Przejdź do treści

Jak obchodzić się z jajkiem? 10 prostych zasad

Jajka. Zdj: pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem
Co robi alkohol kobiecie po 30. urodzinach?
Gruszkowe brownie bez pieczenia. Poznaj deser doskonały!
Indyjskie superfoods na zdrową jesień
9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Nie da się ukryć, że jajka należą do produktów, które łatwo się psują. Dlatego, by ich przygotowanie i jedzenie było bezpieczne, warto trzymać się 10 naprawdę prostych zasad.

Jak bezpiecznie przechowywać jajka. Oto 10 prostych zasad:

Lodówka

Przechowujmy je w oryginalnych opakowaniach w lodówce. Mamy wtedy stały wgląd do terminu ważności. Zmienna temperatura może przyspieszyć psucie się jajek. Dlatego umieszczajmy je wewnątrz lodówki, a nie na drzwiach.

Mycie

Ta zasada dotyczy w ogóle przygotowywania posiłków, ale przy jajkach jest szczególnie ważna: myjmy często ręce i powierzchnie, na których przygotowujemy jedzenie. W ten sposób mamy szanse zapobiec prawie połowie zatruć pokarmowych.

Oddzielnie

Surowe ryby, mięso, jajka, owoce morza… byle nie razem! Te produkty powinny być przechowywane oddzielenie, a podczas przygotowywania posiłków nie powinny się stykać i leżeć na tych samych powierzchniach bez uprzedniego zdezynfekowania.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

cynamon

Nie na surowo

Kogel-mogel? Tylko dla ryzykantów. Spotkanie z salmonellą nie należy do najprzyjemniejszych, dlatego jajka rozsądniej ugotować albo upiec przed zjedzeniem. Bakterie mogą występować nie tylko na skorupce, ale i w jajku, dlatego nie wystarczy jajka dokładnie umyć. Niestety, zła wiadomość dla amatorów tych na miękko i w koszulce – wciąż stanowią zagrożenie zatruciem. Ryzyko mija, gdy temperatura wewnątrz żółtka osiąga 70 st. Celsjusza.

Nie gotować za długo

5. 10 minut – tyle wynosi maksymalna zalecana długość gotowania jaj. Przegotowane zyskują wokół żółtka szarozieloną obwódkę – to siarczek żelaza, który nie tylko wygląda mało estetycznie, ale też nieprzyjemnie pachnie.

przegrzewanie organizmu

Szybko zjeść

Po ugotowaniu jajka powinniśmy je zjeść w ciągu dwóch godzin. Jeśli chcemy przechować je dłużej, to tylko w lodówce! W niskiej temperaturze mogą zachować świeżość nawet tydzień. Warto też wiedzieć, że surowe żółtka i białka możemy przechowywać w lodówce od 2 do 4 dni, dania z jajkami: 3-4 dni, a jajka marynowane: 1 miesiąc.

Zamykać

Niewykorzystane białka lub żółtka można przechować w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku z odrobiną zimnej wody – ta zapobiegnie wysuszeniu surowego jajka. Przed wykorzystaniem wodę wystarczy wylać i voila! Do porannej jajecznicy jak znalazł.

Można zamrażać

Żółtka, białka i całe jajka można zamrażać. Jednak w takiej formie przechowujmy je nie dłużej niż cztery miesiące.

Jak sprawdzić świeżość?

O tym, że mamy do czynienia z jajkiem nieświeżym, świadczą: spłaszczone, łatwo rozpadające się żółtko oraz rzadkie i wodniste białko. Inna popularna metoda sprawdzenia, czy jajka są dobre: świeże toną w wodzie, nieświeże unoszą się na jej powierzchni.

Ugotowane czy surowe?

Aby odróżnić jajka ugotowane od surowych wystarczy nimi pokręcić – ugotowane zawsze będzie obracać się dłużej niż surowe.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

jajka po włosku

Jajka po włosku zapiekane w bułeczkach. Przepis wart sprawdzenia!

Jajka - wielkanoc

Wielkanoc z jajami. Jak je wybierać, by nie dać się zrobić w jajo i ile to już naprawdę za dużo?

GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach jaj. "Zagrożenie dla zdrowia"

GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach jaj. „Zagrożenie dla zdrowia”

Czas na przetwory śliwkowe. 3 wyjątkowe przepisy

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Sól himalajska - hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska

Sól himalajska – hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska

Sieć sklepów Żabka wycofała z obrotu rodzynki sułtańskie / istock

Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną

Słodycze dla cukrzyka – jaki typ jest dozwolony? Zdrowe desery i przekąski

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

syrop z aronii

Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki

Cholesterol w jajkach / istock

10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć

Przewodnik dla kawoszy: drip

Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Sałatka z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Przepis na sałatkę z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Uśmiech po marchewce, grymas po jarmużu. Brytyjscy naukowcy sprawdzili preferencje żywieniowe nienarodzonych dzieci

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

"Halo! Jelita? Dzwoni mózg". Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i im, i mózgowi

„Halo! Jelita? Dzwoni mózg”. Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i jelitom, i mózgowi

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami

Popularny gazowany napój może wywołać choroby sercowo-naczyniowe? Naukowcy ostrzegają

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu? Zaskakujące wyniki nowego badania

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

Ser z Lidla wycofany ze sprzedaży. "Możliwość wystąpienia metalowego ciała obcego"

Ser z Lidla wycofany ze sprzedaży. „Możliwość wystąpienia metalowego ciała obcego”

Kobieta trzyma w rękach filiżankę kawy. Na stole leżą płatki kwiatów i ziarna kawy

Kawa po chińsku. Poranny rytuał, który pozwoli ci dobrze zacząć dzień

7 naturalnych składników wzmacniających odporność

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×