka to przepis inspirowany recepturami Anny Lewandowskiej.

Składniki:

  • 100-140 g płatków ryżowych,
  • 2 banany,
  • 300 ml mleka roślinnego ,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 2 łyżki musu kokosowego,
  • 1 łyżka cukru kokosowego,
  • 6 kostek gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki nasion chia,
  • szczypta cynamonu,
  • dowolne owoce.

Przygotowanie:

  1. Na mleku ugotuj ryż.
  2. Do ryżu dodaj wszystkie składniki, z wyjątkiem bananów.
  3. Przekrój banany na dwie części, posyp je cynamonem i upiecz w piekarniku.
  4. Gotową ryżowiankę podaj z upieczonym bananem.
5 pomysłów na jednodniowy detoks

Sałatka owocowa z nasionami szałwii hiszpańskiej

Smaczna i zdrowa – taka jest sałatka owocowo-orzechowa z chia. Poniżej znajdziesz na nią przepis.

Składniki:

  • 4-6 łyżek nasion chia,
  • 2 pomarańcze,
  • 2 jabłka,
  • 2 garście orzechów włoskich,
  • 12 moreli suszonych,
  • 2 szklanki mleka roślinnego,
  • 8 orzechów brazylijskich,
  • 2 płaskie łyżeczki kakao.

Przygotowanie:

  1. Zalej mlekiem nasiona chia i odstaw całość do lodówki na 10-15 minut.
  2. Wyjmij nasiona z mlekiem i dokładnie je przemieszaj. Całość wstaw do lodówki na kolejne 10-15 minut, i wymieszaj po wyjęciu wszystko po raz kolejny.
  3. Wymieszane składniki odstaw do lodówki na noc.
  4. Z rana pokrój pomarańcze, jabłka i orzechy, a następnie dodaj je do nasion. Całość dokładnie wymieszaj.

Kompot z nasionami chia

Na drugie śniadanie i na deser – kompot z chia świetnie smakuje o każdej porze.

Składniki:

  • 0,25 kg truskawek
  • 1 łodyga rabarbaru,
  • 1,5 łyżki chia,
  • 1 cytryna,
  • kilka listków mięty,
  • 1 l wody (do zalania truskawek i rabarbaru),
  • 0,5 szklanki wody (do zalania nasion chia),
  • kilka kostek lodu.

Przygotowanie:

  1. Pokrój truskawki i rabarbar, a następnie zalej je litrem wody. Całość ugotuj i ostudź.
  2. Nasiona chia zalej przegotowaną wodą (0,5 szklanki) i odstaw je do momentu aż spęcznieją.
  3. Pokrój cytrynę na plasterki, a następnie umieść w szklankach z kostkami lodu. Dorzuć miętę i nasiona chia.
  4. Zalej całość kompotem i dodaj kilka kropli cytryny.

Kakaowo-migdałowy budyń z nasion chia

Zdrowych słodkości nigdy za wiele! Wypróbuj budyń z chia, na bazie mleka migdałowego oraz kakao.

Składniki:

  • 3 szklanki mleka migdałowego,
  • 4 duże łyżki nasion chia,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 4 łyżki niesłodzonego kakao,
  • kilka pokrojonych pistacji.

Przygotowanie:

  1. Połowę nasion chia zmiel drobno w młynku do kawy.
  2. Drugą połowę i zmielone nasiona włóż do miski i zalej je mlekiem.
  3. Dodaj resztę składników, oprócz pistacji.
  4. Włóż całość do lodówki na kilka godzin.
  5. Wyjmij deser i posyp go pistacjami.

Pudding z chia i granatem

Kupiłaś granat i nie wiesz, co z nim zrobić? Koniecznie dodaj go do puddingu z chia.

Składniki:

  • 800 ml mleka kokosowego,
  • 2 granaty,
  • 6 łyżek nasion chia,
  • 40 g wiórek kokosowych,
  • 4 łyżki ksylitolu.

Przygotowanie:

  1. Zagotuj mleko z ksylitolem i wiórkami kokosowymi.
  2. Mieszaj całość do całkowitego ostudzenia, dodając stopniowo nasiona chia.
  3. Wstaw masę do lodówki na 3 godziny.
  4. Wyjmij pudding i udekoruj go owocami granatu.

 

Bibliografia:

  1. Nicky Arthur, Cooking with Chia, New Holland 2013.
  2. Nutritional and therapeutic perspectives of Chia (Salvia hispanica L.), https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4926888/

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Mąka ze świerszczy zasmakuje Polakom? Właśnie dołączyła do superfoods. Na rynek UE ma trafić jeszcze w tym miesiącu

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Śniadaniowa miska zdrowia

Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Na dobry początek dnia!

Idealna przekąska na imprezę – orzeźwiające spring rollsy z krewetkami i pomelo

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Zdrowe chrupacze telewizyjne

Wieczór z filmami? Polecamy zdrowe przekąski do pochrupania

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

Tryptofan i jego wpływ na poziom serotoniny. Gdzie go znajdziemy?

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Pudding

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

10 superfoods, które lepiej działają w parze

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Suszone jabłka – genialna przekąska zamiast chipsów

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

Suszone morele

Jak wybrać dobre suszone morele? „Pomarańczowe morele mają dodatek dwutlenku siarki, który zapewnia im intensywny kolor” – wyjaśnia Sylwia Majcher

Sałatka z komosą ryżową (quinoi)

Komosa ryżowa – jak gotować? Właściwości quinoi

Kakao

Kakao – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji

Miksujemy superfoods – koktajl z jagodami goji na wzmocnienie odporności

Pieczywo z pastą, rzodkiewką

Poznaj proste przepisy na zdrowe pasty do chleba. My też kochamy kanapki!

Sok z aloesu

Sok z aloesu – właściwości, zastosowanie, przepis

Miód

Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy?

×