Przejdź do treści

6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty
6 dodatków do rozgrzewającej herbaty, które poleca dietetyk. Wzmocnią odporność i poprawią ci nastrój/Istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Rozgrzewające herbaty są idealne na chłodne jesienne poranki i długie mgliste wieczory. W łatwy i przyjemny sposób dostarczają nam cennych składników odżywczych. O najzdrowsze dodatki do herbaty zapytałam dietetyka, Agnieszkę Ślusarską-Staniszewską. Jakie mają właściwości? W jaki sposób je dodawać?

Rozgrzewająca herbata z imbirem

Imbir zawiera gingerol związek fenolowy, który wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Pomaga na ból i stany zapalne gardła, bo działa odkażająco. Pomaga zwalczać infekcje bakteryjne, grzybicze i wirusowe. Pobudza wydzielanie śluzu, co warto wykorzystać w przypadku wystąpienia stanów zapalnych dróg oddechowychwyjaśnia Agnieszka Ślusarska-Staniszewska z poradni dietetycznej 4LINE.

Aby imbir najlepiej uwolnił swoje prozdrowotne właściwości, warto zetrzeć go na tarce lub rozdrobnić w moździerzu. Same plasterki dadzą mniej intensywny efekt. Tak przygotowany korzeń wrzucamy wraz z herbatą do kubka, zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem ok. 5 minut. Jeśli dysponujemy większą ilością czasu i cierpliwości, możemy też gotować imbir przez kilka minut na wolnym ogniu, a potem dodać herbatę. 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
PROMOCJA
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
20,00 zł 79,00 zł

Rozgrzewająca herbata z cynamonem

Cynamon zawiera dwa związki tj. aldehyd cynamonowy i eugenol, które są odpowiedzialne za właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe cynamonu. Badania na szczurach pokazują, że aldehyd cynamonowy blokuje wzrost wirusa grypy. Ważne, aby kupować cynamon cejloński (pochodzący ze Sri Lanki), a nie cassia – tłumaczy Agnieszka Ślusarska-Staniszewska.

Do przygotowania herbaty z cynamonem możemy użyć zarówno cynamonu w proszku, jak i w laskach. W obu przypadkach cynamon gotujemy przez kilka minut na wolnym ogniu, a potem dodajemy czarną herbatę. Smak cynamonu dobrze łączy się innymi dodatkami, na przykład goździkami i pomarańczą. Tę ostatnią dodajemy tylko, gdy herbata już się zaparzy. 

Cytryna wpada do wody

Rozgrzewająca herbata z kardamonem

Kardamon działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Pomaga łagodzić kaszel występujący w stanach zapalnych dróg oddechowych. Można stosować go jako dodatek do herbat, naparów, dań na ciepło (także ciast) czy zuptłumaczy Agnieszka Ślusarska-Staniszewska.

Kardamon rozdrabniamy w moździerzu, a następnie gotujemy przez kilka minut na wolnym ogniu. Jeśli wybrałyśmy herbatę w liściach, możemy od razu zagotować wszystko razem. Popularnymi dodatkami do herbaty z kardamonem są wanilia, miód i mleko

Rozgrzewająca herbata z goździkami

Goździki są silnym antyoksydantem, zwalczają wolne rodniki zapobiegają powstawaniu wielu chorób. Działają także odtruwająco na nasz organizm. Dzięki właściwościom dezynfekującym pomagają wzmacniać odporność i walczyć z infekcjami – wyjaśnia Ślusarska-Staniszewska.

Herbata z goździkami doskonale komponuje się ze smakiem cytrusów, na przykład cytryn i pomarańczy. Aby sok lepiej się uwolnił, a goździki nie trafiały nam między zęby, możemy wbić je w plastry owoców.

przegrzewanie organizmu

Rozgrzewająca herbata z chili

Zawarta w chili kapsaicyna działa napotnie, wzmaga wydalanie śluzu i zmniejsza opuchliznę błon śluzowych, łagodząc ich przekrwienie. Ma również działanie przeciwzapalne. Zawarte w papryczce antyoksydanty pozwalają walczyć z wolnymi rodnikami – tłumaczy dietetyczka.

