Przejdź do treści

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę Kelsey Chance/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Gdy jesz za mało, czyli spożywasz niedostateczną dla swoich potrzeb ilość kalorii, nie tylko możesz nie schudnąć, ale odwrotnie… możesz przytyć. Dodatkowo mało kaloryczne posiłki często pozbawione są niezbędnych składników odżywczych – skutki niejedzenia czy nieprawidłowego jedzenia mogą być opłakane dla organizmu.

Mało kaloryczna dieta a „ukryty głód”

To paradoks, że w krajach wysoko rozwiniętych, których mieszkańcy mają łatwy dostęp do jedzenia, świadomie z niego rezygnują. Kult idealnego ciała sprawił, że co rusz powstają nowe cudowne diety. Nie słabnie też popularność „zdrowego” stylu życia. Ludzie jedzą za mało, ponieważ stosują bardzo restrykcyjne diety albo podchwytują coraz to nowe żywieniowe trendy, takie jak rezygnacja z glutenu, laktozy, białej mąki itp.

Brak odpowiedniej wiedzy, która ułatwi przygotowanie zbilansowanej diety, sprawia, że posiłki są coraz bardziej ubogie w składniki odżywcze (często 1000 albo 1200 kalorii to za mało, by zaspokoić podstawowe potrzeby organizmu). Gdy sytuacja się przedłuża, może doprowadzić do zjawiska, które specjaliści nazywają „głodem ukrytym”. To problem polegający na tym, że człowiekowi nie brakuje jedzeni, ale nie dostarcza ono wszystkich potrzebnych substancji odżywczych (witamin, minerałów itp.). Może to mieć negatywne skutki dla zdrowia fizycznego i psychicznego.

Jak sprawdzić, czy jesz za mało?

Choć współcześnie większym problemem jest liczba ludzi cierpiących na problemy zdrowotne wynikające z nadwagi, warto też wspomnieć, co grozi tym szczupłym, gdy mimo odpowiedniej wagi decydują się na restrykcyjne ograniczenie kaloryczności swej diety. Obydwie grupy, które podczas odchudzania wybierają niskokaloryczny jadłospis, zamiast tego odpowiednio zbilansowanego, mogą nieświadomie siać spustoszenie w swoim organizmie. Skutki niejedzenie mogą być opłakane.

Kiedy niskokaloryczna dieta nie jest potrzebna? By sprawdzić, czy jesz za mało, czy za dużo, wystarczy wyliczyć swój współczynnik BMI (waga/wzrost2). Określa on stosunek masy ciała do wzrostu do kwadratu (podanego w metrach). Gdy mieści się w zakresie 18,55–24,99, waga jest prawidłowa. Gdy jest niższy, oznacza to, że powinnaś zacząć jeść więcej.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Maciej Grumczyk trener

Czy można przytyć, jedząc za mało?

Jak najbardziej. Dietetycy twierdza, że znaczna część osób otyłych przychodzi z problemem: „jem za mało, a nie mogę schudnąć”. I wcale nie oszukują. Mało kaloryczne jedzenie i głodowe racje wcale bowiem nie pomagają w utracie kilogramów. Odwrotnie. Przy takim odżywianiu przemiana materii bardzo spowalnia. Organizm broni się przed „głodowaniem”, więc energię z każdego, nawet najmniejszego posiłku, odkłada na zapas do tkanki tłuszczowej. Taka osoba rzeczywiście mało je a nie chudnie, ba, może nawet przytyć.

Zamiast wiec zastanawiać, się jak jeść bardzo mało, znacznie lepiej odżywiać się w sposób zrównoważony, a niskokaloryczne jedzenie zamienić na wysiłek fizyczny. Za mało kalorii na redukcji może bowiem przynieść odwrotny od zamierzonego skutek.

Inny problem to ten z kategorii „Mało jem a puchnę” – wynika ona z zatrzymywania wody w organizmie wskutek zaburzonej gospodarki energetycznej, która może wpłynąć również na gospodarkę hormonalną.

Mało kaloryczne jedzenie a choroby

Niezbilansowana dieta może sprawić, że zabraknie nam składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, który jest tak istotny podczas walki z chorobą. W takiej sytuacji nawet przeziębienie może trwać dłużej, niż powinno. Dlatego odpowiednia dieta jest bardzo ważna u osób, które mają osłabioną odporność, czyli w przypadku dzieci i starszych ludzi.

Osoby jedzące za mało narażają się na takie problemy zdrowotne jak:

  • Osteoporoza, a co za tym idzie pęknięcie kości
  • Bezpłodność
  • Nieprawidłowy rozwój
  • Osłabienie układu immunologicznego
  • Niedożywienie
  • Większe ryzyko komplikacji podczas zabiegów chirurgicznych
  • Anemia

Za mało kalorii a chroniczne zmęczenie

To oczywiste i typowe, że z głodu czujemy się słabsi. Organizm czerpie energię właśnie z pokarmów i płynów, które spożywamy. By prawidłowo funkcjonował, trzeba mu dostarczyć odpowiednią liczbę kalorii. Wspomagamy wtedy takie procesy jak oddychanie, ale też poprawiamy sprawność umysłu. Dlatego gdy dieta ma za mało kalorii, może wpływać to na fizyczne i psychiczne zmęczenie. A taki stan pogarsza też efektywność podczas ćwiczeń fizycznych.

