Przejdź do treści

W święta wolisz jeść ciasteczka niż ciasta? Wypróbuj przepis Anny Lewandowskiej!

Źródło: Anna Lewandowska/Instagram
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Ania Lewandowska tym razem zaprezentowała przepis, który świetnie sprawdzi się w czasie okołoświątecznym. Te kruche ciasteczka możesz podgryzać, pakując prezenty dla bliskich lub poczęstować nimi rodzinę podczas Wigilii.

Kruche ciasteczka z cynamonem: przepis Anny Lewandowskiej

Słodkości proponowane przez Anię Lewandowską są oczywiście bezglutenowe, a ich przygotowanie nie powinno sprawić problemu nawet komuś, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z pieczeniem. Do ich wykonania potrzebujesz tylko kilku prostych składników. Ania poleca te wypieki jako dodatek do rozgrzewającej herbaty. Możesz też zapakować je w piękne pudełko, obwiązać wstążeczką i podarować komuś w świątecznym prezencie.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Anna Lewandowska / Instagram.com

Składniki:

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie składniki. Zagnieć ciasto i następnie odstaw je do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu wyjęte z lodówki ciasto rozwałkuj i wykrawaj ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka piecz w temperaturze 180°C przez około 25 minut.

Gotowe! Słodkości najlepszy smak osiągają dzień po upieczeniu.

pierniczki

View this post on Instagram

#Crispy Cookies ? Today I have a #recipe for those who definitely prefer #cookies to #cakes. They go perfectly with hot #tea on a winter’s evening while you’re planning #Christmas #presents for your loved ones ? _______ Dalej w klimacie świątecznym, bo bardzo go lubię?? ? Ciasteczko czy ciasto? Dziś moim faworytem są kruche ciasteczka. ?Dajcie znać w komentarzu, czy macie w planach wyłącznie konsumpcję łakoci czy może jednak skusicie się i sami zrobicie takie ciasteczka dla najbliższych??? Na zachętę wrzucam na bloga (hpba.pl) przepis na szybkie, pyszne i bezglutenowe ciasteczka z cynamonową nutą. Idealnie jako dodatek do gorącej herbaty na zimne wieczory np. podczas planowania prezentów świątecznych dla najbliższych. Ciekawa jestem, czy już wszystko macie, czy czekacie z prezentami na ostatnią chwilę☺ PS. Takie ciacha, to idealny prezent dla bliskiej osoby. Wystarczy magiczne pudełko i czerwona wstążeczka? _________ #annalewandowska #healthyfood #foodsbyann #healthystorebyann #recipes #cynamon

A post shared by Anna Lewandowska ® (@annalewandowskahpba) on

Anna Lewandowska / Instagram

Cynamon – dlaczego warto go jeść?

Cynamon zyskał w Polsce dużą popularność stosunkowo niedawno. Ta egzotyczna przyprawa znana była już w czasach starożytnych – w Egipcie stosowano ją do… mumifikacji i robienia kadzideł.

Dzisiaj cynamon ma przede wszystkim zastosowanie w kuchni. Jest termogenikiem, czyli substancją przyspieszającą spalanie tłuszczu, więc poleca się go osobom stawiającym na zdrowe odchudzanie. Swoje właściwości zdrowotne przyprawa zawdzięcza przede wszystkim aldehydowi cynamonowemu. Wykazuje on działanie antynowotworowe, nadaje też przyprawie charakterystyczny zapach.

Z kolei inna zawarta w cynamonie substancja – epikatechina – wspomaga leczenie chorób neurodegradacyjnych. Ze względu na swoje właściwości rozgrzewające cynamon nierzadko dodaje się do zimowych herbat czy – jak w przypadku przepisu Ani Lewandowskiej – wypieków.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc!

Gruszkowe brownie bez pieczenia. Poznaj deser doskonały!

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Jedzenie dla psa – jak karmić szczeniaka i dorosłego psa? Najciekawsze przepisy

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

Mozzarella di bufala – jak jeść, gdzie kupić, przepisy

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

Pieczone młode ziemniaki w kilku odsłonach – sprawdź przepisy! /fot. iStock

Pieczone młode ziemniaki w kilku odsłonach – sprawdź przepisy!

Jak przechowywać przyprawy, aby zachowały świeżość na dłużej?

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Kleik ryżowy na biegunkę dla dzieci i dorosłych – przepis

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

Mączyste, skrobiowe, sałatkowe. Jakie ziemniaki na frytki wybrać?

Pierogi

Czas królowania pszenicy minął. Poznaj 3 przepisy na bezglutenowe pyszności

jabłka

Przepis na masło jabłkowe. Banalne w przygotowaniu, przepyszne w smaku

Kombucha – stwórz sobie własny probiotyk

Tahini i sezam

Tahini – jak zrobić i do czego wykorzystać pastę sezamową?

×