Przejdź do treści

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Paluszki
Paluszki / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Paluszki są gorsze niż myślicie. W porównaniu z chipsami wydają się niewinnym smakołykiem. To królowie imprezowych stołów! Chrupią je więc dorośli, a równie ochoczo wciskają je w rączki swoich dzieci. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że paluszki nie stanowią dobrego uzupełnienia zdrowej diety. Ile kalorii i węglowodanów mają paluszki?

 

Jak się robi paluszki?

Paluszki tradycyjnie wytwarzane są z użyciem składników, takich jak:

  • mąka pszenna,
  • drożdże,
  • słód (np. jęczmienny),
  • sól,
  • tłuszcz roślinny,
  • woda,
  • wodorotlenek sodu.

Jak się robi paluszki? Na początku z powyższych składników (poza wodorotlenkiem) wyrabiane jest ciasto drożdżowe. Następnie formuje się z niego długie walce. Po tym etapie paluszki zanurzane są w wodorotlenku sodu i krojone na mniejsze części (na paluszki o docelowej długości). Później dodatkowo posypuje się je gruboziarnistą solą i wrzuca do nagrzanego do bardzo wysokiej temperatury pieca (ok. 400°C). Po upieczeniu paluszki chłodzi się i pakuje.

Czy paluszki są zdrowe? Przeanalizujmy ten produkt pod kątem wartości odżywczych.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Sól w diecie / Emmy Smith / Unsplash

Ile kalorii mają paluszki?

Czy paluszki tuczą? Oczywiście zależy to od tego, ile ich zjemy, ale z pewnością nie są one niskokaloryczną przekąską. W 100 gramach paluszków znajduje się około 300-400 kilokalorii (jedno średnie opakowanie paluszków ma masę około 200 g). Dla porównania, kalorycznym odpowiednikiem takiej ilości paluszków jest:

  • 9 szklanek gotowego popcornu (usmażonego na 1 łyżce oleju),
  • 5 płaskich łyżek orzechów,
  • 4 garści chipsów,
  • 4 jabłka.

Węglowodany i tłuszcze – wartości odżywcze paluszków

Węglowodany są głównych makroskładnikiem pokarmowym w paluszkach. W 100 g produktu znajduje się ich 70-80 gramów. Niestety, ze względu na to, że paluszki zazwyczaj przygotowywane są z oczyszczonej mąki pszennej, dostarczają tylko śladowych ilości błonnika pokarmowego. Zawarte w nich węglowodany mogą przez to wywoływać większe wahania poziomu cukru we krwi.

Ilość tłuszczu w paluszkach zwykle nie jest duża – około 4-10 gramów w 100 gramach produktu.

Paluszki są produktem ubogim w cenne składniki odżywcze – witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty. Zawierają za to dużo soli. Na co dzień zrobimy lepiej wybierając inne, zdrowsze przekąski.

jajko

Paluszki a dieta

Głównym składnikiem paluszków jest oczyszczona mąka pszenna i przez to trudno w tej przekąsce dopatrzyć się składników odżywczych, które korzystnie wpływają na organizm. Duża ilość soli to kolejny dietetyczny minus spożywania paluszków – 100 g solonych paluszków dostarcza zwykle ponad 50% maksymalnego zalecanego dziennego spożycia tego składnika. A jeśli pragnienie wywołane nadmiarem soli gasimy piwem lub gazowanymi napojami, narażamy się dodatkowo na szybki skok glukozy i duży wyrzut insuliny – proces, który powtarzany często sprzyja rozwojowi insulinooporności i cukrzycy.

 Ilustracja: Hosanna Salamon

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Natalia Siwiec uważa, że głodówki są "superzdrowe". Co na to dietetyczka?

Natalia Siwiec uważa, że głodówki są „superzdrowe”. Co na to dietetyczka?

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Katarzyna Bosacka / ANDRAS SZILAGYI/MWMEDIA

Katarzyna Bosacka sprawdziła nowe donuty Ekipy Friza. „W składzie błękit brylantowy E133, który znajdziemy również… w kostkach do toalet”

Miss Universe 2021 w ogniu krytyki. Bo nie wygląda tak, jak w dniu zdobycia tytułu

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

„Już 3000 lat temu wiadomo było, że ciepłe zupy mają leczniczą moc. Jedną z nich nazywa się żydowską penicyliną”. O dietoterapii zupami mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka

Czym jest świadomość interoceptywna i dlaczego to twoja supermoc? Przedstawiamy fundamenty jedzenia intuicyjnego

dr Wanda Baltaza

„Budując swoją zdrową dietę, warto wyluzować” – mówi Wanda Baltaza, autorka książki „Poczuj się lepiej”

Kobieta

Objawy za dużego deficytu kalorycznego można łatwo przeoczyć. „Nie zawsze od razu mdlejesz” – ostrzegają żywieniowcy z „Dietetyka nie na żarty”

Dlaczego niektórzy sięgają po fast foody, a inni ich unikają? Sprawdzili to naukowcy

Dlaczego niektórzy sięgają po fast foody, a inni ich unikają? Sprawdzili to naukowcy. Odpowiedź zaskakuje

Sałatka z warzywami

Piramida żywienia – co to jest i jak ją rozumieć?

Sałatka z łososiem

Łosoś wędzony na zimno czy na gorąco? Dietetyczka Anna Reguła o tym, co będzie lepszym wyborem

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Zimowe tycie – jak sobie z nim poradzić?

Owoce kaki

Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu

Fasola adzuki

Fasola adzuki – właściwości i zastosowanie

Chlebek bananowy bezglutenowy, orzechy i czeolada

Chlebek bananowy bezglutenowy – przepisy i właściwości

Kobieta leży na łóżku

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

żelki

Koszenila – barwnik spożywczy z suszonych owadów. Czy jest szkodliwa?

Sól kłodawska – właściwości i zastosowanie / fot. iStock

Sól kłodawska – właściwości i zastosowanie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

18 przepisów dla miłośników awokado

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×