Przejdź do treści

6 dodatków do rozgrzewającej herbaty, które poleca dietetyk. Wzmocnią odporność i poprawią ci nastrój

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty
6 dodatków do rozgrzewającej herbaty, które poleca dietetyk. Wzmocnią odporność i poprawią ci nastrój/Istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie
Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie
Kurkumina w Hashimoto pomaga wyciszyć stan zapalny – mówią ekspertki z „Ogarnij Hashimoto”
Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla
Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?
Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków
Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie

Rozgrzewające herbaty są idealne na długie, zimowe wieczory z filmem, książką czy przyjaciółmi. W łatwy i przyjemny sposób dostarczają nam cennych składników odżywczych. O najzdrowsze dodatki do herbaty zapytałam dietetyka, Agnieszkę Ślusarską-Staniszewską. Jakie mają właściwości? W jaki sposób je dodawać?

Jesteś stale zamarznięta, walczysz z przeziębieniem, brakuje ci energii? Picie czarnej herbaty z dodatkami to przyjemny i naturalny sposób na poprawę kondycji. Dietetyk Agnieszka Ślusarska-Staniszewska z poradni dietetycznej 4LINE stworzyła listę cennych i łatwo dostępnych dodatków do zimowych napojów. Możesz dowolnie je ze sobą łączyć, aby opracować przepis na własną herbatę rozgrzewającą.  

Rozgrzewająca herbata z imbirem

Imbir zawiera gingerol związek fenolowy, który wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Pomaga na ból i stany zapalne gardła, bo działa odkażająco. Pomaga zwalczać infekcje bakteryjne, grzybicze i wirusowe. Pobudza wydzielanie śluzu, co warto wykorzystać w przypadku wystąpienia stanów zapalnych dróg oddechowych. Można stosować go jako dodatek do herbat, napojów, dań czy sałatek i zup. 

Aby imbir najlepiej uwolnił swoje prozdrowotne właściwości, warto zetrzeć go na tarce lub rozdrobnić w moździerzu. Same plasterki dadzą mniej intensywny efekt. Tak przygotowany korzeń wrzucamy wraz z herbatą do kubka, zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem ok. 5 minut. Jeśli dysponujemy większą ilością czasu i cierpliwości, możemy też gotować imbir przez kilka minut na wolnym ogniu, a potem dodać herbatę. 

Rozgrzewająca herbata z cynamonem

Cynamon zawiera dwa związki tj. aldehyd cynamonowy i eugenol, które są odpowiedzialne za właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe cynamonu. Badania na szczurach pokazują, że aldehyd cynamonowy blokuje wzrost wirusa grypy. Ważne, aby kupować cynamon cejloński (pochodzący ze Sri Lanki), a nie cassia.

Do przygotowania herbaty z cynamonem możemy użyć zarówno cynamonu w proszku, jak i w laskach. W obu przypadkach cynamon gotujemy przez kilka minut na wolnym ogniu, a potem dodajemy czarną herbatę. Smak cynamonu dobrze łączy się innymi dodatkami, na przykład goździkami i pomarańczą. Tę ostatnią dodajemy tylko, gdy herbata już się zaparzy. 

Cytryna wpada do wody

Rozgrzewająca herbata z kardamonem

Kardamon działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Pomaga łagodzić kaszel występujący w stanach zapalnych dróg oddechowych. Można stosować go jako dodatek do herbat, naparów, dań na ciepło (także ciast) czy zup.

Kardamon rozdrabniamy w moździerzu, a następnie gotujemy przez kilka minut na wolnym ogniu. Jeśli wybrałyśmy herbatę w liściach możemy od razu zagotować wszystko razem. Popularnymi dodatkami do herbaty z kardamonem są wanilia, miód i mleko

Rozgrzewająca herbata z goździkami

Goździki są silnym antyoksydantem, zwalczają wolne rodniki zapobiegają powstawaniu wielu chorób. Działają także odtruwająco na nasz organizm. Dzięki właściwościom dezynfekującym pomagają wzmacniać odporność i walczyć z infekcjami. 

