Przejdź do treści

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Paluszki
Paluszki / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Paluszki są gorsze niż myślicie. W porównaniu z chipsami wydają się niewinnym smakołykiem. To królowie imprezowych stołów! Chrupią je więc dorośli, a równie ochoczo wciskają je w rączki swoich dzieci. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że paluszki nie stanowią dobrego uzupełnienia zdrowej diety. Ile kalorii i węglowodanów mają paluszki?

 

Jak się robi paluszki?

Paluszki tradycyjnie wytwarzane są z użyciem składników, takich jak:

  • mąka pszenna,
  • drożdże,
  • słód (np. jęczmienny),
  • sól,
  • tłuszcz roślinny,
  • woda,
  • wodorotlenek sodu.

Jak się robi paluszki? Na początku z powyższych składników (poza wodorotlenkiem) wyrabiane jest ciasto drożdżowe. Następnie formuje się z niego długie walce. Po tym etapie paluszki zanurzane są w wodorotlenku sodu i krojone na mniejsze części (na paluszki o docelowej długości). Później dodatkowo posypuje się je gruboziarnistą solą i wrzuca do nagrzanego do bardzo wysokiej temperatury pieca (ok. 400°C). Po upieczeniu paluszki chłodzi się i pakuje.

Czy paluszki są zdrowe? Przeanalizujmy ten produkt pod kątem wartości odżywczych.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Sól w diecie / Emmy Smith / Unsplash

Ile kalorii mają paluszki?

Czy paluszki tuczą? Oczywiście zależy to od tego, ile ich zjemy, ale z pewnością nie są one niskokaloryczną przekąską. W 100 gramach paluszków znajduje się około 300-400 kilokalorii (jedno średnie opakowanie paluszków ma masę około 200 g). Dla porównania, kalorycznym odpowiednikiem takiej ilości paluszków jest:

  • 9 szklanek gotowego popcornu (usmażonego na 1 łyżce oleju),
  • 5 płaskich łyżek orzechów,
  • 4 garści chipsów,
  • 4 jabłka.

Węglowodany i tłuszcze – wartości odżywcze paluszków

Węglowodany są głównych makroskładnikiem pokarmowym w paluszkach. W 100 g produktu znajduje się ich 70-80 gramów. Niestety, ze względu na to, że paluszki zazwyczaj przygotowywane są z oczyszczonej mąki pszennej, dostarczają tylko śladowych ilości błonnika pokarmowego. Zawarte w nich węglowodany mogą przez to wywoływać większe wahania poziomu cukru we krwi.

Ilość tłuszczu w paluszkach zwykle nie jest duża – około 4-10 gramów w 100 gramach produktu.

Paluszki są produktem ubogim w cenne składniki odżywcze – witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty. Zawierają za to dużo soli. Na co dzień zrobimy lepiej wybierając inne, zdrowsze przekąski.

jajko

Paluszki a dieta

Głównym składnikiem paluszków jest oczyszczona mąka pszenna i przez to trudno w tej przekąsce dopatrzyć się składników odżywczych, które korzystnie wpływają na organizm. Duża ilość soli to kolejny dietetyczny minus spożywania paluszków – 100 g solonych paluszków dostarcza zwykle ponad 50% maksymalnego zalecanego dziennego spożycia tego składnika. A jeśli pragnienie wywołane nadmiarem soli gasimy piwem lub gazowanymi napojami, narażamy się dodatkowo na szybki skok glukozy i duży wyrzut insuliny – proces, który powtarzany często sprzyja rozwojowi insulinooporności i cukrzycy.

 Ilustracja: Hosanna Salamon

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. "Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale..."

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. „Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale…”

Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjadłaś spleśniały chleb? Dowiedz się czym to grozi i jakie są objawy zatrucia pleśnią

Sól himalajska - hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska

Sól himalajska – hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to jak, je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Garnek rzymski – co w nim piec i jak go prawidłowo używać?

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy?

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Jak przechowywać przyprawy, aby zachowały świeżość na dłużej?

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Sól himalajska - dlaczego nie warto po nią sięgać? / unsplash

Używasz soli himalajskiej? Dietetyczka Anna Thomas wyjaśnia, dlaczego nie warto wkładać jej do swojego koszyka podczas zakupów

×