Przejdź do treści

Jak obchodzić się z jajkiem? 10 prostych zasad

Jajka. Zdj: pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wiosenna pasta kanapkowa
Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!
Konferencja online “Vege Day” już 24 kwietnia! Hello Zdrowie patronem medialnym
Kazeina – czym jest, gdzie występuje, nietolerancja
Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości
Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Nie da się ukryć, że jajka należą do produktów, które łatwo się psują. Dlatego, by ich przygotowanie i jedzenie było bezpieczne, warto trzymać się 10 naprawdę prostych zasad.

Jak bezpiecznie przechowywać jajka. Oto 10 prostych zasad:

Lodówka

Przechowujmy je w oryginalnych opakowaniach w lodówce. Mamy wtedy stały wgląd do terminu ważności. Zmienna temperatura może przyspieszyć psucie się jajek. Dlatego umieszczajmy je wewnątrz lodówki, a nie na drzwiach.

Mycie

Ta zasada dotyczy w ogóle przygotowywania posiłków, ale przy jajkach jest szczególnie ważna: myjmy często ręce i powierzchnie, na których przygotowujemy jedzenie. W ten sposób mamy szanse zapobiec prawie połowie zatruć pokarmowych.

Oddzielnie

Surowe ryby, mięso, jajka, owoce morza… byle nie razem! Te produkty powinny być przechowywane oddzielenie, a podczas przygotowywania posiłków nie powinny się stykać i leżeć na tych samych powierzchniach bez uprzedniego zdezynfekowania.

cynamon

Nie na surowo

Kogel-mogel? Tylko dla ryzykantów. Spotkanie z salmonellą nie należy do najprzyjemniejszych, dlatego jajka rozsądniej ugotować albo upiec przed zjedzeniem. Bakterie mogą występować nie tylko na skorupce, ale i w jajku, dlatego nie wystarczy jajka dokładnie umyć. Niestety, zła wiadomość dla amatorów tych na miękko i w koszulce – wciąż stanowią zagrożenie zatruciem. Ryzyko mija, gdy temperatura wewnątrz żółtka osiąga 70 st. Celsjusza.

Nie gotować za długo

5. 10 minut – tyle wynosi maksymalna zalecana długość gotowania jaj. Przegotowane zyskują wokół żółtka szarozieloną obwódkę – to siarczek żelaza, który nie tylko wygląda mało estetycznie, ale też nieprzyjemnie pachnie.

przegrzewanie organizmu

Szybko zjeść

Po ugotowaniu jajka powinniśmy je zjeść w ciągu dwóch godzin. Jeśli chcemy przechować je dłużej, to tylko w lodówce! W niskiej temperaturze mogą zachować świeżość nawet tydzień. Warto też wiedzieć, że surowe żółtka i białka możemy przechowywać w lodówce od 2 do 4 dni, dania z jajkami: 3-4 dni, a jajka marynowane: 1 miesiąc.

Zamykać

Niewykorzystane białka lub żółtka można przechować w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku z odrobiną zimnej wody – ta zapobiegnie wysuszeniu surowego jajka. Przed wykorzystaniem wodę wystarczy wylać i voila! Do porannej jajecznicy jak znalazł.

Można zamrażać

Żółtka, białka i całe jajka można zamrażać. Jednak w takiej formie przechowujmy je nie dłużej niż cztery miesiące.

Jak sprawdzić świeżość?

O tym, że mamy do czynienia z jajkiem nieświeżym, świadczą: spłaszczone, łatwo rozpadające się żółtko oraz rzadkie i wodniste białko. Inna popularna metoda sprawdzenia, czy jajka są dobre: świeże toną w wodzie, nieświeże unoszą się na jej powierzchni.

Ugotowane czy surowe?

Aby odróżnić jajka ugotowane od surowych wystarczy nimi pokręcić – ugotowane zawsze będzie obracać się dłużej niż surowe.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jajka - wielkanoc

Wielkanoc z jajami. Jak je wybierać, by nie dać się zrobić w jajo i ile to już naprawdę za dużo?

jajka po włosku

Jajka po włosku zapiekane w bułeczkach. Przepis wart sprawdzenia!

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

Dieta BeBio – na czym polega, jak wygląda przykładowy jadłospis?

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia

„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!

Miruna – wartości odżywcze, właściwości. Czy miruna jest zdrowa?

Chleb

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

Kobieta

„Kompulsywne objadanie się jest jak branie na kredyt energii, której nie masz” – alarmuje dietetyczka

Jak czytać etykietki na chlebie

Niby banalne, ale mamy z tym problem. Jak czytać etykietki na chlebie?

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Ciasto

Co zrobić z ciastem po świętach? Podpowiada psychodietetyczka dr Anna Januszewicz

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Dieta 1600 kcal – dla kogo, efekty, jadłospis. Czy to dieta redukcyjna?

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?