Herbata z goździkami doskonale komponuje się ze smakiem cytrusów, na przykład cytryn i pomarańczy. Aby sok lepiej się uwolnił, a goździki nie trafiały nam między zęby, możemy wbić je w plastry owoców.

przegrzewanie organizmu

Rozgrzewająca herbata z chili

Zawarta w chili kapsaicyna działa napotnie, wzmaga wydalanie śluzu i zmniejsza opuchliznę błon śluzowych, łagodząc ich przekrwienie. Ma również działanie przeciwzapalne. Zawarte w papryczce antyoksydanty pozwalają walczyć z wolnymi rodnikami

Chili to dodatek dla fanów ostrego smaku. Możemy łączyć je z czarną herbatą i innymi dodatkami, na przykład konfiturami, miodem czy cytryną. Przed zalaniem wrzątkiem dodajemy tyle chili, ile jesteśmy w stanie “przełknąć”. Może być to pół łyżeczki sproszkowanej przyprawy czy plasterki świeżej papryczki.

Rozgrzewająca herbata z miodem

Miód swoje antybiotyczne właściwości zawdzięcza substancjom, takim jak nadtlenek wodoru, lizozym, inhibina i apidycyna. Potrafią one zwalczać bakterie gram-dodatnie, takie jak gronkowce i paciorkowce. Najlepiej sięgać po miody spadziowe z drzew szpilkowych, lipowe i grykowe. Miodu nie należy podgrzewać!!!! Dlatego dodajemy go do herbat czy naparów już przestudzonych. 

Miód to zdrowa alternatywa dla innych słodzików. Pasuje do każdego z wymienionych dodatków. Podkreśla smak składników herbaty i dodaje jej przyjemnej słodkości. Jak podkreśla dietetyk Agnieszka Ślusarska-Staniszewska – aby nie stracił swoich prozdrowotnych właściwości, trzeba dodawać go dopiero po wystudzeniu napoju. Najlepiej gdy temperatura herbaty spadnie do do 35-40°C.   

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

zima

Zatroszcz się o siebie zimą. Podpowiadamy, jak to zrobić

Co na zgagę po świętach?

gotująca kobieta

Cukrzyca w trybie świąt – jak to przetrwać? Mamy kilka wskazówek

Hanna Stolińska-Fiedorowicz: warto odejść od tradycji nakazującej zjedzenie 12 potraw wigilijnych

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Wieczerza wigilijna

Nawet w święta możesz stosować dietę na planowanie rodziny – Zofia Pomes wyjaśnia, co jeść w wigilię

Melisa - herbata tylko na uspokojenie? Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie wykazuje roślina?

Melisa – herbata tylko na uspokojenie? Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie wykazuje roślina?

Dlaczego jesienią i zimą tyjemy ? Odpowiedź jest bardziej skomplikowana, niż myślisz

Pij wodę, gdy jest zimno!

Przepis na pieczone gruszki słodko-słone. Sprawdzą się o każdej porze dnia!

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Rokitnik – naturalny sposób na przeziębienie. Jak go przyjmować, aby szybciej wyzdrowieć i wzmocnić odporność?

Herbata – nie tylko o 17.00

Herbata – nie tylko o 17:00! Na co zwrócić uwagę, zanim będziemy się nią delektować?

Przepis na pieczoną dynię Hokkaido. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad albo kolację!

Chcesz wzmocnić odporność? Wypróbuj antygrypinę z przepisu dietetyczki Justyny Mizery

kubek z melisą

Melisa – przeciwwskazania. Kto nie powinien pić melisy na uspokojenie?

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Pigwa - owoc w sam raz na zimowe infekcje!

Pigwa – owoc, który w mig przegoni infekcje! Dietetyczka tłumaczy, dlaczego warto po nią sięgać

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Dynia - królowa jesieni

Dynia jest pełna dobra. Poznaj jej rodzaje i właściwości

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze