Przejdź do treści

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Paluszki
Paluszki / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Paluszki są gorsze niż myślicie. W porównaniu z chipsami wydają się niewinnym smakołykiem. To królowie imprezowych stołów! Chrupią je więc dorośli, a równie ochoczo wciskają je w rączki swoich dzieci. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że paluszki nie stanowią dobrego uzupełnienia zdrowej diety. Ile kalorii i węglowodanów mają paluszki?

 

Jak się robi paluszki?

Paluszki tradycyjnie wytwarzane są z użyciem składników, takich jak:

  • mąka pszenna,
  • drożdże,
  • słód (np. jęczmienny),
  • sól,
  • tłuszcz roślinny,
  • woda,
  • wodorotlenek sodu.

Jak się robi paluszki? Na początku z powyższych składników (poza wodorotlenkiem) wyrabiane jest ciasto drożdżowe. Następnie formuje się z niego długie walce. Po tym etapie paluszki zanurzane są w wodorotlenku sodu i krojone na mniejsze części (na paluszki o docelowej długości). Później dodatkowo posypuje się je gruboziarnistą solą i wrzuca do nagrzanego do bardzo wysokiej temperatury pieca (ok. 400°C). Po upieczeniu paluszki chłodzi się i pakuje.

Czy paluszki są zdrowe? Przeanalizujmy ten produkt pod kątem wartości odżywczych.

Sól w diecie / Emmy Smith / Unsplash

Ile kalorii mają paluszki?

Czy paluszki tuczą? Oczywiście zależy to od tego, ile ich zjemy, ale z pewnością nie są one niskokaloryczną przekąską. W 100 gramach paluszków znajduje się około 300-400 kilokalorii (jedno średnie opakowanie paluszków ma masę około 200 g). Dla porównania, kalorycznym odpowiednikiem takiej ilości paluszków jest:

  • 9 szklanek gotowego popcornu (usmażonego na 1 łyżce oleju),
  • 5 płaskich łyżek orzechów,
  • 4 garści chipsów,
  • 4 jabłka.
Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawienia

Węglowodany i tłuszcze – wartości odżywcze paluszków

Węglowodany są głównych makroskładnikiem pokarmowym w paluszkach. W 100 g produktu znajduje się ich 70-80 gramów. Niestety, ze względu na to, że paluszki zazwyczaj przygotowywane są z oczyszczonej mąki pszennej, dostarczają tylko śladowych ilości błonnika pokarmowego. Zawarte w nich węglowodany mogą przez to wywoływać większe wahania poziomu cukru we krwi.

Ilość tłuszczu w paluszkach zwykle nie jest duża – około 4-10 gramów w 100 gramach produktu.

Paluszki są produktem ubogim w cenne składniki odżywcze – witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty. Zawierają za to dużo soli. Na co dzień zrobimy lepiej wybierając inne, zdrowsze przekąski.

jajko

Paluszki a dieta

Głównym składnikiem paluszków jest oczyszczona mąka pszenna i przez to trudno w tej przekąsce dopatrzyć się składników odżywczych, które korzystnie wpływają na organizm. Duża ilość soli to kolejny dietetyczny minus spożywania paluszków – 100 g solonych paluszków dostarcza zwykle ponad 50% maksymalnego zalecanego dziennego spożycia tego składnika. A jeśli pragnienie wywołane nadmiarem soli gasimy piwem lub gazowanymi napojami, narażamy się dodatkowo na szybki skok glukozy i duży wyrzut insuliny – proces, który powtarzany często sprzyja rozwojowi insulinooporności i cukrzycy.

 Ilustracja: Hosanna Salamon

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?