Chili to dodatek dla fanów ostrego smaku. Możemy łączyć je z czarną herbatą i innymi dodatkami, na przykład konfiturami, miodem czy cytryną. Przed zalaniem wrzątkiem dodajemy tyle chili, ile jesteśmy w stanie “przełknąć”. Może być to odrobina sproszkowanej przyprawy czy plasterki świeżej papryczki.

Rozgrzewająca herbata z miodem

Miód swoje antybiotyczne właściwości zawdzięcza substancjom, takim jak nadtlenek wodoru, lizozym, inhibina i apidycyna. Potrafią one zwalczać bakterie gram-dodatnie, takie jak gronkowce i paciorkowce. Najlepiej sięgać po miody spadziowe z drzew szpilkowych, lipowe i grykowe. Miodu nie należy podgrzewać!!!! Dlatego dodajemy go do herbat czy naparów już przestudzonych – ostrzega Agnieszka Ślusarska-Staniszewska.

Miód to zdrowa alternatywa dla innych słodzików. Pasuje do każdego z wymienionych dodatków. Podkreśla smak składników herbaty i dodaje jej przyjemnej słodkości. Jak podkreśla dietetyk Agnieszka Ślusarska-Staniszewska – aby nie stracił swoich prozdrowotnych właściwości, trzeba dodawać go dopiero po wystudzeniu napoju. Najlepiej gdy temperatura herbaty spadnie do 35-40°C.   

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta trzyma w rękach kubek z herbatą. Wlewa do niego miód

Co na zgagę po świętach?

Herbata z imbirem i cytryną

Herbata z imbirem (zimowa) – przepis na zdrowie

Jak przetrwać święta, mając insulinooporność lub będąc na diecie? Lekarka Weronika Błaszczyk ma kilka rad / istock

Jak przetrwać święta, mając insulinooporność lub będąc na diecie? Lekarka Weronika Błaszczyk ma kilka rad

Kuchnia kurpiowska. Poznaj przepisy na tradycyjne fafernuchy, nowe latko czy byśki / istock

Kuchnia kurpiowska. Poznaj przepisy na tradycyjne fafernuchy, nowe latko czy byśki

Czy każdy zamiennik cukru nadaje się do wypieków?

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

owsianka

5 produktów, których lepiej unikać zimą

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Herbata – nie tylko o 17.00

Herbata – nie tylko o 17:00! Na co zwrócić uwagę, zanim będziemy się nią delektować?

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Dwa kubki z napojem, szklanka miodu, imbir, słoik przypraw, cytryna. Wszystko razem stoi na stole

Dopada cię choroba? Skorzystaj ze sprawdzonych domowych sposobów na przeziębienie

Dlaczego jesienią i zimą tyjemy? Odpowiedź jest bardziej skomplikowana, niż myślisz

Galette

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Czosnek / unsplash.com

Czosnek to naturalny antybiotyk. W czym tkwi jego sekret?

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Sałatka z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Przepis na sałatkę z grillowanym kalafiorem i jarmużem

5 herbat na pochmurne popołudnia, Sprawdź, jak je parzyć, by wykorzystać ich potencjał

Betulina – właściwości ekstraktu z kory i liści brzozy. Sok, krem czy napar? /fot. Pexels

Betulina – właściwości ekstraktu z kory i liści brzozy. Sok, krem czy napar?

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Herbata z liści malin – właściwości, jak zrobić i gdzie kupić?

Wielkanoc wegetarian i wegan / istock

„A i tak ci nałożę, może zmienisz zdanie” – czego nie chcieliby usłyszeć wegetarianie i weganie przy świątecznym stole? Jagna Niedzielska zaprosiła do dyskusji

Kozłek lekarski – na bezsenność, stany lękowe i PMS. Właściwości, dawkowanie i uprawa

Ziołolecznictwo. Renesans naturalnych sposobów na wsparcie organizmu. Korzyści i środki ostrożności

×