4 min.
6 dodatków do rozgrzewającej herbaty, które poleca dietetyk. Wzmocnią odporność i poprawią ci nastrój

6 dodatków do rozgrzewającej herbaty, które poleca dietetyk. Wzmocnią odporność i poprawią ci nastrój/Istock
Najnowsze
25.02.2021
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
23.02.2021
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
22.02.2021
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
22.02.2021
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
21.02.2021
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić
Rozgrzewające herbaty są idealne na długie, zimowe wieczory z filmem, książką czy przyjaciółmi. W łatwy i przyjemny sposób dostarczają nam cennych składników odżywczych. O najzdrowsze dodatki do herbaty zapytałam dietetyka, Agnieszkę Ślusarską-Staniszewską. Jakie mają właściwości? W jaki sposób je dodawać?
Jesteś stale zamarznięta, walczysz z przeziębieniem, brakuje ci energii? Picie czarnej herbaty z dodatkami to przyjemny i naturalny sposób na poprawę kondycji. Dietetyk Agnieszka Ślusarska-Staniszewska z poradni dietetycznej 4LINE stworzyła listę cennych i łatwo dostępnych dodatków do zimowych napojów. Możesz dowolnie je ze sobą łączyć, aby opracować przepis na własną herbatę rozgrzewającą.
Spis treści
Rozgrzewająca herbata z imbirem
Imbir zawiera gingerol – związek fenolowy, który wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Pomaga na ból i stany zapalne gardła, bo działa odkażająco. Pomaga zwalczać infekcje bakteryjne, grzybicze i wirusowe. Pobudza wydzielanie śluzu, co warto wykorzystać w przypadku wystąpienia stanów zapalnych dróg oddechowych. Można stosować go jako dodatek do herbat, napojów, dań czy sałatek i zup.
Aby imbir najlepiej uwolnił swoje prozdrowotne właściwości, warto zetrzeć go na tarce lub rozdrobnić w moździerzu. Same plasterki dadzą mniej intensywny efekt. Tak przygotowany korzeń wrzucamy wraz z herbatą do kubka, zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem ok. 5 minut. Jeśli dysponujemy większą ilością czasu i cierpliwości, możemy też gotować imbir przez kilka minut na wolnym ogniu, a potem dodać herbatę.
Rozgrzewająca herbata z cynamonem
Cynamon zawiera dwa związki tj. aldehyd cynamonowy i eugenol, które są odpowiedzialne za właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe cynamonu. Badania na szczurach pokazują, że aldehyd cynamonowy blokuje wzrost wirusa grypy. Ważne, aby kupować cynamon cejloński (pochodzący ze Sri Lanki), a nie cassia.
Do przygotowania herbaty z cynamonem możemy użyć zarówno cynamonu w proszku, jak i w laskach. W obu przypadkach cynamon gotujemy przez kilka minut na wolnym ogniu, a potem dodajemy czarną herbatę. Smak cynamonu dobrze łączy się innymi dodatkami, na przykład goździkami i pomarańczą. Tę ostatnią dodajemy tylko, gdy herbata już się zaparzy.
Rozgrzewająca herbata z kardamonem
Kardamon działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Pomaga łagodzić kaszel występujący w stanach zapalnych dróg oddechowych. Można stosować go jako dodatek do herbat, naparów, dań na ciepło (także ciast) czy zup.
Kardamon rozdrabniamy w moździerzu, a następnie gotujemy przez kilka minut na wolnym ogniu. Jeśli wybrałyśmy herbatę w liściach możemy od razu zagotować wszystko razem. Popularnymi dodatkami do herbaty z kardamonem są wanilia, miód i mleko.
Rozgrzewająca herbata z goździkami
Goździki są silnym antyoksydantem, zwalczają wolne rodniki zapobiegają powstawaniu wielu chorób. Działają także odtruwająco na nasz organizm. Dzięki właściwościom dezynfekującym pomagają wzmacniać odporność i walczyć z infekcjami.
Herbata z goździkami doskonale komponuje się ze smakiem cytrusów, na przykład cytryn i pomarańczy. Aby sok lepiej się uwolnił, a goździki nie trafiały nam między zęby, możemy wbić je w plastry owoców.
Rozgrzewająca herbata z chili
Zawarta w chili kapsaicyna działa napotnie, wzmaga wydalanie śluzu i zmniejsza opuchliznę błon śluzowych, łagodząc ich przekrwienie. Ma również działanie przeciwzapalne. Zawarte w papryczce antyoksydanty pozwalają walczyć z wolnymi rodnikami.
Chili to dodatek dla fanów ostrego smaku. Możemy łączyć je z czarną herbatą i innymi dodatkami, na przykład konfiturami, miodem czy cytryną. Przed zalaniem wrzątkiem dodajemy tyle chili, ile jesteśmy w stanie “przełknąć”. Może być to pół łyżeczki sproszkowanej przyprawy czy plasterki świeżej papryczki.
Rozgrzewająca herbata z miodem
Miód swoje antybiotyczne właściwości zawdzięcza substancjom, takim jak nadtlenek wodoru, lizozym, inhibina i apidycyna. Potrafią one zwalczać bakterie gram-dodatnie, takie jak gronkowce i paciorkowce. Najlepiej sięgać po miody spadziowe z drzew szpilkowych, lipowe i grykowe. Miodu nie należy podgrzewać!!!! Dlatego dodajemy go do herbat czy naparów już przestudzonych.
Miód to zdrowa alternatywa dla innych słodzików. Pasuje do każdego z wymienionych dodatków. Podkreśla smak składników herbaty i dodaje jej przyjemnej słodkości. Jak podkreśla dietetyk Agnieszka Ślusarska-Staniszewska – aby nie stracił swoich prozdrowotnych właściwości, trzeba dodawać go dopiero po wystudzeniu napoju. Najlepiej gdy temperatura herbaty spadnie do do 35-40°C.
Zobacz także
Poleć artykuł koleżankom
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020