Przejdź do treści

6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty
6 dodatków do rozgrzewającej herbaty, które poleca dietetyk. Wzmocnią odporność i poprawią ci nastrój/Istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne
Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać
Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Rozgrzewające herbaty są idealne na chłodne jesienne poranki i długie mgliste wieczory. W łatwy i przyjemny sposób dostarczają nam cennych składników odżywczych. O najzdrowsze dodatki do herbaty zapytałam dietetyka, Agnieszkę Ślusarską-Staniszewską. Jakie mają właściwości? W jaki sposób je dodawać?

Rozgrzewająca herbata z imbirem

Imbir zawiera gingerol związek fenolowy, który wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Pomaga na ból i stany zapalne gardła, bo działa odkażająco. Pomaga zwalczać infekcje bakteryjne, grzybicze i wirusowe. Pobudza wydzielanie śluzu, co warto wykorzystać w przypadku wystąpienia stanów zapalnych dróg oddechowychwyjaśnia Agnieszka Ślusarska-Staniszewska z poradni dietetycznej 4LINE.

Aby imbir najlepiej uwolnił swoje prozdrowotne właściwości, warto zetrzeć go na tarce lub rozdrobnić w moździerzu. Same plasterki dadzą mniej intensywny efekt. Tak przygotowany korzeń wrzucamy wraz z herbatą do kubka, zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem ok. 5 minut. Jeśli dysponujemy większą ilością czasu i cierpliwości, możemy też gotować imbir przez kilka minut na wolnym ogniu, a potem dodać herbatę. 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Rozgrzewająca herbata z cynamonem

Cynamon zawiera dwa związki tj. aldehyd cynamonowy i eugenol, które są odpowiedzialne za właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe cynamonu. Badania na szczurach pokazują, że aldehyd cynamonowy blokuje wzrost wirusa grypy. Ważne, aby kupować cynamon cejloński (pochodzący ze Sri Lanki), a nie cassia – tłumaczy Agnieszka Ślusarska-Staniszewska.

Do przygotowania herbaty z cynamonem możemy użyć zarówno cynamonu w proszku, jak i w laskach. W obu przypadkach cynamon gotujemy przez kilka minut na wolnym ogniu, a potem dodajemy czarną herbatę. Smak cynamonu dobrze łączy się innymi dodatkami, na przykład goździkami i pomarańczą. Tę ostatnią dodajemy tylko, gdy herbata już się zaparzy. 

Cytryna wpada do wody

Rozgrzewająca herbata z kardamonem

Kardamon działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Pomaga łagodzić kaszel występujący w stanach zapalnych dróg oddechowych. Można stosować go jako dodatek do herbat, naparów, dań na ciepło (także ciast) czy zuptłumaczy Agnieszka Ślusarska-Staniszewska.

Kardamon rozdrabniamy w moździerzu, a następnie gotujemy przez kilka minut na wolnym ogniu. Jeśli wybrałyśmy herbatę w liściach możemy od razu zagotować wszystko razem. Popularnymi dodatkami do herbaty z kardamonem są wanilia, miód i mleko

Rozgrzewająca herbata z goździkami

Goździki są silnym antyoksydantem, zwalczają wolne rodniki zapobiegają powstawaniu wielu chorób. Działają także odtruwająco na nasz organizm. Dzięki właściwościom dezynfekującym pomagają wzmacniać odporność i walczyć z infekcjami – wyjaśnia Ślusarska-Staniszewska.

Herbata z goździkami doskonale komponuje się ze smakiem cytrusów, na przykład cytryn i pomarańczy. Aby sok lepiej się uwolnił, a goździki nie trafiały nam między zęby, możemy wbić je w plastry owoców.

przegrzewanie organizmu

Rozgrzewająca herbata z chili

Zawarta w chili kapsaicyna działa napotnie, wzmaga wydalanie śluzu i zmniejsza opuchliznę błon śluzowych, łagodząc ich przekrwienie. Ma również działanie przeciwzapalne. Zawarte w papryczce antyoksydanty pozwalają walczyć z wolnymi rodnikami – tłumaczy dietetyczka.

Chili to dodatek dla fanów ostrego smaku. Możemy łączyć je z czarną herbatą i innymi dodatkami, na przykład konfiturami, miodem czy cytryną. Przed zalaniem wrzątkiem dodajemy tyle chili, ile jesteśmy w stanie “przełknąć”. Może być to pół łyżeczki sproszkowanej przyprawy czy plasterki świeżej papryczki.

Rozgrzewająca herbata z miodem

Miód swoje antybiotyczne właściwości zawdzięcza substancjom, takim jak nadtlenek wodoru, lizozym, inhibina i apidycyna. Potrafią one zwalczać bakterie gram-dodatnie, takie jak gronkowce i paciorkowce. Najlepiej sięgać po miody spadziowe z drzew szpilkowych, lipowe i grykowe. Miodu nie należy podgrzewać!!!! Dlatego dodajemy go do herbat czy naparów już przestudzonych – ostrzega Agnieszka Ślusarska-Staniszewska.

Miód to zdrowa alternatywa dla innych słodzików. Pasuje do każdego z wymienionych dodatków. Podkreśla smak składników herbaty i dodaje jej przyjemnej słodkości. Jak podkreśla dietetyk Agnieszka Ślusarska-Staniszewska – aby nie stracił swoich prozdrowotnych właściwości, trzeba dodawać go dopiero po wystudzeniu napoju. Najlepiej gdy temperatura herbaty spadnie do do 35-40°C.   

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Herbata z liści malin – właściwości, jak zrobić i gdzie kupić?

Wielkanoc wegetarian i wegan / istock

„A i tak ci nałożę, może zmienisz zdanie” – czego nie chcieliby usłyszeć wegetarianie i weganie przy świątecznym stole? Jagna Niedzielska zaprosiła do dyskusji

Kozłek lekarski – na bezsenność, stany lękowe i PMS. Właściwości, dawkowanie i uprawa

Ziołolecznictwo. Renesans naturalnych sposobów na wsparcie organizmu. Korzyści i środki ostrożności

Herbata

GIS wycofuje popularną herbatę. Powodem zanieczyszczenie tlenkiem etylenu

Kombucha – stwórz sobie własny probiotyk

Zdrowa sałatka

Masz zimową chandrę? Jej przyczyną może być dieta. Ekspertka radzi, co jeść, aby poprawić sobie nastrój

kobieta myje warzywa w zlewie

7 warzyw, które warto jeść zimą. Sprawdź, czy nie zapominasz włączać ich do codziennej diety

Zima roślinożerców. Co teraz włożyć do gara, by przetrwać?

Zimowe tycie – jak sobie z nim poradzić?

Co na zgagę po świętach?

Herbata z imbirem i cytryną

Herbata z imbirem (zimowa) – przepis na zdrowie

gotująca kobieta

Cukrzyca w trybie świąt – jak to przetrwać? Mamy kilka wskazówek

Imbir, miód, cytryna i zioła

Poprawa odporności zimą? Sprawdź, co nas wzmacnia

owsianka

5 produktów, których lepiej unikać zimą

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Moje pierwsze kimchi

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet

Wek na rozgrzanie: mus imbirowy

Mus imbirowy – działa przeciwzapalnie i obłędnie smakuje. Skorzystaj z naszego przepisu

pomidory, czosnek. Warzywa na jesień

Dieta na jesień. Co warto mieć na talerzu?

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Doskonałe dla osób na diecie bezglutenowej!

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą.

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą. Zdrowe i dietetyczne, umili jesienne wieczory!

Zioła na zimę

Zioła na zimę – jak je przechowywać i uprawiać w domu?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×