6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój

się ten artykuł?
Rozgrzewające herbaty są idealne na chłodne jesienne poranki i długie mgliste wieczory. W łatwy i przyjemny sposób dostarczają nam cennych składników odżywczych. O najzdrowsze dodatki do herbaty zapytałam dietetyka, Agnieszkę Ślusarską-Staniszewską. Jakie mają właściwości? W jaki sposób je dodawać?
Rozgrzewająca herbata z imbirem
Imbir zawiera gingerol – związek fenolowy, który wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Pomaga na ból i stany zapalne gardła, bo działa odkażająco. Pomaga zwalczać infekcje bakteryjne, grzybicze i wirusowe. Pobudza wydzielanie śluzu, co warto wykorzystać w przypadku wystąpienia stanów zapalnych dróg oddechowych – wyjaśnia Agnieszka Ślusarska-Staniszewska z poradni dietetycznej 4LINE.
Aby imbir najlepiej uwolnił swoje prozdrowotne właściwości, warto zetrzeć go na tarce lub rozdrobnić w moździerzu. Same plasterki dadzą mniej intensywny efekt. Tak przygotowany korzeń wrzucamy wraz z herbatą do kubka, zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem ok. 5 minut. Jeśli dysponujemy większą ilością czasu i cierpliwości, możemy też gotować imbir przez kilka minut na wolnym ogniu, a potem dodać herbatę.
Rozgrzewająca herbata z cynamonem
Cynamon zawiera dwa związki tj. aldehyd cynamonowy i eugenol, które są odpowiedzialne za właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe cynamonu. Badania na szczurach pokazują, że aldehyd cynamonowy blokuje wzrost wirusa grypy. Ważne, aby kupować cynamon cejloński (pochodzący ze Sri Lanki), a nie cassia – tłumaczy Agnieszka Ślusarska-Staniszewska.
Do przygotowania herbaty z cynamonem możemy użyć zarówno cynamonu w proszku, jak i w laskach. W obu przypadkach cynamon gotujemy przez kilka minut na wolnym ogniu, a potem dodajemy czarną herbatę. Smak cynamonu dobrze łączy się innymi dodatkami, na przykład goździkami i pomarańczą. Tę ostatnią dodajemy tylko, gdy herbata już się zaparzy.
Rozgrzewająca herbata z kardamonem
Kardamon działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Pomaga łagodzić kaszel występujący w stanach zapalnych dróg oddechowych. Można stosować go jako dodatek do herbat, naparów, dań na ciepło (także ciast) czy zup – tłumaczy Agnieszka Ślusarska-Staniszewska.
Kardamon rozdrabniamy w moździerzu, a następnie gotujemy przez kilka minut na wolnym ogniu. Jeśli wybrałyśmy herbatę w liściach, możemy od razu zagotować wszystko razem. Popularnymi dodatkami do herbaty z kardamonem są wanilia, miód i mleko.
Rozgrzewająca herbata z goździkami
Goździki są silnym antyoksydantem, zwalczają wolne rodniki zapobiegają powstawaniu wielu chorób. Działają także odtruwająco na nasz organizm. Dzięki właściwościom dezynfekującym pomagają wzmacniać odporność i walczyć z infekcjami – wyjaśnia Ślusarska-Staniszewska.
Herbata z goździkami doskonale komponuje się ze smakiem cytrusów, na przykład cytryn i pomarańczy. Aby sok lepiej się uwolnił, a goździki nie trafiały nam między zęby, możemy wbić je w plastry owoców.
Rozgrzewająca herbata z chili
Zawarta w chili kapsaicyna działa napotnie, wzmaga wydalanie śluzu i zmniejsza opuchliznę błon śluzowych, łagodząc ich przekrwienie. Ma również działanie przeciwzapalne. Zawarte w papryczce antyoksydanty pozwalają walczyć z wolnymi rodnikami – tłumaczy dietetyczka.
Chili to dodatek dla fanów ostrego smaku. Możemy łączyć je z czarną herbatą i innymi dodatkami, na przykład konfiturami, miodem czy cytryną. Przed zalaniem wrzątkiem dodajemy tyle chili, ile jesteśmy w stanie “przełknąć”. Może być to odrobina sproszkowanej przyprawy czy plasterki świeżej papryczki.
Rozgrzewająca herbata z miodem
Miód swoje antybiotyczne właściwości zawdzięcza substancjom, takim jak nadtlenek wodoru, lizozym, inhibina i apidycyna. Potrafią one zwalczać bakterie gram-dodatnie, takie jak gronkowce i paciorkowce. Najlepiej sięgać po miody spadziowe z drzew szpilkowych, lipowe i grykowe. Miodu nie należy podgrzewać!!!! Dlatego dodajemy go do herbat czy naparów już przestudzonych – ostrzega Agnieszka Ślusarska-Staniszewska.
Miód to zdrowa alternatywa dla innych słodzików. Pasuje do każdego z wymienionych dodatków. Podkreśla smak składników herbaty i dodaje jej przyjemnej słodkości. Jak podkreśla dietetyk Agnieszka Ślusarska-Staniszewska – aby nie stracił swoich prozdrowotnych właściwości, trzeba dodawać go dopiero po wystudzeniu napoju. Najlepiej gdy temperatura herbaty spadnie do 35-40°C.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy

Boisz się nawrotu ciągłych infekcji u twojego dziecka z początkiem roku szkolnego? Tak możesz wesprzeć jego odporność

Aronia, żurawina, czarny bez – odporność tkwi w naturze!

Jak smakuje herbata rooibos? Właściwości, cena, gdzie kupić?
