4 min.
5 przepisów na pierniczki. Upiecz i poczuj magię świąt

5 przepisów na pierniczki. Upiecz i poczuj magię świąt Istock.com
Najnowsze
07.03.2021
Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia
06.03.2021
5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu
06.03.2021
Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin
04.03.2021
Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!
04.03.2021
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej. Trudno sobie wyobrazić te dni bez świątecznych pierniczków. Prezentujemy 5 pomysłów na te wyjątkowe ciastka. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Spróbujcie!
Spis treści
Pierniki z miodem

iStock
Pierniki z miodem – składniki:
- 1/4 szklanki miodu,
- 80 g masła,
- 1/2 szklanki miałkiego brązowego cukru,
- 1 jajko,
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1,5 – 2 łyżki przyprawy korzennej
Pierniki z miodem – wykonanie:
Miód, cukier oraz masło wymieszać i rozpuścić w garnku. Po przestudzeniu dodać resztę składników i wyrobić na gładkie ciasto. Następnie rozwałkować na stolnicy obsypanej mąką. Wykrajać pierniczki za pomocą świątecznych foremek. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ostrożnie układać pierniczki, zachowując równe odstępy. Piec ok. 10 minut w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu pierniczki najlepiej włożyć do blaszanego pudełka.
Pierniczki alpejskie

iStock
Pierniczki alpejskie – składniki:
Pierniczki alpejskie – wykonanie:
Masło, miód i przyprawy rozpuścić w rondelku. Odstawić do wystygnięcia. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier i żółtka. Śmietanę wymieszać z sodą w oddzielnej miseczce. Odczekać, aż soda spulchni śmietanę. Do ubitych białek i masy miodowej dodać mąkę i kakao oraz na końcu śmietanę. Całość dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na dobę do zgęstnienia. Ciasto rozwałkować na ok. 3 mm na stolnicy obficie posypanej mąką. Wycięte foremkami pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez 8-10 minut do zbrązowienia.
Pierniki bez miodu

iStock
Pierniki bez miodu – składniki:
- 0,75 dag mąki,
- 35 dag masła,
- 3 jaja,
- 3 łyżki mleka,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 duży cukier waniliowy,
- 30 dag cukru pudru,
- 4 łyżki gorzkiego kakao,
- 1 przyprawa do piernika,
- 25 dag orzechów włoskich,
- smażona skórka pomarańczowa
Pierniki bez miodu – wykonanie:
W misce wymieszać wszystkie składniki, wyrobić na jednolite, gładkie ciasto i odstawić do lodówki na dobę. Po upływie tego czasu rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm i świątecznymi foremkami wycinać pierniczki. Piekarnik nagrzać do 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć pierniczki. Piec ok. 10 – 15 minut.
Pierniczki toruńskie

iStock
Pierniczki toruńskie – składniki:
- 1 kg mąki żytniej typ. 720
- 2 jajka
- 600 g naturalnego miodu, najlepiej lipowego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 0,5 płaskiej łyżeczki mielonego anyżu
- kieliszek spirytusu
Pierniczki toruńskie – wykonanie:
Mąkę przesiać i podgrzać w piekarniku tak, aby była ciepła, ale nie gorąca. Miód przesmażyć z przyprawą do piernika i przełożyć do miski z mąką. Dodać resztę składników (sodę, anyż, roztrzepane jajko oraz spirytus) i dokładnie wyrobić. Ciasto najlepiej podzielić na cztery części i każdą rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykroić pierniczki foremkami i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na ok. 15 min. Polać wedle upodobań czekoladą lub lukrem.
Pierniki bezglutenowe z przepisu Anny Lewandowskiej
Pierniki bezglutenowe Lewandowskiej – składniki:
- 0,5 szklanki mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 0,5 szklanki mąki jaglanej
- 0,5 szklanki cukru kokosowego Foods by Ann/ miód
- 5- 6 łyżek masła klarowanego/ olej kokosowy Foods by Ann
- 2 jajka
- 3 łyżki cynamonu
- 1 łyżka kardamonu
- 1 łyżka imbiru
- 1 łyżeczka zmielonych goździków zielonych
- szczypta soli morskiej
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta sody
Pierniki bezglutenowe Lewandowskiej – wykonanie:
Masło utrzeć z jajkami i cukrem. Tak przygotowaną masę dodać do suchych produktów i zagnieść ciasto. Odstawić na 10 min do lodówki. Po upływie tego czasu rozwałkować i wykroić foremkami pierniczki. Piekarnik rozgrzać do 200°C, ale ciasteczka piec w temp. 170°C przez ok. 15–20 min.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020