Przejdź do treści

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Paluszki
Paluszki / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
zielone warzywa
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić

Paluszki są gorsze niż myślicie. W porównaniu z chipsami wydają się niewinnym smakołykiem. To królowie imprezowych stołów! Chrupią je więc dorośli, a równie ochoczo wciskają je w rączki swoich dzieci. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że paluszki nie stanowią dobrego uzupełnienia zdrowej diety. Ile kalorii i węglowodanów mają paluszki?

 

Jak się robi paluszki?

Paluszki tradycyjnie wytwarzane są z użyciem składników, takich jak:

  • mąka pszenna,
  • drożdże,
  • słód (np. jęczmienny),
  • sól,
  • tłuszcz roślinny,
  • woda,
  • wodorotlenek sodu.

Jak się robi paluszki? Na początku z powyższych składników (poza wodorotlenkiem) wyrabiane jest ciasto drożdżowe. Następnie formuje się z niego długie walce. Po tym etapie paluszki zanurzane są w wodorotlenku sodu i krojone na mniejsze części (na paluszki o docelowej długości). Później dodatkowo posypuje się je gruboziarnistą solą i wrzuca do nagrzanego do bardzo wysokiej temperatury pieca (ok. 400°C). Po upieczeniu paluszki chłodzi się i pakuje.

Czy paluszki są zdrowe? Przeanalizujmy ten produkt pod kątem wartości odżywczych.

Sól w diecie / Emmy Smith / Unsplash

Ile kalorii mają paluszki?

Czy paluszki tuczą? Oczywiście zależy to od tego, ile ich zjemy, ale z pewnością nie są one niskokaloryczną przekąską. W 100 gramach paluszków znajduje się około 300-400 kilokalorii (jedno średnie opakowanie paluszków ma masę około 200 g). Dla porównania, kalorycznym odpowiednikiem takiej ilości paluszków jest:

  • 9 szklanek gotowego popcornu (usmażonego na 1 łyżce oleju),
  • 5 płaskich łyżek orzechów,
  • 4 garści chipsów,
  • 4 jabłka.

Węglowodany i tłuszcze – wartości odżywcze paluszków

Węglowodany są głównych makroskładnikiem pokarmowym w paluszkach. W 100 g produktu znajduje się ich 70-80 gramów. Niestety, ze względu na to, że paluszki zazwyczaj przygotowywane są z oczyszczonej mąki pszennej, dostarczają tylko śladowych ilości błonnika pokarmowego. Zawarte w nich węglowodany mogą przez to wywoływać większe wahania poziomu cukru we krwi.

Ilość tłuszczu w paluszkach zwykle nie jest duża – około 4-10 gramów w 100 gramach produktu.

Paluszki są produktem ubogim w cenne składniki odżywcze – witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty. Zawierają za to dużo soli. Na co dzień zrobimy lepiej wybierając inne, zdrowsze przekąski.

jajko

Paluszki a dieta

Głównym składnikiem paluszków jest oczyszczona mąka pszenna i przez to trudno w tej przekąsce dopatrzyć się składników odżywczych, które korzystnie wpływają na organizm. Duża ilość soli to kolejny dietetyczny minus spożywania paluszków – 100 g solonych paluszków dostarcza zwykle ponad 50% maksymalnego zalecanego dziennego spożycia tego składnika. A jeśli pragnienie wywołane nadmiarem soli gasimy piwem lub gazowanymi napojami, narażamy się dodatkowo na szybki skok glukozy i duży wyrzut insuliny – proces, który powtarzany często sprzyja rozwojowi insulinooporności i cukrzycy.

 Ilustracja: Hosanna Salamon

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

kobieta w pracy

Czujesz, że tracisz moc? Oto 10 sposobów na zapewnienie sobie energii w ciągu dnia

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Kobieta trzyma herbatę w szklance

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Jadalne prezenty. Pyszne propozycje do wyboru

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

"Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym"

„Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym”

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Dodatki E to sama chemia? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Slow food – co to jest? Jak wdrożyć je w życie? Porady

5 dobrych konserwantów. Ich nie musisz unikać

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

Chleb tostowy

Chleb tostowy – kalorie, skład. Czy chleb tostowy jest zdrowy?

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Sezon na grzyby właśnie się rozpoczyna. Można je mrozić?

Emocje mogą mieć ścisły związek z tym, na co w danym momencie mamy apetyt

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami