Przejdź do treści

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

cynk w migdałach
Cynk - gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Balon
Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom
Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia
Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli

Łamliwe paznokcie i wypadające włosy? Zamiast kupować kolejną odżywkę do paznokci albo drogą maskę do włosów, sprawdź, czy w twojej diecie nie brakuje cynku. Podpowiadamy, w jakich produktach jest go najwięcej.

Cynk to pierwiastek śladowy niezbędny ludziom, roślinom i zwierzętom. Choć w ciele ludzkim występuje w ilościach śladowych, to znajduje się on we wszystkich częściach naszego ciała – w narządach, tkankach, kościach i mięśniach.

Cynk jest niezbędny już od poczęcia, bo odpowiada za prawidłowy podział komórek w fazie prenatalnej. Pomaga uniknąć wad wrodzonych i przedwczesnego porodu. U dzieci jest kluczowy dla wzrostu, wagi i rozwoju kości. Mężczyzn chroni przed przerostem prostaty, a u kobiet łagodzi objawy związane z napięciem przedmiesiączkowym. Zbyt niski poziom cynku w organizmie zmniejsza odporność. Cynk uaktywnia obszary mózgu odpowiedzialne za smak i zapach. Jest również niezbędny dla skóry, paznokci i włosów, bo przyspiesza odnowę komórek skóry.

Gdzie szukać cynku?

Ostrygi, krewetki i inne skorupiaki

Ostrygi to nie tylko afrodyzjak, ale też najlepsze naturalne źródło cynku. Już 100 g ostryg pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Nie musicie się obawiać, że zjadając sałatkę z owoców morza, zjecie za dużo cynku. Nasz organizm łatwo pozbędzie się nadmiaru cynku pochodzącego z naturalnych źródeł. Dla tych, którzy nie lubią ostryg – krewetki. Zawierają nieco mniej cynku niż ostrygi, ale są także doskonałym źródłem białka, bez nadmiaru kalorii.

Czosnek

Lista korzyści z jedzenia czosnku jest długa: to naturalny antybiotyk, podnosi odporność, leczy przeziębienia, dba o zdrowe serce i ma właściwości przeciwnowotworowe. Zjedzenie jednego ząbka nie zaspokoi dziennego zapotrzebowania na cynk (nie namawiam do spożycia całej główki!), ale dodawanie czosnku do potraw to dodawanie porcji cynku w codziennej diecie.

Cynk pomaga w walce z koronawirusem? Eksperci ostrzegają!

Sezam

Nasiona sezamu surowe, pieczone albo zmielone w postaci pasty tahini to świetne źródło cynku. W 100 g sezamu znajdziemy 10 mg cynku. Dla lubiących egzotyczne smaki polecam hummus. Ale uwaga na słodkie sezamki – cukier zmniejsza wchłanianie cynku, a więc słodka sezamowa przekąska przyniesie więcej szkody niż pożytku.

Migdały

Garść migdałów dziennie wspomaga m.in. rozwój mięśni, wpływa na mózg, pomaga zwiększyć libido. Migdały oprócz cynku zawierają również selen i witaminę E. Kto nie ma ochoty na migdały, może skusi się na mleko migdałowe? Szklankę obranych ze skórki migdałów miksujemy na proszek, dodajemy szklankę gorącej wody, przecedzamy przez gazę i mamy pyszny napój.

Dziki ryż

Jeszcze jedna bomba witaminowo-pierwiastkowa. Zawiera cynk, fosfor, magnez, żelazo oraz witaminy z grupy B. Pamiętajmy jednak, że dziki ryż to nie jest dzika odmiana tradycyjnego chińskiego ryżu (w sklepach można spotkać „mylącą” mieszkankę ryżu dzikiego i parboiled), tylko roślina pochodząca z Ameryki Północnej, którą Indianie nazywali świętym zbożem. Z powodzeniem zastąpi makaron, a więc zamiast się tuczyć glutenem, zjedzmy dziki ryż – nie tylko uzupełnimy cynk, ale też wzmocnimy kości, poprawimy odporność, dostarczymy organizmowi antyoksydantów i ułatwimy trawienie.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania

Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?

Miód wielokwiatowy – właściwości. Na co pomaga miód?

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Wzmacniamy odporność po zimie. Sprawdzone sposoby, które pokochasz

miód

5 najlepszych zamienników cukru

Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Prof. Jacek M. Witkowski: Nasza odporność wcale nie pochodzi tylko z jelit

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Kobieta pije koktajl

Prosty i skuteczny przepis na koktajl na odporność

Superfoods na wzmocnienie odporności. Tę dziesiątkę wprowadź do swojej diety

Dzika róża – bogate w witaminę C remedium na infekcje. O jej właściwościach opowiada naturoterapeutka

Czosnek marynowany – właściwości. Przepis na czosnek w occie

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

kobieta z długimi włosami

Skrzyp na włosy – efekty. A może pokrzywa na włosy?

Jak wspierać układ odpornościowy? Dietetyczka Emilia Cesarek ma kilka rad

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

„Odporność zaczyna się od jedzenia”. Magdalena Bajtlik radzi, jak wzmocnić swój organizm

Imbir i cytryna na talerzu

Czy kobieta w ciąży i w trakcie laktacji może jeść imbir? Specjaliści z profilu „Mama ma plan” odpowiadają

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów