Przejdź do treści

Muffiny z rabarbarem i glazurą tahini

Zdjęcie: Anna Kostrzewska, Julia i Jacek Kędzierscy
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Szukacie pomysłu na lekki i wytrawny deser w wiosenno-letnim menu? To będzie strzał w dziesiątkę! Delikatne babeczki rabarbarowe pokryte glazurą z pasty tahini zaskoczą niejednego smakosza.

W Stanach Zjednoczonych jest owocem, dla reszty świata – warzywem. Choć rośnie krótko, bo tylko od połowy kwietnia do końca czerwca, w kuchni ma dziesiątki zastosowań. Można go gotować, dusić i piec lub chrupać na surowo. Pochodzi z obszarów Azji Środkowej, Bułgarii i południowej Syberii, ale od XVIII wieku spotkać go można także w polskim ogrodzie. Jadalne ogonki liściowe rabarbaru mogą mieć rożne kolory, najbardziej pożądane w kuchni – za sprawą słodkawego posmaku – są jednak te o różowym i czerwonym zabarwieniu. Orientalne i wielokolorowe „owocowe” warzywo, nazywane też rzewieniem zwyczajnym lub ogrodowym, to źródło witamin A, C, E i K, a także potasu, magnezu, kwasu foliowego i błonnika. Cennymi dla zdrowia substancjami czynnymi zawartymi w rabarbarze są polifenole oraz karotenoidy, w tym luteina, zeaksantyna i beta-karoten. To dzięki nim rzewień nie tylko wspomaga wzrok, poprawia kondycję skóry i wzmacnia układ odpornościowy organizmu, ale także wykazuje działanie antynowotworowe. Jednak uwaga – ze względu na sporą zawartość kwasu szczawiowego, rabarbaru powinny unikać osoby z kamicą nerkową.

Jeśli nie ma przeciwwskazań, rabarbar polecany jest osobom zmagającym się ze stresem, trądzikiem i… nadwagą. Dwie jego łodygi (ok. 100 g) to tylko 20 kalorii! Tym bardziej bez skrupułów łączyć go można z sezamem, nazywanym babilońską „przyprawą bogów” czy chińskim afrodyzjakiem, z którego powstaje pasta tahini. Złote ziarna sezamu to skarbnica wapnia – pierwiastka poprawiającego stan kości i zębów oraz funkcjonowanie układów mięśniowego i krwionośnego. Porcja złotych nasion to także solidna dawka magnezu, cynku i wielu cennych dla organizmu witamin, w tym odpowiedzialnej za wzrok i kondycję skóry witaminy A, silnego antyutleniacza – witaminy E, oraz poprawiających samopoczucie i wspomagających układ odpornościowy witamin z grupy B. W delikatnej muffince z rabarbarem i tahini wszystko zdrowotnie się komponuje, a przy tym oryginalnie smakuje. Deser i przekąska w sam raz na wiosnę!

Muffiny z rabarbarem i glazurą tahini

Zdjęcie: Anna Kostrzewska, Julia i Jacek Kędzierscy

Składniki na muffiny (24 sztuki):

– 1/4 szklanki oliwy

– 1/4 szklanki tahini

– 1/2 szklanki brązowego cukru

– 2 jajka

– 1 szklanka maślanki

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

– 1/4 łyżeczki soli

– 2 szklanki mąki

– 2 szklanki obranego i pokrojonego w kostkę rabarbaru

Składniki na glazurę z pasty tahini:

– 6 łyżek tahini

– 4 łyżki wody

– 1 szklanka cukru pudru

– prażone ziarna sezamu

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Przygotowanie muffinów:

Nagrzać piekarnik do temperatury 220°C. W dużej misce wymieszać przy użyciu trzepaczki oliwę, tahini i cukier. Następnie dodać jajka, maślankę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Zamienić trzepaczkę na łyżkę, dodać mąkę oraz rabarbar i wymieszać delikatnie, do momentu połączenia składników. Formę na muffiny posmarować oliwą i nałożyć masę – do ok. 3/4 głębokości formy. Włożyć muffiny do piekarnika i piec przez ok. 15 minut, do momentu, aż porządnie urosną i zarumienią się. Po wyjęciu z piekarnika odstawić muffiny do wystudzenia.

Przygotowanie glazury:

Do miski wlać wodę, wsypać przesiany przez sitko cukier, następnie dodać tahini. Wszystkie składniki energicznie wymieszać – glazura powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Muffiny maczać górną stroną w glazurze i odstawić na kratkę do wyschnięcia. Na koniec posypać każdą z babeczek prażonym sezamem.

Anna Kostrzewska, Julia i Jacek Kędzierscy – kreatywny zespół eksperymentujący w dziedzinach kulinarnych.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Wegańskie muffiny marchewkowo-pomarańczowe

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Muffiny dyniowe – deser na rozgrzewkę

Przepis na owsiano-kokosowe muffinki otrębowe

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Zalety kiszonek / istock

12 zalet kiszonek. Dietetyczki przedstawiają ich dobroczynne właściwości

Pacjentka je zupę

Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Natalia Siwiec uważa, że głodówki są "superzdrowe". Co na to dietetyczka?

Natalia Siwiec uważa, że głodówki są „superzdrowe”. Co na to dietetyczka?

„W jednej torebce zielonej herbaty jest do 400 gatunków owadów”. Zaskakujące odkrycie naukowców

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Glifosat – co to jest i jak go usunąć? Jaki wpływ na nasze zdrowie mają herbicydy?

Niedożywienie marasmus – objawy i metody leczenia. Czym jest kwashiorkor?

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Semifreddo – lodowy deser na medal. Zrobisz go bez użycia specjalistycznego sprzętu!

Lubisz śniadania na słodko? Sprawdź przepis na fit muffinki

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Blanka Lipińska poleca "masło 0 kcal". Dietetyk apeluje: "Zostawmy przekazywanie wiedzy dietetykom"

Blanka Lipińska poleca „masło 0 kcal”. Ekspert apeluje: „Zostawmy przekazywanie wiedzy dietetykom”

Picie drożdży – efekty, zalecenia i przeciwwskazania. Jak zrobić zdrowy napój z drożdży?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×