Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?
![Paluszki](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2020/08/istock-480241212-1140x761.jpg)
się ten artykuł?
Paluszki są gorsze niż myślicie. W porównaniu z chipsami wydają się niewinnym smakołykiem. To królowie imprezowych stołów! Chrupią je więc dorośli, a równie ochoczo wciskają je w rączki swoich dzieci. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że paluszki nie stanowią dobrego uzupełnienia zdrowej diety. Ile kalorii i węglowodanów mają paluszki?
Jak się robi paluszki?
Paluszki tradycyjnie wytwarzane są z użyciem składników, takich jak:
- mąka pszenna,
- drożdże,
- słód (np. jęczmienny),
- sól,
- tłuszcz roślinny,
- woda,
- wodorotlenek sodu.
Jak się robi paluszki? Na początku z powyższych składników (poza wodorotlenkiem) wyrabiane jest ciasto drożdżowe. Następnie formuje się z niego długie walce. Po tym etapie paluszki zanurzane są w wodorotlenku sodu i krojone na mniejsze części (na paluszki o docelowej długości). Później dodatkowo posypuje się je gruboziarnistą solą i wrzuca do nagrzanego do bardzo wysokiej temperatury pieca (ok. 400°C). Po upieczeniu paluszki chłodzi się i pakuje.
Czy paluszki są zdrowe? Przeanalizujmy ten produkt pod kątem wartości odżywczych.
Ile kalorii mają paluszki?
Czy paluszki tuczą? Oczywiście zależy to od tego, ile ich zjemy, ale z pewnością nie są one niskokaloryczną przekąską. W 100 gramach paluszków znajduje się około 300-400 kilokalorii (jedno średnie opakowanie paluszków ma masę około 200 g). Dla porównania, kalorycznym odpowiednikiem takiej ilości paluszków jest:
- 9 szklanek gotowego popcornu (usmażonego na 1 łyżce oleju),
- 5 płaskich łyżek orzechów,
- 4 garści chipsów,
- 4 jabłka.
Węglowodany i tłuszcze – wartości odżywcze paluszków
Węglowodany są głównych makroskładnikiem pokarmowym w paluszkach. W 100 g produktu znajduje się ich 70-80 gramów. Niestety, ze względu na to, że paluszki zazwyczaj przygotowywane są z oczyszczonej mąki pszennej, dostarczają tylko śladowych ilości błonnika pokarmowego. Zawarte w nich węglowodany mogą przez to wywoływać większe wahania poziomu cukru we krwi.
Ilość tłuszczu w paluszkach zwykle nie jest duża – około 4-10 gramów w 100 gramach produktu.
Paluszki są produktem ubogim w cenne składniki odżywcze – witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty. Zawierają za to dużo soli. Na co dzień zrobimy lepiej wybierając inne, zdrowsze przekąski.
Paluszki a dieta
Głównym składnikiem paluszków jest oczyszczona mąka pszenna i przez to trudno w tej przekąsce dopatrzyć się składników odżywczych, które korzystnie wpływają na organizm. Duża ilość soli to kolejny dietetyczny minus spożywania paluszków – 100 g solonych paluszków dostarcza zwykle ponad 50% maksymalnego zalecanego dziennego spożycia tego składnika. A jeśli pragnienie wywołane nadmiarem soli gasimy piwem lub gazowanymi napojami, narażamy się dodatkowo na szybki skok glukozy i duży wyrzut insuliny – proces, który powtarzany często sprzyja rozwojowi insulinooporności i cukrzycy.
Ilustracja: Hosanna Salamon
Polecamy
![na zdjęciu: sos czosnkowy, tekst o sosach do dań z grilla i nie tylko /fot. Adobe Stock](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/04/sos-czosnkowy-adobestock-850x544.jpg)
Najlepsze sosy do dań z grilla — nie tylko sos czosnkowy
![Kobieta z miseczką sałatki warzywnej- Hello Zdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/04/adobestock_471632822-kopia-850x468.jpg)
Chcesz stosować „naturalny” Ozempic? Te produkty jedz na końcu
![Klaudia Łakoma rozmawia z fankami /fot. Hello Zdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/04/klaudia-850x478.jpg)
Jedyny skuteczny „lek” na insulinooporność? Zmiana stylu życia! Relacja z warsztatów z Klaudią Łakomą
![Klaudia Łakoma - Hello Zdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/04/naturell2-850x480.jpg)