Liczba kalorii, jakiej ciało potrzebuje, by utrzymać odpowiednią wagę, jest uzależniona od takich czynników jak wzrost, tempo metabolizmu i poziom aktywności fizycznej. Gdy chcesz mieć dużo energii, a mało kalorii, zapomnij przede wszystkim o cukrach prostych i produktach wysoko przetworzonych.

Kobieta przegląda się w lustrze

Skutki niejedzenia: problemy z włosami

Niedobór składników mineralnych sprawia, że może się pogorszyć kondycja włosów. Badania pokazały, że deficyt białka, związków mineralnych, witamin i kwasów tłuszczowych nie tylko przyczynia się do ich wypadania, ale także może wpłynąć na ich kolor czy strukturę, co oznacza, że będą cieńsze.

Za mało kalorii w diecie a trudności z zajściem w ciążę

Kiedy organizm ma niewystarczającą ilość składników odżywczych, energię, jaką może wyprodukować z tego, czym dysponuje, w pierwszej kolejności przeznacza na takie procesy jak oddychanie czy krążenie krwi. W konsekwencji ogranicza produkcję hormonów, co powoduje przede wszystkim mniejszą ochotę na seks, ale też trudności z zajściem w ciążę. Niskokaloryczne diety mogą spowodować takie problemy u kobiet i mężczyzn.

daria rybicka

Niejedzenie a uczucie zimna

Musisz dostarczyć organizmowi wystarczający poziom kalorii, żeby zachować odpowiednią temperaturę ciała. Inaczej jest ona nieco niższa, stąd bezustanne uczucie, że jest zimno. Więc kiedy inni otwierają okna, a ty zakładasz sweter, to znaczy, że pora na obiad.

Mało kaloryczne jedzenie a wolniejszy rozwój u młodych osób

Nie bez powodu mówią, że trzeba jeść, by rosnąć. Zaburzenia odżywiania u nastolatków mogą sprawić, że dojdzie do słabszego wzrostu kości. Odpowiednie składniki odżywcze nie tylko wspierają ich wzrost, ale też gęstość, co w dorosłym wieku zaowocuje ich lepszą kondycją.

Gdy jesz za mało, możesz mieć problemy ze skórą

Jeśli nie dostarczysz skórze na przykład witaminy E, pogarszasz jej kondycję. Będzie ona wtedy bardziej narażona na stany zapalne i uszkodzenia, jakie zostawiają na niej promienie UV. Inna witamina niezbędna skórze do prawidłowego funkcjonowania to B3, zwana niacyną. Jej zadanie to poprawa bariery lipidowej naskórka, czyli jego warstwy ochronnej.

"Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym"

Mało kaloryczna dieta a ryzyko depresji

To choroba, która ma kilka przyczyn. Ale, jak pokazują badania, odpowiedzialna za nią może być nieodpowiednia dieta w ciąży. Niebezpieczny jest wtedy zwłaszcza niski poziom kwasów tłuszczowych omega-3. Za gorszą kondycję psychiczną odpowiada także niski poziom witaminy D.

Zdrowa dieta – kilka prostych zasad

Ułożenie zbilansowanej diety wbrew pozorom nie jest wcale takie proste. Dlatego warto skorzystać z pomocy specjalisty ds. żywienia. Zleci on odpowiednie badania i przygotuje dla ciebie jadłospis. Wtedy będziesz najedzona, jednocześnie utrzymasz prawidłową wagę i poczujesz się silna, a przede wszystkim zdrowa.

O czym na pewno musisz pamiętać?

  • Jedz w ciągu dnia częściej, najlepiej pięć niedużych posiłków
  • Na talerzu powinno się znaleźć więcej białka
  • Nie zapominaj o węglowodanach złożonych, czyli np. ziarnach zbóż, ziemniakach
  • Sięgaj po jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Bogate w nie są m.in. orzechy i awokado
  • Źródłem wartościowych składników odżywczych są oczywiście warzyw.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

Deska serów – na imprezę i nie tylko. Jak ją zrobić, jakie wino będzie najlepsze?

Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem? Poznaj zasady diety przeciwzapalnej

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

Marta Stoberska: Kiedyś usłyszałam, że nie wyglądam jak trenerka. Bo co? Bo nie mam kraty na brzuchu i trzęsie mi się skóra na tyłku?

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

Meczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” / istock

Męczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” – podpowiada dietetyczka

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Czego nie można jeść w trakcie ciąży? Odpowiedzi mogą Cię zaskoczyć!

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Blanka Lipińska poleca "masło 0 kcal". Dietetyk apeluje: "Zostawmy przekazywanie wiedzy dietetykom"

Blanka Lipińska poleca „masło 0 kcal”. Ekspert apeluje: „Zostawmy przekazywanie wiedzy dietetykom”

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×